Politieberichten van donderdag 18 november.

Politie zoekt getuige
BOORNBERGUM – De politie is op zoek naar een getuige die mogelijk meer kan vertellen over een persoon die zich woensdagochtend 17 november om 06.30 uur verdacht ophield bij een supermarkt aan de Nijewei. Een medewerkster zag tijdens het openen van de winkel een man, met een bivakmuts en een blauwe (werk)jas aan, zich schuilhouden bij het fietsenhok van de winkel. Zij nam onmiddellijk via 1-1-2 contact op met de politie. De agenten waren snel ter plaatse en begonnen met een zoektocht. Daarbij werd onder andere politiehond ingezet. De verdachte man werd echter niet meer aangetroffen. Bij de bushalte, ter hoogte van de winkel, stond tijdens dit voorval een man die mogelijk meer heeft gezien. Deze getuige had donker haar, hij droeg een donkere jas met een blauwe spijkerbroek en was ongeveer 1.80 lang. De politie wil graag in contact komen met deze getuige. Ook andere mensen die iets gezien hebben of anderszins informatie hebben kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Politie zoekt getuigen van dodelijke aanrijding
FRANEKER- Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een onderzoek in naar de oorzaak van een dodelijk verkeersongeval die gistermiddag rond 16.10 uur op de Harlingerstraat plaatsvond. Daarbij kwam een 56-jarige fietser uit Franeker om het leven. De man die op het fietspad fietste, kreeg bij de splitsing Edisonweg vermoedelijk geen voorrang van een vrachtwagen die bestuurd werd door een 56-jarige inwoner van Menaldum. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De politie wil graag in contact komen met getuigen die iets van het ongeval hebben gezien. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Bromfietscontrole
SUMAR – De politie heeft woensdagochtend op de Van Harinxmawei van 07.00 uur tot 10.30 uur een bromfietscontrole gehouden. Tijdens de actie werden 26 bromfietsen gecontroleerd. Zes bromfietsers kregen een bekeuring, twee vanwege de overschrijving van de maximum constructiesnelheid, twee voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs en twee voor het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs

Twee mannen aangehouden na ruzie
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag in de Kruisstraat twee inwoners van Leeuwarden aangehouden na een ruzie. Surveillerende agenten kregen een melding dat beide mannen met elkaar aan het vechten waren op straat en dat er mogelijk gebruik werd gemaakt van een mes. Eenmaal in de straat konden de agenten direct een 28-jarige Leeuwarder aanhouden. In een woning in de straat volgde de tweede aanhouding. Deze man (leeftijd onbekend) had een bebloed gezicht. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie heeft inmiddels sporenonderzoek verricht en met diverse getuigen gesproken. Ook is er een mes voor nader onderzoek in beslag genomen. De twee verdachten zijn in verzekering gesteld.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
SNEEK – De politie heeft woensdag op twee klachtlocaties in Sneek op snelheid gecontroleerd. De eerste snelheidscontrole werd uitgevoerd op de Worp Tjaardastraat. Tijdens deze controle passeerden 1361 voertuigen de radaropstelling, waarvan 65 boven de toegestane snelheid van 50 kilometer per uur reden. Van de overtreders reed de snelste 71 kilometer per uur. De tweede controle werd gehouden op de Leeuwarderweg. Hier passeerden 2092 voertuigen de radaropstelling, waarvan 106 boven de toegestane snelheid van 50 kilometer per uur reden. Van de overtreders reed de snelste 71 kilometer per uur.

Man aangehouden voor overtreding messenverbod
LEEUWARDEN – Surveillerende agenten hebben woensdagmiddag op de Voorstreek een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van overtreding van het messenverbod. Tijdens de surveillance zagen de agenten een man lopen met een groot vleesmes in zijn hand. De agenten besloten om de Leeuwarder aan te houden. De 45-jarige maakte een verwarde indruk, vermoedelijk omdat hij dronken was. Bij zijn aanhouding vonden de agenten nog een tweede mes in de broeksband van de verdachte. Beide messen werden in beslag genomen. De Leeuwarder bekende tegenover de agenten dat hij de twee messen bij een winkel aan de Voorstreek had gestolen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van het messenverbod en winkeldiefstal. Aan het einde middag mocht de man het bureau weer verlaten.

Auto’s in beslag genomen bij oprollen hennepkwekerijen
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag in drie woningen in de stad hennepkwekerijen ontmanteld. Daarbij werden vier verdachten aangehouden en op drie auto’s werd conservatoir beslag gelegd. De politie kwam de kwekerijen op spoor dankzij anonieme tips.

Jacob Binckesstraat
’s Ochtends vielen de agenten een woning aan de Jacob Binckesstraat binnen. De 27-jarige bewoner werd aangehouden. Op zijn zolder vonden de agenten een hennepplantage met 94 planten. In één van de slaapkamers werd een kwekerij in aanbouw aangetroffen. Op grond van verdenking van meerdere oogsten werd de auto, een Mazda 323, een tv en een spelcomputer van de man in beslag genomen. Ook werd wit poeder, mogelijk harddrugs, in de woning aangetroffen. Ook dit werd door de agenten in beslag genomen.

Schoppershofstraat
Later die ochtend deden de agenten een inval in een woning in de Schoppershofstraat. Op een slaapkamer vonden de agenten een hennepkwekerij met 132 planten. In de woning werden een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 44-jarige inwoner van Barger Compascuum aangehouden. Op grond van verdenking van meerdere oogsten werd de auto, een Mercedes C 180, van de 44-jarige man en de laptop van de 52-jarige vrouw in beslag genomen.

Robinsonstraat
’s Middags deden de agenten nog een inval in een woning aan de Robinsonstraat. De 51-jarige bewoner werd aangehouden. In zijn slaapkamer vonden de agenten de restanten van een hennepplantage met 88 planten. Op grond van verdenking van meerdere oogsten werd de auto van de man, een Mercedes 380, en een geld bedrag van enkele tientallen euro’s in beslag genomen.

Proces-verbaal
Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de middag mochten de vier het bureau weer verlaten.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Controle verkeer en milieu
FRYSLAN – De politie heeft woensdag met vier agenten een mobiele controle gehouden in de provincie gericht op verkeer en milieu. Tijdens de actie werden tien vrachtauto’s gecontroleerd. Tegen drie chauffeurs werd proces-verbaal opgemaakt, één keer vanwege de overschrijding van de hoogte, één keer vanwege de overschrijding van de lengte en één keer vanwege gevaar voor afvallende lading. Tevens werd aan één chauffeur een bestuurlijke maatregel opgelegd, dat vanwege een lekkende bak met afval.

Jongen aangehouden voor mishandeling meisje
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aan gehouden nadat hij op de Zwaneblom een 16-jarig meisje uit Leeuwarden had mishandeld. Toen het meisje met haar hondje op straat liep, kreeg zij van de verdachte enkele klappen in haar gezicht. De verdachte is een bekende van het slachtoffer. Zij deed aangifte.

Vrouw mishandelt ambulancepersoneel
SNEEK- De politie heeft woensdagavond op de Bolswarderbaan een 27-jarige inwoonster van Franeker aangehouden. De vrouw wordt ervan verdacht ambulancepersoneel te hebben mishandeld. De vrouw werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Toen zij eenmaal in het ziekenhuis was, kreeg de vrouw een woede aanval en sloeg en schopte het ambulancepersoneel. De hulpverleners maakten direct melding bij de politie waarna de vrouw na behandeling kon worden aangehouden. Zij werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Het ambulancepersoneel deed aangifte.

Man aangehouden voor zware mishandeling
SNEEK- De politie heeft woensdagavond een 44-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Agenten troffen op de Hemdijk een 41-jarige inwoner van Sneek aan met een bebloed gezicht. Toen de agenten de man aanspraken vertelde hij dat hij was mishandeld door de verdachte. Nadat de verdachte was aangehouden, werd hij overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer moest zich onder behandeling stellen in de spoedeisende hulp en kon na behandeling huiswaarts keren.

Kluis gestolen bij inbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Ouddeelstraat die in de nacht van woensdag en donderdag plaatsvond. Uit het bedrijf werd een kluis ontvreemd. Het onduidelijk hoe de dader(s) het bedrijf binnen zijn gekomen. De eigenaar deed aangifte.

Twee gewonden bij laswerkzaamheden
DRACHTEN- De politie heeft de brandweer en ambulance geassisteerd bij de afhandeling van een bedrijfsongeval bij een bedrijf aan de Meerpaal. Het ongeval vond in de nacht van woensdag op donderdag plaats toen twee mannen, een 38-jarige inwoner van Buren (Gld) en een 42-jarige inwoner van Cuijk, met las werkzaamheden bezig waren en er plotseling een steekvlam ontstond. De lassers liepen daarbij brandwonden op. De twee slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De Arbeidsinspectie zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van het bedrijfsongeval.

Inbraak in horecabedrijf
HEERENVEEN- De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Heremaweg die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. De dader(s) kwamen het bedrijf binnen door een deur te forceren. In het bedrijf werden diverse ruimten doorzocht, waarbij deuren werden opgebroken waardoor behoorlijke schade ontstond. Naast de schade werd er een geldbedrag buitgemaakt. De eigenaar doet vandaag aangifte.

Vrouw overleden na aanrijding
RINSUMAGEEST- Bureau Verkeersongevalanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een dodelijke aanrijding die donderdagmorgen om 06.20 uur plaatsvond op de Tuskendammen. Door nog onbekende oorzaak werd een vrouw, die op haar scooter reed, van achter aangereden door een 20-jarige automobilist uit Rinsumageest. Daarbij raakte de vrouw zwaar gewond. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Direct na aankomst overleed het slachtoffer aan haar verwondingen. De auto en scooter zijn in beslag genomen en zullen door de Bureau Verkeersongevalanalyse technisch worden onderzocht.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan