Politieberichten van donderdag 2 februari

Containerbranden

DRACHTEN- De politie is nog steeds bezig met het onderzoek naar de containerbranden en is nog steeds op zoek naar getuigen. Vanaf juni 2010 werden er regelmatig containers in brand gestoken in de wijk de Wiken in Drachten. De dader had het gemunt op huisvuilcontainers, papiercontainers en GFT containers. De containers werden ‘s nachts in de brand gestoken en stonden langs de weg. Maar ook containers die achter woningen bevonden werden in brand gestoken. In sommige gevallen werden de containers door de dader verplaatst door ze tegen een woning of auto aan te zetten. De brandstichter had duidelijk tot doel om grotere branden te veroorzaken. In een aantal gevallen is hierbij een auto en een schutting in vlammen opgegaan. Zelfs een complete zijgevel liep schade op en daarbij brandde een camper uit. Tijdens de brandstichtingen lagen de bewoners vaak thuis te slapen. Het blijft een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen en werden de branden vaak tijdig ontdekt zodat de bewoners konden worden gewaarschuwd.De politie heeft het vermoeden dat alle branden door dezelfde dader zijn aangestoken. Omdat de politie met uw hulp wil voorkomen dat de branden straks mogelijk weer beginnen is men nog steeds op zoek naar mensen die informatie hebben over degene die voor de (container) branden verantwoordelijk is.

Bij ontdekking op heterdaad mag u als bewoner de dader(s) op heterdaad aanhouden. Meld bij ontdekking van een brandstichting op heterdaad dit direct via 1-1-2 bij de politie. Wanneer u denkt de dader(s) te kennen en u wenst anoniem te blijven dan kunt u telefonisch contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/camperbrand_tcm7-765562.JPG[/img]

Proces-verbaal voor rijden tijdens ontzegging

MARSSUM- De politie heeft woensdagmorgen rond 08.30 uur een 54-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij zijn auto bestuurde tijdens een rijontzegging en omdat hij zich niet kon legitimeren. Agenten zagen de man in zijn auto op N383 rijden en besloten hem te controleren. Toen bleek dat hij een rijontzegging had voor het besturen van motorvoertuigen. Omdat hij zich niet kon legitimeren werd hij aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd hem gewaarschuwd dat bij herhaling zijn auto in beslag wordt genomen.

Vrouw gewond bij aanrijding

NIJEGA- De politie heeft woensdagmorgen op de afrit van de N31 rond 09.00 uur een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een 31-jarige automobiliste uit Langezwaag gewond. Door gladheid gleed de vrouw met haar auto tijdens het remmen door en botste tegen de achterzijde van een auto bestuurd door een 57-jarige inwoner van Hemrik. Het slachtoffer werd per ambulance en met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Bestuurder meldt zich

SINT ANNAPAROCHIE – Een 23-jarige Leeuwarder is woensdag op het politiebureau van Sint Annaparochie aangehouden. De man meldde zich daar met de eigenaar van een auto waarmee vorige week donderdagnacht diverse verkeersovertredingen waren begaan tijdens een controle in Marsum. De auto bleek te zijn bestuurd door de Leeuwarder, die deze nacht onder meer een stopteken had genegeerd en diverse snelheidsovertredingen had begaan. De auto was leeg terug gevonden en door de politie in beslag genomen. Tegen de Leeuwarder werd op het bureau proces-verbaal opgemaakt, ook omdat hij niet in het bezit bleek te zijn van een geldig rijbewijs. Hij bleek bovendien nog een gevangenisstraf van 70 dagen te moeten uitzitten en werd dan ook meteen gevangen gezet.

Aanhouding

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 28-jarige Groninger aangehouden. De man had in het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein een aantal kasten beschadigd door er hard met zijn hoofd tegen aan te slaan. De Leeuwarder deed dat nadat eerst hij had geprobeerd zich aan zijn aanhouding te ontrekken. Agenten wilden hem na een rechtszitting aanhouden omdat hij nog een gevangenisstraf moest uitzitten.

Vrouw door hond gebeten

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een incident waarbij een 64-jarige inwoonster van Leeuwarden door een hond werd gebeten. De vrouw maakte dinsdagmiddag omstreeks 13.40 uur een ommetje in het recreatiegebied “De Groene Ster”. Terwijl ze daar liep, zag ze een man met twee grote niet-aangelijnde honden. Deze man had een paarskleurige ballenwerper bij zich waarmee hij een bal oppakte en deze weer weggooide. Plots kwam één van deze honden op de vrouw af en beet haar hard in de heup. De man die de honden bij zich had zag wel wat er gebeurde, maar liep vervolgens gewoon verder. De hevig ontdane vrouw ging daarna naar huis en meldde zich de volgende dag bij de politie. Ze had aan de beet een flinke bloeduitstorting overgehouden. De politie wil graag in contact komen met de man die de honden bij zich had of met mogelijke getuigen. Zij kunnen via 0900 – 8844 contact opnemen. Het signalement van de man luidt:
– leeftijd 30 a 40 jaar
– lengte niet groter dan 1.80 meter
– blanke huidskleur
– droeg blauwe muts
De honden worden omschreven als lichtbruine “herderachtige” honden.

Snelheidscontroles

FRYSLAN – De politie heeft woensdag op verschillende locaties in de provincie snelheidscontroles gehouden. Het accent lag daarbij op wegen waar omwonenden regelmatig over te snel rijdend verkeer klagen en/of risicowegen. Op It Leechlan in Grou werden 483 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 53 sneller reden dan de toegestane 80 km/u. Negatieve uitschieter was een automobilist die hier 121 km/u reed. Op de Jinshuzen in Terherne werden 521 voertuigen gecontroleerd. Hier reden 71 auto’s sneller dan 80 km/u, met 118 km/u als hoogst gemeten snelheid. Op de Folgeralaan in Drachten werden 1210 voertuigen gecontroleerd, daarvan reden er 99 sneller dan de toegestane 50 km/u, met 79 km/u als hoogst gemeten snelheid. Op de Lange West, eveneens in Drachten, reden van de 960 gecontroleerde voertuigen 110 te snel. Uitschieter was 83 km/u, 33 km/u, sneller dan toegestaan.

Inbreker overlopen

WITMARSUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning, woensdagavond aan de Merkelan. Een 45-jarige inwoner van Witmarsum zag omstreeks 20.20 uur achter de woning een hem onbekende man in de tuin staan. Hij probeerde de man nog staande te houden, maar de wist weg te vluchten. Van de woning bleek een raam vernield te zijn. Het is nog niet bekend of er wat weggenomen. De bewoner moet nog aangifte doen.

Woninginbraak

IJLST – De politie stelt een onderzoek naar de inbraak in een woning aan de Koffe. Van de woning werd woensdag tussen 11.45 en 23.15 uur een raam geforceerd, waarna onder meer een hoeveelheid sierraden met nog onbekende waarde werd gestolen. De 70-jarige bewoner deed aangifte.

Woninginbraak

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een woninginbraak aan het Dalkruid. Daar werd woensdag tussen 17.30 en 23.45 uur een raam geforceerd, waarna onder meer een nog onbekende hoeveelheid sierraden werd weggenomen. De 74-jarige bewoner deed aangifte.

Boerderij uitgebrand

WANSWERT – De politie heeft woensdagavond de brandweer geassisteerd bij een woningbrand aan de Wirdsterterp. Omstreeks 22.30 uur werd de 67-jarige eigenaar en enige bewoner van de boerderij wakker van de rook. In de keuken bleek een forse brand te woeden, waarop de bewoner bij de buren via 112 de brandweer waarschuwde. Deze kon niet voorkomen dat de gehele boerderij in de as werd gelegd. De bewoner werd vanwege ademhalingsproblemen per ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Eerste resultaten handhavingstraject Buitenpost

BUITENPOST – Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid van politie Fryslân startte begin dit jaar een handhavingstraject op de Egypte. Het traject werd gestart vanwege een sterk gevoel van verkeersonveiligheid onder buurtbewoners. Daarnaast betreft het een weg die veel door scholieren vanuit omliggende plaatsen wordt gebruikt. Door het grote snelheidsverschil tussen automobilisten en fietsers en de geringe wegbreedte levert dit geregeld gevaarlijke situaties op.

Resultaten

In de eerste week van de handhavingsperiode werden door het team13 waarschuwingen gegeven aan bestuurders die de maximum snelheid overschreden. Na deze week werd repressief opgetreden. Dit leverde 17 bekeuringen voor het overschrijden van de maximum snelheid op. Daarnaast werd twee maal bekeurd voor het niet dragen van de autogordel, één keer voor het niet handsfree bellen, één keer voor het bezit van een radardetector en één keer voor een onverzekerd voertuig. Het team blijft de komende maanden actief controleren op de Egypte.

Leeuwarder aangehouden na woninginbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag een 26-jarige inwoner van Leeuwarden buiten heterdaad aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Dinsdagochtend betrapte een bewoner van een woning aan de Oenemastate twee mannen die bij hem probeerden in te breken. Bij het zien van de bewoner sloegen de twee op de vlucht. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De centralist van de Meldkamer Noord Nederland besloot om een Burgernetactie te starten. Samen met de deelnemers van Burgernet keken de agenten uit naar de twee. Na een grote zoekactie, waarbij diverse tips van de deelnemers van Burgernet een belangrijke speelden, kon een 20-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden. De andere man werd niet aangetroffen. Van hem was echter wel een goed signalement beschikbaar. Na onderzoek werd duidelijk dat het om een 26-jarige Leeuwarder ging. De officier van justitie gaf woensdag toestemming om de man aan te houden. Dit gebeurde vervolgens en de verdachte werd ingesloten. Het woninginbrakenteam doet nader onderzoek.

112Fryslan