Fryslân, 19-02-2009

Fryslân: gevonden en verloren voorwerpen vanaf 1 maart bij gemeente
De politie Fryslân en de 31 Friese gemeenten hebben afgesproken dat de gemeenten met ingang van 1 maart 2009 de afhandeling van verloren en gevonden voorwerpen overnemen van de politie. In het Burgerlijk Wetboek, boek 5, art. 5 is namelijk bepaald dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van verloren en gevonden voorwerpen. Jarenlang werd deze taak, in goed overleg, door de politie uitgevoerd. De gemeenten Vlieland, Ferwerderadeel, Leeuwarden, Franekeradeel, Harlingen, Het Bildt, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel hebben al eerder deze taak overgenomen van de politie. De overige Friese gemeenten volgen per 1 maart aanstaande.

Leeuwarden: rijden onder invloed zonder rijbewijs
De politie heeft in de nacht van donderdag en vrijdag een 36-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven voor het rijden onder invloed van alcohol en voor het rijden zonder rijbewijs. Op het Cambuursterpad controleerden de agenten de bestuurder van een bromfiets. Toen zij hem aanspraken bleek dat de hij alcohol had gedronken. Ook bleek de man niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij is meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse waar hij 760 ug/l blies, daarnaast kreeg hij een rijverbod van negen uur.

Franeker: man zwaar mishandeld
De politie onderzoekt een zware mishandeling die woensdagavond heeft plaatsgevonden in een woning aan het Sint Martiniplantsoen. De agenten troffen een gewonde man, een 47-jarige inwoner van Franeker, bloedende voor zijn woning aan. De man was door twee andere mannen mishandeld. Eén man, een 30-jarige inwoner van Franeker, kon door de politie direct worden aangehouden. De verdachte is door de politie meegenomen naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden, waar hij is opgenomen.

Heerenveen: aanhouding van brandstof dief
De politie heeft donderdagmorgen een 28-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden die ervan wordt verdacht brandstof uit auto’s te hebben gestolen. Getuigen belden direct 1-1-2, toen zij een man in de Zonnebloemstraat zagen lopen. Hij hield zich verdacht op bij auto’s en hij had jerrycans bij zich. Toen de agenten een onderzoek instelden, zagen zij dat de benzine tanks van een aantal auto’s openstonden. Het vermoeden bestond, dat er brandstof was weggenomen. Door een goed doorgegeven signalement en rijrichting, kon de man even later rijdend in zijn auto, in de Primulastraat worden aangehouden. De man is overgebracht gebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. In zijn kleding trof de politie 80 gram drugs aan. Uit onderzoek bleek dat de automobilist onder invloed reed. Er is bij hem een bloedproef afgenomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Naast een proces-verbaal kreeg de man een rijverbod De drugs werd door de politie in beslaggenomen. De eigenaars van auto’s deden aangifte van deze diefstal.

Drachten: woningbrand, twee verdachten aangehouden
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee vrouwen aangehouden. De verdachten, een 58-jarige en een 34-jarige inwoonster van Drachten worden ervan verdacht mogelijk betrokken te zijn geweest bij de brandstichting in hun woning aan de Mariengaard. Toen de agenten bij de woning aankwamen, zagen zij dat de vlammen uit de ramen sloegen . De bewoners van de naastgelegen panden konden hun woning tijdig verlaten. Door de rook en water ontwikkeling, ontstond er veel schade aan de naast gelegen woningen.Deze bewoners zijn elders in Drachten onder gebracht. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de juiste oorzaak van de brand. De twee verdachten zijn op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: agressief en onveilig rijgedrag, auto in beslag genomen
De politie heeft woensdagavond een personenauto in beslag genomen na agressief en onveilig rijgedrag. Tijdens de surveillance trok een bestuurder wel erg de aandacht van twee agenten. De man reed al claxonerend met zijn auto door de stad. Toen de agenten de bestuurder een stopteken wilde geven, ging hij er met hoge snelheid vandoor. Niet veel later trok de bestuurder wederom de aandacht van de agenten. De man reed maar liefst vier keer al toeterend en met piependen banden langs het politiebureau aan de Gardeniersweg. De achtervolging werd vervolgens ingezet door de agenten. Met hoge snelheid reed de man via de Achter de Hoven naar de Spoorstraat. Hier verdween de bestuurder uit het zicht van agenten. Uiteindelijk troffen ze de auto aan op de Fruitstraat. Het voertuig werd in beslag genomen. De bestuurder van het voertuig kan een uitnodiging van de politie verwachten om zich één dezer dagen te melden op het politiebureau.

Tijnje: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft woensdagmiddag in een schuur achter een woning aan de Breewei een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem. In schuur vonden de agenten een kwekerij met 230 hennepplanten. Op de eerste verdieping van de woning vonden de agenten ook nog een stellage voor het kweken van stekjes van hennepplanten. Zowel de apparatuur als de planten werden in beslag genomen. Tijdens de inval werd niemand aangehouden. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de woning.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan