Fryslân, 23-04-2009 • Politieberichten van woensdag 22 april 07.00 uur t/m donderdag 23 april 07.00 uur

Drachten: politie houdt twee verdachten aan voor heling
De politie heeft dinsdagavond twee inwoners van Drachten van 40 en 46 jaar aangehouden op verdenking van heling. Een 29-jarige inwoner van Drachten was dinsdagavond op internet aan speuren naar zijn gestolen fiets. De fiets was dinsdagmiddag gestolen en de eigenaar had de hoop dat hij zijn fiets op internet terug zou kunnen vinden. De eigenaar herkende zijn fiets op een verkoopsite. Hij maakte een kijkafspraak en ging vervolgens naar de 46-jarige verkoper toe. Eenmaal in de woning van de 46-jarige man herkende de 29-jarige zijn fiets. Hij waarschuwde dan ook direct via 1-1-2 de politie. De agenten kwamen ter plaatse en hielden de 46-jarige Drachtster aan op verdenking van heling. Naast deze fiets vonden de agenten ook nog drie andere fietsen, een mini-bike en een radio. Alle goederen werden in beslag genomen omdat het vermoeden bestond dat ze van diefstal afkomstig waren. De 46-jarige verklaarde dat hij de goederen had gekocht van een 40-jarige plaatsgenoot. Ook deze man werd aangehouden op verdenking van heling. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Neptunusweg. Tussen dinsdagavond en woensdagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werden twee buitenboordmotoren en een benzinetank weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Volendam: politie zoekt getuigen van vechtpartij in café tijdens voetbalwedstrijd.
De politie van Volendam stelt een onderzoek in naar een grote vechtpartij, die woensdagavond plaatsvond, in een horecagelegenheid aan de Brugstraat. Tijdens de bekerwedstrijd sc Volendam tegen sc Heerenveen zat een groep van 60 Heerenveen-supporters in een horecabedrijf en een groep van 40 Ajax-supporters in een tegenover gelegen horecabedrijf. Via de televisie volgden zij de voetbalwedstrijd omdat zij niet in bezit waren van toegangsbewijzen. Om 21:00 uur bestormden de groep Amsterdammers het cafébedrijf waarin de Heerenveners zaten. Zij sloegen met barkrukken om zich heen en vernielden het gehele bedrijf. Zes Friese supporters raakten daarbij gewond en werden per ambulance naar het ziekenhuis in Purmerend overgebracht. De politie hield twee verdachten aan. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. De politie van Volendam zoekt getuigen van dit incident. Mensen die betrokken zijn geweest bij dit incident worden verzocht het mogelijke filmmateriaal dat op hun mobiele telefoon is opgenomen, ter beschikking te stellen voor het politieonderzoek. Er wordt ook verzocht aan mensen die slachtoffer zijn geworden van deze vechtpartij om aangifte te doen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844.

Dantumadeel en Achtkarspelen: snelheidscontroles
De politie heeft woensdag op diverse tijdstippen en plaatsen in Dantumadeel en Achtkarspelen snelheidscontroles gehouden. Dat gaf de volgende resultaten;

[ul][li]Damwoude, controle op de Doniaweg, van 07.30 – 10.30 uur, maximum toegestane snelheid 50 km/u, totaal aantal gecontroleerde voertuigen 447 waarvan 22 bestuurders in overtreding waren. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 83 km/u.[/li][/ul]
[ul][li]Buiten bebouwde kom Twijzel, controle op De Wedze, van 10.45 – 13.45 uur, maximum toegestane snelheid 60 km/u, totaal aantal gecontroleerde voertuigen 248 waarvan 44 bestuurders in overtreding waren. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km/u.[/li][/ul]
[ul][li]Surhuisterveen, controle op Gedempte Vaart, van 14.00 – 17.00 uur, maximum toegestane snelheid 50 km/u, totaal aantal gecontroleerde voertuigen 1465 waarvan 93 bestuurders in overtreding waren. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 98 km/u.[/li][/ul]

Leeuwarden: aanhouding winkeldief
De politie heeft woensdagmiddag een 57-jarige man uit Workum aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een getuige had gezien dat de verdachte vanuit een winkel aan het Stationsplein twee flesjes drinken had gestolen. De man zou in de trein naar Sneek zitten en op aanwijzing van de melder kon de dader worden aangehouden en overgebracht worden naar het politiebureau. Daar bleek dat de verdachte diverse andere goederen bij zich had. De goederen liepen uiteen van ruim 100 repen snoepgoed tot zakjes met groentezaad. Maar ook kleding en ondergoed. Alle goederen zijn in beslaggenomen. Of de overige goederen als gestolen staan geboekt wordt nog onderzocht. Na verhoor is de man heengezonden.

Weststellingwerf: verkeerscontroles op diverse locaties
De politie heeft woensdag op diverse plaatsen in Weststellingwerf verkeerscontroles gehouden. Op de Nieuweweg in Noordwolde-Zuid is een gestolen verklaring ingesteld in verband met wegwerkzaamheden. Op de ochtend werd daar gecontroleerd. Voor het negeren van deze gesloten verklaring kregen 11 bestuurders een bekeuring. Op de middag werd een snelheidscontrole aan de Markeweg in Blesdijke gehouden. 36 auto’s passeerden de controle waarvan vier bestuurders proces-verbaal kregen omdat ze harder dan 60 km/u reden. De snelste reed 79 km/u. Op de Hoofdstraat-West in Wolvega passeerde 44 auto’s een snelheidscontrole. Hierbij zijn geen snelheidsovertredingen geconstateerd. Eén bestuurster kreeg een bekeuring voor het niet dragen van een gordel. Van 14.00 – 15.00 uur werden op de Pieterstuyvesantweg in Nijetrijne en op de Heerenveenseweg in Wolvega snelheidscontroles gehouden. In totaal passeerden 52 auto’s deze controle. Hierbij werden geen overtredingen geconstateerd.

Oosterstreek: ongeval met zitmaaier
De politie heeft woensdagmiddag een ongeval aan de Oosterstreek afgehandeld waarbij een 5-jarige jongetje gewond is geraakt. Een 34-jarige vrouw was nabij haar woning het gras aan het maaien. Daarbij maakte zij gebruik van een trekker/zitmaaier. Het 5-jarige jongetje was aan het spelen en kwam vermoedelijk ten val op het moment dat de vrouw met haar zitmaaier passeerde. Zij reed daarbij over het been van het jongetje heen. Hij liep daarbij verwondingen aan zijn voet en onderbeen op en is daarvoor per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Hommerts: bedrijfsinbraak, ramkraak
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak, gepleegd in de nacht van woensdag op donderdag, in een bedrijf aan de Jeltewei. Daarbij kreeg de politie de melding dat drie personen met behulp van een auto de toegangsdeur ramden en zich hierdoor toegang tot het bedrijf verschaften. Na een tijdje kwamen zij weer naar buiten en verlieten het bedrijf. De melder had inmiddels de politie gealarmeerd die in de omgeving een zoekslag maakte naar het voertuig en de verdachten. Deze werden niet meer aangetroffen. Wat er precies is weggenomen moet nog worden onderzocht. Een 41-jarige man uit Hommerts heeft aangifte gedaan.

Sexbierum: inbraak in een winkel
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak, gepleegd in de nacht van woensdag op donderdag, in een winkel aan de Kade. Midden in de nacht werd daar geprobeerd de ruit van de winkel in te slaan. Dit gaf een behoorlijk kabaal. De melder zag dat een persoon de winkel binnen ging en vervolgens via de gemaakte opening het pand verliet. De politie werd gealarmeerd en maakte nog een zoekslag naar de dader, deze werd niet meer aangetroffen. In de winkel werd een kassa vernield. Er is verder niets weggenomen. Een 43-jarige man uit Sexbierum heeft aangifte gedaan.

Zwaagwesteinde: winkelinbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Leeuwerikstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men de winkel binnen door het forceren van een deur. Diverse kasten werden opengebroken waaruit (aantal onbekend) sloffen sigaretten werden weggenomen. Een 36-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde heeft aangifte gedaan.

Gorredijk: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Hoofdstraat. Woensdagavond kwam men het pand binnen door het forceren van een deur. De complete aangifte moet nog worden opgenomen maar de 47-jarige melder uit Gorredijk vertelde dat hij in ieder geval een geldbedrag, mobiele telefoon en een videocamera mist.

Heerenveen: politie zoekt getuigen voor gevaarlijk rijgedrag op A7
De politie kreeg woensdagavond de melding dat een 36-jarige vrouw uit Meppel op de linkerbaan van de A7 tussen Beetsterzwaag en Heerenveen reed. Zij vertelde dat het erg druk was en niet kon uitwijken naar rechts. Zij reed daarbij ongeveer 130 km/u. Achter haar reed een man, met een petje op, in een zwarte VW Golf. Deze seinde met zijn lichten en wilde kennelijk sneller gaan rijden en inhalen, wat niet mogelijk was. Hij stak daarbij regelmatig zijn middelvinger op. Op het moment dat de meldster naar rechts kon rijden, haalde hij in en sneed mevrouw ernstig af. Hierdoor moest zij uitwijken in de richting van de vluchtstrook. Vervolgens reed de man iets vooruit en trapte, zonder enige noodzaak, boven op de rem. Daarna hield de bestuurder vol door enkele malen te bumperkleven bij de meldster. Gezien de drukte ontstond hier een agressieve en onveilige situatie. De bestuurder hield op toen de meldster de afslag richting Zwolle nam. Nog op het klaverblad volgde de man maar nam uiteindelijk de afslag richting Joure. De politie is op zoek naar getuigen van dit incident. Bent u getuige geweest of kunt u meer informatie geven over de bestuurder dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.

Drachten: ruzie, man schiet met luchtbuks
De politie heeft de afgelopen nacht een 44-jarige inwoner van Drachten in de Meerkoetstraat aangehouden omdat hij een buurman met een luchtbuks had beschoten. De verdachte vernielde eerst de ruiten van zijn buurman, waarna hij hem, met een luchtbuks beschoot. De man is overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Een 37-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Leeuwarden: man aangehouden voor bedreiging
De politie heeft woensdagavond in de Siebe Schootstrastraat een 52-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor bedreiging. De man stond op de galerij met messen zwaaien. De politie heeft de man kunnen overmeesteren en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Een inwoonster van Leeuwarden doet aangifte.

Raard: bom blijkt auto onderdeel
De politie heeft woensdagmiddag op de van Kleffensstraat de Explosieven Opruimingdienst geassisteerd bij een mogelijke vondst van een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog. De bewoner die bezig was met tuin werkzaamheden stuitte op het projectiel en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Deze stelde vast dat het projectiel mogelijk een explosief zou kunnen zijn. Bekend was dat in de Tweede Wereldoorlog een bommenwerper op de betrokken woning terechtgekomen en later werd nog munitie van dit vliegtuig op het erf aangetroffen. Uit onderzoek van de Explosieven Opruiming Dienst bleek dat het projectiel een veerbol van een auto was.

Oldeholtpade: man slaat met hooivork
De politie heeft woensdagavond op de Hoofdweg een onderzoek ingesteld naar een mishandeling.
Een 65-jarige inwoner uit Oldeholtpade werd met een hooivork door een andere man op zijn hoofd geslagen. Daardoor ontstond een fikse hoofdwond. De verdachte, een 22-jarige man uit Oldeholtpade is door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Leeuwarden: medicijnen verloren
Een 41-jarige inwoner van Leeuwarden heeft woensdagmiddag aangifte gedaan van vermissing van haar medicijnen. De medicijnen die in een zwart tasje zaten, voorzien van een label met als opschrift “LWD” zijn dinsdagavond verloren. De medicijnen bevatten spierverslappers en pijnstillers. De politie wil graag in contact komen met mensen die deze medicamenten hebben aangetroffen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

De Knipe: man mishandeld
De politie onderzoekt een mishandeling die woensdagmiddag op de Meijerweg plaatsvond. Daarbij werd een 67-jarige inwoner van De Knipe door een man geslagen. De aanleiding van de mishandeling is nog onbekend. Daarnaast vernielde de verdachte met hamer ook nog het raam van de auto van de aangever.

112Fryslan

})