Donderdag 24 november

Politieberichten van donderdag 24 november

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag

DAMWALD – De politie heeft woensdagochtend het rijbewijs van een 68-jarige automobilist uit Damwâld ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. De man wilde met zijn auto parkeren bij een winkelcentrum aan de Conradi-Veenlandstrjitte. Vermoedelijk raakte de bestuurder onwel en verloor daardoor de controle over zijn auto. Het voertuig schoot de stoep op en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen de pui van een kledingwinkel. Persoonlijke ongelukken deze zich gelukkig niet voor. Het geschrokken winkelend publiek werd opgevangen door medewerkers van een supermarkt. Agenten besloten het rijbewijs van de automobilist in te vorderen. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Het CBR gaat beoordelen of de man nog wel in staat is om een auto te besturen.

Gordelcontroles bij scholen

LEEUWARDEN – De politie heeft in de maanden september, oktober en november in Leeuwarden een bijdrage geleverd aan de landelijke campagne ‘Goochem het gordeldier’. Agenten hielden bij bijna alle scholen binnen de grenzen van de gemeente Leeuwarden controles op het dragen van de autogordel en het gebruik van het kinderbeveiligingsmiddelen. De kinderen die de autogordel droegen, of gebruik maakten van kinderbeveiligingsmiddelen, kregen de “Goochem” als beloning. In totaal werden ruim 1150 Goochems door agenten uitgereikt. Naast het uitdelen van deze gordeldieren kregen ook 46 autobestuurders een bekeuring. Dit omdat één van de inzittenden geen autogordel droeg of onjuist of geen gebruik maakte van een kinderbeveiligingsmiddel.

Zoon mishandelt bejaarde moeder

BOORNBERGUM- De politie heeft dinsdagmorgen een 46-jarige inwoner van Boornbergum aangehouden op verdenking van het mishandelen van zijn 81-jarige moeder. De vrouw werd op 14 november in haar woning door haar zoon mishandeld en deed vervolgens aangifte. In kader van Wet tijdelijk huisverbod kreeg de man een huisverbod van tien dagen opgelegd. Daarnaast kreeg hij proces-verbaal voor mishandeling.

Ongeval na onwelwording

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 17.20 uur op de Aldlansdyk een aanrijding afgehandeld. Een 45-jarige automobilist uit Leeuwarden kwam vanaf de Stinzenflora rijden en werd tijdens de rit onwel. Vervolgens reed hij met zijn auto rechtdoor over de middenberm en kwam tegen de omheining van de PI Leeuwarden tot stilstand. Het gewaarschuwde ambulancepersoneel heeft de man onderzocht en na behandeling mocht hij huiswaarts keren. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Man van portemonnee beroofd

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een beroving die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond op het Zaailand. Rond 04.15 uur liep een 22-jarige inwoner van Leeuwarden naar zijn woning. Toen hij de voordeur wilde openen, werd hij vast gepakt door een onbekende man. Daarbij eist de man de portemonnee van zijn slachtoffer. Nadat de dader deze had gepakt, verdween hij in de richting kruising Zaailand/Prins Hendrikstraat.

Signalement dader:

· Blanke man

· Lengte 1.80 m.

· Leeftijd ongeveer 20-jaar

· Kort blond haar

· Zwarte jas met bontkraag

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over de beroving. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Bekeuring voor openbare dronkenschap

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op woensdag een 54-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor openbare dronkenschap. De man veroorzaakte overlast op de Voorstreek waarna getuigen de politie waarschuwden. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen zij dat voorbijgangers de agressieve man in bedwang hielden. De agenten hielden de verdachte vervolgens aan. De man werd eerst overgebracht naar het ziekenhuis omdat hij een diepe hoofdwond had. Na verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Sieraden gestolen bij woninginbraken

BEETSTERZWAAG/LIPPENHUIZEN- De politie onderzoekt twee woninginbraken die woensdagmiddag -en avond plaatsvonden. In een woning aan Kerkepad-oost in Beetsterzwaag werd woensdagmiddag tussen 16.45 uur en 19.15 uur ingebroken. Uit de woning werden sieraden weggenomen. In een woning aan de Pastorielaan in hetzelfde dorp werd overdag ingebroken terwijl de bewoners niet thuis waren. Ook hier was de buit sieraden. In de woning aan ’t Corso in Lippenhuizen werd eveneens ingebroken. Dit gebeurde tussen 18.00 uur en 19.30 uur terwijl de bewoner niet thuis was. Ook hier bestond de buit weer uit sieraden. De benadeelden deden aangifte.

Toename van woninginbraken

FRYSLAN- De politie vraagt bewoners van Fryslân oplettend te zijn in verband met de toename van het aantal woninginbraken de laatste weken De daders slaan hun slag vaak in de avonduren. In sommige gevallen wordt ook overdag, als de bewoners niet thuis zijn, ingebroken. Mogelijk verkennen de inbrekers hun doel eerst voor waarna men wacht tot de bewoners weg zijn. Daarna gaat men de woning binnen via verbrekingen van een raam of deur. De buit bestaat veelal uit sieraden.

Gelegenheid maakt de dief

De politie zet alles op alles om het aantal woninginbraken in Fryslân te verminderen, zo is er een speciaal woninginbrakenteam opgericht dat zich specifiek bezig houdt met opsporen van woninginbrekers. Maar ook de inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ( [url]www.keurmerkveiligwonen.nl/consument[/url] ) leest alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken.

Bel 1-1-2 bij verdachte situaties

Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U moet het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf of verdachte situaties ziet in uw woon- of werkomgeving. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! De centralist van de Meldkamer Fryslân kan tevens een Burgernetactie ( [url]www.burgernet.nl[/url] ) starten, zodat agenten samen met deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar inbrekers.

Hennepteler uit huurwoning gezet

LEEUWARDEN – Een 20-jarige bewoner van een huurwoning aan de Eikenstraat moet van de woningbouwstichting met onmiddelijke ingang zijn huurwoning verlaten. Het hennepteam van de Friese politie vond namelijk woensdagochtend in de woning van de man een hennepplantage. In de plantage hadden 146 planten gestaan, maar die waren reeds geoogst. Ook was de elektriciteit illegaal afgetapt. Tijdens het ontmantelen was de bewoner niet thuis. Hij kwam zich later die dag melden bij het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 19-jarige automobilist uit Heerenveen voor het rijden onder invloed van alcohol en het rijden zonder rijbewijs. Surveillerende agenten controleerden de bestuurder op de Van Maasdijkstraat. Omdat het sterke vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 410 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. De man kon de agenten geen rijbewijs overhandigen. Dit omdat hij die simpelweg niet had. Ook voor het rijden zonder geldig rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Vernieler aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond een 28-jarige inwoner van Ureterp aangehouden op verdenking van vernieling van een geparkeerde auto. Surveillerende agenten kregen een melding dat op De EE de autobanden van een bestelbus waren lek gestoken. Afgelopen weekend waren in diezelfde straat ook al enkele autobanden lek gestoken. Reden genoeg om ook nu weer een onderzoek in te stellen. Dankzij informatie van een getuige en enkele betrokkenen kon later die avond een 28-jarige man uit Ureterp worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De man heeft waarschijnlijk niet alleen gehandeld. Naar een tweede verdachte wordt dan ook nog gezocht.

Man aangehouden voor diefstal boottrailer

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend vroeg een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een boottrailer, diefstal van diesel en het rijden tijdens een rijontzegging. Surveillerende agenten zagen in de Cornelis Trooststraat een auto rijden met daarachter een boottrailer. De trailer was niet verlicht en ook ontbrak het kenteken. Reden voor de agenten om de bestuurder aan te spreken. De man rook erg naar brandstof. In de auto zagen de agenten jerrycans liggen en een aantal slangen. Het sterke vermoeden bestond dan ook dat de man brandstof had gestolen. Verder vonden agenten diverse inbrekersgereedschappen in het voertuig. Na controle bleek de Leeuwarder een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben. En ook over de boottrailer van de boottrailer hadden de agenten sterke twijfels. De 31-jarige man vertelde tegen de agenten dat die van een buurman moest zijn. Maar een naam kon de man niet noemen omdat hij die simpelweg niet wist. Reden genoeg om de Leeuwarder aan te houden. Zijn auto, de boottrailer, de jerrycans en het gereedschap werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bussen beschadigd door brand

OOSTERWOLDE – De politie heeft donderdagochtend vroeg de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een aantal geparkeerde lijndienstbussen op het terrein van een busbedrijf aan de Dertien Aprilweg. De brand ontstond vermoedelijk in een kachel van één van de bussen en sloeg vervolgens over. De brandweer kwam met veel materieel ter plaatse en kon zo voorkomen dat het vuur oversloeg naar een naastgelegen loods. Wel liepen vier bussen en een nabij gelegen wasplaats veel brandschade op. Naar de exacte oorzaak van de brand doet de politie nog onderzoek.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan