Politieberichten van donderdag 2 december.

Fietsster aangereden door automobilist onder invloed
SURHUISTERVEEN – De politie heeft woensdag een aanrijding op de Langelaan afgehandeld waarbij een meisje, een 13-jarige inwoonster van Drogeham, gewond raakte. De fietsster kwam een steegje uit rijden waarna zij zonder uit te kijken de weg op reed. Vervolgens werd zij aangereden door een 40-jarige automobilist uit Surhuisterveen. Het meisje werd met letsel aan rug, benen en hoofd naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. De bestuurder van de auto bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht waar de man 375 ug/l blies. Aan hem werd een rijverbod uitgereikt van 3 uur. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het veroorzaken van een ongeval.

Nog twee verdachten aangehouden voor overval
DRACHTEN – De politie heeft nog twee verdachten aangehouden op verdenking van de overval op een bejaard echtpaar in de Schwartzenberglaan. De verdachten zijn een 13- en 17-jarige inwoner van Drachten. Dinsdag 30 november werd al een 15-jarige jongen uit Drachten aangehouden. Op dinsdagavond 16 november werd een bejaard echtpaar door drie gemaskerde mannen in hun woning aan de Schwartzenberghlaan overvallen. Tijdens de overval werd de 87-jarige bewoner geslagen. Nadat de overvallers een geldbedrag kregen verlieten zij de woning. Het bejaarde echtpaar was door de overval erg overstuur. De politie hoopt met de aanhouding van deze drie verdachten de zaak te hebben opgelost.

Twee winkeldievegges aangehouden
BOLSWARD- Op dinsdag 23 november heeft een medewerker van een drogisterij aan de Appelmarkt twee vrouwen aangehouden die hij herkende van een diefstal. Een dag ervoor hadden zij uit zijn winkel goederen gestolen. Deze twee vrouwen van 49 – en 31 jaar, beiden inwoonsters van Bolsward, bekenden tegenover de medewerker dat ze inderdaad cosmetica hadden weggenomen uit de drogisterij.

Aanhouding
Tijdens de aanhouding bleek dat er diverse goederen in een kinderwagen lagen waar een klein kind in zat. Deze gestolen goederen bleken afkomstig te zijn uit diverse winkels in Bolsward. In de woning van de beide verdachten werden nog meer gestolen goederen aangetroffen. Mogelijk konden zij in verband worden gebracht met meerdere diefstallen. De vrouwen werden overgedragen aan de politie waar zij op het bureau voor nader onderzoek werden ingesloten.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de twee vrouwen veelvuldig winkels in Bolsward afstroopten en voornamelijk kleding stalen. Daarnaast werden op kleine schaal voedsel en gebruiksvoorwerpen gestolen. De twee vrouwen wisten op een slimme manier de beveiligingspoortjes te ontwijken. Door winkelpersoneel werd het duo al geruime tijd in de gaten gehouden omdat het vermoeden bestond dat ze mogelijk goederen wegnamen.

In totaal werd door zeven ondernemers aangifte gedaan van diefstal. Tegen de beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kregen de twee vrouwen een winkelverbod voor de duur van een jaar voor de betreffende winkels.

Keurmerk
In veel gemeenten in Friesland wordt samengewerkt tussen ondernemers, gemeente, politie en het bedrijfsschap detailhandel om het Keurmerk Veilig Ondernemen te behalen. De samenwerking tegen winkeldiefstallen is daar een goed voorbeeld van.

Boerderijwoning door brand verwoest
WERGEA – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de brandweerkorpsen van Leeuwarden en Grou geassisteerd bij een boerderijbrand op de Greate Mar. Rond 00.30 uur kwam via 1-1-2 de melding dat een boerderij in brand stond. Toen politie eenmaal ter plaatse kwam bleek dat de schuur achter de woning en de woning zelf in lichterlaaie stonden. De bewoners konden de woning op tijd verlaten en werden ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel. Hieruit bleek dat zij rook hadden ingeademd. Zij werden door buren en familie opgevangen. De brand is door nog onbekende oorzaak ontstaan in het achterste gedeelte van de schuur. Door de harde wind bereikten de vlammen de woning. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. kwamen een aantal kalveren om in de vuurzee.

Compressor gestolen
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een autoinbraak die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond op de Emmakade. Uit een bedrijfsauto werd een compressor gestolen nadat de dader(s) de auto had(den) opengebroken. Een 59-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Rookwaar gestolen bij inbraak
NOORDWOLDE – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Hoofdstraat-Oost die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. Nadat de daders de voordeur hadden opgebroken werden sigaretten en een kluis uit het bedrijf weggenomen. Getuigen die wakker werden van het lawaai, zagen twee mannen uit de winkel komen en naar een auto lopen die in de Hellingstraat geparkeerd stond. Nadat de mannen waren ingestapt reden zij weg in de richting van de Industriestraat. Direct werd via 1-1-2 de politie gebeld. Helaas leverde een onderzoek in de omgeving niet het gewenste resultaat op. Een 40-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Winkeldieven aangehouden
LEMMER- De politie heeft woensdagavond op de Verlaet een 57-jarige man en een 46-jarige vrouw, beiden inwoners van Lemmer, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het winkelpersoneel zag dat de man en de vrouw diverse tassen vulden met levensmiddelen. Daarna liepen zij zonder te betalen de kassa voorbij. Het duo werd aangehouden en overgedragen aan de politie. De beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen het duo werd opgemaakt.De goederen bleven in de winkel achter.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan