Donderdag 20 oktober

Politieberichten van donderdag 20 oktober

Inbraak in bedrijf

OENTSJERK – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Rengersweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd het bedrijf doorzocht, waarbij een geldbedrag werd weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 59-jarige inwoner van Oentsjerk aangifte.

Rijden zonder rijbewijs en opgeven valse naam

WITMARSUM – De politie heeft woensdagochtend op de Arumerweg een 25-jarige automobilist uit Ede aangehouden. De man reed samen met twee plaatsgenoten van 21- en 29 jaar door het dorp en passeerden een politieauto. De agenten hadden het idee dat de drie iets te verbergen hadden. Reden om de bestuurder een stopteken te geven. De auto stopte en één van de inzittenden wilde er direct vandoor gaan. Dit werd door de agenten verhinderd. Omdat de 25-jarige automobilist zich niet kon legitimeren werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Zijn twee vrienden gingen eveneens mee. Daar bleek dat de 25-jarige een valse naam had opgegeven en dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Hiervoor werd dan ook proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Vervolgens mochten de drie het politiebureau weer verlaten.

Twee automobilisten gewond na aanrijding

SNEEK – De politie heeft woensdagmiddag op de Lemmerweg een aanrijding onderzocht, waarbij twee automobilisten gewond raakten. Een 49-jarige automobilist uit Sneek zag te laat dat de auto voor hem, bestuurd door een 44-jarige automobilist uit Sneek, snelheid minderde om af te slaan richting een tankstation. Een kop-staartbotsing was dan ook het gevolg. De auto van de 44-jarige Sneker begon te tollen en belandde op de verkeerde weghelft. Op dat moment naderde daar een 44-jarige automobiliste uit Balk. Ondanks krachtig remmen kon de vrouw een aanrijding niet voorkomen. De vrouw uit Balk en de 44-jarige automobilist uit Sneek raakten gewond. Het slachtoffer uit Balk moest door de brandweer uit haar auto worden bevrijd. Beide slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De 49-jarige automobilist uit Sneek kwam met de schrik vrij. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

SNEEK – De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 52-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Twee agenten in een onopvallende video surveillanceauto zagen de bestuurder rijden met de mistlichten van zijn auto nog aan. Ze gaven de automobilist op de Graaf Adolfstraat een stopteken. De bestuurder stapte uit om zijn verlichting te controleren. Bij het uitstappen reed zijn auto door omdat de automatische versnellingsbak nog ingeschakeld was. De auto kwam tot stilstand tegen de videoauto van de politie. De schade aan beide voertuigen viel mee.
Inmiddels was ook een andere automobilist gestopt. Die verklaarde tegenover de agenten dat hij eerder die avond op het Kleinzand was aangereden door de 52-jarige Sneker. Zijn auto had daardoor schade opgelopen. De Sneker was hiervoor niet gestopt maar reed door.

Omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat de 52-jarige onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 625 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Ook werd proces-verbaal opgemaakt voor het doorrijden na een aanrijding.

Inbraak in woning

FRANEKER – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Folkert de Jongstraat. Woensdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden onder andere een laptop, een navigatiesysteem en enkele horloges gestolen. De 74-jarige bewoner deed aangifte. De forensische opsporing stelt een nader sporenonderzoek in.

Inbraak in woning

IJLST – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Koffe. Woensdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd het gehele huis doorzocht. Daarbij werd een computer weggenomen. De 60-jarige bewoner deed aangifte. De forensische opsporing stelt een nader sporenonderzoek in.

Jongen aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond een 16-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De jongen had eerder die avond in een horecagelegenheid aan de Noordkade een 16-jarige plaatsgenoot geslagen. Medewerkers van de horecagelegenheid grepen in en droegen de verdachte over aan de politie. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in sportkantine

BERLIKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Kwekerijleane. In de nacht van woensdag op donderdag kwam mem binnen na het forceren van een deur. Uit de kantine werden snoep, bier en frisdrank gestolen. Namens de gedupeerde vereniging deed een 55-jarige inwoner van Berlikum aangifte.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Waldwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 45-jarige automobilist uit Leeuwarden gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak was de man met zijn auto van de weggeraakt en tot stilstand gekomen in een sloot. De bestuurder liep daarbij een hoofdwond op. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De agenten hadden vermoeden dat de man onder invloed van alcohol was maar uit de ademanalyse bleek dat de bestuurder niet te veel gedronken had.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval

JUTRIJP – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Riperwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 24-jarige automobilist uit Jutrijp gewond raakte. De man was na een stuurcorrectie de macht over zijn voertuig verloren. De auto botste tegen een boom en kwam uiteindelijk op het fietspad tot stilstand. De 24-jarige raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Twee auto-inbrekers aangehouden

JOURE – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 21-jarige man en een 22-jarige vrouw, beide afkomstig uit Sneek, aangehouden op verdenking van een auto-inbraak. Surveillerende agenten kregen een melding dat op het Stationsplein in Heerenveen twee mensen aan het slot van een auto zaten te rommelen. Het duo stapte vervolgens in een auto en ging er vandoor. De melder gaf het kenteken door en diverse eenheden van de politie keken naar het voertuig uit. Op de Ter Heide in Joure zagen agenten de betreffende auto rijden. De bestuurder kreeg een stopteken, waarna de twee werden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op het Zuiderplein een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die nacht de ruiten van de toegangsdeur van het politiebureau aan de Gardeniersweg ingegooid. Getuigen zagen gebeuren en waarschuwden de politie. De agenten beschikten over een goed signalement en de man kon dan ook snel worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Burgernet van start in acht Friese gemeenten

FRYSLÂN – Op 20 oktober 2011 start Burgernet in vier nieuwe Friese gemeenten. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeenten. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een vermist kind of een inbraak, een Burgernetactie op. Burgernet start in de gemeenten Smallingerland, Harlingen, Ooststellingwerf en Franekeradeel.

Wat is Burgernet?

Nadat een Burgernetactie door de centralist van de politiemeldkamer is gestart, krijgen de deelnemers van Burgernet een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over het resultaat van de actie. Zo vergroten we samen de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt.

Burgernet werkt

Burgernet is sinds november 2008 actief in Fryslân. Inmiddels doen 22 Friese gemeenten mee aan de Burgernet. Komend voorjaar sluiten Vlieland en Opsterland ook nog bij Burgernet aan. Burgernet telt in Fryslân bijna 40.000 deelnemers. Na drie jaar zijn er zo’n 500 Burgernetacties geweest, waarbij tientallen verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Aanmelden voor Burgernet

In de week van 17 oktober 2011 tot 21 oktober 2011 ontvangen alle huishoudens in de nieuwe deelnemende gemeenten een wervingsbrief met een deelnameformulier. Als u deel wilt nemen aan Burgernet kunt u zich aanmelden via www.burgernet.nl. U kunt ook de antwoordstrook van het deelnameformulier invullen en dat opsturen naar Burgernet. Uw aanmelding wordt zo snel mogelijk verwerkt waarna u een bevestiging ontvangt.

Aanpak veiligheid niet alleen taak van de gemeente en politie

Iedere inwoner van Fryslân wil graag een veilige woon- en leefomgeving. De gemeente en de politie stellen alles in het werk om Fryslân veilig te maken en te houden. Dit kunnen zij echter niet alleen. Daarom wordt er volop samengewerkt met allerlei partners. Ook u als inwoner van Fryslân kunt een belangrijke bijdrage leveren aan die veiligheid. Burgernet geeft u de gelegenheid om samen met de gemeente en politie criminaliteit tegen te gaan. Een gezamenlijke aanpak van criminaliteit, vooral in heterdaad situaties, blijkt zeer succesvol te zijn. Daarom is veiligheid niet alleen een taak van de gemeenten en de politie, maar ook van burgers.

Carbitschieten

TWIJZELERHEIDE – De politie heeft woensdag rond 20.00 uur een 15- en een 16 jarige inwoner van Twijzelerheide en een 18-jarige inwoner van de Westereen bekeurd voor carbitschieten. Naar aanleiding van klachten ging de politie polshoogte nemen en ook de agenten hoorden het geluid van een carbitbus. Op een grasveldje aan de Elzen werd wel veel jeugd aangetroffen maar geen carbitbus. Nadat de agenten weg waren gegaan en zich verderop in een straat verdekt op hadden gesteld, begon het geknal opnieuw. De drie verdachten werden op heterdaad betrapt en zijn overgebracht naar het politiebureau. Na een goed gesprek en een bekeuring van elk € 100, = zijn de drie bij hun ouders afgeleverd.

Aanhouding

LEEUWARDEN – De politie woensdag rond 22.00 uur een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor wederspannigheid. De 21-jarige fietste zonder verlichting en kreeg een bekeuring. De Leeuwarder was het hier niet mee eens en sloeg tijdens het uitschrijven van de bekeuring een notitie boekje uit de handen van de agent. Deze hield de man aan maar de 21-jarige verzette zich tegen zijn aanhouding. De verdachte is geboeid en overgebracht naar het politiebureau.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan