Fryslân, 23-07-2009 • Politieberichten van woensdag 22 juli 07.00 uur tot en met donderdag 23 juli 07.00 uur

Fryslân: politie waarschuwt voor inbrekers
De politie waarschuwt ondernemers voor een groep inbrekers. Deze groep pleegt doorgaans inbraken in bedrijven en bereidt zich daarbij goed voor. In veel gevallen komt men voor de inbraak eerst het bedrijf bezoeken. Eén van de inbrekers houdt het personeel bezig, terwijl anderen de beveiligingssensoren afplakken. Op een later tijdstip komen de inbrekers terug om via het openbreken van een deur of via het dak het bedrijf binnen te komen. Daarna wordt de kluis opengebroken of andere kostbare goederen weggenomen. Door de eerdere handelingen gaat het inbraakalarm niet af.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/inbraak%20dak1_tcm7-491389.JPG[/img]
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/inbraak%20dak%203_tcm7-491391.JPG[/img]
[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/inbraak%20dak2_tcm7-491390.JPG[/img]

foto’s: politie Fryslân

Afgelopen dinsdagmiddag kreeg een bedrijf in Sneek bezoek van drie nog onbekende mannen met Noord-Afrikaans uiterlijk. Twee mannen hielden het personeel bezig. De derde man werd even later elders in bedrijf aangetroffen. Hij was op dat moment bezig om één van de beveiligingssensoren af te plakken. Het personeel vertrouwde de drie niet en stuurde ze vervolgens weg.

De politie heeft de volgende adviezen voor ondernemers:
[ul][li]Controleer dagelijks of de beveiligingssensoren in uw bedrijf zijn afgeplakt. Het nieuwste type sensor is uitgerust met een anti-masking detector. Dit systeem zorgt er voor dat er een alarm af gaat, zodra de sensor wordt afgeplakt. [/li]
[li]Controleer dagelijks uw alarmsystemen. [/li]
[li]Controleer bij het afsluiten alle deuren en sloten. [/li]
[li]Komt u in een situatie zoals boven wordt omschreven, noteer kentekens en signalementen en waarschuw direct via 1-1-2 de politie. [/li][/ul]

Kijk meer voor informatie op de site ‘veilig ondernemen’ van de Kamer van Koophandel.

Menaldum: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft woensdagmiddag op De Stapel een 54-jarige automobilist uit Menaldum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kwamen de bestuurder tegen en gaven de man vervolgens een stopteken. Na controle hadden de agenten het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de bestuurder 880 ug/l, goed voor een rijverbod van elf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: vernieling ruiten van school
De politie onderzoekt de vernieling van ruiten van een school aan de Griend die woensdagmiddag plaatsvond. De ruiten aan de voorzijde van het gymlokaal werden opzettelijk vernield.
Een 58-jarige inwoner uit Itens deed aangifte

Drachten: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft woensdag in een bedrijf aan de Amperelaan een hennepkwekerij opgerold. Via een anonieme melding werd een onderzoek ingesteld in een bedrijfspand. De politie vond vervolgens op een zolderruimte 800 henneplanten. In overleg met de officier van justitie werden de planten en de elektrische apparatuur in beslag genomen en later vernietigd. Er werden geen verdachten aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Vlieland: politie houdt twee fietsendieven aan
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee mannen, een 16- en een 17-jarige inwoner van Winsum (Gn) aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Agenten zagen de beide mannen op de Boslaan met een afgesloten fiets lopen. Toen het duo de agenten zagen, gooiden zij snel de fiets weg. Uit onderzoek bleek dat deze fiets niet hun eigendom was en dat zij ook nog een tweede fiets hadden gestolen. Beide fietsen werden in beslaggenomen. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt drugs- en wapenbezitters aan
De politie heeft woensdagavond op de Jupiterweg twee 25-jarige inwoners van Franeker aangehouden omdat zij in het bezit waren 25 wikkeltjes met daarin vermoedelijk harddrugs en omdat zij in bezit waren van wapens. De agenten kwamen het tweetal op het spoor toen zij een onderzoek instelden in verband met een inbraak in een auto bij een garagebedrijf. Toen men het duo in de buurt van de garage zag rijden, kregen ze een stopteken. In de auto troffen de agenten een honkbalknuppel, een busje met pepperspray en 25 wikkeltjes vermoedelijk cocaïne aan. Beide mannen werden aangehouden en zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar zijn werden ingesloten. De drugs en wapens werden in beslaggenomen en tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd de auto van de verdachte in beslag genomen omdat hij meerdere keren, onverzekerd met dit voertuig had gereden.

West-Terschelling: niet voldoen aan bevel of vordering
De politie heeft rond middernacht een 19-jarige inwoner van Amstelveen aangehouden omdat hij zich vervelend gedroeg en volgens niet weg wilde gaan op bevel van de agenten. In de Torenstraat bemoeide de man zich met de agenten toen deze een bekeuring uit wilden schrijven. Toen men de man diverse malen had gevraagd om weg te gaan en hij hieraan niet voldeed, werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal werd hij werd heengezonden.

Workum: foutief uitrijden mest
De politie heeft woensdagavond een 23-jarige inwoner van Workum een proces-verbaal gegeven, omdat hij op een perceel grasland aan de Suderseewei op een foutieve manier mest uitreed. Agenten zagen dat de agrariër niet emissiearme mest aan het uitrijden was en dat de mest op 50 centimeter van de grond over het gras werd gespoten. De mest moet volgens de wettelijke milieu eisen, in de grond worden gebracht. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagavond op de Noordehogeweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 22-jarige inwoonster per ambulance naar het ziekenhuis werd over gebracht. De aanrijding ontstond doordat een andere automobilist geen voorrang verleende aan de auto waarin het slachtoffer zat.
De vrouw die zwanger was, klaagde over druk in haar buik en is voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan