Fryslân, 25-06-2009 • Politieberichten van woensdag 24 juni 07:00 tot donderdag 25 juni 07:00

Leeuwarden: diefstal rubberboot
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een oranje rubberboot van de provincie Fryslân. De boot werd tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend weggenomen vanaf de Greunsweg. Men kwam het terrein op door het hek te forceren, waarna vervolgens de boot van de trailer werd afgehaald. Het is nog onduidelijk hoe de boot is vervoerd. Een 33-jarige inwoner van Oranjewoud deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal rubberboot
De politie onderzoekt een diefstal van een rubberboot vanuit het water aan de Prinsentuin. De witte rubberboot van het merk Yamaha werd weggenomen tussen maandagavond en dinsdagmiddag. Een 21-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Mildam: aanrijding
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een aanrijding woensdagmiddag op de T-kruising Van Aylvalaan met de Canadezenlaan, waarbij twee automobilisten gewond raakten. Een 48-jarige vrouw uit Mildam verleende op de kruising geen voorrang aan de van rechts komende 70-jarige man uit Nieuwe Niedorp en een botsing was het gevolg. Beide bestuurders werden voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

Drachten: 15 bestuurders door rood licht
De politie heeft woensdag tussen 17:00 en 18:00 op de Zuiderhogeweg een rood licht controle uitgevoerd. Vijftien bestuurders kregen hierbij een bekeuring voor het rijden door rood richt. De politie zal hier de komende periode meer controles uitvoeren.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag op de Nieuwstad een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had in de kleedkamer van een warenhuis een blouse aangetrokken en had de winkel verlaten zonder de blouse te betalen. Buiten de winkel werd de man aangehouden door een beveiligingsbeambte, die hem overdroeg aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor kon hij met een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Sneek: meisje in water
De politie heeft woensdagmiddag bij de Johan Willem Frisostraat, samen met de ouders, een vierjarig meisje gereanimeerd die om onduidelijke reden in het water geraakt was. De moeder was thuisgekomen en zag dat haar dochtertje niet in huis was. Na een zoekslag vond ze haar dochter drijvend in het water. Ze haalde onmiddellijk het meisje uit het water en begon met reanimeren. Toen de agenten ter plaatse kwamen namen zij de reanimatie over. Het meisje werd per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd. Na behandeling daar werd ze naar het ziekenhuis in Groningen overbracht.

Wijnjewoude: hennepkwekerij ontmanteld
De politie heeft woensdagmiddag een hennepkwekerij ontmanteld aan Klein Groningen. Naar aanleiding van een tip ging de politie het pand binnen. Er werd een volledig inwerkingzijnde hennepkwekerij aangetroffen. Op de benedenverdieping in de eerste ruimte stonden 173 stekjes en in de ruimte daarachter troffen de agenten in totaal 656 planten. Alle apparatuur en planten werd in beslag genomen en vernietigd. De eigenaar van de kwekerij werd niet aangetroffen. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Sneek: getuigen gezocht van diefstal met geweld
De politie onderzoekt een straatroof die woensdagavond om 19:00 op de Koopmansgracht plaatsvond. Een 50-jarige inwoner van Sneek, werd door de dader onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen zijn portemonnee af te geven. Hierna ontstond een gevecht waarbij de dader de man met het vuurwapen op zijn hoofd sloeg. Daarna richtte de dader het vuurwapen op het slachtoffer en haalde de trekker over. Hij is daarna in de richting van de brug weggerend. Het slachtoffer is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De dader van het misdrijf is niet aangetroffen. Het signalement van de dader luidt als volgt:

[ul][li]blanke man[/li]
[li]normaal postuur[/li]
[li]haarkleur blond[/li]
[li]droeg een zwarte jas, zwarte broek, gymschoenen en een lila kleurige sjaal of shirt.[/li][/ul]

Mocht u iets gezien hebben en heeft u hierover nog geen contact gehad met de politie, dan zouden wij graag met u in contact komen. U kunt bellen met 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Appelscha: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Bruggelaan een 30-jarige automobilist uit Lippenhuizen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De surveillerende agenten gaven de man een stopteken, waarna een controle volgde. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 560 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uren en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bornwird: getuigen gezocht van een eenzijdige aanrijding
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een eenzijdig ongeval op de Betterwird onderzocht, waarbij het onduidelijk is gebleven wie de bestuurder was. De politie kreeg de melding dat een auto met de neus in de sloot stond en dat er geen personen meer in het voertuig zaten. Ter plaatse troffen de agenten een in tweeën gebroken auto aan, waarvan de voorzijde in de sloot lag en de achterzijde nog in een brug vastgeklemd stond. Vanwege de kans dat de bestuurder mogelijk uit het voertuig was geslingerd, kwamen de ambulance en de brandweer ook ter plaatse. Ondertussen kregen agenten de melding dat de 33-jarige eigenaar van de auto uit Holwerd had gemeld dat zijn voertuig was gestolen. Een zoektocht in de omgeving naar de mogelijke inzittenden leverde niets op. Mocht u iets gezien hebben, dan zouden wij graag met u in contact komen. U kunt bellen met 0900-8844.

Jubbega: tien motoren gestolen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in de nacht van woensdag op donderdag bij een bedrijf aan de Schoterlandseweg. Een getuige zag twee mannen met elk een crossmotor aan de hand over de Nijeberkoperweg lopen. Omdat hij dit verdacht vond, belde hij de politie die snel ter plaatse kwam. Bij het bedrijf werden geen personen meer aangetroffen, maar in een nabijgelegen weiland vond de politie tien crossmotoren, een aantal helmen en tassen met inbrekerswerktuigen. De motoren en de helmen waren uit het bedrijf weggenomen. Door een raam te forceren kwam men binnen, waarna men met de motoren door de voordeur weer naar buiten ging. De 43-jarige eigenaar uit Jubbega deed aangifte.

Elsloo: politie maakt opsporingsfilmpje over gewapende overval
De politie Fryslân plaatst vandaag, donderdag 25 juni, een opsporingsfilmpje over een gewapende overval in Elsloo op het YouTube-kanaal van het Friese korps. Op woensdagavond 20 mei 2009 werd een gezin door vier gewapende mannen overvallen. De man van het gezin was net klaar met werken in zijn horecazaak in Drachten en ging naar huis. Eenmaal bij het openen van de deur van zijn woning werd hij door de overvallers ruw vastgepakt en geslagen. Vervolgens werd het gezin bedreigd, vastgebonden en uiteindelijk opgesloten in de badkamer van de woning. De overvallers doorzochten vervolgens de woning en gingen er met geld vandoor. De politie startte direct een groot onderzoek. Uit het horen van getuigen en het buurtonderzoek kwamen helaas echter weinig aanknopingspunten. Wel is duidelijk geworden dat enkele weken voor de overval de inzittenden van twee auto’s, Toyota RAF4 (Jeep-model) en een Hyundai Sonata, zich verdacht gedroegen. De inzittenden van de Hyundai maakten foto’s in het dorp. Beide auto’s waren voorzien van een Estlands kenteken. De politie Fryslân heeft voor het eerst in haar historie van een ernstig misdrijf een opsporingsfilmpje gemaakt voor YouTube. Sinds februari 2008 beschikt de Friese politie over een eigen [url=http://www.youtube.com/user/politiefryslan]YOUTUBE-KANAAL[/url]. Daarnaast is het korps actief op [url=http://twitter.com/dadergezocht]TWITTER[/url] en heeft het sinds medio mei een eigen opsporingssite [url=http://www.dadergezocht.nl/]DADERGEZOCHT[/url].

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan