Fryslân, 02-07-2009 • Politieberichten van woensdag 1 juli 07.00 uur tot donderdag 2 juli 07.00 uur

Leeuwarden: politie houdt inbrekers op heterdaad aan
De politie heeft woensdagmiddag dankzij oplettende voorbijgangers twee inbrekers op heterdaad aangehouden. Enkele getuigen zagen twee mannen naar een woning lopen in de Sierksmastraat. Toen zij glasgerinkel hoorden belden zij direct via 1-1-2 de politie. Dit omdat ze vermoedden dat er werd ingebroken in de betreffende woning. De agenten waren snel ter plaatse. Omdat een goed signalement van de twee inbrekers was doorgeven, konden de agenten de twee al snel achterhalen. Het duo, een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, werd dan ook aangehouden. Bij de aanhouding bleken de twee nog in het bezit te zijn van goederen die afkomstig waren uit de woning in de Sierksmastraat. De inbrekers werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 33-jarige bewoner deed aangifte.

De Blesse: politie assisteert bij grote brand in restaurant
Woensdagochtend 1 juli is omstreeks 09.45 uur in het restaurant Pieter Poot aan de Steenwijkerweg te De Blesse brand ontstaan. Enkele aanwezigen hebben zelf geprobeerd de brand te blussen, dit lukte echter niet. Vervolgens werden de hulpdiensten gealarmeerd. De eerste brandweerwagens waren binnen 15 minuten ter plaatse en begonnen direct te blussen. Er kon echter niet worden voorkomen dat het restaurant verloren ging. Bij de brand is mogelijk in het pand asbest vrijgekomen. Een bedrijf, gespecialiseerd in asbest, gaat vanmiddag een onderzoek instellen.

Omdat de oorzaak van de brand onbekend is, zal de technische recherche van politie Fryslân een onderzoek instellen. De Steenwijkerweg blijft tot 17.00 uur afgesloten, uitgezonderd voor de omwonenden. De politie heeft meteen na het ontdekken van de brand de bewoners van de naastgelegen percelen gewaarschuwd. Ook is de omgeving wijd afgezet. Om 12.02 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven.

Het bovenstaande persbericht is van de gezamenlijke hulpdiensten en de gemeente Weststellingwerf. Het bericht is woensdagmiddag door de gemeente Weststellingwerf verspreid.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor vernieling
De politie heeft woensdagmiddag aan de Wirdumerdijk een 37-jarige man uit Twijzel aangehouden op verdenking van het vernielen van een politievoertuig. Een getuige meldde dat een man op een politieauto aan het dansen was. Toen de agenten ter plaatse kwamen, troffen ze een man aan die meteen toegaf de auto te hebben vernield. Hij is hierop aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. Het bleek te gaan om dezelfde man die maandagmiddag werd aangehouden op de Willemskade, ook vanwege het vernielen van een politievoertuig.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor bedreiging
De politie heeft woensdagmiddag aan de Schieringerweg een 28-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De politie hield hem in een woning aan nadat hij, vermoedelijk onder invloed van drugs, zijn familie en agenten bedreigd had. De Leeuwarder had zich in de slaapkamer opgesloten, maar na enige tijd lukte het de politie om de man te overmeesteren. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt de diefstal van een motor
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een motorfiets vanaf de Amelandsdwinger. In de nacht van woensdag op donderdag had een getuige gezien dat twee mannen zich verdacht ophielden bij een motor en vertrouwde dit niet. Hij belde hierop de politie en gaf een signalement door. Ondertussen waren de mannen met de motor vertrokken. Agenten zagen vervolgens op de Groentemarkt een motorrijder aankomen die voldeed aan het signalement en zetten de achtervolging in. Hierop ging de motorrijder er vandoor. Door de hoge snelheden moesten de agenten de achtervolging staken. Kort daarop meldde een getuige dat er een motor onderuit was gegaan op het Taco van der Veenplein. Agenten troffen daar een motorfiets op de grond zonder bestuurder. De motor werd in beslag genomen voor onderzoek.

Leeuwarden: politie onderzoekt de diefstal van een boot
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een boot vanaf de Harkemastate. In de nacht van woensdag op donderdag meldde een getuige aan de politie dat hij had gezien dat een man zich verdacht ophield bij een aantal bootjes. De agenten troffen in het water een boot aan (merk en type onbekend) welke vermoedelijk afkomstig is van diefstal. Volgens de getuige was de man in de richting van de Sassingastins gerend. Hij werd niet meer aangetroffen. De boot is door de politie veilig gesteld.

Wymbritseradiel: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocatie
De politie heeft woensdag op diverse locaties in de gemeente Wymbritseradiel snelheidscontroles gehouden naar aanleiding van klachten uit de omgeving over te snel rijden. Als eerste werd een controle op de Legedyk in Scharnegoutum gehouden. 243 voertuigen passeerden de radarcontrole waarbij er 32 boven de toegestane snelheid van 80 km/u reden. Van de overtreders reed de snelste 121 km/u. De tweede locatie was op de Alde Skatting in Heeg. Van de 327 voertuigen die de controle passeerden waren 49 in overtreding. Ook hier mag 80 km/u worden gereden. De hoogst gemeten snelheid betrof hier 112 km/u. De laatste controle werd gehouden op de Rigedyk in Oudega waar 80 km/u de maximum snelheid is. 149 voertuigen passeerden de controle waarvan 9 boven de toegestane snelheid reden. Hier werd 97 km/u als hoogste snelheid gemeten.

Heerenveen: politie vordert rijbewijs in na aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige man uit Wjelsryp naar aanleiding van betrokkenheid bij een aanrijding. Op de Willem de Zwijgerlaan had een ongeval plaatsgevonden waarbij de automobilist uit Wjelsryp een 44-jarige fietser uit Heerenveen had aangereden. De fietser reed op het fietspad en kwam van links. De bestuurder zag de fietser, maar kwam niet op tijd tot stilstand waardoor de fietser werd geschept. Uit onderzoek ter plaatse bleek dat de automobilist met een te hoge snelheid had gereden. De Heerenvener is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen en bleek een zware hersenschudding te hebben opgelopen. Het rijbewijs van de bestuurder is ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt voor onveilig rijgedrag.

Dantumadeel en Dongeradeel: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocatiDe politie heeft woensdag op diverse locaties in de gemeenten Dantumadeel en Dongeradeel snelheidscontroles gehouden naar aanleiding van klachten uit de buurt over te snel rijden. Als eerste werd gecontroleerd op de Doniaweg in Damwoude waar een maximum snelheid van 50 km/u geldt. In totaal passeerden 517 voertuigen de controle waarvan 40 in overtreding waren. 72 km/u was hier de hoogst gemeten snelheid. De tweede locatie was op de Voorweg in Wouterswoude. Van de 381 gecontroleerde voertuigen reden 35 harder dan de maximum toegestane snelheid van 50 km/u. Hier was de hoogst gemeten snelheid 70 km/u. De laatste controle vond plaats op de Saatsenwei in Anjum waar 80 km/u de maximum snelheid is. 287 voertuigen passeerden de controle waarvan 67 boven de toegestane snelheid reden. Hier werd 125 km/u als hoogste snelheid gemeten.

Burgum: jongen verdronken in kanaal
Een 16-jarige inwoner van Burgum is woensdagmiddag in het Prinses Margrietkanaal nabij de brug verdronken. De jongen zag dat er in het water enkele leeftijdsgenoten aan het zwemmen waren. Hij sprong ook in het kanaal, maar verdween al snel onder water. Pogingen van enkele zwemmers om hem te redden mislukten. De hulpdiensten waren inmiddels door mensen op de wal gewaarschuwd. De politie was snel met diverse eenheden ter plaatse. Er werd begonnen met dreggen en ook vanaf het water werd met een politieboot naar de drenkeling gezocht. Tevens werd het scheepvaartverkeer op het Prinses Margrietkanaal gemaand om langzamer te gaan varen. Na een korte zoekactie van het duikteam van de brandweer werd het slachtoffer gevonden. De 16-jarige jongen werd door de duikers naar de wal gebracht, waarna personeel van de ambulance en de traumahelikopter begonnen met reanimeren. Ondanks dit alles kwam de hulp te laat en overleed het slachtoffer. Aan diverse omstanders werd slachtofferhulp aangeboden.

Heerenveen: onveilig rijgedrag op klaverblad door motorrijders
De politie heeft woensdagavond op de A7 en het klaverblad van Heerenveen tegen in totaal vijf motorrijders proces-verbaal opgemaakt. Een 22-jarige motorrijder uit Rotstergaast en een 20-jarige dorpsgenoot werden door surveillerende motoragenten opgemerkt bij het klaverblad. Zij namen, vanuit de richting Leeuwarden, de afslag Drachten tot tweemaal toe met zeer hoge snelheid. De agenten zetten de achtervolging in en konden de motorrijders aan de kant zetten door middel van een stopteken. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk rijgedrag. Diezelfde avond zagen politieagenten drie motorrijders met hoge snelheden, op het klaverblad rijden. Er werden meerdere ‘rondjes’ gemaakt. Tegen een 28-jarige man uit Joure, een 33-jarige man uit Bolsward en een 29-jarige man uit Drachten werd ook voor onveilig rijgedrag proces-verbaal opgemaakt.

Scharnegoutum: overstekende jongen geschept door auto
De politie heeft woensdagavond een aanrijding op de Zwettewei afgehandeld. Een 11-jarige jongen uit Scharnegoutum stak daarbij plotseling, komende vanachter een geparkeerde auto, de straat over. Een passerende 62-jarige automobiliste uit Scharnegoutum had de jongen niet gezien en kon hem niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. De jongen is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

112Fryslan