Politieberichten van woensdag 23 december 07:00 uur tot donderdag 24 december 07:00 uur.

Fryslân: politie blijft tijdens feestdagen alert op DNA-gesignaleerden
De politie blijft tijdens de feestdagen alert op DNA-gesignaleerden omdat ze zich niet hebben gemeld bij het politiebureau om DNA-materiaal af te staan. In totaal gaat het om 92 mensen die tijdens de komende feestdagen bezoek van de politie kunnen verwachten.

Invoering DNA-wetgeving
Sinds de invoering van de DNA-wetgeving op 1 februari 2005 worden veroordeelden voor delicten van vier jaar of meer, zoals mishandeling of openlijke geweldpleging, in Nederland opgeroepen om DNA af te staan. In 2009 kregen in Friesland 480 veroordeelden een uitnodiging. Daarvan verschenen 188 niet op een spreekuur. Deze veroordeelden zijn verplicht hier aan mee te werken. Inmiddels zijn 96 aangehouden en is van hen alsnog DNA afgenomen. De overige 92 staan als gesignaleerd te boek en worden in de komende tijd opgezocht.

Spreekuur voor afname DNA
De politie Fryslân heeft een wekelijks spreekuur voor de afname van DNA. Wanneer veroordeelden niet verschijnen op dit speciale spreekuur worden ze door politie gesignaleerd. Op last van officier van justitie mogen deze gesignaleerden worden aangehouden zodat er alsnog DNA-materiaal kan worden afgenomen. Dit kan tijdens reguliere surveillancediensten. Maar ook bij controles, in bijvoorbeeld het verkeer, kunnen gesignaleerden worden aangehouden. Daarnaast bestaat de kans dat een gesignaleerde op een Nederlands vliegveld, wanneer men het land wil verlaten, door de Koninklijke Marechaussee wordt aangehouden.

Verder onderzoek door NFI
Al het afgenomen DNA wordt aangeboden aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI slaat alle DNA-profielen op in de landelijke DNA-databank. Door het matchen van deze profielen, met aangetroffen DNA van onopgeloste misdrijven, kunnen verschillende misdrijven wellicht toch worden opgelost. In het recente verleden heeft politie Fryslân al diverse zaken dankzij aangetroffen DNA-sporen kunnen oplossen, zoals een overval, enkele gevallen van skimming, inbraken, diefstallen van koper en een zedenmisdrijven.

Verzamelen DNA nog gemakkelijker
In eerste instantie was het alleen toegestaan om DNA-materiaal te verzamelen van personen die veroordeeld waren voor zeden- en geweldsmisdrijven. Dit wordt per 1 januari 2010 eenvoudiger gemaakt. De politie kan dan van alle verdachten, die een misdrijf hebben gepleegd waar een gevangenisstraf van 4 jaar op staat, na hun veroordeling DNA-materiaal afnemen. Dus na veroordeling door rechter(ter)(bank), waarbij het feit is bewezen verklaard en geen hoger beroep meer mogelijk is.

Gezamenlijke Europese aanpak
Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, België, Spanje en Oostenrijk sloten in 2006 jaar in de Duitse stad Prüm een verdrag dat een geïntensiveerde aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit mogelijk maakt. Zo krijgen politiediensten toegang tot elkaars bestanden met vingerafdrukken en DNA-profielen, en is grensoverschrijdende samenwerking gemakkelijker.

Tzummarum: politie houdt vijf verdachten aan na onderzoek ingooien ruiten borrelbus
De politie heeft de afgelopen dagen vijf mannen uit Tzummarum aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en poging doodslag. In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 november werden drie ruiten van de borrelbus ingegooid met stukken stoeptegel. Deze borrelbus was afkomstig van Minnertsga en reed net Tzummarum in. Niemand raakte hierbij gewond maar leverde wel een uiterst onveilige situatie op voor de in de bus aanwezige passagiers en buschauffeur.

Aanhoudingen
De politie startte een onderzoek en naar aanleiding daarvan kon op 16 december een eerste verdachte, een 19-jarige man uit Tzummarum, aangehouden worden. Op 22 december werden een 19- en een 20-jarige plaatsgenoot aangehouden en op 23 december tenslotte nog twee verdachten van 19 en een 21 jaar uit Tzummarum. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. De busmaatschappij heeft al te kennen gegeven het totale schadebedrag van rond de 4000 euro op de daders te verhalen.

Onderzoek
Het onderzoek van de politie is nog niet afgerond. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar een opzettelijke brandstichting en een groot aantal vernielingen her en der in het dorp.

Waarschuwingen
De politie heeft samen met de gemeente inmiddels een aantal brieven verstuurd aan inwoners van Tzummarum die betrokken zijn geweest bij vernielingen en overlast. Hierin worden de betrokken personen gewaarschuwd dat in overleg met de officier van justitie de afspraak gemaakt is dat, wanneer zij zich in de aanloop naar de jaarwisseling of tijdens de jaarwisseling schuldig maken aan strafbare feiten, ze hard aangepakt zullen worden.

Twijzelerheide: scooterrijdster gewond naar ziekenhuis
De politie heeft woensdagmorgen een ongeval op de Doarpsstrjitte afgehandeld, waarbij een 21-jarige vrouw uit Witmarsum gewond raakte. De vrouw ging in een bocht onderuit en is met pijn in de rug per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum vervoerd.

Leeuwarden: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 50-jarige automobilist uit Tytsjerk ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder had in een parkeergarage aan de Posthoornsteeg een aanrijding veroorzaakt. De beheerder van de garage vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. De agenten hadden het vermoeden dat de 50-jarige man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de bestuurder 595 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur en een proces-verbaal. Tevens werd de man zijn rijbewijs ingevorderd.

Katlijk: brand in garage
De politie heeft woensdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een inpandige garage van een woning aan de W.A. Nijenhuisweg. Door nog onbekende oorzaak was er in de garage brand uitgebroken. Eén van de bewoners ontdekte de brand en waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten. De brandweer was snel ter plaatse en kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het woongedeelte. Wel liep de woning veel schade op door de rook en roet. In verband met ademhalingsproblemen werden er vier personen per ambulance en politieauto overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na controle op de Spoedeisende Hulp bleek dat er geen sprake was van letsel.

Drachten: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft woensdagmiddag op de Hooizolder een in werkingzijnde hennepkwekerij opgerold. Daarbij werd een 39-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Men kwam de kwekerij op het spoor doordat er klachten van wateroverlast binnen waren gekomen. In de woning trof men 223 volgroeide hennepplanten aan. Uit onderzoek bleek dat de verdachte de elektriciteit illegaal aftapte. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De woningbouwvereniging overweegt om de man uit zijn woning te zetten. De planten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen.

Fryslân: politie neemt vuurwerk in beslag
De politie heeft woensdag van twee inwoners van Haulerwijk van 16 en 14 jaar en van een 20-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie illegaal vuurwerk in beslag genomen. De 16-jarige inwoner van Haulerwijk bleek in het bezit te zijn een aantal strijkers, knalkorpers, vuurpijlen en zevenklappers. Zijn 14-jarige plaatsgenoot had een aantal strijkers in zijn bezit. De jongens liepen tegen de lamp na een anonieme melding. In deze melding werd aangegeven dat de 16-jarige illegaal vuurwerk had verkocht aan een 14-jarige plaatsgenoot. In de woning van beide jongens werd vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk werd in beslag genomen en vernietigd. Diezelfde middag werd ook een 20-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie gecontroleerd. Via overlastmeldingen kwam men de man op het spoor. Hij bleek in het bezit te zijn van een doosje nitraatbommen. Ook dit illegale vuurwerk werd in beslag genomen.

De politie heeft in Fryslân tot nu toe 800 kilo vuurwerk in beslag genomen. De agenten kwamen het vuurwerk onder andere op het spoor dankzij anonieme meldingen via Meld Misdaad Anoniem. Het in beslag genomen vuurwerk wordt opgehaald door Domeinen Roerende Zaken, een agentschap van het ministerie van Financiën. Deze dienst zet het in beslag genomen vuurwerk onder water. Vervolgens wordt het vuurwerk verschredderd en na een afvalcentrale of cementfabriek gebracht om het daar te laten verbranden.

Heeft u informatie over (de handel in) illegaal vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Kijk ook op [url=http://www.youtube.com/politiefryslan]www.youtube.com/politiefryslan[/url]

Leeuwarden: automobilist gewond na aanrijding
De politie heeft een aanrijding op de Planetenlaan onderzocht, waarbij een 36-jarige automobilist uit Jorwert gewond raakte. Een 53-jarige automobilist uit Waskemeer wilde vanaf de Saturnusweg de Planetenlaan oprijden. De 53-jarige bestuurder had volgens zijn eigen zeggen niet gerekend op tegemoetkomend verkeer. Hij reed dan ook zo de Planetenlaan op en een frontale aanrijding was het gevolg. De 36-jarige bestuurder raakte daarbij gewond. Het slachtoffer werd door de brandweer uit de beschadigde auto gehaald en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Bureau Verkeersongevalanalyse stelde ter plaatse een nader onderzoek in.

Dokkum: politie zoekt getuigen van vernieling
De politie zoekt getuigen van de vernieling van een blauwe Peugeot 206. De auto stond op de Birdaarderstraatweg geparkeerd. Woensdag aan het einde van de middag ontdekte de 48-jarige eigenaar uit Leeuwarden dat de ruit van de rechterportier was ingeslagen. Daarnaast zat er een deuk en een kras op de portier. Vermoedelijk is er een fietser tegen de auto gevallen. De eigenaar heeft aangifte gedaan. De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Heerenveen: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Kievitstraat. Woensdagmiddag ging de deurbel van de woning. De 76-jarige bewoner lag op bed en besloot om niet op het gebel te reageren. Niet veel later hoorde de man veel lawaai. Hij dacht dat zijn vrouw thuis was gekomen. Toen de man ook lawaai op de bovenverdieping hoorde, ging hij op onderzoek uit. De bewoner stond al snel oog in oog met een inbreker. Bij het zien van de 76-jarige ging de inbreker er snel vandoor. De politie werd gewaarschuwd en diverse buurtbewoners begonnen direct een zoektocht. De inbreker werd echter niet meer aangetroffen. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De 76-jarige man heeft aangifte gedaan. De technische recherche heeft een nader sporenonderzoek verricht.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Valeriusstraat. Woensdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden twee laptops weggenomen. De 26-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Sneek: politie neemt auto neemt in beslag
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de A7 nabij Sneek de auto van een 30-jarige automobilist uit Oosterwolde in beslag genomen. Surveillerende agenten besloten om de bestuurder een stopteken te geven. Na controle bleek dat het rijbewijs van de man was geschorst en dat hij dus geen auto mocht besturen. Ook bleek het voertuig niet te zijn verzekerd. In 2009 was de 30-jarige man hiervoor al twee keer eerder aangehouden. Daarom werd nu besloten om zijn auto in beslag te nemen. Tevens werd er proces-verbaal tegen de automobilist opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs en het rijden in een onverzekerde auto.

Harlingen N31: politie zoekt van verlaten plaats ongeval
De politie zoekt getuigen van het verlaten van de plaats na een ongeval. Op donderdagochtend 17 december moest een 42-jarige automobilist uit Harlingen op de N31 uitwijken voor een tegenligger. De bestuurder van deze auto was op de verkeerde weghelft geraakt. De Harlinger kon een aanrijding maar net voorkomen door uit te wijken. Zijn auto liep daarbij forse schade op omdat hij de vangrail raakte. De tegenligger stopte even, maar reed vervolgens door. De politie komt graag in contact met deze bestuurder of met getuigen van dit ongeval. De veroorzaker reed in een kleine grijs/metallic kleurige auto. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

112Fryslan

})