Fryslân, 19-03-2009 • Politieberichten van woensdag 18 maart 07.00 uur t/m donderdag 19 maart 07.00 uur

Drachten: diefstal bromfiets
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een bromfiets op dinsdagavond 17 maart rond 19.40 uur. Hierbij werd op de Burgemeester Wuiteweg, ter hoogte van de Lawei, een blauwe bromfiets van het merk Rapido met kenteken ZJF-427 weggenomen. De 39-jarige eigenaar uit Drachten heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft woensdagmiddag op de Harlingerstraatweg een 63-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De Leeuwarder had op het busstation iemand met een mes bedreigd. De dader was vervolgens in een stadsbus gestapt. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement van de verdachte kon hij al snel worden achterhaald. De betreffende stadsbus stopte op de Harlingerstraatweg. De agenten gingen de bus in en hielden de Leeuwarder aan. In zijn jas werd een mes aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt brandstichter aan
De politie heeft een 46-jarige Heerenvener aangehouden in verband met betrokkenheid bij 11 brandstichtingen en pogingen daartoe. Deze brandstichtingen vonden plaats tussen 6 maart en 15 maart 2009 in Heerenveen. Het betrof hier drie brandstichtingen in de kelderbergingen van een flat aan het Akkersplein, diverse brandstichtingen in afvalcontainers en brievenbussen bij woningen, een poging tot brandstichting van een vrachtwagen aan de Dr Wumkeslaan en in enkele gevallen brandstichting bij bedrijven aan de Burgemeester Falkenaweg. Na een uitgebreid onderzoek waarbij met betrokkenen werd gesproken en technisch onderzoek werd verricht kon op dinsdag 17 maart de 46-jarige verdachte worden aangehouden. De man heeft inmiddels toegegeven betrokken te zijn geweest bij al deze brandstichtingen. Het onderzoek is nog steeds in volle gang. Aanstaande vrijdag wordt de Heerenvener voorgeleid aan de Officier van Justitie en de Rechter-commissaris.

Lemmer: politie zoekt getuigen van auto-inbraak op klaarlichte dag
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een personenauto waarbij een navigatieapparaat is weggenomen. Op woensdagmiddag, om 16.20 uur, stond een zwarte KIA personenauto geparkeerd in een parkeerhaven op de Nieuwburen, schuin tegenover de apotheek. Uit de auto werd op dat tijdstip navigatieapparatuur weggenomen nadat het zijraam was ingeslagen. De twee daders gingen er vervolgens in de richting van het centrum vandoor. De 39-jarige aangever uit Lemmer had de daders gezien en ging achter hen aan maar raakte het duo kwijt. De aangever heeft daarna direct via 1-1-2 de politie gealarmeerd. Ter plaatse is samen met de aangever nog een zoekslag in de omgeving gemaakt. De verdachten werden niet aangetroffen. Het signalement van de inbrekers luidt als volgt:

[ul][li]Dader 1
Man met een leeftijd tussen de 25 en 30 jaar
Blanke huidskleur
Lengte circa 190 cm
Tenger postuur
Droeg een blauwe baseballcap en een donkerblauwe kabeltrui[/li][/ul]

[ul][li]Dader 2
Man
Getint uiterlijk
Lengte tussen 180 en 185 cm
Zwart kort haar[/li][/ul]

De politie wil graag in contact komen met getuigen. Heeft u iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer: 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem telefoonnummer 0800-7000.

Drachten: diefstal van een personenauto
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een personenauto vanaf een bedrijfsterrein aan De Roef. Op woensdagmiddag tussen 12.00 en 17.30 uur werd een grijze Peugeot 307 met het kenteken 05-LT-LJ weggenomen. Een 47-jarige man uit Drachten heeft aangifte gedaan.

A7 Breezanddijk: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige man uit Goutum. Op de A7 ter hoogte van Breezanddijk passeerde de verdachte de sluizen bij Kornwerderzand met 137 km/u waar 70 km/u is toegestaan. Met een overschrijding van 67 km/u werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Minnertsga: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige man uit Ried. De bestuurder passeerde op de Zuiderweg te St. Jacobiparochie een snelheidscontrole met 135 km/u daar waar 80 km/u is toegestaan. In Minnertsga werd de bestuurder een stopteken gegeven. Ter plaatse is zijn rijbewijs ingevorderd en werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor bezit harddrugs
De politie heeft woensdagavond een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van harddrugs. De verdachte werd rond 16.15 uur gesignaleerd op de hoek Nauwesteeg / Reigerplein. Door surveillerende agenten werd gezien dat de verdachte middelen in zijn handen hield om ter plaatse harddrugs te gaan gebruiken. Hij was daarbij in het gezelschap van nog een man. Omdat de agenten vermoedden dat er drugsgebruik plaatsvond, werden beide mannen op grond van de Opiumwet gecontroleerd. Bij de man die de verdachte gezelschap hield werd niets aangetroffen. Op het moment dat de verdachte gefouilleerd zou worden wilde hij niet mee werken. In zijn hand hield hij een bolletje vast, vermoedelijk harddrugs, en probeerde dit in zijn mond te steken. Beide agenten probeerden te voorkomen dat dit zou gaan lukken. De verdachte bleef verzet bieden tegen zijn aanhouding en beet daarbij één van de agenten in zijn hand. Uiteindelijk is het gelukt de verdachte te boeien om hem vervolgens over te brengen naar het politiebureau voor nader onderzoek. Naast het proces-verbaal voor het in bezit zijn van harddrugs werd ook proces-verbaal opgemaakt voor wederspannigheid (verzet).

Lemmer: ambulancemedewerkers beledigd
De politie heeft een 48-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van belediging. Ambulancemedewerkers waren rond 23.35 uur naar een woning aan de Kemphaan gereden om een vrouw te behandelen. Tijdens de behandeling stapte plotseling een man de woning binnen die zich zeer dreigend uitte ten opzichte van het ambulancepersoneel. Daarbij stond hij met gebalde vuisten tegenover de ambulancemedewerkers. De man verliet uiteindelijk de woning zonder de ambulancemedewerkers in hun werk te hebben belemmerd. Na de behandeling van de vrouw nam de ambulance contact op met de politie die ter plaatse kwam. Omdat de agenten over een goed signalement beschikten kon de verdachte op zijn woonadres worden achterhaald en aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 48-jarige en 50-jarige ambulancebroeders hebben aangifte gedaan.

Dokkum: inbraak in winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Hogedijken. In de nacht van woensdag op donderdag is men binnengekomen door een stoeptegel door de voordeur te gooien. Uit de winkel is een nog onbekende hoeveelheid rookwaren weggenomen. Een 40-jarige man uit Oostrum heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: brand in bestelbusje
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een bestelbusje op de Rameaustraat. Daarbij is het bestelbusje volledig uitgebrand. Een geparkeerde auto in de buurt van de brandhaard liep schade op aan de achterzijde. Nog niet duidelijk is of de brand door een technisch probleem is ontstaan of dat er sprake is van brandstichting. De politie stelt daarom een onderzoek in. Beide voertuigen zijn afgesleept. De 28-jarige eigenaresse uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

112Fryslan

})