Donderdag 24 mei

Politieberichten van donderdag 24 mei

Criminaliteit in de recreatievaart in Fryslân gedaald

FRYSLAN – In 2011 is de criminaliteit in de recreatievaart op het Friese water sterk gedaald. Werden in 2010 nog 175 vaartuigen gestolen, in 2011 liep dit aantal terug naar 107. Diezelfde trend deed zich voor bij de diefstal van buitenboordmotoren. In 2010 ging het om 178 buitenboordmotoren, in 2011 werden in Fryslân 115 buitenboordmotoren gestolen. Een daling van maar liefst 35%.

Inzet lokboten en Burgernet op het water

Ieder jaar werden rond de 350 vaartuigen en buitenboordmotoren in Fryslân gestolen. De politie betrapte iedere watersportseizoen wel een paar dieven op heterdaad of hield ze na onderzoek aan. Het aantal diefstallen nam echter niet af en daarom werd in samenspraak met de Waterpolitie van het KLPD, gemeente Súdwest Fryslân, de watersportbranche en verzekeringsmaatschappij Unigarant in 2010 besloten een aantal maatregelen nemen. Zo werden voor het eerst in Nederland lokboten en lokbuitenboordmotoren ingezet, werd gestart met Burgernet op het water en was er meer aandacht voor preventiemaatregelen. Dit had effect want het aantal diefstallen van vaartuigen en buitenboordmotoren daalde in 2010 voor het eerst sinds jaren. In 2011 werd de inzet van lokmiddelen en Burgernet op water gecontinueerd en dit resulteerde wederom in een sterke daling van het aantal aangiften van gestolen vaartuigen en buitenboordmotoren. Ook het komende watersportseizoen worden door de gehele provincie lokboten en buitenboordmotoren ingezet. Daarnaast is de samenwerking tussen de Friese politie, de Waterpolitie van het KLPD, provinciale Waterstaat en andere toezichthouders op het Friese water verder geïntensiveerd. Dit alles met het doel om het succes van de huidige integrale aanpak van onder andere criminaliteit in de recreatievaart uit te bouwen.

Preventiemaatregelen

De politie wil booteigenaren of waterrecreanten vragen om diefstalpreventiemaatregelen te nemen. Goede sloten maar ook het goed registreren van het vaartuig, merk, type en registratienummers, zijn een pre. Deze gegevens zijn voor de opsporing van de gestolen boot of van de buitenboordmotor noodzakelijk om de koppeling met de eigenaar te kunnen maken. Meer tips zijn te vinden op in devaarwijzer 2012 of op de website van dewaterpolitie van het KLPD

Stopheling.nl

Als het serienummer van een buitenboordmotor bij de aangifte wel bekend is heeft dat bovendien het voordeel dat iedereen die een tweedehands motor wil kopen, door het invoeren van het serienummer op de website [url]www.stopheling.nl[/url], kan controleren of de motor als gestolen geregistreerd staat. Op de genoemde website is ook een film over de diefstal van buitenboordmotoren te zien.

Zie voor meer informatiehet persberichtvan de Waterpolitie van het KLPD.

Inbraak in woning

MARSSUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Tialling van Eysingawei. Woensdag tussen 08.00 en 20.15 uur kwam men hier binnen door een raam aan de achterzijde van de woning te vernielen. De hele woning werd doorzocht, maar het is nog onduidelijk wat er weggenomen werd. De 70-jarige bewoonster deed aangifte.

Kentekenbewijs ingevorderd

SNEEK – De politie heeft woensdagmiddag het kentekenbewijs ingevorderd van een 66-jarige scooterrijder uit Sneek. De man reed op de Lemmerweg met een snelheid van 57 kilometer per uur, terwijl hij op een snorscooter reed die maximaal 25 kilometer per uur mag. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee meisjes aangehouden voor winkeldiefstal

DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Noorderbuurt een 13-jarig meisje uit Ureterp en een 14-jarig meisje uit Drachten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De meisjes hadden uit een winkel daar beiden een paar schoenen weggenomen. Toen zijn de winkel verlieten zonder te betalen, ging het alarm. Personeel zette de achtervolging in en hield de meisjes aan. De politie werd gealarmeerd die ze overbracht naar het bureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd

DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag op de N31 het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Surhuizum. De man reed hier een snelheidscontrole voorbij met een snelheid van 160 kilometer per uur waar 100 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Rubberboot gestolen

IJLST- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van grijze rubberboot met een daaraan gekoppelde buitenboordmotor. De buitenboordmotor is van het merk Suzuki, type DF4sk11. Het betreft een kortstaart buitenboordmotor. De diefstal werd in de nacht van dinsdag op woensdag gepleegd aan de Holtropweg. Een 47-jarige inwoonster van IJlst deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging agent

APPELSCHA – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 61-jarige man in zijn woning aangehouden op verdenking van bedreiging van een agent. De man had 1-1-2 gebeld en een agent bedreigd. Collega’s gingen naar de woning van de man en hielden hem aan. Hij werd overgebracht naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd.

Verdachte straatroof aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 18-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van straatroof. Een 44-jarige vrouw uit Leeuwarden meldde dat zij bij de Waag met haar fiets liep, toen twee mannen de fiets van haar aftrokken. Hierbij kreeg zij een paar trappen. Daarna liepen de mannen met haar fiets weg. Ze gaf een signalement van de daders door, waarna agenten in de binnenstad naar hen uitkeken. In de Grote Hoogstraat zagen ze twee mannen lopen. Toen de agenten hen staande wilden houden, ging een van de mannen er vandoor. Na een achtervolging werd hij in de Korfmakerstraat aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. De andere man werd staande gehouden, maar omdat nog niet duidelijk was of hij een verdachte was, werden van hem alleen de gegevens genoteerd.

Inbraak in winkel

HEERENVEEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een winkel aan de Wettertoer. Woensdag ging rond 22.30 uur hier het inbraakalarm af waarna agenten ter plaatse gingen. De nooddeur bleek open te staan en uit de kassa was geld weggenomen. Een 49-jarige man uit De Knipe deed namens het bedrijf aangifte.

Gereedschap uit bus gestolen

WOLVEGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een bus die geparkeerd stond op de hoek Marijkestraat / Bernhardlaan. Tussen woensdagavond 19.00 uur en donderdagmorgen 07.00 uur werd de achterklep van de bus opengebroken waarna diverse gereedschappen weggenomen werden. De 43-jarige eigenaar uit Wolvega deed aangifte.

Bron:[url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan