Politieberichten van donderdag 23 augustus

Snelheidscontroles binnen bebouwde kom

DRACHTEN – De politie heeft dinsdag op diverse locaties in Drachten een radarsnelheidscontrole uitgevoerd naar aanleiding van klachten over te snel rijdend verkeer. Vanaf 13.30 uur werd gecontroleerd op de Folgeralaan. Er passeerden 261 voertuigen waarbij 52 overtredingen werden geconstateerd. De snelste bestuurder reed hier 76 kilometer per uur. De volgende locatie was de Nijtap. Daar passeerden tussen 15.45 en 18.15 uur 1373 voertuigen de radar waarbij 195 bestuurders de maximum snelheid overtraden. De snelste bestuurder reed 84 kilometer per uur. Op de avond passeerden 594 voertuigen de controle op de Postlaan. Er werden 70 overtredingen gemeten en de snelste bestuurder was hier 83 kilometer per uur. Alle locaties waar werd gecontroleerd lagen binnen de bebouwde kom waar een maximum snelheid van 50 kilometer per uur van toepassing is.

Buitenboordmotor gestolen

LEMMER- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een buitenboordmotor van het merk Yamaha, 28 pk en blauw van kleur. De buitenboordmotor werd in de nacht van dinsdag op woensdag weggenomen vanaf een boot die aangemeerd lag aan de Polderdijk. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Lemmer, deed aangifte.

Negen auto’s betrokken bij kettingbotsing

WIRDUM- De politie heeft woensdagmorgen op de A32 een aanrijding tussen negen personenauto’s afgehandeld waarbij een 31-jarige inwoonster van Aldtsjerk gewond raakte. De oorzaak van de aanrijding was dat het verkeer bij de verkeerslichten bij groen licht optrok en de bestuurder van een personenauto van de linkerrijstrook naar de rechterrijstrook uitweek. Overige verkeersdeelnemers moesten afremmen en hierbij botsten de voertuigen tegen elkaar. Drie personen raakten gewond. Twee slachtoffers werden ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht en konden na behandeling huiswaarts keren. Het 31-jarige slachtoffer is met nek- en rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Door de aanrijding raakte een rijstrook gestremd. Daarnaast ontstond er veel schade aan de auto’s en moesten diverse voertuigen door een sleepdienst worden afgevoerd.

Diefstal met geweld

SNEEK – De politie heeft woensdagmiddag een 26-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van het plegen van diefstal met geweld. Het slachtoffer, een 18-jarige man uit Sneek, opende zijn deur voor de 26-jarige. Deze wilde praten met de 18-jarige. De verdachte nam enkele euro’s van het slachtoffer af en greep hem bij de keel. Daarna ging hij weg. De 18-jarige belde de politie die de verdachte op de Molenkrite aanhield. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Huiselijk geweld

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond een 34-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van zware mishandeling. In een woning was hij betrokken bij een ruzie met ex-familie waarbij hij een 53-jarige man mishandelde. Het slachtoffer werd met onbekend letsel overgebracht naar het UMCG in Groningen.
JUBBEGA – De politie heeft woensdagavond een 25-jarige man uit Jubbega aangehouden op verdenking van doodslag/moord. De verdachte was meerdere malen met zijn auto ingereden op zijn vader. Deze kon steeds op tijd wegspringen. De 25-jarige kreeg een huisverbod opgelegd.
Aanrijding

HINDELOOPEN – De politie heeft woensdagavond een verkeersongeval op de Oosterdijk afgehandeld. Een 31-jarige bestuurder uit Erfurt (Duitsland) was afkomstig uit de richting van Hindeloopen en wilde op de kruising links afslaan. Waarschijnlijk was hij de kruising iets te ver opgereden waarna een aanrijding met een 50-jarige automobiliste uit Warns, het gevolg was. De vrouw werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De Duitse bestuurder en zijn inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Snelheidsovertreding

SNEEK – De politie heeft woensdagavond omstreeks 21.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige automobilist uit Sneek. De man reed op de Stadsrondweg-Zuid met een snelheid van 130 kilometer per uur terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Openstaand vonnis

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond omstreeks 22.20 uur een 31-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor het bezit van harddrugs. Tegen de man stond nog een vonnis open voor het betalen van een geldbedrag of nog drie dagen hechtenis. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Bij de fouillering bleek dat de Leeuwarder in het bezit was van een zakje met diverse kleine witte bolletjes, vermoedelijk harddrugs. Dit werd in beslag genomen. Tevens kreeg de verdachte een gebiedsverbod van 24 uur opgelegd. Het gebiedsverbod is een bestuurlijke maatregel om overlast van bekende verslaafden, dak- en thuislozen en drugsdealers tegen te gaan.

Jonge bestuurder onder invloed

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige man uit Drachten. De beginnend bestuurder werd omstreeks 00.15 uur op de Noorderhogeweg door agenten gecontroleerd op het rijden onder invloed. Er werd een blaastest afgenomen waarna op het politiebureau de ademanalyse volgde. Deze had een uitslag van 730 ug/l. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens wordt hij aangemeld bij het CBR voor het Alcoholslotprogramma.

Alcoholslotprogramma (ASP)

Het Alcoholslotprogramma is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op aan het verkeer hebben deelgenomen. Tijdens het programma, dat tenminste twee jaar duurt, krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd. Dat voorkomt dat bestuurders met te veel alcohol op gaan rijden. Deelnemers hebben de beschikking over rijbewijs B met code 103 ‘rijden met een alcoholslot’. Het Alcoholslotprogramma zal een bijdrage leveren aan het omlaag brengen van het aantal verkeersslachtoffers. Jaarlijks vallen er veel doden en gewonden in het verkeer als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was. Maar liefst een kwart van alle doden in het verkeer is gerelateerd aan alcohol. De kosten voor de cursus bedragen €1000 en dienen door de deelnemer zelf betaald te worden. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten rond het alcoholslot zelf zoals het inbouwen ervan en het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Kijk voor meer informatie op [url]www.cbr.nl[/url].

Eenzijdig ongeval

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een eenzijdig ongeval op de Salverderweg afgehandeld. Een 28-jarige automobilist uit Franeker zag vermoedelijk een bocht te laat waardoor hij tegen een boom botste. De bestuurder kon zelfstandig uit zijn auto komen en getuigen alarmeerden de hulpdiensten. Met onbekend letsel is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Inbrekers aangehouden

AKKRUM/LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee mannen, een 51-jarige uit Franeker en een 18-jarige uit Oude Pekela, aangehouden op verdenking van inbraak. Eerder die nacht waren de verdachten betrapt bij een diefstalpoging vanaf een bedrijventerrein. Het signalement van het voertuig van de verdachten werd aan de politie doorgegeven. Het voertuig werd op de A32 gesignaleerd en de achtervolging werd ingezet. Met meerdere eenheden werd het voertuig op het Oostergoplein aan de kant gezet. De twee inzittenden werden aangehouden en op het bureau voor nader onderzoek ingesloten. Bij de fouillering van de mannen werd een mes en inbrekerswerktuig aangetroffen. Hun voertuig werd voor nader onderzoek ook in beslag genomen. Hierin werd eveneens inbrekerswerktuig aangetroffen.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan