Politieberichten van donderdag 20 januari.

Inbraak in acht boten
OPEINDE – De politie onderzoekt inbraken in acht boten. De boten lagen in een stalling aan de Hegewei. Om in de boten te kunnen komen werden dekzeilen open gesneden. Dit is vermoedelijk gebeurd in de nacht van zondag op maandag. Uit een aantal boten werden brandstoftanks gestolen. Nog niet alle eigenaren hebben aangifte gedaan. Mogelijk dat nog meer goederen gestolen zijn.

Man aangehouden voor bedreiging
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagmiddag een 35-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De man had eerder die dag in een winkel aan de Gedempte Molenwijk een personeelslid bedreigd. De vrouw waarschuwde de politie en deed aangifte. Agenten gingen naar de woning van de man en hielden hem vervolgens aan op verdenking van bedreiging. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor discriminatie
GORREDIJK- De politie heeft woensdagmiddag op de Zuiderhogeweg een 42-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van discriminatie van een politieagent. De agent zag dat de automobilist niet handsfree aan het bellen was en gaf hem een stopteken. Toen de agent met de verdachte in gesprek raakte, gaf deze te kennen niet blij te zijn met de aangekondigde bekeuring waarna hij het rijbewijs uit de handen van de agent trok. Vervolgens maakte de 42-jarige discriminerende opmerking over de huidskleur van de agent. De man werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Fietsster gewond na aanrijding
HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 15.15 uur op het Fok een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld. Een 57-jarige fietsster die vanaf de Thialfweg het Fok op wilde rijden, verleende geen voorrang aan een 17-jarige fietsster uit Lippenhuizen. Door de botsing kwam het slachtoffer ten val en raakte gewond aan haar arm, knie en heup. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Man aangehouden voor poging diefstal en huisvredebreuk
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Nieuwestad een 24-jarige Roemeense man aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk en poging diefstal. Een oplettende beveiliger zag de man in een winkel lopen terwijl deze een collectief winkelverbod had. Toen de beveiliger de verdachte aansprak, bleek dat hij een geprepareerde tas bij zich met het doel om winkeldiefstallen te plegen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor werd ingesloten. Het collectief winkelverbod gaat een stap verder dan het individuele winkelverbod. In dit geval werken winkeliers samen bij het opleggen van het verbod. Indien één van de aangesloten winkeliers een ontzegging oplegt, geldt dit ook voor de overige aangesloten winkels in het lokale Keurmerk Veilig Ondernemen samenwerkingsverband. Een winkeldief kan dus met één verbod uit meerdere winkels worden geweerd.

Politie zoekt getuigen ramkraak bij juwelier
LEEUWARDEN- De politie zoekt getuigen van een ramkraak die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond bij een juwelier aan de Nieuwestad. Rond 03.40 uur werden omwonenden wakker van een harde knal. Zij zagen dat een witte bestelbus van het merk Mercedes tegen de voorgevel en het rolluik van de juwelierszaak aanreed. Toen de daders merkten dat zij geen succes hadden, gingen zij op een scooter, die uit de richting van de Doelesteeg aan kwam rijden, in onbekende richting er vandoor. De auto werd in beslag genomen voor technisch onderzoek. Door de ramkraak ontstond veel schade. De eigenaar, een 84-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze ramkraak. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844 bellen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Aangehouden voor heling
LEEUWARDEN- De politie heeft een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Agenten zagen de jongen woensdagmiddag op Voorstreek op een nieuwe fiets rijden met schade aan het slot. Toen zij de jongen staande hielden en de fiets controleerden bleek dat deze in 2010 in Groningen was gestolen waarvan aangifte was gedaan. De jongen verklaarde de fiets voor een klein bedrag te hebben gekocht. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De fiets werd in beslag genomen en zal na toestemming van de officier van justitie bij de rechtmatige eigenaar terug worden gebracht. Tegen de verdachte werd proces-verbaal op gemaakt.

Aangehouden voor valse identiteit
DRACHTEN- De politie heeft woensdagavond op het Zuid een 37-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het opgeven van een valse identiteit. Surveillerende agenten besloten een automobilist te controleren. Toen zij hem om zijn rijbewijs vroegen, bleek hij deze niet bij zich te hebben. Uit onderzoek bleek dat zijn rijbewijs in 2000 ongeldig te zijn verklaard. Toen de agenten de man naar zijn naam vroegen, gaf hij valse gegevens op. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de verdachte nog een boete open had staan van 646,80 euro. Tegen de Heerenvener werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee hennepkwekerijen opgerold
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend en –middag na tips twee in werking zijnde hennepkwekerijen ontmanteld. In een woning in de Billitonstraat troffen agenten op de zolder een kwekerij aan met ongeveer 296 planten. De 33-jarige bewoonster werd hierbij aangehouden. Op de Abeelstraat troffen agenten in een bedrijfspand 250 planten aan. Hier werd een 43-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Proces-verbaal voor gevaarlijk weggedrag
OOSTERWOLDE – De politie heeft woensdagmiddag een 29-jarige automobilist uit Almere bekeurd voor gevaarlijk weggedrag. Surveillerende agenten zagen een auto slingerend over de weg rijden en besloten de bestuurder te controleren. In eerste instantie reageerde de 29-jarige meerdere malen niet op het stopteken van de agenten. Nadat zij het voertuig passeerden reageerde de bestuurder op het stopteken. In de auto lag op de grond voor de bijrijderstoel een warme maaltijd. De bestuurder verklaarde dat hij onder het rijden aan het eten was en dat dit vermoedelijk de reden van het slingeren was. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal met behulp van kinderwagen
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Dracht een 18- en 20-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Agenten kregen de melding dat de vrouwen een aantal kledingstukken in een kinderwagen had gelegd en vervolgens de winkel waren uitgelopen. Agenten op de fiets zagen twee vrouwen met een kinderwagen met daarin een kind lopen die aan het signalement voldeden. Het tweetal werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de kinderwagen lagen diverse kledingstukken met de labels er nog aan, vermoedelijk afkomstig uit vijf verschillende winkels. De vrouwen konden geen kassabonnen tonen. De winkeliers deden aangifte van de diefstal. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietsverlichtingcontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond tussen 19.00 uur en 21.00 uur een fietsverlichtingscontrole gehouden op en rond de Schrans. Agenten op de fiets hebben daarbij 39 fietsers bekeurd. Kijk op [url=http://www.valopmetjefiets.nl]www.valopmetjefiets.nl[/url] voor meer informatie over fietsverlichting.

Drie minderjarige winkeldieven aangehouden
BEETSTERZWAAG – De politie heeft woensdagavond op de Molenlaan een 15- en 17-jarige jongen en een 16-jarig meisje, allen uit Kortehemmen, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal, bedreiging en mishandeling. Agenten kregen de melding dat in een supermarkt twee jongens door winkelpersoneel in bedwang werden gehouden nadat ze een fles met alcoholische drank hadden gestolen. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen ze dat de twee jongens zich hevig verzetten tegen het winkelpersoneel en probeerden weg te komen. Hierbij kreeg één van de medewerkers klappen. Beide verdachten werden hierop aangehouden. Op aanwijzing van een getuige werd daarna buiten de supermarkt het 16-jarige meisje aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal. Het drietal werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Onder weg naar het politiebureau werden de agenten door de verdachten bedreigd.

Rijden onder invloed
JOURE – De politie heeft woensdagavond op de Uilke Boonstralaan een 55-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, bedreiging en belediging. Agenten kregen de melding dat de man op de Prof. Titus Brandsmaweg een vrouw had bedreigd en vervolgens onder invloed van alcohol in zijn auto was weggereden. De agenten troffen de auto aan op de Uilke Boonstralaan aan met de 55-jarige bestuurder ernaast. Vanwege het feit dat twee getuigen hem hadden zien rijden en de bedreiging werd de verdachte hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier beledigde hij de agenten meerdere malen. De verdacht blies op de ademanalyse 1100 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur. Zijn rijbewijs werd hierop ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen gezocht van inbraak auto’s
SNEEK – De politie zoekt getuigen van een inbraak in twee auto’s op de Kleine Vos die gepleegd werd in de nacht van woensdag op donderdag omstreeks 04.15 uur. Agenten kregen de melding dat de eigenaar van de auto’s zag dat twee, vermoedelijk Oost-Europese mannen, wegrenden in de richting van de Distelvlinder. Meerdere politie-eenheden kwamen hierop ter plaatse, maar troffen beide mannen niet meer aan. Uit een bedrijfsauto werd een navigatiesysteem weggenomen en het dashboard van een personenauto werd volledig vernield. De politie komt graag in contact met getuigen die iets opvallends hebben gezien of gehoord. Zij kunnen bellen met 0900-8844.

Valse melding van vechtpartij
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Hoofdstraat Oost een 38-jarige inwoonster van Ruinerwold aangehouden op verdenking van het doen van een valse melding bij de Meldkamer Fryslân. Agenten kregen de melding van een vechtpartij op de Van Harenstraat. Ter plaatse bleek geen sprake te zijn van een vechtpartij. Ondertussen werd duidelijk dat de meldster mogelijk onder invloed van alcohol verkeerde en antecedenten had op het doen van valse meldingen en aangiftes. Agenten troffen de voor hun bekende vrouw na een zoekslag aan waarna zij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het overbrengen verzette zij zich hevig. De verdachte werd voor verhoor ingesloten.

112Fryslan