Politieberichten van donderdag 21 oktober.

Fietsen in beslag genomen na controle
LEEUWARDEN – De politie heeft de afgelopen dagen tijdens controles bij fietsenhandelaren op verschillende locaties elf fietsen in beslag genomen. Bij één bedrijf werden dinsdagmiddag zeven fietsen in beslag genomen. Deze fietsen zijn vermoedelijk afkomstig van fietsendiefstal. De politie stelt nog onderzoek in hoe de fietsen in het bezit van het bedrijf zijn gekomen. Handelaren in tweedehands goederen, en dus ook fietshandelaren, zijn verplicht een in- en verkoop­registratie bij te houden. Dit betekent dat ze naam en adres van wie ze de fiets kopen, het framenummer en vervolgens de naam en adres aan wie ze de fiets verkopen noteren. De politie adviseert mensen om zoveel mogelijk aangifte van fietsendiefstal te doen. Dit kan eenvoudig via internet. Dit helpt mee om daders op te sporen en helers aan te pakken.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
HARLINGEN – De politie heeft woensdagmiddag in de Groen van Prinstererestraat het rijbewijs van een 63-jarige inwoonster van Harlingen ingevorderd voor het rijden onder invloed van alcohol. Een agent zag de vrouw in haar auto rijden terwijl zij uit een fles wijn dronk. Hierop werd zij staande gehouden. Tijdens het gesprek bleek dat er inderdaad alcohol in het spel was. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 675 ugl blies. Naast de invordering van het rijbewijs kreeg de vrouw proces-verbaal en een rijverbod van zeven uur.

Man gewond na botsing met tractor
WOLVEGA – De politie onderzoekt een aanrijding van een bromscooter met een tractor die woensdagmiddag plaatsing op de Meenthe. Daarbij raakte de 16-jarige bestuurder van een bromscooter uit Paaslo gewond aan zijn been. De vermoedelijke toedracht van de aanrijding was dat de bromfietser over de Meenthe in westelijke richting reed en de bocht te ruim heeft genomen op het moment dat uit tegenovergestelde richting een tractor aan kwam rijden. De bestuurder van de tractor, een 50-jarige inwoner van Wolvega, kon de bromfietser niet meer ontwijken. De 16-jarige jongen is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Navigatiesysteem uit auto gestolen
HARLINGEN- De politie onderzoekt een inbraak in een personenauto die donderdagmorgen rond 06.00 uur plaatsvond op het Franekereind. Een getuige zag dat twee knapen zich verdacht bij de auto ophielden en dat de mannen het raampje van een auto vernielden. De getuige belde direct 1-1-2. De daders vluchten weg in de richting van de William Boothstraat. De eigenaar van de auto, een inwoner van Stadskanaal deed aangifte.

Fietsendief aangehouden
OOSTERWOLDE- De politie heeft op de Snellingerdijk een 31-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van fietsendiefstal en diefstal van levensmiddelen. De aangever, een 46-jarige inwoner van Oosterwolde, meldde bij de politie dat de fiets van zijn dochter was gestolen in de Brinkstraat. Vervolgens starten de agenten een onderzoek in de omgeving van Brinkstraat. Een getuige had de verdachte op de gestolen fiets zien fietsen en hem klem gereden. Vervolgens had zij de fiets van hem afgepakt. Daarna zou de verdachte een andere fiets hebben gepakt. In de fietstassen van deze fiets zaten levensmiddelen. Verder onderzoek leverde vervolgens de aanhouding van de verdachte op. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Beide eigenaren deden aangifte.

Man gewond na bedrijfsongeval
WOUDSEND- De politie heeft woensdagmiddag bij een bedrijf aan de Vosseleane het ambulance- en brandweerpersoneel geassisteerd bij een bedrijfsongeval. Daarbij raakte een 29-jarige inwoner van Berlikum gewond. De man raakte bekneld toen hij bezig was met werkzaamheden met een mal van een polyester boot. Deze hing op een houten plaat in takels op een hoogte van 2,5 meter boven de grond. Door nog onbekende oorzaak viel de mal naar beneden en kwam op de man terecht. De man is met been en rugletsel per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG. De arbeidsinspectie zal nader onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval.

Beschonken bestuurder veroorzaakt aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een aanrijding afgehandeld op de mr. Pieter Jelles Troelstraweg. Daar bleek een 56-jarige automobilist uit Leeuwarden tegen een geparkeerde auto aan te zijn gereden en vervolgens tegen een hek gebotst. Toen agenten ter plaatse kwamen en met de bestuurder spraken, was deze onvast ter been en sprak met dubbele tong. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse, waar hij 565 ugl blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg de man een rijverbod van 6 uur.

Rijbewijs ingevorderd beginnend bestuurder
TIJNJE – De politie heeft in nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit Tijnje. Surveillerende agenten zagen de man vanaf het parkeerterrein van een café aan de Romke van Damwei vetrekken en gaven de man een stopteken voor een controle. Het vermoeden bestond dat de man gedronken had en hij werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies de beginnend bestuurder 370 ug/l. Goed voor de invordering van het rijbewijs en een rijverbod van vijf uur.

Getuigen straatroof gezocht
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van een poging tot straatroof die woensdagavond rond 19.50 uur bij de Vuurdoornstraat plaatsgevonden heeft. Een 24-jarige man uit Leeuwarden liep rond die tijd op het fietspad achter de Vuurdoornstraat, toen hij uit oostelijke richting een man op zich af zag komen lopen. Op het moment dat de man hem passeerde greep hij het slachtoffer beet en vroeg om geld. Het slachtoffer gaf aan geen geld bij zich te dragen, waarop de man hem sloeg en uitschold. Hierna rende de dader weg in de richting van Cammingaburen.

Het signalement van de dader is als volgt:

[bullets]Negroïde man
Ongeveer 18 jaar oud
1.80-1.85 meter
Slank en gespierd postuur
Kaalgeschoren hoofd
Blinkende oorbellen in beide oren
Slecht gebit waarvan de rechtervoortand ontbreekt
Vanaf onder het linkeroor tot aan de kin een litteken/schram
Een goudkleurige ring aan de linkerpink en goudkleurige ketting
Zwarte jas, heuplengte
Onder de jas droeg de man een zwarte sweater met in witte letter ‘BENCH’ en een capuchon die hij over zijn hoofd droeg
Donkerblauwe broek.[/bullets]

De politie komt graag in contact met getuigen die meer over deze overval of de overvaller kunnen vertellen. U kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer 0900-8844. Wilt u anoniem melding doen, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 39-jarige man aangehouden (woonplaats onbekend) op verdenking van vernieling van het Gerechtsgebouw aan het Zaailand. De man had met verf het gebouw beklad en was vervolgens weggelopen. Even later meldde de man zich bij de politie. Op het politiebureau werd hij verhoord en werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Een 54-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie deed aangifte.

Rijbewijs en kentekenbewijs bromfietser ingevorderd
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag rond 12.00 uur op de Stationsweg het rijbewijs en kentekenbewijs ingevorderd van een 24-jarige bromfietser uit Rottevalle. Daarnaast kreeg hij bekeuringen voor gladde banden en een overschrijding van de constructiesnelheid van zijn bromfiets. De man viel een surveillerende agent op door zijn rijstijl, waarna hij een stopteken kreeg. Toen bleek dat hij gladde banden had. Op een rollentestbank op het bureau reed de bromfiets 74 kilometer per uur, waarvoor het kenteken van de man ingevorderd werd. Bovendien bleek de man gedronken te hebben. Bij een ademanalyse blies hij 760 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs goed voor een rijverbod van negen uur.

Vrachtwagen van de weg
TJERKGAAST- De politie heeft donderdagmorgen een eenzijde aanrijding afgehandeld op de N354. Een de chauffeur(leeftijd en woonplaats nog onbekend) van een trekker en oplegger die dieselolie vervoerde, vermoedelijk door het slechte weer de macht over het stuur kwijt waardoor de trekker en oplegger kantelde. Daardoor raakte de weg tussen Woudsend, (de Vosseleane) en de Spannenburg (de Gaetsdyk) uren lang gestremd. Tijdens het overladen van de dieselolie kwam deze op de bodem terecht. Milieu deskundigen van de gemeente dragen zorg voor het opruimen van de olie. De weg werd om 08.20 uur weer voor alle verkeer opengesteld.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan