Politieberichten van donderdag 22 september

Twee gewonden bij aanrijding

HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmorgen op de KR Poststraat een aanrijding met letsel afgehandeld waarbij een 25-jarige inwoonster van Oudehorne en een 41-inwoonster van Gorredijk aan hun nek gewond raakten. Beide auto’s reden op de K.R. Poststraat in de richting van de A32 toen de eerste auto afremde. De andere botste op de achterzijde van de voorste auto. Beide slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Politie zoekt getuigen eenzijdig ongeval

EE- De politie zoekt getuigen in het onderzoek naar het ernstige eenzijdig verkeersongeval dat dinsdagavond rond 21.30 plaatsvond op de N358 (Humaldawei). Daarbij raakte een auto die bestuurd werd door een 35-jarige inwoner van Holwerd door nog onbekende oorzaak in een slip waarna de auto over de kop sloeg en ondersteboven in een sloot terecht kwam. Alle vijf inzittenden, waaronder de 35-jarige bestuurder, twee inwoners van Dokkum van 18 en 21 jaar, een 18-jarige inwoner van Anjum en een 15-jarige inwoonster van Oentsjerk, konden door alerte omstanders uit hun benarde positie worden bevrijd. De bestuurder raakte tijdens de aanrijding ernstig gewond. Hij werd in zorgwekkende toestand per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG. Een 21-jarige Dokkumer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De andere drie inzittenden kwamen met de schrik vrij. De politie is naarstig op zoek naar getuigen die de auto dinsdagavond tussen 21.00 uur of 21.30 uur, een blauw gekleurde Ford Mondeo op de N358 of elders in de omgeving van Metselawier, Dokkum, Holwerd hebben zien rijden. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Twee gewonden bij aanrijding

BEETGUM- De politie heeft woensdagmorgen een aanrijding afgehandeld, waarbij 84-jarige automobilist uit Leeuwarden en zijn 78-jarige vrouw gewond raakten. De bejaarde bestuurder kreeg geen voorrang van een 21-jarige automobiliste uit Vrouwenparochie. Door de aanrijding raakte de auto van het echtpaar in de slip en kwam in een sloot terecht. Militairen die toevallig langs de plaats van het ongeval reden, boden het bejaarde echtpaar hulp. De twee inzittenden, die beide gewond raakten, moesten door de brandweer uit hun benarde positie worden bevrijd. Beide slachtoffer werden per ambulance met nek en rugklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vrouw aangehouden voor rijden onder invloed

SNEEK- Getuigen hebben woensdagmorgen op de Stadsrondweg-oost een 67-jarige automobiliste uit IJlst aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Getuigen zagen de vrouw al slingerend over de weg rijden waarbij zij bijna aanrijdingen veroorzaakte. De politie werd dan ook via 1-1-2 gewaarschuwd. De getuigen kregen op een of andere manier contact met elkaar en reden met hun auto de automobiliste klem waarna men de sleutels uit de auto pakte. De inmiddels gewaarschuwde agenten namen de vrouw van de getuigen over en brachten haar over naar het politiebureau voor een ademanalyse. Omdat deze niet lukte, werd besloten om een bloedproef uit te voeren. Het rijbewijs van verdachte werd ingevorderd waarna er proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg zij een rijverbod van 24 uur.

Man aangehouden voor poging diefstal koper

GORREDIJK- De politie heeft woensdagmorgen nabij een leegstaande woning aan de Tsjerk Hiddes een 49-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van een poging diefstal van koper. Een getuige zag de man zich verdacht in de woning ophouden waarna hij via 1-1-2 de politie belde. Eenmaal ter plaatse bleek de man niet meer in de woning aanwezig te zijn. De agenten stelden in de omgeving een onderzoek in. In het struikgewas vonden agenten een man die aan het opgegeven signalement voldeed. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De man was de nacht daarvoor in Heerenveen ook al aangehouden voor diefstal van koper.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

SINT-JACOBIPAROCHIE- De politie heeft donderdagmorgen rond 06.00 uur op de Zuiderweg het rijbewijs van een 56-jarige inwoner van Hallum ingevorderd. Agenten zagen de man rijden en constateerden een snelheid van 138 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Baldadige jeugd op de bon

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee inwoners van Leeuwarden van 17 en 18 jaar en een 18-jarige inwoner van Hurdegaryp proces-verbaal gegeven omdat de mannen fietsen hadden vernield op de treinstation in de wijk Camminghaburen. Een oplettende getuige zag de mannen zich verdacht bij de fietsenstalling ophouden. Hij zag vervolgens dat de mannen een fiets in het water gooiden. Hij waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement door. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat er zadels van fietsen waren afgehaald en op straat lagen. Nadat de mannen een bekeuring hadden gekregen moesten zij van de agenten de zadels weer op de fietsen zetten en de betreffende fiets uit het water halen.

Overval op woning

ARUM- De politie onderzoekt een overval in een woning die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond in een woning aan de Sytzamawei. Rond 01.30 uur werden de bewoners wakker van gestommel. Op dat moment ging de deur van de slaapkamer open waarna twee nog onbekende mannen de slaapkamer binnen drongen. Onder bedreiging van vermoedelijk een wapen moesten de bewoners goederen afgeven waarna de mannen vertrokken. De overvallers zijn de woning binnen gekomen door een ruit te forceren. Signalement van de verdachten

Dader 1:

*Man
*Licht getinte huidskleur
*Bruine ogen
*Onverzorgd ongeschoren uiterlijk
*Lengte 1.75 m.
*Slank postuur
*Leeftijd ongeveer 25-32 jaar
*Muts
*Licht grijze jas

Dader 2:

*Man
*Donkere huidskleur

De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze overval. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

De bewoners deden aangifte.

Drie gewonden bij ernstig ongeval

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de oorzaak van een ernstige eenzijdige aanrijding die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond op de Saturnusweg, waarbij drie inwoners van Leeuwarden van 20, 20 en een 28 jaar gewond raakten. Door nog onbekende oorzaak reed de auto van het talud af en belandde 10 meter lager op de kop in een sloot naast het treinspoor. Twee van de drie inzittenden wisten uit de auto te komen en hulp te roepen. De bestuurder werd even later in bewusteloze toestand door de brandweer uit de auto gehaald, waarna hij werd gereanimeerd. Vervolgens werd het slachtoffer per traumahelikopter in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 20 en 28-jarige passagier, die ook gewond raakten, werden met hoofdletsel en botbreuken per ambulance overgebracht naar ziekenhuizen in Heerenveen en Sneek.

Vrouw meldt zich bij politie

WOLVEGA – Een 25-jarige inwoonster van Wolvega heeft zich woensdag gemeld bij het politiebureau in Wolvega. De vrouw was door diverse mensen aangesproken dat haar foto op [url]www.dadergezocht.nl[/url] stond, dit in verband met een mishandeling van een 77-jarige inwoonster van Noordwolde. De bejaarde vrouw liep samen met met haar man zaterdagochtend 10 september in een winkel aan het Van der Sandeplein in Wolvega. In de winkel werd het bejaarde stel zonder enige aanleiding lastiggevallen door de 25-jarige inwoonster van Wolvega. De bejaarde man kon zich afweren met de winkelwagen. De bejaarde dame lukte dit niet en zij werd dan ook vol in haar gezicht geslagen. Na de mishandeling verliet de vrouw snel de winkel. De foto van de vrouw werd geplaatst op de Friese opsporingssite [url]www.dadergezocht.nl[/url] en dankzij diverse tips was al snel duidelijk wie de mishandeling had gepleegd. De 25-jarige vrouw kwam uiteindelijk zichzelf woensdagmiddag bij de politie melden, dit nadat diverse omstanders haar hadden aangesproken. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht ze het bureau weer verlaten.

Hennep aangetroffen in volkstuinen

DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag in een kas op het terrein van de volkstuinen aan het Noorderend 16 hennepplanten vernietigd. Na een anonieme tip besloten agente een kijkje te nemen bij de kas. Op dat moment was een 24-jarige inwoner van Drachten samen met zijn broertje druk bezig met de verzorging van de planten. In totaal werden 16 hennepplanten aangetroffen. De planten werden vernietigd. Tegen de 24-jarige man werd proces-verbaal opgemaakt.

Automobiliste gewond na eenzijdig ongeval

URETERP – De politie heeft woensdagavond op de oprit van de A7 richting Groningen een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 19-jarige automobiliste uit Wjelsryp gewond raakte. De vrouw was volgens eigen zeggen plaatselijk niet bekend en een bocht op de oprit werd dan ook door haar verkeerd ingeschat. De automobiliste besloot krachtig te remmen, maar daardoor verloor ze de macht over het stuur. De vrouw kwam met haar auto tegen een boom tot stilstand. De automobiliste klaagde over pijn in haar nek. Ze werd dan ook uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Haar 20-jarige passagier uit Franeker liep een bloedneus op. Hij werd ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond in een pand aan de Nieuweweg een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van bedreiging en vernieling. De man had eerder die avond elders in de stad zijn moeder bedreigd en vervolgens een ruit van haar woning ingegooid. Agenten achterhaalden het verblijfadres van de man en hielden hem daar vervolgens aan. De 31-jarige werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vernieling

LEMMER – De politie heeft woensdagavond op de Grote Beer een 25-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van vernieling. Een 50-jarige buurtbewoner was gaan posten omdat er voorwerpen tegen zijn ruiten waren gegooid. De man had de politie gebeld, dit omdat hij het sterke vermoeden had dat de vernieler wel weer terug zou komen. Agenten waren inmiddels ter plaatse en hoorden glasgerinkel. Ze gingen kijken bij de betreffende woning en de agenten zagen dat de 50-jarige man een jongen had aangehouden. Deze 25-jarige Lemster bleek een ruit van de woning in te hebben gegooid. De 25-jarige werd dan ook overgedragen aan de politie. Agenten brachten hem naar het politiebureau en daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan