Politieberichten van donderdag 24 maart.

Bromfietscontrole
URETERP – De politie heeft woensdagochtend op de splitsing van de Feart met de Hegebrechtsterleane nabij Ureterp een bromfietscontrole gehouden. Twee motoragenten zorgden ervoor dat 34 bromfietsen en scooters naar de controleplaats werden gebracht. Tijdens de actie werden negen bekeuringen uitgeschreven. Acht keer voor overschrijding van de maximale constructiesnelheid en één voor het niet volgen van het verplichte bromfietspad. Van één van de bromfietser werd tevens het kentekenbewijs ingevorderd in verband met teveel vermogen. Hij krijgt het kentekenbewijs terug als hij het vermogen van de bromfiets heeft aangepast. Tot die tijd mag hij niet op de brommer rijden.

Man aangehouden in gestolen auto
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal/heling van een personenauto. De auto werd in de nacht 15 op 16 maart in de Eksterstraat gestolen na een inbraak. Hier werden de sleutels van de auto gestolen waarna de dieven de auto meenamen. Oplettende agenten zagen de auto rijden en volgden het voertuig. Op een parkeerterrein van een supermarkt aan de Tijnjedyk kon de auto klem worden gereden. De bestuurder is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. De auto is in beslag genomen.

Politie rolt hennepkwekerij op
SNEEK- De politie heeft woensdagmiddag in de Worp Tjaardastraat een hennepkwekerij ontmanteld. In een slaapkamer troffen de agenten 136 hennepplanten aan. Er waren tijdens te ontdekking geen personen in de woning aanwezig. De agenten kwamen de hennepkwekerij op het spoor door anonieme tips. De planten en apparatuur werden in beslag genomen.

Aangehouden voor oplichting en valsheid in geschrifte
HEERENVEEN- De politie heeft een 44-jarige inwoonster en een 46-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het doen van een valse aangifte, valsheid in geschrifte en oplichting. De man en de vrouw deden bij de politie aangifte van een woninginbraak gepleegd op 24 januari 2011. Uit de woning werd volgens de aangevers geld en een tv weggenomen. De geleden schade claimden zij bij hun verzekeringsmaatschappij. Omdat de man en vrouw tegenstrijdige verklaring aflegden, kreeg zowel de politie als de verzekeraar argwaan. Vervolgens werden de beide verdachten aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor bekenden beide verdachten een valse aangifte te hebben gedaan. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietser gewond
WARTEN – De politie heeft woensdag rond 19.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op het Leechlân. Een tractor die bestuurd werd door een 46-jarige inwoner van Wytgaard sloeg vanaf de Greatekritewei rechtsaf het Leechlân op. Tijdens deze manoeuvre raakte hij met de grondfrees die aan de tractor gekoppeld was een 24-jarige fietser uit Earnewald. Het slachtoffer raakte gewond en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Inbraak
BUITENPOST – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Kuipersweg. In de nacht van woensdag op donderdag hebben inbreker(s) een deur geforceerd en zijn naar binnengegaan. Het pand is doorzocht en de daders hebben een behoorlijke hoeveel sloffen sigaretten als buit meegenomen.

Vernieling auto’s
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van auto’s die geparkeerd stonden in de Begoniastraat. Getuigen zagen woensdag rond middernacht dat een man, gekleed in een witte jas met op de achterzijde een logo of opdruk, tegen geparkeerde auto’s schopte. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Er is door agenten gezocht naar de verdachte maar hij werd niet aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat er in acht geparkeerde auto’s een forse deuk was getrapt. De eigenaren van deze beschadigde auto’s worden in kennis gesteld.

Drie personen gewond na aanrijding
BURDAARD – De politie heeft woensdagmiddag om 18.00 uur een verkeersongeval op de Iedyk afgehandeld waarbij drie personen gewond raakten. Op de kruising van de Hikkaarderdyk en Iedyk heeft vermoedelijk een 24-jarige inwoonster van Dokkum tijdens het afslaan het voertuig van een 49-jarige bestuurster uit Ferwert niet opgemerkt. Dit met een aanrijding tot gevolg. Beide vrouwen zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum en in Leeuwarden. In de auto van de 24-jarige zat ook haar 6-jarige dochter. Zij is met aangezichtletsel ter controle naar het ziekenhuis overgebracht. Beide voertuigen zijn afgesleept. Bureau Verkeersongevalanalyse heeft een onderzoek ingesteld.

68 kilometer te hard
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige inwoner van Leeuwarden. De automobilist passeerde om 21.45 uur een snelheidscontrole op de Anne Vondelingweg met 138 kilometer per uur terwijl 70 kilometer per uur hier is toegestaan. Vanwege de overschrijding van 68 kilometer per uur werd het rijbewijs ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Automobilist maakt meerdere overtredingen
A7 – De politie heeft woensdagmiddag meerdere bekeuringen uitgeschreven aan een 52-jarige man uit Metslawier. De automobilist passeerde een snelheidscontrole met laser. De man reed 120 kilometer per uur terwijl op de A7 ter hoogte van Luxwoude, vanwege werkzaamheden, een maximum snelheid van 90 kilometer per uur gold. Tevens was de bestuurder niet handsfree aan het bellen. De motoragent zette de achtervolging in. De 52-jarige maakte daarna de overtreding door zeer kort op zijn voorganger te rijden. Er volgde een stopteken waaraan de man voldeed. Hij kreeg een bekeuring voor overschrijding van de maximum snelheid, het niet handsfree bellen en bumperkleven. Tijdens het gesprek rook de agent een sterke alcohollucht. Na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen. Deze had 315 ug/l als uitslag, goed voor een rijverbod van 2 uren. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed.

112Fryslan