Politieberichten van donderdag 22 maart

Twee gewonden bij aanrijding

DRACHTEN-De politie heeft woensdagmiddag op de Roef een aanrijding afgehandeld waarbij een 80-jarige inwoner en zijn 76-jarige echtgenote beiden inwoners van Leeuwarden gewond raakten. De auto waarin zij zaten werd aangereden door een auto die bestuurd werd door 20-jarige inwoner van Drachten. De auto die uit de richting van De Hemmen kwam, verleende vervolgens geen voorrang aan de auto waarin het bejaarde echtpaar zich bevond. Beide slachtoffers zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten

Hennepkwekerij ontmantelt

STIENS- DE politie heeft woensdagmiddag in een bedrijfspand op It Noarderflild een hennepkwekerij opgerold. In het bedrijfspand werden 1000 hennepplanten aangetroffen waarbij de elektriciteit illegaal werd afgenomen. Er werden geen aanhoudingen verricht. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor via een eigenonderzoek en via anonieme meldingen. De hennepplanten werden vernietigd en de elektrische apparatuur werd in beslag genomen.

Gewond bij eenzijdige aanrijding

WARNS- De politie heeft woensdagmiddag op de Himmelumerdyk een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 19-jarige inwoner van Warns raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en belandde met zijn auto op de kop in een sloot. Hij kon uit eigen beweging uit het voertuig klimmen waarna zij door het inmiddels gearriveerde ambulancepersoneel werd onderzocht. Vervolgens werd hij met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Inbraak in school

GORREDIJK- De politie onderzoekt een inbraak in een schoolgebouw aan de Mientewei die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren waarna men bankpassen en geld uit het gebouw werd gestolen. Een 39-jarige inwoner van Gorredijk deed aangifte.

Wederom een slachtoffer van phishing.

OPSTERLAN- De politie stelt een onderzoek in naar een geval van internet-fraude. Op 15 maart ontving een 52-jarige inwoner van Opsterlân een e-mail “van zijn bank” met daarin een link naar internetbankieren. Volgens de mail moest het slachtoffer vanwege veiligheidsredenen opnieuw in loggen en kreeg te lezen dat hij een paar dagen later door een medewerker van de bank teruggebeld zou worden. Twee dagen later werd hij gebeld door vrouw die zich voordeed als een medewerkster van de bank. Zij vroeg het slachtoffer om via zijn kaartlezer met de op de display verschenen code’s om in te loggen. Toen hij aan dit verzoek had voldaan bleek een paar uur later dat er een bedrag van 7600,00 euro van zijn bankrekening was afgeschreven. Het slachtoffer deed aangifte. De politie sluit niet uit dat de afgelopen periode veel meer mensen in Fryslân het slachtoffer zijn geworden van deze vorm van internet-fraude.

Phishing

Deze vorm van internet-fraude wordt ook “phishing”genoemd. Phishing is een vorm van internet-fraude Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden ook vaak via e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd “de inloggegevens te controleren”. De politie vraagt mensen alert te zijn als ze telefonisch of per e-mail worden benaderd door mensen die zich voor doen als medewerkers van een bank. Geef nooit uw persoonlijke gegevens per telefoon of e-mail door. Bel in die gevallen altijd met het voor u bekende nummer van uw bank en doe een controle. Immers uw bank heeft al uw gegevens al.

Inbraak woning

DONKERBROEK- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Balkweg die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De dader(s) wisten de woning binnen te komen door een raam te forceren. Uit de woning werd een doosje met sieraden weggenomen. De 92-jarige inwoonster deed aangifte.

Aanhangwagen gestolen

STIENS- De politie onderzoekt de diefstal van een aanhangwagen die in de nacht van diensdag op woensdag plaatsvond vanaf een parkeerplaats aan de Uniabuurt. De zelfbouwaanhangwagen, groen van kleur, zat vol met schildersmateriaal zoals verf, kwasten, verfrollers, schoonmaak middelen. soorten en kleuren verf, kwasten, verfrollers, schoonmaakmateriaal, afdekkleden, verfkrabbers en stond afgesloten en met een hangslot vastgeketend aan een hek. De 51-jarige eigenaar deed aangifte.

Vermiste jongen (7) door Burgernet teruggevonden

LEEUWARDEN- De politie heeft via een Burgernet melding de 7-jarige Joram Hiemstra weer terug gevonden. De jongen was rond 12.00 uur in boze toestand bij zijn school aan de Wilaarderburen vertrokken en kwam niet terug. De ongeruste ouders en schooldirectie belden direct via 1-1-2 de politie die direct een Burgernetactie opstartte waarbij 5180 Burgernet deelnemers werden ingeschakeld om naar Joram uit de kijken. Rond 13.00 uur werd de jongen in goede gezondheid in de omgeving aangetroffen.

Politie waarschuwt voor babbeltrucs en insluipers

FRYSLAN- De politie waarschuwt de bewoners van Fryslân alert te zijn op zigeunerachtige types die insluipingen en babbeltrucs gebruiken om eigendommen van slachtoffers te stelen. De mannen en vrouwen spreken mensen op straat aan en vragen in slecht Engels naar een bijvoorbeeld een ziekenhuis. Op dat moment wordt het slachtoffer door een ander persoon benaderd en worden “gouden kettingen” om zijn of haar hals of polsen gehangen. Tegelijkertijd worden de sieraden van het slachtoffer op een slinkse manier van zijn armen of hals afgenomen waarna de daders vertrekken. In andere gevallen wordt er bij woningen aangebeld. Tijdens het gesprek bij de voordeur sluipen andere mededaders de woning aan de achterzijde binnen en halen sieraden weg. Vaak zijn de verdachten in een auto en opereren in groepjes. Bij verdachte situatie vragen wij u via 1-1-2 de politie te bellen. Daarnaast vragen wij u goed op merk en kentekens van de auto’s te letten.

Man aangehouden voor hennepkweken

SINT-ANNAPAROCHIE- De politie heeft woensdagmiddag rond 15.00 uur een 42-jarige inwoner van Berlikum aangehouden op verdenking van het vervaardigen van hennep. De politie kwam de hennepkwekerij via de woningbouwvereniging op spoor, die onderhoudswerkzaamheden pleegde in de woning aan de Steven Huygenstraat. Een medewerker rook een sterke hennepgeur en waarschuwde de politie. In de woning werd op een slaapkamertje een in werkingzijnde hennepkwekerij kwekerij aangetroffen met 66 planten. De planten werden ter plaatse vernietigd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt .De elektriciteit werd legaal afgenomen en de apparatuur werd in beslag genomen beslaggenomen.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

BURGUM- De politie heeft woensdagavond op de Burgumerdaam het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de man op zijn snorfiets rijden en besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 735 ug/l blies. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en daarnaast werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Ook kreeg hij een rijverbod van 11uur.

Laptop weg bij inbraak

BOER- De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Dongjumerweg die tussen dinsdag en woensdagavond werd gepleegd. De dader(s) forceerde(n) een achterdeur waarna men de woning doorzocht. Uit de woning werd een laptop weggenomen. De 59-jarige eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor fietsendiefstal

HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van twee fietsen. Oplettende agenten zagen de verdachte in de Beugel lopen met twee fietsen bij zich. Toen zij de man aanspraken en hem vroegen naar de afkomst van de fietsen, vertelde hij een onsamenhangend verhaal. De verdachte, een bekende van de politie, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De fietsen werden in beslag genomen. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Beginnend bestuurder raakt rijbewijs kwijt

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs van een 33-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto in de Wijbrand de Geeststraat rijden en besloten hem te controleren. Toen bleek dat hij alcohol had genuttigd. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij als beginnend bestuurder 420 ug/l blies. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 6 uur.

Man aangehouden voor wapenbezit

HEERENVEEN- De politie heeft woensdagavond in de Kerkstraat een 33-jarige inwoner van Gersloot aangehouden op verdenking van het bezit van twee 9 millimeter patronen, een slagwapen en voor belemmering. De verdachte had even daarvoor zich vervelend gedragen en belemmerde hij de aanhouding van een andere verdachte. De verdachte kon toen niet worden aangehouden omdat een grote groep mensen zich ook met de aanhouding gingen bemoeien. Toen de agenten de verdachte 33-jarige man even later zagen lopen werd hij alsnog aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tijdens de fouillering werd het wapen en de munitie in zijn kleding aangetroffen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Grote hoeveelheid drank en frisdrank gestolen

HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van een grote hoeveelheid drank en frisdrank uit een opslaghok van een restaurant aan de Dracht. Tussen zondag en dinsdag klom men over een plat dak om zo op de binnenplaats van het restaurant te komen. Daar werd vervolgens een schuur opengebroken waaruit een grote hoeveelheid drank en frisdrank werd gestolen. Een 37-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Auto in beslag genomen

BUITENPOST – De politie heeft woensdag aan het einde van de ochtend een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. Ook werd de auto van de man in beslag genomen. Surveillerende agenten kwamen de 27-jarige bestuurder tegen op de Lutkepost. De man viel op omdat hij meer dan 15 kilometer te hard reed. De agenten spraken de bestuurder aan. De Leeuwarder gaf al snel toe dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Omdat hij zich niet kon identificeren werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zijn identiteit werd vastgesteld. Tegen hem werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs en voor het niet tonen van zijn identiteit. Daarnaast raakte de man zijn auto kwijt.

Fietsendief aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 16:15 uur op de Schrans een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. De verdachte nam op de Antillenweg een grijze kindermountainbike weg wat door getuigen werd gezien. Zij belden direct via 1-1-2 de politie. Agenten zagen de man even later op de Schrans fietsen en hielden hem aan. De dienders zagen dat de man in zijn mouw een mes bij zich droeg en sloegen hem direct in de boeien waarbij hij zich hevig verzette. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en de fiets werd in beslag genomen. Een 30-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

112Fryslan