Fryslân, 02-04-2009 • Politieberichten van woensdag 1 april 07.00 uur t/m donderdag 2 april 07.00 uur

Oosterwolde: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Lage Esch. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen door het forceren van een ruit. Vermoedelijk heeft men alleen de woonkamer doorzocht, waarbij onder andere een plasmascherm en geld werden weggenomen. Mogelijk dat de dader op de fiets van de bewoner vertrokken is, want deze is ook meegenomen. De 70-jarige bewoner deed aangifte.

Sneek: vijf diefstallen van navigatiesystemen uit auto’s
De politie onderzoekt in de wijk Stadsfenne vijf diefstallen uit auto’s waarbij navigatieapparatuur werd weggenomen. Vermoedelijk zijn de diefstallen gepleegd in de nacht van dinsdag op woensdag. In alle gevallen werd een ruit vernield, waarna vervolgens het navigatiesysteem uit de auto werd gehaald. De politie adviseert om navigatiesystemen of andere kostbare voorwerpen niet in de auto achter te laten. De benadeelden moeten nog aangifte doen.

Kollumerpomp: motorrijder rijdt 75 km/u te snel
De politie heeft woensdagmiddag op de Kwelderweg een motorrijder proberen te stoppen die met een hoge snelheid een onopvallende politiewagen voorbij reed. De agenten zetten hierop de achtervolging in, waarbij een snelheid gemeten werd van 155 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur toegestaan is. Vanwege de veiligheid van de overige verkeersdeelnemers werd de achtervolging gestaakt, maar de bestuurder van de motor kan een fikse boete tegemoet zien. Bovendien zal zijn rijbewijs ingevorderd worden.

Lemmer: winkeldief aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag een 25-jarige Poolse man die door medewerkers van een winkel aan de Stationsweg aangehouden was, voor nader onderzoek ingesloten. De klant in de winkel had gezien dat de man een T-shirt onder zijn jas stopte en daarna met twee andere mannen de winkel verliet. De klant gaf dit door aan de winkelmedewerkers, die achter de man aan gingen. Op de Plattedijk konden zij hem aanhouden en belden de politie. Die nam de verdachte van hen over en brachten hem over naar het bureau.

Harlingen: snelheidsovertreding
De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige man uit Harlingen. De man haalde op de A31 richting Harlingen een politiewagen met hoge snelheid in. Bij de achtervolging die volgde, werd een snelheid van 174 kilometer per uur gemeten, waar 120 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: inbraak woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Hein Doekesstraat. Tussen 06:30 en 16:30 uur kwam men de woning binnen via een raam aan de achterzijde, waarna een computer en contant geld werd weggenomen. De 27-jarige bewoner deed aangifte.

Sneek: bedreiging met mes
De politie heeft woensdagavond een 18-jarige man uit Joure en een 29-jarige man uit Sibrandabuorren aangehouden op verdenking van bedreiging. Een 17-jarige vrouw uit Sneek belde de politie nadat zij, na een woordenwisseling op de kermis in Sneek, door de mannen met een mes bedreigd was. De politie hield de mannen aan en bracht ze over naar het bureau in Joure. Na een bemiddelend gesprek tussen de vrouw en de mannen, besloot de vrouw geen aangifte te doen en mochten de mannen het bureau weer verlaten. Het mes is in beslag genomen.

Burgum: politie houdt twee inbrekers aan
De politie heeft woensdagavond op de Tussendijken twee mannen aangehouden op verdenking van het plegen van inbraken. Bij de politie kwam een melding binnen dat er een inbraak was gepleegd in een keet op de Zuiderkruisweg in Leeuwarden. Een man was getuige van de inbraak en gaf het kenteken door van het voertuig dat erbij betrokken was. Surveillerende agenten zagen het voertuig vervolgens rijden op de Tussendijken in Burgum en gaven een stopteken. De agenten vonden twee HR-ketels in de auto. Hierop zijn de twee inzittenden, een 44-jarige man en 50-jarige man uit Drachten, aangehouden en werd de auto in beslag genomen. De ketels bleken afkomstig van een inbraak bij een bedrijf op de Marsweg in Leeuwarden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek.

Heerenveen: verkeerscontrole, 28 processen-verbaal
De politie heeft woensdag een algemene verkeerscontrole gehouden op de Oude Veenscheiding. Hierbij werden 28 processen-verbaal uitgeschreven voor onder andere het niet dragen van de autogordel, tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthouden, het niet dragen van een helm en gladde banden.

Surhuisterveen – Kollum – Damwoude: snelheidscontroles klachtlocaties
De politie heeft woensdag drie snelheidscontroles uitgevoerd op klachtlocaties binnen de bebouwde kom. Op de Gedempte Vaart in Surhuisterveen werden 970 voertuigen gecontroleerd, waarvan 135 voertuigen te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 81 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. In Kollum werden op de Tochmalaan 777 voertuigen gecontroleerd, er werden 66 overtredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid was hier 90 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. De laatste controle was op de Doniaweg in Damwoude. Van de 515 gecontroleerde voertuigen reden er 58 te snel. De hoogst gemeten snelheid was 75 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

112Fryslan

})