Politieberichten van donderdag 19 mei.

Onderzoek naar handel in softdrugs afgerond
BALK/SNEEK – De politie heeft een onderzoek naar de handel van softdrugs door minderjarigen in Balk afgerond. Tegen vier jongeren werd proces-verbaal opgemaakt. Op 30 april 2011 trof de politie een aantal jongeren aan in het Wilhelminapark in Sneek. Eén van de jongeren gooide opvallend een tas weg, wat de nieuwsgierigheid van surveillerende agenten wekte. Het bleek dat in de tas softdrugs zaten, gekocht bij de plaatselijke coffeeshop. De eigenaar van de tas bleek een 14-jarige inwoner uit Balk te zijn. Hierna werd door de politie een onderzoek opgestart. Uit het onderzoek kwam naar voren dat twee mannen van 20 en 21 jaar legaal softdrugs kochten bij de coffeeshops in Sneek. Zij verkochten deze softdrugs weer door aan een 13 en 14-jarige jongen uit Balk. Deze jongens gebruikten de softdrugs zelf, maar verkochten deze drugs ook weer door aan leeftijdsgenoten in Balk. De politie heeft in ieder geval achterhaald dat een vijftal jongeren in de leeftijd van 14 tot 16 jaar geregeld softdrugs afnamen van de 13 en 14-jarige jongens. Tegen deze laatste jongens is proces-verbaal opgemaakt en ook de beide meerderjarige verdachten moeten zich bij justitie verantwoorden voor handel in softdrugs.

Politie houdt drie overvallers aan
URETERP- De politie heeft het onderzoek van een bedreiging, poging afpersing en mishandeling afgerond die plaats vond op 10 maart in een woning in Ureterp. Rond 18.00 uur werd er door drie mannen bij een woning aangebeld. Toen de bewoonster de deur opende liepen de drie mannen de woning binnen. Een andere bewoner pakte een mes om zodoende de overvallers af te schrikken. De mannen wilden hem met verbaal geweld en met bedreigingen dwingen tot ondertekenen van een schuldbekentenis. Ook werd het slachtoffer geslagen. Hij gaf zijn belagers uiteindelijk een klein geldbedrag, waarna het trio vertrok.

Onderzoek
Naar aanleiding van bovenstaande deed het slachtoffer, een 42-jarige inwoner van Ureterp, aangifte en de politie stelde een onderzoek in. De aanleiding was een zakelijk geschil tussen één van de daders en het slachtoffer. Op 22 maart werd een 54-jarige inwoner van Diemen aangehouden. Ook werden de twee medeverdachten opgespoord. Op 28 maart werd een 40-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden en op 3 mei volgde de aanhouding van een 35-jarige man (woonplaats onbekend). Hij werd door de politie in Amsterdam aangehouden.

Voorlopige hechtenis
De verdachten werden vervolgens door de Friese recherche uitgebreid gehoord. De reden van de bedreiging, (poging tot) afpersing en mishandeling zou in de zakelijke sfeer liggen. De drie verdachten werden bij de rechter-commissaris voorgeleid en zijn alle drie in bewaring gesteld. Tot op heden zitten alle drie verdachten nog vast.

Jongen bekent brandstichting in natuurgebied
NOORDWOLDE – De buurtagent Jan Graafstra heeft maandag, op basis van een door hem ingesteld onderzoek naar de recente bosbranden in het dorp, in het bijzijn van de ouders een gesprek gehad met een 12-jarige inwoner van Noordwolde. Tijdens het gesprek bekende de jongen dat hij in de maand mei brand had gesticht in het bos bij de Haenepolle. Door de droogte sloeg het vuur snel om zich heen en de brandweer moest dan ook komen de brand te blussen. Door snel ingrijpen kon erger worden voorkomen. Na onderzoek door de politie kwam de 12-jarige jongen als mogelijke verdachte van de brandstichting naar voren. De buurtagent besloot om in het bijzijn van zijn ouders een gesprek met de 12-jarige te voeren. Tijdens dit gesprek bekende de jongen dat hij met aansteker en een stuk papier brand in het kurkdroge bos had gesticht. De verdachte is gezien zijn jeugdige leeftijd aangemeld bij de hulpverlening binnen het sociaal netwerk van de gemeente Weststellingwerf.

Jongen bekent vernieling
NOORDWOLDE – De politie heeft woensdag een 16-jarige inwoner van Noordwolde als verdachte gehoord van vernieling. Afgelopen maandagavond werden in het dorp een aantal afvalcontainers in de Vlindertuin omgetrapt. De buurtagent Jan Graafstra kwam na onderzoek achter de namen van een aantal jongeren. Twee van hen werden woensdag uitgenodigd om op het politiebureau te verschijnen. De 16-jarige jongen bekende al snel verantwoordelijk te zijn geweest voor de vernielingen. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. De andere jongen werd alleen als getuige gehoord. De tweede verdachte zal voor verhoor worden uitgenodigd aan het bureau voor het afleggen van een verklaring voor zijn aandeel in de vernielingen.

Vernieling Top Transferium
In het onderzoek na de vernieling van het Top Transferium in Noordwolde zijn door de politie tot nu toe vier verdachten gehoord. De vier hebben niet alleen een bekentenis afgelegd over de vernieling van het Top Transferium, maar ook over andere vernielingen in het dorp. Tegen een vijfde verdachte loopt nog een onderzoek en ook deze zal op korte termijn gehoord worden over zijn aandeel in de vernielingen. Opvallend is dat twee van de verdachten nu ook weer betrokken zijn bij de vernieling van de prullenbakken.

Politie zoekt getuigen aanrijding
HEERENVEEN- De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die plaats vond op dinsdagmiddag vermoedelijk tussen 10.00 uur en 16.00 uur op het Akkersplein. Een 36-jarige inwoner van Heerenveen had zijn auto, een zwarte Audi, type A 6 geparkeerd in de parkeervakken aan de westelijke zijde van de parkeerplaats. Toen de eigenaar bij zijn auto terugkwam bleek deze zware schade aan de achterzijde te hebben. De eigenaar deed aangifte. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze aanrijding. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Zes bekeuringen voor te hoge snelheid bromfietsen
LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond op de Drachtsterweg en de Egelantierstraat een bromfietscontrole gehouden die op de constructiesnelheid was gericht. De hoogst gemeten snelheid was 63 kilometer per uur daar waar 30 kilometer per uur is toegestaan. In totaal kregen zes bromfietsers een bekeuring. Waarvan één ook nog een bekeuring voor het over de stoep rijden.

317 bekeuringen bij snelheidscontroles
DRACHTEN- De politie heeft dinsdag in Drachten op drie verschillende locaties radar snelheidscontroles gehouden waarbij 317 automobilisten te snel reden. Op de Postlaan passeerden 953 voertuigen, waarvan 120 automobilisten te snel reden. De hoogste snelheid die werd gemeten was 73 kilometer per uur. Op de Gauke Boeleslaan passeerden 1860 voertuigen de controle, waarvan 135 te snel reden. De hoogste snelheid die hier werd gemeten was 77 kilometer per uur. Ten slotte werd op de Lange West een controle gehouden waar 545 bestuurders de radarinstallatie passeerden. Hiervan reden 62 voertuigen te snel. Op alle drie locaties geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur en ze staan te boek als klachtlocaties.

Inbraak in woning
STIENS – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Ipestrjitte. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden onder andere een aantal laptops, mobiele telefoons en een digitale camera weggenomen. De 44-jarige bewoonster deed aangifte.

Politie houdt botendief aan
IJLST- De politie heeft woensdagmorgen een 22-jarige inwoner van Workum aangehouden op verdenking van diefstal van een rubberboot. Een getuige zag dat de man met zijn boot in de Galemagracht voer. Vervolgens legde hij aan bij een rubberboot en knipte deze los. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie. Toen de verdachte weg wilde varen startte zijn buitenboord niet. De inmiddels gearriveerde agenten konden de man aanhouden. In zijn boot troffen de agenten nog een buitenboordmotor en een aantal tankjes aan. De man is voor verhoor ingesloten in het politiebureau. De boot en de andere goederen, die vermoedelijk ook van diefstal afkomstig zijn, werden in beslag genomen.

Motorrijder gewond na aanrijding
MAKKUM – De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding op de Suderseewei onderzocht, waarbij een 47-jarige motorrijder uit Makkum gewond raakte. Een 48-jarige automobilist uit Makkum wilde vanaf het terrein van een tankstation de weg op rijden. Hij zag daarbij echter de motorrijder over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De motorrijder raakte de auto, maar kon zijn motor toch onder controle houden. Vervolgens stapte de man af en bleek hij letsel te hebben opgelopen aan zijn been. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanhouding na overtreding Gezondheids- en welzijnswet voor dieren
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor overtreding van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Agenten kregen een melding dat een man door het lint zou gaan in de Egelantierstraat. De man had problemen veroorzaakt bij een instelling in de straat. De agenten gingen naar binnen om het verhaal aan te horen. Plotseling zagen ze dat de man met kracht tegen zijn hondje trapte. Het dier vloog door de lucht en kwam tegen een ruit aan. Door de harde trap liep het beestje vervolgens mank. De agenten grepen direct in en hielden de man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het hondje werd in beslag genomen en zal naar een asiel worden overgebracht.

Verkeerscontrole
JOURE – De politie heeft woensdagmiddag een verkeerscontrole gehouden in Joure. De nadruk lag daarbij op het verkeersplein. De agenten schreven 18 bekeuringen uit, waaronder drie voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs, drie voor het niet duidelijk zichtbaar hebben van een kentekenplaat, acht maal voor het niet dragen van de autogordel, één voor het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs, één voor defecte richtingaanwijzer aanhanger en één voor het ontbreken van spiegels op een tractor. Ook werd op twee locaties gecontroleerd met de lasergun. Eén snelheidsovertreder kreeg een bekeuring.

Bromfietser aangehouden na achtervolging
TYTSJERK – De politie heeft woensdagmiddag op de Rijksstraatweg een 16-jarige bromfietser uit Hallum aangehouden na een achtervolging. Surveillerende agenten zagen de jongen op zijn brommer rijden en besloten hem een stopteken te geven. De 16-jarige negeerde dit echter en gaf extra gas. De agenten gingen achter hem aan en probeerden hem tot stoppen te dwingen. Ze reden hierbij over het fietspad. De jongen nam grote risico’s door onder andere het rode verkeerslicht te negeren en te gaan slingeren. Hij bracht zichzelf en het overige verkeer in gevaar. Uiteindelijk wisten de agenten de jongen tot stoppen te dwingen. Hij werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Zijn bromfiets was niet verzekerd, er zaten geen kentekenplaten op, de voorrem en de verlichting was defect en de bromfiets was opgevoerd. Reden voor de agenten om de brommer in beslag te nemen. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt en vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Automobiliste gewond na kop-staartbotsing
ENGELUM – De politie woensdagmiddag op de doorgaande weg van Marssum naar Berlikum (N383) een aanrijding onderzocht, waarbij een 21-jarige automobiliste uit Terherne gewond raakte. De vrouw was plaatselijk niet bekend en gebruikte daarom een navigatiesysteem. Het systeem gaf aan dat ze af moest slaan, echter verkeersborden gaven aan dat dat niet was toegestaan. Ze raakte vervolgens eigen zeggen wat in verwarring en verminderde haar snelheid. Een achteropkomende automobilist zag dit alles te laat en een kop-staartbotsing was het gevolg. De 21-jarige automobiliste werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevallenanalyse heeft een onderzoek ingesteld.

Bromfietscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een bromfietscontrole gehouden in Leeuwarden. Diverse motoragenten brachten brom- en snorfietsen naar de controleplaats aan de Gardeniersweg. In totaal werden 35 brom- en snorfietsen gecontroleerd. Maar dan de helft van de bestuurders hadden de zaken niet in orde. De agenten schreven dan ook achttien bekeuring uit, twaalf voor overschrijding van de maximale constructiesnelheid, twee voor rijden zonder rijbewijs, één voor het rijden op de verkeerde plaats op de weg, één voor een gladde band, één voor niet handsfree bellen op de snorfiets en één voor valse kentekenplaten. De hoogst gemeten snelheid van een bromfiets was 75 kilometer per uur, kentekenbewijs deel 1A werd daarom ingevorderd en de hoogst gemeten snelheid van een snorfiets was 62 kilometer per uur.

Alerte getuigen houden zakkenrollers aan
WOLVEGA – Twee alerte getuigen hebben woensdagmiddag in het Griffioenpark een 19-jarige vrouw en een 25-jarige man, alle twee inwoners van Linne, aangehouden. Eén van de getuigen was eerder die middag in een supermarkt in het dorp. Hij stond in de rij voor één van de kassa’s. Voor hem was een oudere vrouw aan het afrekenen. Achter haar stond de 25-jarige man uit Linne. Hij probeerde de pincode van de bejaarde vrouw af te kijken. Toen de 79-jarige vrouw uit Noordwolde de supermarkt verliet, liepen de twee inwoners van Linne achter de vrouw aan. De 78-jarige stapte vervolgens in haar auto en reed weg. Het duo stapte ook in de auto en volgde de vrouw. De getuige vond dit alles zo vreemd dat ook hij besloot om beide auto’s te volgen. De bejaarde vrouw reed naar het Griffioenpark en parkeerde daar haar auto. Ook het duo uit Linne stopte daar. De 78-jarige vrouw uit Noordwolde verliet haar auto om nog wat boodschappen te doen. Toen ze terug liep naar haar auto zag de getuige dat het duo contact maakte met de bejaarde vrouw. De 19-jarige vrouw stapte zelfs in de auto van de vrouw uit Noordwolde. De getuige had inmiddels de politie gewaarschuwd. Samen met een omstander besloot hij in te grijpen. Samen hielden ze het duo aan, dit omdat ze het sterke vermoeden hadden dat ze de tas van de bejaarde vrouw wilden stelen. De twee verdachten werden overgedragen aan de agenten. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. De auto van het stel werd in beslag genomen omdat er nog een forse belastingschuld openstond. De 19-jarige vrouw mocht na verhoor en een proces-verbaal het bureau weer verlaten. De 25-jarige man werd voor nader onderzoek ingesloten. Dit omdat hij ook kon worden aangemerkt als verdachte van zakkenrollerij in een winkel in Heerenveen op 2 februari van dit jaar.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Verdachte aangehouden na ontmantelen hennepkwekerij
HEERENVEEN – De politie heeft woensdag aan het einde van de middag een 21-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Agenten hadden eerder die middag een anonieme tip gekregen dat in één van de woningen van een flat aan het Akkersplein een hennepkwekerij zou zitten. Reden om een nader onderzoek in te stellen. In de woning vonden ze vervolgens 530 hennepplanten. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. De huurder van de woning werd achterhaald en vervolgens aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan