Donderdag 18 februari

Politieberichten van woensdag 17 februari 07.00 uur tot donderdag 18 februari 07.00 uur.

Burgum: verdachte bekent zeven zaken
De politie heeft met de aanhouding van een 16-jarige inwoner van Zwolle zeven zaken opgelost. Tijdens het verhoor bekende de 16-jarige een inbraak in een woning, een diefstal van een fiets en vijf vernielingen. De totale schade van deze vernielingen ligt rond de € 6000,- De agenten kwamen de jongen op het spoor dankzij verklaringen van getuigen. Tijdens de verhoren bekende de jonge Zwollenaar meerdere zaken. Zo pleegde hij op 22 november 2009 een inbraak in woning aan de Solcamastraat in Sumar. De buit bestond uit een aantal parfumflesjes, snoepgoed, een paspoort en een fiets. Het paspoort werd teruggevonden. De overige goederen werden door de verdachte weggegooid. Ook bekende de 16-jarige vijf vernielingen. Op 19 december 2009 gooide de jongen op de Acacia in Burgum een gestolen fiets tegen een geparkeerde auto. De auto liep daarbij forse schade op. Tijdens de jaarwisseling werden ruiten van drie woningen aan de De Hageboek, Minister van den Brinklaan en De Schoolstraat in Burgum vernield. Ook een ruit van een winkel aan de Markt moest het ontgelden. Ook deze vernielingen bekende de 16-jarige jongen. Daarnaast bekende de Zwollenaar nog dat hij tijdens jaarwisseling een fiets had gestolen en een geparkeerde auto op de Burgemeester Steenhuisenlaan had vernield. De totale schade van deze vernielingen ligt rond de 6000 euro. Na verhoor werd er tegen de 16-jarige jongen uit Zwolle proces-verbaal opgemaakt. Hij zal zich binnenkort voor de kinderrechter moeten verantwoorden. In het onderzoek naar de vernielingen werden ook nog een 20-jarige inwoner van Burgum en een 19 jarige inwoner van Noardburgum gehoord. De 19-jarige bekende dat hij had geholpen bij de vernieling van de ruit van een woning aan de Minister van den Brinklaan. De 20-jarige bekende dat hij tijdens jaarwisseling een verkeersbord met zwaar vuurwerk had opgeblazen. Ook tegen deze beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: controle taxibusjes
De politie heeft woensdagochtend bij een school op het Grietmansrecht 20 taxibusjes gecontroleerd. De busjes kwamen schoolkinderen brengen. De agenten controleerden op het autogordelgebruik van de chauffeurs en de kinderen. Ook werd er gekeken of de rolstoelen in de busjes wel goed waren vastgezet. Vijf taxichauffeurs kregen een bekeuring omdat ze geen gordel droegen. Alle kinderen droegen wel de autogordel en ook alle rolstoelen waren op de juiste manier vastgezet.

Leeuwarden: politie rolt hennepkwekerij op
De politie heeft in een bedrijfspand in de James Wattstraat een hennepkwekerij met 1400 planten opgerold. Men kwam de hennepkwekerij op het spoor na meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. Ook eigen bevindingen van agenten droegen er aan bij om een onderzoek in het pand in te stellen. Op een bovenverdieping werd een professionele de kwekerij aangetroffen met 1400 hennepplanten. Duidelijk was dat er ook in andere ruimten in het pand kwekerijen hadden gezeten. De politie schat dat daar ongeveer 2800 planten waren gekweekt. De elektriciteit werd illegaal afgenomen. Het elektriciteitbedrijf deed aangifte van de diefstal. De planten en apparatuur werden door de politie in beslag genomen. De technische recherche stelde nog een onderzoek in. Er werden geen verdachten aangetroffen. De politie stelt daarom een nader onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

Leeuwarden: koe maakt weg onveilig
De politie heeft woensdagavond op de Marshallweg het leven moeten beëindigen van een dolle koe. De koe was aan het begin van de avond ontsnapt van het veemarktterrein. Het dier liep vervolgens in de richting van de Marshallweg. Om te voorkomen dat het dier zich naar het centrum liep, werd de straat door de politie afgezet. Het beest was in paniek en ramde een politieauto. Het voertuig liep daardoor veel schade op. Intussen werd het treinverkeer stil gelegd omdat het vermoeden bestond dat het dier weleens de rails op zou kunnen lopen. Het dier was iet te vangen en ze bracht het (trein)verkeer in gevaar. De koe werd dan ook afgemaakt door een surveillancehondengeleider van de politie. De hondengeleiders hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd.

Drachten: snelheidscontroles na grove overtredingen
De politie gaat de komende periode op De Kletten intensief op snelheid controleren. Uit metingen blijkt dat er op deze smalle 60 kilometerweg veel te snel wordt gereden. De Kletten is een drukke route en dagelijks komen hier vele scholieren en forenzen op de fiets langs. De weg is smal en langs de weg staan ook nog allemaal bomen, vandaar dat er op De Kletten een snelheidsbeperking geldt van 60 kilometer per uur. Bij een recente controle werden zelfs snelheden van 112 kilometer per uur gemeten. Motoragenten gaan daarom de komende periode intensief controleren. Daarbij wordt niet alleen gelet op de snelheidsovertredingen van automobilisten. Ook fietsers die geen verlichting voeren of fietsers die met meer dan twee personen naast elkaar fietsen, hebben de bijzondere aandacht van de motoragenten.

Wartena: vrouw aangehouden voor rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Feansterdyk een 25-jarige inwoonster van Wartena aangehouden op verdenking voor het rijden onder invloed. Agenten zagen de vrouw in haar auto rijden en besloten om de automobiliste te controleren. Toen zij de bestuurster aanspraken bleek zij alcohol te hebben gedronken. Zij werd mee genomen naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 850 ug/l blies. Tegen de automobiliste werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd haar rijbewijs ingevorderd en kreeg zij een rijverbod van 10 uur.

Leeuwarden: hennepkwekerij ontdekt na wateroverlast
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in een woning aan de Tjalkstraat een hennepkwekerij ontdekt. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een melding van wateroverlast. Bewoners van naastgelegen woningen hadden de woningbouwcoöperatie gewaarschuwd. Samen met een monteur gingen de agenten ter plaatse. De deur van de betreffende woning werd opengebroken, omdat na diverse keren aanbellen niet werd open gedaan. Al snel werd duidelijk dat de woning niet voor bewoning werd gebruikt. Er werd namelijk een hennepkwekerij met 227 planten ontdekt. De monteur van de woningbouwcoöperatie sloot het water af. Een medewerker van het elektriciteitsbedrijf kwam eveneens ter plaatse. Hij kwam al snel tot de conclusie dat de stroom voor de kwekerij illegaal werd afgetapt. In de meterkast waren al een aantal stroomdraden doorgesmolten en er was dan ook sprake van een zeer (brand)gevaarlijke situatie. De hennepplanten en de apparatuur werden in beslag genomen en diezelfde nacht nog vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij. De politie vraagt u met klem alert te zijn op situaties waarin u vermoedt dat personen bezig zijn met het opzetten van een hennepkwekerij. U kunt in deze gevallen bellen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: politie achterhaalt identiteit van winkeldief
Bij de politie is de identiteit bekend van de man die wordt verdacht van winkeldiefstallen. Op 2 en 4 februari werden er goederen gestolen uit een winkel aan de Centrale. Een bewakingscamera registreerde beide diefstallen. De beelden werden vervolgens geplaatst op de Friese opsporingssite [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]. Een agent herkende de man en gaf zijn naam door aan het crimeteam van de politie Leeuwarden. De 30-jarige inwoner van Noordwolde zal binnenkort als verdachte worden gehoord.

Leeuwarden: man aangehouden voor bezit drugs
De politie heeft woensdagmiddag op de Wirdumerdijk een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van handel in cocaïne. Agenten zagen dat de man zich verdacht ophield op de hoek van de Reigerstraat waarna men besloot hem te controleren. In zijn kleding trof men zes bolletjes cocaïne aan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De drugs werd in beslag genomen.

Lemmer: onderzoek naar diefstal uit woning
De politie onderzoekt een diefstal uit een woning aan de Schoklandstraat. Woensdagmiddag werd bij de woning aangebeld. De hoog bejaarde bewoners deden open en de twee vrouwen die voor de deur stonden, werden binnen gelaten. De twee vrouwen liepen met de bewoners naar de woonkamer. De bewoners hadden waarschijnlijk niet door dat een derde vrouw de andere vertrekken van de woning ondertussen doorzocht. Toen de dochter van het bejaarde echtpaar arriveerde, gingen de vrouwen er snel vandoor. Het is nog onduidelijk of er iets is weggenomen. De politie heeft inmiddels de identiteit van twee van de drie vrouwen achterhaald. Verdere actie volgt dan ook zeker nog.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan