Politieberichten van woensdag 24 februari 07.00 uur tot donderdag 25 februari 07.00 uur.

Smallingerland/Opsterland: veel bekeuringen voor fietsen zonder verlichting
De politie heeft in de wintermaanden in de gemeenten Smallingerland en Opsterland veel bekeuringen uitgeschreven voor het fietsen zonder verlichting. In de periode van 1 oktober 2009 tot en met 1 februari 2010 werden tijdens reguliere surveillances 820 fietsers bekeurd. Ook de afgelopen jaren lag het aantal op dat niveau. Van de 820 bekeuringen werden er 571 uitgeschreven in Drachten. De overige bekeuringen werden uitgeschreven in de andere dorpen in Smallingerland en Opsterland. De politie controleerde vooral in ochtend en tijdens stapavonden.

Fietsers zijn in het verkeer een bijzondere kwetsbare groep. Jaarlijks vallen er ongeveer 45 dodelijke slachtoffers in Nederland. Daarnaast vallen er landelijk 380 gewonden, aldus een analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Het voeren van goede fietsverlichting is dan ook van groot belang. Vandaar dat de politie regelmatig controleert op het fietsen zonder verlichting. De hoogte van de boete bedraagt €35,-.

Ureterp: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan De Valom die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. De dader(s) kwamen door een raam te vernielen het bedrijf binnen. Vervolgens werd het hele bedrijf doorzocht waarna een geldkistje met daarin een geldbedrag weggenomen. Een 58-jarige inwoner van Ureterp deed aangifte.

Leeuwarden: jongen door vier jongens mishandeld
De politie onderzoekt een openlijke geweldpleging die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond in de buurt van de Gymnasiumstraat. De jongen, een 15-jarige inwoner van Leeuwarden was samen met een vriend naar een feestje geweest. Toen hij eenmaal weer buiten kwam, werd hij door vier onbekende jongens tegen zijn gezicht geslagen. Het slachtoffer hield een paar bulten en schaafwonden aan de vechtpartij over. Hij deed aangifte.

Franeker: man aangehouden voor belediging
De politie heeft woensdagmiddag op het Noorderbolwerk een 65-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van belediging. Agenten die bezig waren met een controle van een personenauto werden door een passerende automobilist beledigd doordat deze zijn middelvinger opstak. De man werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Twijzel: veroorzaker van aanrijding met letsel rijdt door
De politie heeft woensdagavond een aanrijding met letsel op de De haven afgehandeld. Daarbij raakte een 42-jarige inwoonster van Twijzel gewond. De vrouw kwam kwam op haar bromscooter uit de richting van Buitenpost en reed in de richting van Twijzel op haar bromscooter. Zij kreeg op de kruising van de Optwizel/De Haven geen voorrang van de bestuurder van een donkerkleurige auto van het type stationwagen. De vrouw werd vervolgens door de auto geschept en raakte daardoor gewond. Vervolgens gaf de automobilist gas en reed weg in de richting van De Haven en liet zijn slachtoffer in hulpeloze toestand op het wegdek achter. Het slachtoffer is door het ambulance personeel onderzocht en werd met een hersenschudding door hen thuis gebracht. Op de plaats van het ongeval trof de politie een groene zijstrip aan. In de omgeving van het ongeval werd een zoektocht gehouden waarna de betrokken auto werd aangetroffen bij een woning. Helaas werd de bestuurder niet aangetroffen. Uit getuige verklaringen is de politie achter de identiteit van de bestuurder gekomen. Een 52-jarige inwoner van Twijzel zal zich op het politiebureau moeten melden en verantwoording voor zijn laffe daad moeten afleggen.

Oosterwolde: politie pakt fietsendief
De politie heeft woensdagmiddag op De Trambaan een 42-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Via een melding van een fietsendiefstal waarbij de getuige een goed signalement had doorgegeven, kwam de politie de verdachte op het spoor. In een schuurtje achter zijn woning trof men een nieuwe fiets aan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politie waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Er wordt nog aangifte gedaan door de eigenaar van de fiets (leeftijd en woonplaats onbekend).

Heerenveen: politie houdt vandalen aan
De politie heeft woensdagavond op het Stationsplein een 19-jarige inwoner van Joure en een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling van een raam van het busstation. Een getuige zag dat de knapen met “ijs”ballen het raam vernielden en belde direct via 1-1-2 de politie. Omdat men ook een goed en duidelijk signalement door had gegeven, konden de beide jongens even later worden aangehouden. De knapen zijn overgebracht naar het politiebureau waar tegen hen proces-verbaal werd opgemaakt. De busmaatschappij doet aangifte.

Harlingen: geld weggenomen bij twee woninginbraken
De politie onderzoekt twee woning inbraken die woensdagmiddag en avond hebben plaatsgevonden. In een woning aan de Conrad Busken Huetstraat werd een geldbedrag weggenomen. De dader(s) zijn de woning binnen gekomen door een raam te forceren. De eigenaar, een 70-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte. In een woning aan de Tjerk Hiddes de Vriesstraat werd ook ingebroken. Hier kwamen de dader(s) de woning binnen door een deur te forceren. Het is op dit moment nog onduidelijk wat er weg werd genomen. Een 68-jarige inwoonster van Harlingen deed aangifte. De politie vraagt u om alert te zijn. Bel bij verdachte omstandigheden direct via 1-1-2 de politie. Noteer vervolgens kentekens van verdachte auto’s en geef signalementen door. Daarnaast wil de politie graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Buitenpost: auto in beslag genomen na rijden onder invloed
De politie heeft woensdagmiddag op de Bruggelaan een 63-jarige automobiliste uit Stroobos aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten gaven de bestuurster een stopteken waarna een controle volgde. Vanwege het vermoeden dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde, werd zij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies zij 270 ug/l, goed voor een rijverbod van één uur. Aan het bureau bleek dat tegen de vrouw al meerdere keren proces-verbaal was opgemaakt voor het rijden onder invloed. Hierop werd haar auto in beslag genomen. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt.

Ouwsterhaule: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag op de Meerweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 71-jarige fietser uit Haskerhorne gewond raakte. De fietser kwam bij het nemen van de afslag naar rechts in botsing met een 88-jarige automobilist uit Joure. De 71-jarige werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sint Annaparochie: getuigen gezocht van diefstal laptop
De politie zoekt getuigen van een diefstal van een laptop uit een winkel aan de Steven Huygenstraat. Woensdagmiddag rond 14.15 uur kwam daar een man binnen die een paar schoenen aanpaste. De man gedroeg zich nerveus en bij het verlaten van de winkel bleek een laptop weggenomen te zijn. Een 37-jarige vrouw uit Sint Annaparochie deed aangifte. Het signalement van de dader:
[bullets]
Licht getinte huid
Ongeveer 1.80 meter lang
Bol gezicht
Zwart haar [/bullets]
Droeg een fel blauwe trui met daarover heen een zwart jack met een donkere broek
De politie komt graag in contact met getuigen van deze diefstal. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Leeuwarden: fietsverlichtingcontrole
De politie heeft woensdagavond op de Schrans en Achter de Hoven een fietsverlichtingcontrole gehouden. In totaal kregen 42 fietsers een bekeuring voor het niet voeren van verlichting. De komende weken zal op diverse plaatsen vaker gecontroleerd worden.

Elsloo: getuigen gezocht van vernieling ruiten
De politie zoekt getuigen van een vernieling van ruiten aan Het Zuid welke woensdagmiddag gepleegd werd. Een getuige had gezien dat vermoedelijk drie jongens in de leeftijd van 8 tot 13 jaar de ruiten van twee panden vernielden. Bij het ene pand werden twee ruiten vernield en bij het tweede leegstaande pand 15 ruiten. De jongens zijn waarschijnlijk richting Zorgvlied weggefietst. De politie komt graag in contact met getuigen van deze vernieling. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844 of wanneer u anoniem wenst te blijven via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Ooststellingwerf/Weststellingwerf: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft woensdag op één locatie in Ooststellingwerf en twee locaties in Weststellingwerf, waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer, gecontroleerd op snelheid. Van 13.30 uur tot 15.15 uur werd er met de radar gecontroleerd aan de Heerenveenseweg in Oldeberkoop. Tijdens de controle passeerden 350 bestuurders waarvan 35 automobilisten sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 75 kilometer per uur. Van 15.30 uur tot 17.30 uur werd er op de Stellingenweg onder Nijeberkoop op snelheid gecontroleerd. Hier passeerden 1193 bestuurders de radarcontrole waarvan 81 automobilisten sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 107 kilometer per uur. Tenslotte werd er gecontroleerd op de Stellingenweg bij Oldeberkoop. Tussen 17.45 uur tot 21.30 uur passeerden 1002 bestuurders de radar waarvan 155 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 134 kilometer per uur. Op de drie klachtlocaties zal binnenkort weer gecontroleerd worden.

112Fryslan