Politieberichten van donderdag 24 februari.

Onderzoek diefstal geld uit kluis afgerond
IRNSUM – De politie heeft een onderzoek afgerond naar de diefstal van geld uit een kluis van een jeugdhonk in het dorp. In het weekend van 15 en 16 januari 2011 werd uit de kluis van de jeugdsoos aan de Rijksweg een geldbedrag van enkele honderden euro’s gestolen. De diefstal zorgde voor veel onrust onder het bestuur en bezoekers van de soos. Een 16-jarige inwoonster van Irnsum deed aangifte en de politie stelde vervolgens een onderzoek in. De agenten spraken met diverse getuigen en betrokkenen. Uiteindelijk kon een 22-jarige inwoner van Irnsum als verdachte worden aangemerkt. Tijdens de verhoren bekende hij de diefstal van het geld uit de kluis. De man kon geen goede verklaring geven waarom hij de diefstal had gepleegd. Het gestolen geld is inmiddels weer retour naar de jeugdsoos. Na verhoor werd tegen de 22-jarige verdachte proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Twee mannen aangehouden na overval op woning
OOSTERWOLDE – De politie heeft in het onderzoek naar de overval op een woning aan de Fenne twee mannen van 18 en 27 jaar aangehouden. Dinsdagavond drongen vijf overvallers de woning binnen en bedreigden de aanwezige bewoners met vuurwapens. Eén van de bewoners werd door de overvallers vastgebonden en vervolgens mishandeld. Direct na de overval begon de politie een groot onderzoek. Al snel konden twee mannen van 18 en 27 jaar in de omgeving van het dorp werden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie heeft inmiddels sporenonderzoek verricht in en rondom de woning. Ook werd een buurtonderzoek gehouden. Aan het onderzoek werken zes rechercheurs. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Vernielingen en diefstallen opgelost
GROU- De politie heeft de afgelopen weken een aantal vernielingen en diefstallen vanaf een bedrijventerrein van een Houtverwerkingsbedrijf aan de J.W. de Visser opgelost. Tijdens het onderzoek werden elf verdachten aangehouden. Tegen zeven van hen werd proces-verbaal opgemaakt. De vernielingen vonden plaats rondom kerstmis 2010 en schade bedroeg enkele duizenden euro’s.

Onderzoek
Op 26 december 2010 kregen surveillerende agenten een melding dat op het terrein vernielingen waren gepleegd. Volgens de melder waren de daders via het ijs op het terrein van het bedrijf gekomen. De agenten gingen na de melding direct ter plaatse. Toen de jongeren hen zagen aankomen en gingen ze er snel vandoor. De agenten ontdekten dat de jongeren veel vernielingen op het terrein hadden aangericht en de schade was dan ook groot. Uit een loods hadden ze brandblussers gehaald en deze leeg gespoten op het ijs. Ook werd met een scootmobiel en een heftruck over het terrein gereden. Met de heftruck werden pakken hout beschadigd en uit één van de loodsen waren mobiele telefoons gestolen. In de plaatselijke krant werd melding gemaakt van de vernielingen en tevens werden getuigen gevraagd om zich te melden. Mede dankzij tips van dorpsbewoners kwam de politie de verdachten op het spoor.

Aanhoudingen
In januari en begin februari hield de politie elf verdachten aan en hoorde vervolgens zeven getuigen.

Vijf inwoners van Grou van 20, 22, 22, 23 jaar en een 22-jarige inwoner van Leeeuwarden konden na onderzoek als verdachte worden aangemerkt als verdachten voor de vernielingen en diefstallen. Een 19-jarige inwoner van Grou wordt ervan verdacht de mobiele telefoons te hebben gestolen. Een andere 19- jarige inwoner van Grou wordt verdacht van heling. Tijdens het verhoor bekenden alle zeven verdachten hun aandeel. De andere vier aangehouden jongeren mochten na verhoor huiswaarts keren. De vier bleken geen strafbare feiten te hebben gepleegd. Ze werden dan ook alleen maar als getuige gehoord. De zeven verdachten hebben toegezegd om de aangerichte schade te vergoeden.

Auto gestolen na inbraak
WOMMELS – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Walperterwei. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere de sleutels van auto weggenomen. Met deze sleutels kon een geparkeerde auto voor het bedrijf worden gestolen. De auto betreft een grijze Peugeot 307, break 1.6 met kenteken 72-JK-VV. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 36-jarige inwoner van Easterlittens aangifte. De technische recherche stelt een nader sporen onderzoek in.

Bromfietser op de bon
HEERENVEEN – De politie heeft woensdag aan het begin van de middag op de Van Dekemalaan een 23-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man in het centrum rijden op een brommer. De bestuurder viel op omdat hij geen helm droeg. Bij het zien van de agenten ging de 23-jarig er vandoor. Uiteindelijk wisten ze hem te achterhalen op de Van Dekemalaan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder verzekering, uitstekende delen en het niet bezitten van een rijbewijs. Vervolgens mocht de 23-jarige het bureau weer verlaten. Hij deed afstand van de bromfiets en die bleef dan ook achter op het politiebureau.

Inbraken drie auto’s
DOKKUM – De politie onderzoekt de diefstallen van navigatiesystemen uit geparkeerde auto’s. In de nacht van dinsdag werden op de Brokmui, Zwaluwstraat en De Zwaan drie geparkeerde auto’s opengebroken. Op de Brokmui en De Zwaan werden de ingebouwde navigatiesystemen gestolen. Op de Zwalulwstraat bleef het bij een poging. De auto raakte echter wel beschadigd. De drie eigenaren deden aangifte.

Burgernetactie na winkeldiefstal
SNEEK – De politie heeft samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een winkeldievegge. Woensdagmiddag zag een voorbijganger dat een voor hem onbekende vrouw een bontmuts had gestolen bij een winkel aan de Nauwe Burgstraat. De voorbijganger waarschuwde het winkelpersoneel. Via 1-1-2 werd vervolgens de politie gewaarschuwd. Omdat er een goed signalement van de vrouw beschikbaar was, werd door de centralist van de Meldkamer Fryslân besloten om een Burgernetactie te starten. Samen met de deelnemers van Burgernet keken de agenten en toezichthouders van de gemeente uit naar de vrouw. Meerdere deelnemers van Burgernet zagen de vrouw lopen en belden deze informatie. De winkeldievegge kon uiteindelijk op het Hoogend worden aangehouden. De 39-jarige inwoonster van Sneek bleek nog in het bezit te zijn van de bontmuts. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht ze het bureau weer verlaten.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
BURGUM – De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 42-jarige automobilist uit Burgum ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. Een surveillerende agent in een onopvallende politieauto zag de Burgumer met hoge snelheid vanuit Leeuwarden richting Tytsjerk rijden. Toen de man door rood reed, besloot de agent om hem een stopteken te geven. Dit negeerde de automobilist en reed met hoge snelheid door. Via Suwâld ging het op naar Burgum. Inmiddels was een opvallende politieauto gearriveerd en de automobilist kreeg wederom een stopteken. Nu gaf hij daar wel gehoor aan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij zijn fouillering vonden agenten een boksbeugel. Het verboden wapen werd in beslag genomen. Ook werd het rijbewijs van de man ingevorderd vanwege gevaarlijk rijgedrag. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de man het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 17.00 uur op het Stationsplein een 42-jarige inwoner van Utrecht aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. De man gooide in de Stationshal een fles kapot waarna hij werd aangesproken door een 57-jarige beveiligingsbeambte. Vervolgens pakte de verdachte de beveiliger bij zijn keel en bedreigde hij deze. Vervolgens liet de verdachte zijn slachtoffer los en vernielde een ruit in de stationshal van het NS-station.Na zijn daad rende de verdachte weg maar kon in de van Swietenstraat op aanwijzingen van oplettende getuigen worden aangehouden. Een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte. De verdachte is voor verhoor ingesloten.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een benedenwoning van een flat aan de Curaçaostraat. Vermoedelijk is men woensdag overdag na het forceren van een ruitje binnen gekomen. Uit de woning werden een laptop, sieraden en geld weggenomen. Toen de 57-jarige bewoonster ’s middags thuis kwam, ontdekte ze de inbraak. Ze waarschuwde de politie en een agent kwam ter plaatse om aangifte op te nemen. Bewoners van flats aan de Curaçaostraat en de Surinamestraat hebben zicht op de betreffende woning. Reden om een tweet te plaatsen op [url=http://www.twitter.com/persvoorlichter]www.twitter.com/persvoorlichter[/url] om getuigen op te roepen.

Minderjarigen plegen winkeldiefstallen
HARLINGEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Voorstraat een vier inwoners van Harlinigen van 13, 15,15 en 15 jaar aangehouden op de verdenking van winkeldiefstal. In een winkel aan Voorstraat werd een groep van zeven personen in de gaten gehouden omdat zij zich verdacht gedroegen. Vervolgens was op beveiligingcamera’s te zien dat vier van de groep diefstallen pleegden. Ook werd gezien dat er twee portemonnees werden gestolen. Vervolgens werden vier van de zeven jongeren aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de groep ook bij andere winkels kleding had gestolen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tijdens het verhoor bekenden zij de diefstallen te hebben gepleegd. Ook vertelden de verdachten dat zij van te voren hadden afgesproken om winkeldiefstallen te gaan plegen. Tegen alle vier verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. De gestolen goederen werden in beslag genomen. De vier mochten in de loop van de avond het bureau weer verlaten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 50-jarige snorfietser uit Drachten ingevorderd. De bestuurder werd op de Zuidkade staande gehouden. Agenten hadden het vermoeden dat de snorfietser onder invloed van alcohol verkeerde. Daarom werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 680 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Automobilist gewond na aanrijding
ZURICH– De politie heeft woensdagavond op de A7 nabij Zurich een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 42-jarige automobilist uit Heemskerk gewond raakte. Vermoedelijk door de gladheid raakte de bestuurder in de slip. Hij kwam uiteindelijk met zijn auto tot stilstand tegen een vangrail. Het slachtoffer werd met rug- en nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Drie aanhoudingen na verlaten plaats ongeval
DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond drie inwoners van Drachten van 16, 19 en 20 jaar aangehouden. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de Beter Wonen een aanrijding had plaatsgevonden. Buurtbewoners hadden inmiddels twee mannen aangehouden omdat het duo er na de aanrijding vandoor wilde gaan. Een derde persoon was het wel gelukt om te vluchten. Toen de agenten arriveerden werden de 16 en 20-jarige overgedragen. De man van 20 kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden om zo zijn identiteit te kunnen vaststellen. Ook de 16-jarige werd overgebracht naar het politiebureau omdat het vermoeden bestond dat hij had gereden. Dit bleek al snel niet het geval te zijn. Na onderzoek konden agenten in een winkel aan de Stationsweg een 19-jarige inwoner van Drachten aanhouden. Hij bleek het voertuig te hebben bestuurd. De auto werd in beslag genomen. En het trio werd gehoord. Tegen de 20-jarige man werd proces-verbaal opgemaakt voor het niet kunnen tonen een legitimatiebewijs. De 16-jarige werd als getuige gehoord, hij bleek geen strafbare feiten te hebben gepleegd. Tegen de 19-jarige bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs en het verlaten van de plaats van een ongeval. Tevens bleek de man in het bezit te zijn van een gestolen OV-chipkaart. In deze zaak moet hij nog nader worden gehoord.

Fietser gewond bij aanrijding
HEERENVEEN- De politie heeft woensdagavond rond 20.00 uur op de Trambrêge een ongeval met letsel afgehandeld. Hierbij raakte een 56-jarige inwoonster van Heerenveen die op haar fiets reed gewond. Zij kreeg op de kruising Trambrêge/Herenwal geen voorrang van een 50-jarige automobilist uit Heerenveen. De vrouw werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

112Fryslan