Politieberichten van donderdag 2 september.

Motorboot met trailer gestolen uit loods
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een loods op de Stuurboord. Tussen maandag- en dinsdagmiddag werd hier een boot met trailer gestolen. Men kwam de loods binnen door het forceren van een deur. Daarna werd een wielklem geforceerd en de trailer met boot meegenomen. De motorboot is van het type Elan 495GT met het registratienummer 70-69-YK. De trailer is van het merk Freewheel met het kenteken WR-RX-01. Achter de boot hing een buitenboordmotor van het merk Suzuki kortstaart 4takt. Weet u waar de motorboot is of heeft u iets gezien wat in relatie kan worden gebracht met de gestolen motorboot? Bel dan de politie via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Aanhoudingen bij ontmantelen hennepkwekerij
SEXBIERUM – De politie heeft woensdagochtend voor een woning aan de Skoalstrjitte een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 59-jarige inwoner van Andijk aangehouden. Naar aanleiding van een anonieme tip over hennepteelt besloten agenten een nader onderzoek in te stellen. Voor de betreffende woning in de straat werden de twee verdachten aangetroffen. De 59-jarige man werd aangehouden op verdenking van overtreding van Opiumwet. De 32-jarige man werd aangehouden op verdenking van overtreding van de Vreemdelingenwet. Op de bovenverdieping van de woning werd een hennepkwekerij met 92 planten aangetroffen. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen. Tegen de 59-jarige man werd na verhoor proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het politiebureau weerlaten. De 32-jarige man werd voor nader onderzoek ingesloten omdat hij mogelijk illegaal in Nederland verblijft.

Automobilist gewond na kop-staartbotsing
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag op de N31 nabij Drachten een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 29-jarige automobilist uit Servische Priboj gewond raakte. De man kreeg autopech en zijn voertuig kwam tot stilstand midden op de rijbaan. Ondanks krachtig remmen kon een 38-jarige automobiliste uit Kootstertille een aanrijding niet meer voorkomen. Hij botste met zijn auto tegen de achterzijde van de auto van de Serviër. Ook een 77-jarige automobilist uit De Westereen zag de aanrijding voor hem te laat en hij botste met zijn auto tegen de aanhanger die werd getrokken door de auto van de man uit Kootstertille. De 29-jarige Serviër liep nekletsel op en werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De overige twee bestuurders kwamen met de schrik vrij. Alle drie betrokken auto’s raakten door de kop-staartbotsing beschadigd.

Jongen aangehouden voor vernieling
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Splitting een 15-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gezien dat de jongen een ruit van een bushokje had ingetrapt. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. De agenten gingen ter plaatse en op aanwijzen van de getuigen kon de jongen worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de jongen het bureau weer verlaten.

Meerdere gewonden bij aanrijding
GARYP – De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld bij een kop-staartbotsing op de Westerein – N913. De 43-jarige automobiliste uit Garyp kwam vanuit de richting van haar dorp en wilde linksaf de Waldwei op. Op dat moment naderde een nog onbekend gebleven motorrijder vanuit tegengestelde richting. De 43-jarige vrouw verleende dan ook voorrang aan de motorrijder. Tijdens het wachten dat de motorrijder zou passeren botste een 33-jarige automobiliste uit Warten op de auto van de 43-jarige Garypster. Zowel de beide bestuursters als ook de 3 passagiers uit de aangereden auto’s zijn per ambulance overgebracht naar de ziekenhuizen in Drachten en Leeuwarden. Bureau Verkeersongevallenanalyse heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van de aanrijding. De politie komt graag in contact met de nog onbekende motorrijder omdat deze in de toedracht een belangrijke getuige kan zijn. Mocht u deze motorrijder zijn of weten wie dit is, dan wordt u verzocht te bellen met de politie via 0900 – 8844.

Auto in beslag genomen na rijden zonder rijbewijs
DOKKUM – De politie heeft woensdagmiddag de auto van een 30-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. Surveillerende agenten reden over de Murmerwoudsterweg en zagen dat de 30-jarige automobilist niet handsfree aan het bellen was. De Leeuwarder kreeg een stopteken en een controle volgde. Hij kreeg een bekeuring voor het niet handsfree bellen. Toen de agenten de man naar zijn rijbewijs vroegen, kon hij die niet overhandigen. Uiteindelijk kwam de man met een paspoort aanzetten. Na onderzoek bleek dat de 30-jarige bestuurder nog een boete had openstaan en dat zijn rijbewijs sinds begin 2007 ongeldig was verklaard. Omdat hij de afgelopen jaren al twee keer eerder was betrapt op het rijden tijden een rijontzegging werd nu zijn auto in beslag genomen. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Ook moest hij de openstaande boete betalen.

Fietser gewond na val
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Wimert een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 80-jarige fietser uit Drachten gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak was de man met zijn fiets gevallen op het fietspad. Een voorbijganger waarschuwde via 1-1-2 de hulpdiensten. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Onderzoek naar verduistering auto
LEMMER – De politie onderzoekt de verduistering van een nieuwe donkerblauwe Saab 9.5 met kenteken 86-NBF-1. De auto is voorzien van een opvallende sticker met daarop de tekst: De nieuw Saab 9.5 daagt U uit”. Een man kwam woensdagmiddag naar een autobedrijf aan de Riensingel. Hij sprak met een verkoper en kreeg vervolgens de nieuwe Saab mee voor een proefrit. Toen de man aan het einde van de middag nog niet was terug gekeerd met de auto werd de politie gewaarschuwd. Bij het autobedrijf had hij een andere auto gelaten. Na onderzoek bleek dat dit voertuig in november 2009 in Limburg was gestolen. De agenten namen het voertuig dan ook in beslag. Namens het gedupeerde autobedrijf deed een 31-jarige inwoner van Lemmer aangifte. De agenten weten inmiddels wie de auto heeft meegenomen. Een nader onderzoek volgt dan ook.

Bejaarde man gewond na val met scootmobiel
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Splitting een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 82-jarige bestuurder van een scootmobiel uit Drachten gewond raakte. De man was met scootmobiel gevallen toen hij mogelijk moest uitwijken voor een fietser. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rijbewijs kwijt na forse snelheidsovertreding
ENGELUM – De politie heeft op woensdag rond 21.00 uur het rijbewijs van een 20-jarige automobilist uit Boksum ingevorderd. Tijdens een snelheidscontrole met de lasergun op de N383, passeerde de 20-jarige bestuurder de agenten met een snelheid van 170 kilometer per uur terwijl daar 80 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs van de 20-jarige Boksummer is er een mededeling vordering rijvaardigheid opgelegd. Tevens is tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed van alcohol
URETERP – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op De Telle een 37-jarige automobilist uit Lippenhuizen betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de bestuurder rijden en besloten om de man te controleren. Al snel bleek dat de bestuurder een volledige ontzegging van de rijbevoegdheid. Dit omdat hij de afgelopen jaren al vaker was betrapt op het rijden onder invloed. Ook deze keer bleek hij onder invloed van alcohol te verkeren. Tijdens de ademanalyse blies hij 570 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Drie bekeuringen na negeren in rijverbod
LEEUWARDEN – De politie heeft een 18-jarige automobilist uit Leeuwarden een bekeuring gegeven voor het rijden zonder rijbewijs. De bestuurder viel op doordat hij op donderdagmorgen om 00:20 uur het inrijverbod op de Oostersingel negeerde. Bij controle van deze bestuurder bleek dat hij niet over een geldig rijbewijs beschikte. Naast de bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs, kreeg de 18-jarige Leeuwarder ook een bekeuring voor het zich niet kunnen identificeren en het negeren van het inrijverbod.

Inbraak kelderboxen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in kelderboxen aan de Eikenstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kregen surveillerende agenten een melding dat er zou worden ingebroken in de Eikenstraat. Ondanks dat de agenten snel ter plaatse waren en een zoekslag in de omgeving hebben gedaan, zijn er geen verdachte(n) meer aangetroffen in de omgeving. Voor zover de agenten konden ontdekken is er in zeven kelderboxen ingebroken. De eigenaren van de kelderboxen moeten nog aangifte doen, daarom is het nog niet bekend wat er is weggenomen.

112Fryslan

})