Politieberichten van woensdag 17 maart 07.00 uur tot donderdag 18 maart 07.00 uur.

Politie rolt hennepkwekerijen op
LEEUWARDEN – de politie heeft woensdagmorgen twee hennepkwekerijen ontmanteld. In een woning aan de Anjen troffen de agenten een paar hennepplanten. Daarnaast vonden zij nog een hoeveelheid henneptoppen met een gewicht van 5 a 6 kilo. In een woning aan de Groningerstraatweg troffen de agenten op eerste en tweede verdieping en op de zolder 400 hennepplanten. In beide gevallen werd de hennep en de elektrische apparatuur in beslag genomen. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Dode lammeren in sloot aangetroffen
GARYP- De politie heeft naar aanleiding van een melding op de Stukenwei zeven dode lammeren in een sloot aangetroffen. Het is nog onbekend wie de lammeren daar heeft neergelegd. Vorige jaar troffen de agenten op de zelfde plaats ook een aantal dode lammeren en schapen aan. Eigenaren van overleden dieren zijn volgens de Destructiewet verplicht om zijn dode dieren zoals koeien, schapen, geiten, paarden aan te bieden bij het verwerkingsbedrijf in Burgum.

Winkeldieven op heterdaad aangehouden
BOLSWARD- De politie heeft woensdagmorgen in samenwerking met het winkelpersoneel van een supermarkt aan de Snekerstraat een 24 en een 25-jarige beide Litouwers aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Oplettend personeel zagen dat de mannen zich verdacht in de winkel ophielden. Toen de mannen de kassa wilden passeren, zag het personeel dat men in een tas een grote hoeveelheid aan scheermesjes, after-shave, tandpasta en andere goederen zonder te betalen mee wilden nemen. De twee mannen werden direct door het personeel aangehouden waarna men de politie belde. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Na verhoor werden de mannen in overleg met de officier van justitie heengezonden. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat er meerdere personen bij de winkeldiefstal waren betrokken, volgden zij het tweetal. Zij zagen dat het duo in een auto stapten waarin zich nog twee andere personen bevonden en reden vervolgens weg. Op de A7 in de richting van Zurich werd de auto door de surveillerende agenten ter hoogte van Wons aan de kant gezet. Bij de controle troffen de agenten een aantal zakken aan met nieuwe kledingstukken met daaraan nog de labels. Daarop zijn alle inzittenden een 29-jarige man, een 18-jarige vrouw, een 25-jarige man allen uit Litouwen en een 24-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van heling. Alle vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

De bedrijfsleider van de supermarkt deed aangifte

Airbags uit auto gestolen
STIENS- De politie onderzoekt de diefstal van twee airbags uit een auto die geparkeerd stond op De Kaam. De diefstal heeft in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsgevonden. Door de diefstal is schade aan de auto ontstaan. De eigenaar, een 44-jarige inwoner van Stiens deed aangifte.

Politie houdt verkeerscontrole
WORKUM- De politie heeft woensdagmorgen op de Sudergoawei een verkeerscontrole gehouden. Er werd door de agenten gecontroleerd op de geldigheid van de APK en rijbewijzen. Daarnaast werd er nog gecontroleerd op andere zaken zoals het handsfree bellen. Er werden 76 voertuigen gecontroleerd. Twee automobilisten kregen een bekeuring voor het handsfree bellen.

Rijden onder invloed rijbewijs kwijt
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Tuinen een 20-jarige inwoner van Goutum aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Nadat zij de bestuurder hadden aangesproken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 460 ug/l blies. Omdat de automobilist een beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij proces-verbaal. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 6 uur.

Rijbewijs kwijt voor rijden onder invloed
WOLVEGA- de politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs van een 19-jarige inwoonster van Wolvega ingevorderd. Agenten zagen de vrouw in een auto op de Grote Weegbree rijden en besloten haar te controleren. Toen zij haar aanspraken bleek zij alcohol te hebben gedronken. De automobiliste werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 430 ug/l blies. Omdat zij beginnend bestuurster is, werd haar rijbewijs ingevorderd. Naast een proces-verbaal kreeg zij nog een rijverbod van 6 uur.

Man aangehouden voor flessentrekkerij
HEERENVEEN –De politie heeft woensdagavond op de Vleesmarkt een 26-jarige inwoner van Huizen aangehouden op verdenking van flessentrekkerij. Agenten kregen de melding dat de man in een restaurant had gegeten en vervolgens wilde vertrekken zonder te betalen. Ter plaatse troffen de agenten de 26-jarige die zich zeer opstandig gedroeg. Op het moment dat hij werd aangehouden verzette hij zich hevig en beledigde hij de politieagenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 48-jarige inwoonster van Heerenveen deed aangifte.

Vrouw gevonden na grote zoektocht
OUDEGA – De politie heeft woensdagavond een grote zoektocht opgezet om een 44-jarige vrouw uit Oudega (gem. Wymbritserdiel) te vinden. De vrouw was
’s middags niet terug gekomen van haar werk. Haar familieleden maakten zich ernstig zorgen en de politie werd dan ook gewaarschuwd. Met meerdere eenheden werd een zoektocht op touw gezet. Woensdagavond laat werd de auto van de vrouw op het dagrecreatieterrein van de Potten nabij het Sneekermeer gevonden. Met behulp van een politiehond werd de omgeving afgezocht. Dit leverde geen resultaat op. Inmiddels was er een nachtkijker van het politiebureau gehaald. Met de nachtkijker hadden de agenten wel succes en de ernstig onderkoelde vrouw werd gevonden. De 44-jarige vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval
WOLVEGA – De politie heeft een eenzijdig ongeval op de A32 nabij Wolvega afgehandeld, waarbij een 19-jarige automobilist uit Burgum gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak raakte de man met zijn auto van de weg. Een andere automobilist was gestopt en had de bestuurder geholpen om uit zijn beschadigde auto te komen. Het slachtoffer werd voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

112Fryslan