Donderdag 22 december

Politieberichten van donderdag 22 december

Hennepkwekerij ontmanteld

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmorgen in de Ouddeelstraat een professionele hennepkwekerij met ruim 1000 planten ontmanteld. Naar aanleiding van tips werd het bedrijfspand rond 9.00 uur gecontroleerd. Op de zolderverdieping werden twee kweekruimtes gevonden met in totaal meer dan 1000 plantjes die nog in bloei stonden. De kwekerij was zeer professioneel opgezet en de stroom werd illegaal afgetapt. In het bedrijf waren op het moment van de controle twee personen aanwezig. Deze 45-jarige man uit Roden en 35-jarige man (geen woonplaats bekend) werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het bureau. Later die dag werd nog een 45-jarige man uit Wergea aangehouden. Ook hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Boetes voor illegale opslag vuurwerk

SNEEK/GROU – De politie heeft woensdagmorgen twee boetes uitgedeeld aan bedrijven die tientallen tonnen (legaal) vuurwerk op hun terrein stalden, zonder daar toestemming voor te hebben. Het vuurwerk lag opgeslagen in een vrachtauto en opleggers. Deze voertuigen stonden eerst op een bedrijventerrein aan de Zadelmakerstraat. Er was toestemming om het transport daar tijdelijk te stallen, maar die termijn was overtreden. Daarom werd dinsdag de directie bevolen per direct een wettelijk goedgekeurde vuurwerkopslag te regelen. De volgende dag werden de opleggers aangetroffen op een bedrijventerrein in Grou. Wederom geen goedgekeurde vuurwerkopslag. De directie uit Sneek heeft de hele partij daarop teruggezonden naar de leverancier. Beide bedrijven kregen een boete voor de illegale opslag. De hoogte van deze boete zal worden bepaald door de officier van justitie.

Waarschuwing voor meubelstoffeerders

SNEEK – De politie waarschuwt de inwoners van Sneek om niet in zee te gaan met twee meubelstoffeerders. Het duo gaat als colporteurs langs de deuren van veelal bejaarden om meubels te reparen en maakt daarbij gebruik van een agressieve verkoopmethode. Daarnaast staan geleverde diensten en de kwaliteit vaak niet in verhouding tot de hoge prijs die daarvoor moet worden betaald. Het advies is dan ook om niet met dit duo in zee te gaan.

Man aangehouden na autodiefstal

BURGUM – De politie heeft woensdagmiddag op de Tussendijken een 19-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van autodiefstal en heling. Een getuige had op Waldnet gelezen dat begin november in Burgum een paarse Ford Ka was gestolen. Woensdagmiddag zag de getuige de betreffende auto rijden tussen Quatrebras en Burgum. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De agenten gaven de bestuurder van de Ford Ka op de Tussendijken een stopteken. Vervolgens werd de 19-jarige bestuurder aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Ook de 17-jarige vriendin van de Burgumer werd later die middag aangehouden op verdenking van heling. Ook zij werd voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen auto werd in beslag genomen. De 42-jarige eigenaar van de auto uit Burgum is inmiddels door de politie geïnformeerd.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval

KATLIJK – De politie onderzoekt een eenzijdig ongeval op de W.A. Nijenhuisweg, waarbij een 21-jarige automobilist uit Nieuwehorne ernstig gewond raakte. Een getuige hoorde de auto sterk afremmen, gevolgd door een doffe klap. De 21-jarige bestuurder was met zijn auto van de weg geraakt en uiteindelijk tegen een boom tot stilstand gekomen. De automobilist raakte daarbij ernstig gewond. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance, de traumahelikopter gestabiliseerd. Met behulp van de brandweer werd de man uiteindelijk uit zijn auto gehaald. De 21-jarige werd daarna met de helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse het eenzijdig ongeval onderzocht.

Bestuurder met auto tegen gevel

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond op de Nieuweburen een aanrijding onderzocht, waarbij een 27-jarige automobilist uit Sint Annaparochie tegen de gevel van een woning reed. De bestuurder raakte daarbij gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na onderzoek in de straat door Bureau Verkeersongevalsanalyse en het horen van getuigen, bleek dat de 27-jarige automobilist eerst een geparkeerde auto had geraakt en vervolgens tegen de gevel van de woning was gereden. Aan beide auto’s en de woning ontstond veel schade. De agenten hadden het sterke vermoeden dat de bestuurder onder invloed van drugs of medicijnen was. Reden om zijn rijbewijs in te vorderen en een bloedproef bij hem af te nemen. Ook zijn auto werd voor nader onderzoek in beslag genomen.

Onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 36-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. De man bleek bij een controle op de Emmakade onder invloed te zijn. Hij moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 585 ug/l werd

proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs ingevorderd.

Inbraak horecapand

RIJS – De politie onderzoekt een inbraak in een horecapand aan de Marderleane in de nacht van woensdag op donderdag. Na een inbraakmelding bleek dat een raam was geforceerd en onbekenden zich toegang tot het pand hadden verschaft. Daar werden vervolgens diverse vernielingen aangericht, maar werd, voor zover nu bekend, niets weggenomen. Een 46-jarige inwoner van Rijs deed aangifte.

Inbraak bedrijfspand

GARYP – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 36-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt er van verdacht die nacht te hebben ingebroken in een bedrijfspand aan de Gravinneloane. Een getuige zag de auto van de verdachte bij het pand wegrijden, noteerde het kenteken en waarschuwde de politie. Die trof de auto korte tijd later bij een woning in Leeuwarden aan. De bewoner en eigenaar van de auto werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Uit het pand in Garyp werd een onder meer klein geldbedrag weggenomen. Een 51-jarige inwoner van Garyp deed aangifte.

Inbreker overlopen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een mogelijke poging tot inbraak in een woning aan de Keizerskroon. De 44-jarige bewoner zag hoe rond middernacht een hem onbekende man de tuin in liep. Deze nam de benen toen de bewoner naar buiten rende. De politie heeft nog naar de onbekende man gezocht, maar hem niet meer aangetroffen. Hert signalement van de man luidt:

-ongeveer 1,80 meter lang

– zwarte jas

– donker petje

– vermoedelijk grijs / blauwe sjaal

Man aangehouden voor brandstichting

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag in een woning aan De Anjen een 54-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging tot branstichting met gevaar voor personen en goederen. Surveillerende agenten kregen een melding dat de bewoner zijn gaspitten opengedraaid. Het gas stroomde dan ook zijn woning in. Toen de hulpdiensten bij de woning van de man arriveerden, deed de Leeuwarder de deur open met een sigaret in zjin mond. Erg gevaarlijk gezien de concentratie gas in de woning. Volgens de experts van de brandweer had een zeer ernstige explosie plaats kunnen vinden als deze concentatie gas tot ontbranding was gebracht. De bewoner werd aangehouden en overgebraht naar het politieubureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan