Politieberichten van donderdag 21 juli

Gestolen goederen door dader gedumpt in fietstassen

WOLVEGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een diefstal die plaatsvond op vrijdag 15 juli in een winkel aan de Van Harenstraat. Omstreeks 14.15 uur werden uit een drogisterij parfumflesjes gestolen. Dankzij de snelle melding en een goed signalement werd een 19-jarige man uit Utrecht aangehouden op het perron van het NS Station in Wolvega. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Buit gedumpt

Uit het daaropvolgende onderzoek ontdekte de politie dat de man mogelijk voor zijn aanhouding zijn buit in fietstassen van gestalde fietsen bij het treinstation heeft gedumpt. De politie komt daarom graag in contact met fietseigenaren die iets hebben aangetroffen. De goederen zijn van belang voor het technische onderzoek.

Zaterdag 16 juli meldde zich een oudere man bij een winkel aan de Stationsweg. De man verklaarde in zijn fietstas een vuurwapen te hebben gevonden en wist niet wat hij daar mee aan moest. De oudere man had gereisd met de trein en was uitgestapt in Wolvega en had daar zijn gestalde fiets gepakt. Het is niet ondenkbaar dat dit vuurwapen van de 19-jarige verdachte is. De winkelier gaf het advies om contact op te nemen met de politie. Op dat moment bleek er niet direct een politie-eenheid beschikbaar om ter plaatse te komen waarop de man vertrok zonder zijn gegevens achter te laten. Het is onbekend waar hij het aangetroffen vuurwapen heeft gelaten.

Contact

De politie komt graag in contact met deze oudere man en wil graag weten wat er met het vuurwapen is gebeurd. Heeft u meer informatie over deze zaak, heeft u goederen aangetroffen of bent u de ontdekker van het vuurwapen in de fietstas? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. U kunt daarbij vragen naar het onderzoeksteam in Wolvega die de zaak in behandeling heeft. Wilt u anoniem blijven dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

VOC-schip verboden gebied

HARLINGEN – De politie en de havendienst van Harlingen gaan toezicht houden in het gebied rondom het VOC-schip dat aan de Willemskade ligt. De afgelopen week kwamen er klachten binnen dat jongeren op het schip aanwezig waren en overlast veroorzaakten. De politie ging ter plaatse en sprak de jongeren op hun gedrag aan. Het bleek te gaan om een groepje tieners. Alle namen van de jongeren werden genoteerd en zij kregen een waarschuwing. De jeugd heeft alles opgeruimd. De politie heeft vervolgens contact opgenomen met de eigenaar van het schip. Deze gaat maatregelen nemen. Het is namelijk erg gevaarlijk op het schip en niet bestemd als hangplek en daarom verboden gebied. De eigenaar gaat borden met ‘verboden toegang’ plaatsen en er worden linten rondom het schip gespannen. De politie en medewerkers van de havendienst gaan hierop handhaven.

Vuurwerk oorzaak brand

ALDEBOARN – De politie heeft achterhaald wie op de 13 juli 2011 de kleedkamers van een voetbalvereniging aan het Sudkant in brand heeft gestoken. Dankzij diverse getuigenverklaringen en onderzoek door de buurtagent werd duidelijk dat twee jongetjes uit het dorp verantwoordelijk waren voor de brand. De twee hadden met vuurwerk gespeeld en daarbij was iets goed mis gegaan. Er brak namelijk brand uit in de kleedkamers en daardoor ontstond veel schade. Deze schade zal door verzekering van de ouders waarschijnlijk worden vergoed.

Wederom waarschuwing voor babbeltrucs

HEERENVEEN – De politie waarschuwt wederom voor babbeltrucs. Woensdagmiddag probeerde een man, vermoedelijk uit Oost-Europa, een vrouw haar portemonnee afhandig te maken. De vrouw had net boodschappen gedaan en liep terug naar haar auto op het Gashouderplein. Toen ze de boodschappen in haar auto wilde doen, werd ze aangesproken door de man. Hij vertelde haar dat er twee biljetten van tien euro op de grond bij haar auto lagen. Ze moest van de man haar portemonnee pakken om daar de biljetten in te stoppen. De vrouw wist zeker dat ze niks had laten vallen en ging dan ook niet in op het verzoek van de man. Ze had het sterke vermoeden dat de man op deze manier haar portemonnee en/of de inhoud daarvan probeerde te bemachtigen. De vrouw waarschuwde de politie en ook de agenten gingen er vanuit dat dit één van de vele babbeltrucs was. Wordt u ook aangesproken en heeft u het vermoeden dat het om een babbeltruc gaat? Ga er niet op in en bel direct 1-1-2 en geef een goed signalement door van zowel de persoon als zijn auto. De politie kan zo snel in actie komen.

Vrouw aangehouden voor handel in softdrugs

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag voor de Penitentiaire Inrichting Leeuwarden aan de Holstmeerweg een 27-jarige vrouw aangehouden voor de handel in softdrugs. De vrouw had geprobeerd om drugs de gevangenis binnen te smokkelen. Agenten waren hier achter gekomen na een anonieme tip. Ze besloten om de 27-jarige op te wachten voor de gevangenis. Vervolgens werd ze aangehouden en overgebracht naar het naastgelegen politiebureau. Tijdens de fouillering overhandigde vrouw de agenten een hoeveelheid softdrugs. Dit werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de vrouw proces-verbaal opgemaakt. Later de middag mocht ze het bureau weer verlaten.

Boete voor negeren gesloten verklaring

OENTSJERK – De politie heeft woensdagmiddag een 63-jarige bestuurster van een brommobiel uit Nes (gem. Dongeradeel) een bekeuring gegeven voor het negeren van een gesloten verklaring. Surveillerende agenten zagen de vrouw met haar brommobiel over de Marwei rijden. Dit is niet toegestaan voor deze voertuigen. Agenten gaven haar een stopteken, maar daar werd niet op gereageerd. Vervolgens wilden ze haar inhalen, maar de vrouw bleef midden op de weg rijden. Uiteindelijk lukte dit en pas nadat ze de vrouw hadden ingehaald, begreep ze dat ze moest stoppen. De vrouw kreeg een waarschuwing voor het niet dragen van de gordel. Ze kreeg wel een bekeuring voor het negeren van de gesloten verklaring. Tevens gaan de agenten aan het CBR vragen om de rijvaardigheid van deze mevrouw te testen.

Man aangehouden voor winkeldiefstal met geweld

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal met geweld en verboden wapenbezit. De man had woensdagmiddag in een winkel aan de Voorstreek een winkeldiefstal proberen te plegen. Hij werd daarbij echter betrapt door een klant en bedreigde toen met een vuurwapen deze man. Vervolgens liep de winkeldief snel weg. De politie werd gewaarschuwd en agenten stelden een onderzoek in. Zo werd gesproken met diverse getuigen. Op basis daarvan kwam een 27-jarige inwoner van Leeuwarden in beeld als verdachte. Deze man werd later die avond door een Arrestatieteam in zijn woning aangehouden. Tijdens de doorzoeking van zijn woning vonden agenten een wapen. Dit wapen werd in beslag genomen. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Agressieve Leeuwarder aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond op het Gashouderplein een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die avond op het plein zonder enige aanleiding een 18-jarige inwoner van Heerenveen geslagen en een kopstoot gegeven. Het slachtoffer waarschuwde de politie. Agenten kwamen ter plaatse en hielden de Leeuwarder aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in bedrijf

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Zwettestraat. Woensdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd een kluis, met daarin een nog onbekende inhoud, weggenomen. Een 48-jarige inwoner van Franeker deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Man aangehouden voor diefstal

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 38-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten liepen over de Blink in de nabijheid van de sporthal. Ze hoorden enkele straten verder dat er iets op de grond viel. Toen ze naar de betreffende straat liepen, zagen ze een man naast zijn fiets staan. Op de grond lagen vier grote balken. Agenten spraken de Bolswarder aan en gaf al snel toe dat hij de balken zonder toestemming had weggenomen vanaf het nieuwbouwplan Hartwerdervaart. Hij werd dan ook aangehouden op verdenking van diefstal. De man bleek ook nog in het bezit te zijn van een grote emmer met lijm. De balken en de lijm werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht later die nacht het bureau weer verlaten.

Inbraak in winkel

ALDTSJERK – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Van Sminiaweg. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd geld uit de kassa weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 46-jarige inwoner van Munein aangifte. De technische recherche zal nader sporenonderzoek verrichten.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagochtend vroeg een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht op de Pieter Stuyvesantweg een ruit van een woning met een steen ingegooid. Toen surveillerende agenten in de straat arriveerden zagen ze de verdachte lopen. Het signalement kwam namelijk overeen met wat de melder aan de politie had doorgegeven. De man werd dan ook aangehouden. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar van de woning moet nog aangifte doen.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan