Donderdag 23 juni

Politieberichten van donderdag 23 juni


Inbraak in bedrijf

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Jupiter. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werd een klein geldbedrag weggenomen. De schade door de inbraak bedroeg maar liefst 2500 euro. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 48-jarige inwoner van Heerenveen aangifte.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval

WARTEN – De politie heeft woensdagochtend op de Waldwei nabij de Fonejachtbrug een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 32-jarige automobilist uit Drachten gewond raakte. De bestuurder zag een aantal eenden oversteken en week daarom uit. Hij verloor daardoor de controle over zijn voertuig en kwam vervolgens tegen de vangrail tot stilstand. Uit voorzorg werd de Drachtster per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Bouwvakkers geslagen

LANGWEER – De politie heeft woensdagochtend een 52-jarige inwoner van Langweer aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De bouwvakkers waren in opdracht van de woningbouwvereniging bezig met renovatie werkzaamheden. Toen de twee bij de woning van de 52-jarige man aan de slag wilden gaan, werd dit niet op prijs gesteld door de bewoner. Hij vroeg hen om te vertrekken en om zijn woorden kracht bij te zetten zwaaide hij met een stok. De bouwvakkers vertrokken om de man te laten afkoelen. Toen ze later weer het gesprek wilden aangaan, ging de man wederom door het lint. Hij uitte diverse bedreigingen en sloeg één van de mannen met een stok. Dit was reden voor de twee om de politie te waarschuwen. De agenten hielden de 52-jarige man en brachten hem over naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Later die dag mocht de Langweerder het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor belediging

DRACHTEN – Medewerkers van de SVS hebben woensdagochtend op het busstation aan het Van Knobelsdorffplein een 35-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man viel op omdat hij marcheerde over het terrein van het station. Ook schreeuwde de Drachtster allerlei verwensingen over de Tweede Wereldoorlog. Meerdere passagiers ergerden zich aan dit aanstotende gedrag. Reden voor de medewerker van de SVS om op te treden. Ondanks diverse verzoeken wilde de Drachtster niet stoppen met schreeuwen. Uiteindelijk werd hij aangehouden en overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Later die dag mocht de man het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

OOSTSTELLINGWERF- De politie heeft woensdag een 30-jarige inwoner van Ooststellingwerf aangehouden op de verdenking van mishandeling van zijn ex-partner. Na de mishandeling vertrok de verdacht en kon elders in de gemeente worden aangehouden. Tegen hem zal het protocol huiselijk geweld worden opgestart. Een 21-jarige vrouw deed aangifte.

Man vernield auto met bijl

DRACHTEN- De politie heeft woensdag op De Singel een 42-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling, bedreiging en poging doodslag. Tijdens een ruzie sloeg de verdachte met een bijl tegen de auto van een 55-jarige inwoner van Drachten. De eigenaar deed aangifte. De verdachte werd voor nader verhoor ingesloten in het politiebureau. De bijl werd in beslag genomen.

Aangehouden voor bezit drugs en belediging

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond in de Houtwielenstraat drie inwoner van Leeuwarden van 40, 40 en 41 jaar aangehouden op verdenking van handel in harddrugs en belediging. Agenten werden door de bestuurder van een auto tijdens een verkeerscontrole beledigd. De man kreeg vervolgens een stopteken waaraan hij voldeed. Toen de auto was gestopt, stapten twee inzittenden uit de auto en stelden zich agressief tegen de agenten op waarna zij weer in de auto stapten en met hoge snelheid wegreden. In de Houtwielenstraat stopte de auto en wilden de drie mannen een woning in. Daar werden zij door diverse eenheden van de politie aangehouden. De 41-jaige verdachte werd achter de woning aangehouden. Eén van de agenten zag dat hij iets weggooide. In een tasje trof de agent 20 wikkels harddrugs aan. Daarnaast hadden de mannen een groot geldbedrag bij zich. De twee andere verdachten werden voor de woning aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Zowel de drugs, het geld en de auto werden in beslag genomen. Tegen alle drie verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De fietser kreeg op de Tijnjedijk ruzie met een 20-jarige automobilist uit Rottevalle na een woordenwisseling over een voorrangssituatie. Het slachtoffer werd door de verdachte diverse keren geschopt en geslagen waarna deze via telefoonnummer 1-1-2 de politie belde. De verdachte werd vervolgens door de inmiddels gearriveerde agenten aangehouden en voor nader verhoor ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor bezit harddrugs en wapenbezit

DRACHTEN- De politie heeft woensdagavond in een woning aan de Knobben een 48-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bezit van harddrugs en voor het bezit van een schietpen met munitie. De agenten kwam de verdachte op spoor via anonieme tips. In de woning werd een wikkel drugs, vermoedelijk cocaïne, aangetroffen. Ook werd een patroon in de woning aangetroffen. In de auto van de verdachte werd de schietpen met daarbij een 20-tal patronen gevonden. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De drugs en wapen en munitie werden in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Hennepkwekers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag in Leeuwarden drie hennepkwekerijen opgerold. De agenten kwamen de kwekerijen op het spoor mede dankzij anonieme tips. Tijdens de actie werden twee aanhoudingen verricht. Bij alle drie de gerooide kwekerijen is een ontneming mogelijk voor een eerdere oogst. Het geld dat de kwekers met deze oogst hebben verdiend zal door het Openbaar Ministerie worden teruggevorderd. Alle hennepplanten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd.

Eikenstraat

De agenten begonnen ’s ochtends in de Eikenstraat. Daar werd in een woning een hennepplantage ontdekt met 356 planten. De 22-jarige bewoner moet nog worden aangehouden.

Cambuursterpad

Vervolgens gingen de agenten naar een woning aan het Cambuursterpad. Ook hier werd een hennepkwekerij aangetroffen. De 108 hennepplanten werden in beslag genomen en vernietigd. De stroom voor deze kwekerij werd illegaal afgetapt. De twee bewoners, een man van 47 jaar en een vrouw van 56 jaar, werden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de middag mochten ze het bureau verlaten. .

Prinsessenweg

Tenslotte gingen de agenten naar een woning aan de Prinsessenweg. In deze woning werd een kwekerij aangetroffen met 518 planten. De 35-jarige bewoner moet nog worden aangehouden. Tijdens de ontmanteling van de kwekerij werd op twee auto’s van de man conservatoir beslag gelegd, dit is een beslaglegging die wordt gedaan voordat er een vonnis is uitgesproken

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Eerste Burgernetactie op Terschelling

TERSCHELLING – De politie heeft woensdagmiddag samen met 105 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een 80-jarige inwoonster van Alphen aan den Rijn. De vrouw was samen met haar man in een supermarkt op West Terschelling. Tijdens het winkelen was de echtgenoot zijn vrouw uit het oog verloren. De man maakte zich zorgen omdat zijn vrouw Alzheimer heeft en hij waarschuwde dan ook de politie. Het signalement van de 80-jarige vrouw werd door de centralist van de Meldkamer Fryslân doorgegeven aan de agenten en de deelnemers van Burgernet op het eiland. Al snel kwam het bericht dat een eilander de vrouw had zien lopen. Omdat ze wat een verwarde indruk maakte, besloot de eilander de bejaarde dam naar het politiebureau te brengen. Hier werd de echtgenoot herenigd met zijn vrouw. Alle deelnemers van Burgernet kregen vervolgens het bericht dat de 80-jarige weer was gevonden. Dit was de eerste Burgernetactie op Terschelling.

Man ernstig gewond bij bedrijfsongeval

WOLVEGA- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ernstig bedrijfsongeval in de Frisaxstraat. Daar raakte een 49-jarige inwoner van Oosterstreek ernstig gewond. De man kwam tijdens zijn werkzaamheden bekneld te zitten in een van de machines. Het personeel startte direct de reanimatie die vervolgens door de gearriveerde agenten werd overgenomen. Na diverse pogingen kreeg het slachtoffer weer zijn hartslag terug. De man is per traumahelikopter in zorgwekkende toestand overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Coniferen en kliko’s in brand gestoken

DRACHTEN- De politie onderzoekt vijf branden van coniferen en kliko’s die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvonden in de wijken de De Drait, De Trisken en De Wiken. Rond 01.00 werd op de Wimerts en op de Hanebalken diverse coniferen in brand gestoken. Hier raakte een coniferenhaag over een lengte van 20 meter beschadigd. Om 02.00 uur werd een kliko in brand gestoken die tegen een coniferenhaag stond. Rond 04.30 uur werd op de Bloemkamp een kliko in brand gestoken die ook tegen een coniferenhaag stond. De haag raakte beschadigd over een lengte van twee tot drie meter. De politie wil graag in contact komen met getuigen die omstreeks bovengenoemde tijdstippen iets verdachts hebben gezien of andere informatie hebben die kan leiden tot de aanhouding van de brandstichters. U kunt de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Bij heterdaad situaties belt u uiteraard via 1-1-2 de politie.

Politie bekeurd sluipverkeer

GOUTUM- De politie heeft donderdagmorgen opnieuw een controle uitgevoerd op de Wergeasterdijk in verband met overlast van het sluipverkeer. Hierbij werden 13 bekeringen uitgedeeld aan automobilisten die tussen 07.00 uur en 09.00 uur zonder ontheffing gebruik maakten van de Wergeasterdijk. Alleen automobilisten met een ontheffing mogen tussen 07.00 uur en 09.00 uur gebruik maken van de Wergeasterdijk. De politie blijft de komende periode controleren, dit omdat veel inwoner van Goutum klagen over overlast door sluipverkeer.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan