Donderdag 23 februari

Politieberichten van donderdag 23 februari

Hennepkwekerij ontmantelt

BURUM- De politie heeft dinsdagmiddag in een woning aan de Lijkele Boonstraweg een hennepkwekerij aangetroffen met 1570 planten. De politie kwam de kwekerij op spoor na een Meld Misdaad Anoniem melding. Vervolgens werd er door agenten een onderzoek ingesteld. Tijdens het onderzoek naar de juiste plaats van de hennepkwekerij ontstond een stroomstoring in de naaste omgeving. In de betreffende woning werd duidelijk dat de storing werd veroorzaakt door de hennepkwekerij. Vanwege de stroomstoring was een gevaarlijke situatie ontstaan. De apparatuur werd in beslag genomen en de hennepplanten werden vernietigd. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Vaten gevaarlijke stoffen illegaal gedumpt

RIED – De politie is een onderzoek gestart naar het illegaal dumpen van vaten met gevaarlijke stoffen. Een 53-jarige man ontdekte op dinsdag 21 februari dat op het terrein van zijn boerderij aan de Berlikumerweg in Ried zeven vaten met 200 liter met een vaste stof en twee bussen met 30 liter -waarschijnlijk- accelerator gedumpt waren. Dit moet gebeurd zijn tussen maandag 15.00 uur en dinsdag 15.00 uur. De boerderij is momenteel niet bewoond. Een omwonende gaf aan dinsdag rond 7.00 uur een blauwe bestelbus met een open laadbak op het terrein gezien te hebben. Een andere omwonende zag rond 7.15 uur een rode personenauto met hierin een man met kort stekelhaar. De politie is op zoek naar mensen die iets gezien hebben of weten dat met dit voorval te maken kan hebben. Hiervoor kunt u contact met de politie opnemen via 0900-8844. Wilt u anoniem blijven, dan kunt u via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om anoniem uw verhaal te vertellen aan rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Zij zijn bereikbaar via 088-1673775.

16 bekeuringen bij snelheidscontrole

JOURE/HEERENVEEN/GORREDIJK – De politie heeft tijdens een snelheidscontrole op de A7 bij Joure, Heerenveen en Gorredijk 16 bekeuringen uitgedeeld. Het snelste voertuig kwam met een snelheid van 167 kilometer per uur voorbij. Bij de controle zette de politie een onopvallend voertuig in, twee opvallende voertuigen, een onopvallende motor en een videoauto. Naast de genoemde bekeuringen werden nog vier snelheidsovertredingen geconstateerd op omliggende (snel)wegen en werden twee bekeuringen uitgeschreven voor het niet handsfree bellen en voor bumperkleven.

Kluis gestolen bij inbraak

BOLSWARD- De politie onderzoekt een inbraak in en bedrijf aan de Broereplein. De inbraak vond plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. De daders kwamen het bedrijf binnen door een deur te forceren waarna de kluis werd weggenomen. Een 49-jarige inwoner van Bolsward deed aangifte.

Wateroverlast na koperdiefstal

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar diefstal van koperen waterleidingen vanuit een kelder van een afhaalrestaurant aan de Coopmansstraat. De diefstal, die vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond, werd ontdekt door medewerkers van een naastgelegen bedrijf. Deze melden dat de gezamenlijke kelder vol waterstond en dat men de waterleiding had afgesloten. Toen de eigenaar ter plaatse kwam ontdekte hij dat er enkele meters koperen leidingen waren weggenomen. De 63-jarige eigenaar deed aangifte.

Geluidsapparatuur gestolen

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Bouriciuslaan, die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De dader(s) wist(en) een deur te forceren. Nadat zij de gehele woning hadden doorzocht namen zijn geluidsapparatuur mee. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte.

Inbraak in buurthuis

DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een buurthuis aan De Hoge Bomen. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden een mengpaneel, microfoon en een dvd-speler weggenomen. Namens het buurthuis deed een 65-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Inbraak in twee boten

BURGUM – De politie onderzoekt een inbraak in twee afgemeerde boten aan de Burgumerdaam. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden een acculader, een omvormer en een draagbare radio weggenomen. De beide booteigenaren deden aangifte.

Milieu- en afvalcontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag op diverse locaties in en rondom Leeuwarden een milieu- en afvalcontrole gehouden. Tijdens deze controle werden twaalf voertuigen gecontroleerd, waarvan zeven afvaltransporten en één transport van gevaarlijke stoffen. De vier agenten maakten vijf keer proces-verbaal op, waaronder één keer voor het vervoer van afval zonder vergunning, één keer voor het vervoer van afval met een onvolledig begeleidingsdocument, één keer voor overbelading, één keer voor rijden zonder rijbewijs C en één keer voor het rijden zonder geldig kenteken. Daarnaast wordt in drie gevallen nader onderzoek verricht. Dit gaat onder andere om een belastingonderzoek naar een uitgevoerd voertuig dat toch in Nederland rijdt en een onderzoek in verband met het vervoeren van verontreinigde grond.

Getuigen gezocht van bedreiging

LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een bedreiging van een 14-jarige fietsster uit Leeuwarden in het Abbingapark. Het meisje fietste woensdagmiddag omstreeks 16.45 uur samen met vriendinnen over de brug in de richting van Huizum-dorp. Het 14-jarige meisje fietste voorop en stapte af om de man en zijn hond, een golden retriever, te kunnen laten passeren. De nog onbekende man riep tegen het meisje dat ze daar niet mocht fietsen en probeerde volgens met een schroevendraaier de banden van haar fiets lek te steken. Door haar stuur te draaien kon ze dat voorkomen. De politie werd vervolgens via 1-1-2 gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden was de man met zijn hond niet meer aanwezig in het park. Het meisje deed aangifte. Ze kon het volgende signalement geven:

-1.75 – 1.80 lang

-60 – 65 jaar oud

-blanke huidskleur

-mollig postuur

-grijs haar

-lichtbruine beige jas tot net over de heupen.

-onverzorgd gebit, bruin zwarte tanden.

Bent u getuige geweest van deze bedreiging of heeft u anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Rijden onder invloed

DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Langewyk een 35-jarige automobilist uit Drachten aangehouden. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen dat de bestuurder mogelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Op de Noorderdwarsvaart kwamen ze de Drachtster tegen en hij kreeg dan ook een stopteken. Uiteindelijk stopte de bestuurder op de Langewyk. Daar werd hij aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol en medicijnen. De man tijdens de aanhouding een zeer verwarde indruk. Tijdens de ademanalyse blies hij 370 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd bij de man bloed afgenomen omdat het vermoeden bestond dat hij ook diverse medicijnen had genomen die invloed hadden op zijn rijgedrag. Het NFI gaat hier nader onderzoek naar doen. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Gewonde na kop-staartbotsing

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Pallasweg een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond raakte. Een 37-jarige automobilist uit Leeuwarden zag te laat dat het verkeer voor hem tot stilstand. Een kop-staartbotsing met de auto voor hem was dan ook het gevolg. In deze auto zat een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden als passsagiere. Ze klaagde over pijn in haar nek en werd daarom uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Bromfietscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op het Oldehoofsterkerkhof een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden 27 brom- en snorfietsen gecontroleerd. Van de 27 brom- en snorfietsers waren er 22 in overtreding. De agenten schreven twaalf bekeuringen uit voor een te hoge constructiesnelheid, vier voor het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs, drie voor te gladde banden, twee voor het rijden zonder rijbewijs en één voor het rijden op een verkeerde plaats op de weg. Van drie bromfietsers werd tevens het kentekenbewijs ingevorderd, dit in verband met een veel te hoge constructiesnelheid. De eigenaren moet de constructiesnelheid aanpassen. De bestuurders krijgen dan het kentekenbewijs weer terug. Tot die tijd mag men geen gebruik maken van de bromfiets.

Vrouw van tas bestolen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een tas van een 57-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw liep woensdagavond in de Sint Jacobsstraat toen een nog onbekende fietser haar een duw gaf. Vervolgens trok de man aan haar schoudertas. Om niet ten val te komen, liet de vrouw haar tas los. De man op fiets ging er vervolgens snel met haar tas vandoor. Het slachtoffer kon het volgende signalement van haar belager geven:

-negroïde man

-brede platte neus

-lang hoofd

-tussen 20 á 30 jaar

-droeg een donkere jas met capuchon

Bent u getuige geweest van deze diefstal of heeft anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden voor bedreiging

OOSTERWOLDE – De politie heeft woensdagavond op het Stationsplein een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die avond met een ketting een aantal mensen bedreigd. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. Agenten kwamen ter plaatse en hielden vervolgens de 21-jarge man aan. Hij was nog in het bezit van de ketting. Die werd dan ook in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Twee Litouwers aangehouden

BURGUM – De politie heeft woensdagavond twee Litouwers van 25 en 28 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van diesel. Een getuige had gezien dat de mannen zich eerder die avond verdacht ophielden bij een geparkeerde auto aan de Tuorrebout. De getuige vertrouwde dit niet en waarschuwde de politie. Agenten gingen naar de opgegeven locatie. Een auto met daarin twee mannen wilde niet wegrijden. De bestuurder kreeg een stopteken en er volgde een controle. In de auto vonden de agenten een aantal jerrycans met daarin diesel. Ook werd inbrekersgereedschap aangetroffen. Reden genoeg om de inzittenden, twee Litouwers, aan te houden op verdenking van diefstal. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de mannen werd in beslag genomen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan