Fryslân, 19-11-2009 • Politieberichten van woensdag 18 november 07.00 uur tot donderdag 19 november 07.00 uur.

Sneek: politie zoekt getuigen van lastig vallen meisje
De politie zoekt getuigen van een incident in de wijk Tinga, waarbij een 8-jarige meisje uit Sneek werd lastig gevallen. Het meisje werd dinsdagmiddag in de Molenkrite aangesproken door een nog onbekende automobilist. De bestuurder vroeg onder andere of ze hem kon aanwijzen waar de Poiesz-supermarkt in de stad was. Het kind werd door de nog onbekende man in de auto gezet en ze reden vervolgens vanaf de Molenkrite naar de supermarkt. Eenmaal aangekomen bij de Poiesz werd niet uitgestapt. Vervolgens reden de twee terug naar de wijk Tinga. Daar zag het meisje kans om uit de auto te stappen. Ze vertelde het verhaal aan haar moeder, waarna de politie werd gewaarschuwd.
De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien in de Molenkrite of bij de Poiezs-supermarkt? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Ook als u anderszins informatie heeft, komt de politie graag met u in contact. Uw informatie wordt natuurlijk vertrouwelijk behandeld.

Harlingen: politie lost groot aantal diefstallen op
De politie heeft met de aanhouding van een 23-jarige inwoner van Harlingen een groot aantal diefstallen opgelost. De 23-jarige man werd woensdag 28 oktober aangehouden op het Franekereind op verdenking van fietsendiefstal. Hij had een week eerder een fiets gestolen en de eigenaar zag zijn fiets bij een horecagelegenheid op het Franekereind staan. De politie werd gewaarschuwd en na onderzoek kon de 23-jarige worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de verhoren bekende de Harlinger 12 diefstallen en vernielingen bij een autowascentrum aan de Almenumerweg. Bewakingscamera’s registreerden een aantal diefstallen en de beelden werden op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] geplaatst. Tijdens de verhoren verklaarde de man dat hij zichzelf op de beelden had herkend. Tevens bekende de 23-jarige dat hij bij een verzorgingstehuis aan de Achlumerdijk en bij een fabriek aan de Lidlumerwei in Oosterbierum koper had gestolen. Op het dak van het verzorgingstehuis werd een sigaret aangetroffen. Na onderzoek door de technische recherche bleek dat het aangetroffen DNA-materiaal overeenkomstig was met het DNA van de Harlinger. Tegen de 23-jarige man is proces-verbaal opgemaakt en hij zal zich dan ook voor de rechter moeten verantwoorden. Omdat de Harlinger nog een aantal boetes had openstaan zit hij nog steeds vast.

Drachten: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Zuidkade. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd uit een kluis een geldbedrag weggenomen. Er heeft inmiddels een sporen- en buurtonderzoek plaatsgevonden. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Drachten: voetgangster gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagochtend op de Ringweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 57-jarige voetgangster uit Drachten gewond raakte. Een 38-jarige automobiliste uit Drachten zag haar plaatsgenote te laat en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd vervolgens door het ambulancepersoneel ter plaatse behandeld aan haar verwondingen.

Joure: geschaarde vrachtauto veroorzaakt lange files
De politie heeft woensdagmiddag een eenzijdig ongeval net voorbij de verkeersrotonde van de A7, in de richting van Sint Nicolaasga, afgehandeld. Een vrachtwagencombinatie was daar geschaard en blokkeerde daardoor de rijstroken. Het betrof alleen materiële schade en de bestuurder kwam met de schrik vrij. Om de vrachtwagen weg te slepen werd het verkeer door de politie en Rijkswaterstaat op de rotonde tijdelijk stil gezet. Hierdoor kon het bergingsbedrijf tegen het verkeer in, de rotonde nemen om het voertuig in Joure te stallen. Daarna was de rotonde weer vrij voor het verkeer en losten de files snel op.

Leeuwarden: politie houdt man en vrouw aan voor heling
De politie heeft woensdagmiddag op de Dokkumertrekweg een 20-jarige man en vrouw beiden uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Agenten kregen de melding dat een man (leeftijd en woonplaats onbekend) zijn gestolen fiets had teruggevonden. Ter plaatse bleek dat de fiets met een slot aan een andere fiets vaststond waarvan het beugelslot vernield was. De aangever besloot daarna in de buurt te blijven en meldde 45 minuten later dat hij bij de mogelijke daders van de diefstal stond. Beide verdachten verklaarden de fietsen op straat gekocht te hebben. Hierop werd het duo aangehouden voor heling en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mochten zij het bureau weer verlaten. Tegen de Leeuwarders werd proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag op de Goudplevier een aanrijding afgehandeld waarbij een 65-jarige fietsster uit Harlingen gewond raakte. De vrouw reed in de richting van de Leeuwerik toen een 25-jarige automobilist uit Harlingen haar tegemoet kwam. De bestuurder nam binnendoor de bocht naar links waarna een frontale aanrijding met de 65-jarige volgde. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van tasjesroof
De politie onderzoekt de diefstal van een tas in de Oude Doelesteeg. Agenten kregen woensdagavond de melding dat een 34-jarige vrouw uit Leeuwarden in de Oude Doelesteeg liep toen een man haar voorbij fietste. In het voorbijgaan griste hij de tas uit handen van het slachtoffer en fietste vervolgens in de richting van het Zaailand. De vrouw gaf het volgende signalement van de man die op een donker gekleurde fiets reed:

[ul][li]Ongeveer 1.85 m lang [/li]
[li]Licht getinte huidskleur [/li]
[li]Donker of zwart haar [/li]
[li]Droeg een donkere jas tot op de heupen [/li]
[li]Droeg een grijze pet met wit motief[/li][/ul]

De politie startte direct na de roof een Burgernetactie op, maar kon door een telefoonstoring de deelnemers niet bereiken. Mocht u iets gezien hebben dan zou de politie graag met u in contact willen komen. U kunt bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

112Fryslan