Politieberichten van donderdag 21 april.

Inbreker vindt verboden wapens
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdag in een woning aan het Lenteklokje een stroomstootwapen, een imitatie van een vuurwapen, patroonhulzen, onderdelen van een vuurwapen, een grootmodel opvouwbaar mes en vier luchtdruk geweren aangetroffen en in beslaggenomen. De politie kwam de wapens op het spoor tijdens het verhoor van een verdachte die aangehouden was op verdenking van het plegen van meerdere inbraken. Hij vertelde tegen over rechercheurs dat hij tijdens de inbraak in de woning aan het Lenteklokje de wapens had gezien. Tegen de 39-jarige bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
HAULERWIJK – De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige automobilist uit Donkerbroek. De man reed rond 20.45 uur een controle met lasergun voorbij met een snelheid van 115 kilometer per uur waar 60 kilometer toegestaan is.

146 overtredingen bij snelheidscontroles
GROU/TERHERNE – De politie heeft woensdag tijdens twee snelheidscontroles 146 overtredingen geconstateerd. Op de Leechlan in Grou werden 704 voertuigen gecontroleerd, waarvan 70 te snel reden. De hoogste gemeten snelheid was 112 kilometer per uur, waar 80 toegestaan is. Op de Jinshuzen in Terherne werden 560 voertuigen gecontroleerd. 76 reden sneller dan de maximaal toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. De snelste kwam voorbij met 129 kilometer per uur.

Rijbewijs ingevorderd
GOUTUM – De politie heeft woensdagavond rond 23.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige man uit Hoogezand. Surveillerende agenten zagen de beginnend bestuurder onhandig keren nabij het Holland Casino. Daarna vervolgde hij slingerend zijn weg. Op de Bredyk kreeg hij een stopteken. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had werd hij naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 785 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs goed voor een rijverbod van elf uur en proces-verbaal.

Man aangehouden
BOLSWARD – De politie heeft woensdagavond een 68-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van weerspannigheid en openbare dronkenschap. Rond 23.40 uur kwam een melding binnen dat een man op de Pater Brugmanstraat onwel naast zijn auto lag. Toen agenten ter plaatse kwam, was de man weer bij kennis. Tijdens het aangaan van een gesprek gedroeg hij zich agressief en begon te slaan en schoppen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Omdat het vanwege de dronken toestand van de man niet mogelijk was hem te horen werd hij overgebracht naar het cellencomplex in Drachten en hier ingesloten. Ook tijdens de aanhouding en insluiting werkte de man tegen. Hij zal vandaag gehoord worden.

Twee mannen aangehouden na inbraak auto
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee mannen aangehouden op verdenking van inbraak in een auto aan de Pelstraat. Een getuige had gezien dat de mannen in de straat hun auto geparkeerd hadden, uitgestapt waren en zich vervolgens verdacht ophielden bij een andere een auto in de straat. Hij vermoedde dat zij aan het inbreken waren. Hij belde onmiddellijk te politie en hield de mannen in de gaten. Toen agenten arriveerden ging een van de mannen er vandoor. De andere, een 31-jarige man uit Joure, werd ter plaatse aangehouden. De auto van de mannen werd in beslag genomen. Op basis van het doorgegeven signalement van de andere 31-jarige verdachte (woonplaats onbekend), werd deze om 6.40 uur door agenten in Wolvega aangetroffen en aangehouden. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd
SURHUISTERVEEN – De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige man uit Harkema. Een agent had in zijn vrije tijd op de Verkerckstraat de man staande gehouden omdat hij het vermoeden had dat hij onder invloed van alcohol achter het stuur zat. Hij waarschuwde zijn collega’s die de man overbrachten naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies de man 665 ug/l. Naast de invordering goed voor een rijverbod van zeven uur en proces-verbaal.

Vrouw aangehouden na bedreigingen
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond rond 19.00 uur in de Turfsteker een 30-jarige vrouw uit Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging. Buurtbewoners hadden bij de politie gemeld dat de vrouw zonder enige aanleiding een buurtbewoner aangevallen had. Ze zou deze man uitgescholden, bedreigd en met kracht bij de keel gegrepen hebben. Toen getuigen hier wat van zeiden, richtte de vrouw haar agressie naar hen. Agenten hebben de vrouw in haar woning aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd zij voor nader onderzoek ingesloten. Een 27-jarige vrouw en een 40-jarige man uit Heerenveen deden aangifte.

Man gewond na aanrijding
MARRUM – De politie heeft woensdagavond een onderzoek ingesteld naar een aanrijding waarbij een 73-jarige man uit Marrum gewond raakte. De man fietste op de Lege Hearewei richting de T-splitsing met de Trjietunnen, toen hij geschept werd door een auto die vanaf de Trjietunnen de bocht naar links de Lege Hearewei op nam. De 38-jarige bestuurster gaf aan de fietser niet gezien te hebben. De man werd met hersenletsel per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Arnold Feystraat. Tussen donderdag 00.00 en 07.15 uur kwam men hier binnen door een raam open te breken, waarna een laptop en handtas weggenomen werden. De 37-jarige bewoner deed aangifte.

Bromfietscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag van 12.30 uur tot 16.00 uur in het centrum van Leeuwarden een bromfietscontrole gehouden waarbij 51 bromfietsen zijn gecontroleerd. Er werden 34 processen verbaal opgemaakt voor onder andere overschrijding van de constructiesnelheid, technische gebreken aan het voertuig, het rijden zonder een geldig rijbewijs en één beginnend bestuurder reed onder invloed van alcohol.

Algemene verkeerscontrole
FRYSLAN – De politie heeft in samenwerking met de belastingdienst op drie locaties in Fryslân een algemene verkeerscontrole gehouden. De controles werden gehouden op de N359 bij Hichtum, de N31 bij Zurich en de A-7 bij Zurich. Bij de belastingdienstcontrole werd gebruik gemaakt van zogenaamde ‘scanauto’ die voorzien was van een automatische nummerplaat registratie. Dit houdt in dat als de te naamgestelde van een voertuig een schuld bij de belastingdienst open heeft staan dit aangegeven wordt.

Er werden 2688 voertuigen gecontroleerd. 10 bestuurders hadden nog een vordering openstaan bij de belastingdienst of stonden gesignaleerd voor het nog te betalen van een geldboete. Twee auto’s zijn in beslaggenomen en afgevoerd. Van vier bestuurders werd het voertuig in beslaggenomen, maar zij hebben nog 29 dagen de tijd gekregen om hun vordering te betalen. Tot die tijd mogen zij hun voertuig gebruiken. Er werd voor ruim € 3700,- aan openstaande belastingschulden geïnd. Een aantal bestuurders kreeg een bekeuring voor onder andere het rijden met een verlopen rijbewijs, defecte richtingaanwijzers, het niet dragen van de autogordel en het niet aanwezig hebben van een kentekenplaat op aanhangwagens.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan