Politieberichten van donderdag 17 mei

Vrouw overleden bij woningbrand

OUDWOUDE – Bij of voor een woningbrand aan de Walddyk is donderdagmorgen de 80-jarige bewoonster om het leven gekomen. Voorbijgangers zagen rond 06.50 uur rook uit de woning komen en belden 1-1-2. Vanwege de reeds ontstane hitte durfden ze het niet aan naar binnen te gaan. De brandweer vond de vrouw in de woning en nam haar mee naar buiten. Daar bleek dat ze overleden was. Het is nog niet duidelijk waaraan de vrouw overleden is. Ook de oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie gaat onderzoek doen.

Dealer aangehouden

LEEUWARDEN – Het drugsoverlastteam van de politie heeft dinsdagmiddag op de Schrans een 23-jarige inwoner van Heerhugowaard aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. In een onderzoek naar het handelen in drugs in het centrum van Leeuwarden kwam de 23-jarige man uit Heerhugowaard in beeld. Het drugsoverlastteam kreeg dinsdag toestemming van de officier van justitie om de man aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De man werd woensdag in de loop van de dag op vordering van de officier van justitie voor de rechter-commissaris geleidt. Die besloot om hem in bewaring te stellen. Het drugsoverlastteam zet het onderzoek voort.

Inbraak in woning

STIENS – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Dr. W. Kokstrjitte. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden onder andere sieraden, een televisie en portemonnees weggenomen. De 73-jarige bewoner deed aangifte.

Diefstal buitenboordmotoren

DE VEENHOOP – De politie onderzoekt de diefstal van tien buitenboordmotoren. De motoren werden in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen bij een zeilschool aan het Eijzengapaed. De tien zaten achter afgemeerde zeilboten. Namens de gedupeerde zeilschool deed een 51-jarige inwoner van De Veenhoop aangifte.

Inbraak in winkel

DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Noordkade. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden vijf computers en vijftien laptops weggenomen. Ook werd geld uit de kassa gestolen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 43-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Meisje doet valse aangifte

LEEUWARDEN – De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 13-jarige inwoonster van Leeuwarden voor het doen van een valse aangifte. Afgelopen maandagmiddag kwam bij de politie in Leeuwarden een melding binnen dat op de Spoorstraat een meisje van 13 van haar fiets zou zijn getrapt. Ook zou het meisje met een mes zijn bekrast. De agenten hielden diezelfde middag een 14-jarige inwoner van Leeuwarden aan. Na het horen van diverse betrokken bleek dat deze jongen niets met de zaak te maken had. Hij was op het tijdstip van de ‘mishandeling’ niet in de Spoorstraat. De jongen mocht dinsdagochtend daarom ook het politiebureau weer verlaten. Woensdagmiddag werd het 13-jarige meisje gehoord. Tijdens het gesprek met rechercheurs gaf ze toe dat ze een valse aangifte had gedaan. Dit alles met als doel om de 14-jarige jongen een hak te zetten. De politie heeft tegen het 13-jarige meisje proces-verbaal opgemaakt voor het doen van een valse aangifte. Het Openbaar Ministerie gaat beslissen over een eventuele strafrechtelijke vervolging.

325 landbouwvoertuigen gecontroleerd

FRYSLAN – De politie heeft in de periode van half april tot half mei intensief gecontroleerd op het landbouwverkeer. Al sinds enkele jaren houdt de Friese politie deze controles in het voor- en najaar, de momenten dat de agrariërs veel in het verkeer aanwezig zijn.

Het accent bij de controles lag dit voorjaar op scherpe (uitstekende) delen die op een landbouwvoertuig kunnen zitten. Dit zijn bijvoorbeeld kuilsnijders en mestinjectoren. In verband met de veiligheid voor medeweggebruikers is het verplicht om deze scherpe delen af te schermen. Daarnaast werd onder andere gecontroleerd op het voeren van verlichting, de afstelling van spiegels, kapotte of ontbrekende spiegels en op het markeren van verwisselbare uitrustingsstukken. Met deze controles wil politie Fryslân de verkeersveiligheid verhogen, voor de bestuurders van de landbouwvoertuigen zelf, maar ook voor de medeweggebruikers.

133 waarschuwingen en 22 bekeuringen

Van 16 april t/m 15 mei werden in totaal rond de 325 landbouwvoertuigen gecontroleerd. In verband met de CAO-acties werden 133 waarschuwingen gegeven en 22 bekeuringen uitgeschreven. In de meeste gevallen betroffen het overtredingen zoals defecte verlichting, het onjuist vervoeren van lading, het ontbreken van een afgeknotte driehoek en niet afgedekte scherpe delen.

Tractor gestolen

HEERENVEEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een tractor met een combi dumper vanaf een industrieterrein aan de Hector. Tussen zaterdag 12 mei 17.00 uur en maandag 14 mei 08.00 uur werden de John Deere tractor met de Alasco combi dumper weggenomen van een afgesloten bouwterrein. In de dumper stond een trilmachine. Een 47-jarige man uit Sondel deed namens het bedrijf aangifte.

Bromfietscontrole

BOLSWARD – De politie heeft woensdagmorgen tussen 07.15 en 09.00 uur aan de Hichtumerweg een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden vijf bromfietsen op de rollerbank gecontroleerd. Een bestuurder kreeg een bekeuring omdat bij zijn bromfiets een constructiesnelheid van 65 kilometer per uur gemeten werd. Van een andere bestuurder werd het kenteken ingevorderd. Bij hem werd een constructiesnelheid van 90 kilometer per uur gemeten.

Bankpas met smoes weggenomen

BURDAARD – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar twee vrouwen die de bankpas van een 79-jarige vrouw weggenomen hebben. De twee vrouwen belden met een smoes dat ze een bordje met mes nodig hadden aan bij de woning van de vrouw aan de Stylmastraat. De vrouw liet hen binnen. Toen ze een kwartiertje later weer vertrokken bleek de bankpas van de vrouw uit haar portemonnee verdwenen te zijn. Het ging om twee blanke vrouwen van rond de 25 jaar met zwart haar tot de schouders. Beiden droegen donkere kleding, spraken Nederlands en verstonden Fries. Haar 80-jarige echtgenoot deed aangifte.

Man gewond bij aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond een aanrijding afgehandeld waarbij een 22-jarige man uit Leeuwarden gewond raakte. De man reed op zijn scooter op de Schieringerweg richting Cammingaburen. Een 16-jarige fietser uit Leeuwarden fietste op de Egelantierstraat en wilde vlak voor de scooterrijder linksaf de Schieringerweg slaan. Om een aanrijding te voorkomen weken beide mannen uit. Omdat dit in dezelfde richting ging kwamen ze hierbij frontaal met elkaar in botsing. De 22-jarige man werd met pijn aan zijn schouder per ambulance naar het ziekenhuis in de stad overgebracht. De fietser bleef ongedeerd.

Rijbewijs ingevorderd

DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige man uit Drachten. Nadat een melding binnengekomen was dat op de Kaden iemand aan het racen was waarbij een snelheid van 100 kilometer per uur gehaald werd, ging een agent ter plaatse. Daar zag hij de auto met hoge snelheid racen, waarbij de auto op een gegeven moment met alle vier de wielen los van het wegdek kwam. De bestuurder kreeg een stopteken en werd op de Zuiderdwarsstraat staande gehouden waarbij onmiddellijk zij rijbewijs ingevorderd werd. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 615 ug/l, naast de invordering goed voor een rijverbod van 7 uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbreker in slaapkamer

HARLINGEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Joost van den Vondelstraat. Rond 01.30 uur had een man hier een raam opengebroken en was bij de woning naar binnen gegaan. De bewoners lagen te slapen en toen de man hen in de slaapkamer zag liggen ging hij er vandoor. Uit de woning werd nog wel een aantal zilveren voorwerpen uit een vitrinekast weggenomen. De 65-jarige inwoner deed aangifte.

Man aangehouden voor belediging en mishandeling

LEMMER – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden op verdenking van belediging en mishandeling. De man hield rond 02.00 uur op de Nieuwedijk een surveillerende politiewagen tegen, waarna hij zich vervelend begon te gedragen. Toen hij hier na meerder waarschuwingen niet mee ophield en de agenten begon te beledigen, werd hij aangehouden. Bij zijn aanhouding en de rit naar het bureau verzette hij zich hevig, waarbij hij een van de agenten een kopstoot gaf. Ook hinderde hij de andere agent bij het besturen van de auto. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Verkeerscontrole recreatieverkeer

ZURICH – De politie heeft woensdag tussen 13.00 en 20.30 uur met ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee, de KLPD, het RDW en VVN een verkeerscontrole uitgevoerd waarbij de nadruk lag op caravans en campers en combinaties met boten en boottrailers en andere aanhangwagens. Zowel op de A7 Afsluitdijk/Bolsward als op de N31 vanuit Harlingen werden genoemde combinaties naar het parkeerterrein van het restaurant bij Zurich geleid. Over het algemeen genomen hadden de 207 gecontroleerde bestuurders het goed voor elkaar. In totaal werden 37 bekeuringen uitgedeeld voor onder andere verkeerde spiegels (8x), onleesbare kentekenplaat (1x), gladde banden (3x), overbelading (5x), ondeugdelijke hulpkoppeling (11x) en verlichting (4x). Daarnaast werden 15 waarschuwingen uitgedeeld. Twee combinaties mochten na de controle niet verder rijden in verband met de technische staat van de aanhangwagen/trailer.

Vier aanhoudingen na bedreiging

SNEEK – De politie heeft woensdagavond vier personen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond 18.00 uur kwam een melding binnen dat in de Furmerusstraat een man met een mes zou zijn. Ter plaatse zagen agenten een auto met lek gestoken banden en een vernield achterruit in een grasveld staan. Van een woning in de straat was ook een ruit vernield. De bewoonster van die woning gaf aan dat haar zoon en een vriend van hem door een man bedreigd zouden zijn met een mes. Terwijl zij stonden te praten kwam die man met zijn vriendin de straat inrijden. Zij verklaarden dat zij door de andere twee mannen met pepperspray in de ogen gespoten waren. De 20-jarige man uit Sneek werd aangehouden. Hierop ging zijn 17-jarige vriendin door het lint en werd ook zij aangehouden. De auto waar zij in reden en de auto met de lek gestoken banden werden voor nader onderzoek in beslag genomen. Ondertussen waren de andere twee mannen, een 21-jarige man uit Sneek en een 21-jarige man uit Poppenwier, in Leeuwarden gesignaleerd en werden ook zij aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Ook hun auto werd in beslag genomen. De drie mannen werden ingesloten. Het meisje moet zich vandaag op het bureau melden voor verhoor. Het is nog onduidelijk wat de toedracht van de bedreiging is.

Rijbewijs ingevorderd

ROTTEVALLE – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige man uit Rottevalle. Surveillerende agenten zagen de man over de Efterwei rijden en besloten hem gezien zijn rijgedrag te controleren. Omdat het vermoeden bestond dat hij gedronken had werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Ondanks meerdere pogingen lukte dit niet, waarna zijn rijbewijs ingevorderd werd en hij een rijverbod van 13 uur kreeg. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden na vernieling

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernielingen. Een getuige hoorde glasgerinkel en zag de man met een fiets vanachter een woning aan de Komeetbaan vandaan kwam. De fiets werd later richting het Filosofenpad terug gevonden. De fiets was van een 61-jarige man met wie de 33-jarige een zakelijk geschil had. Het glasgerinkel bleek een vernield raam te zijn van de woning van de 61-jarige. De 33-jarige werd aangehouden en naar het bureau overgebracht. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige man uit Noardburgum. Na een melding van een weggebruiker werd de man rond 23.30 uur op de Groningerstraatweg staande gehouden. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 775 ug/l, naast de invordering goed voor een rijverbod van 9 uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee mannen gewond na aanrijding

BOORNZWAAG – De politie heeft woensdagavond een ongeval afgehandeld waarbij twee mannen gewond raakte. Een 40-jarige motorrijder uit Apeldoorn reed rond 20.30 uur op de Houtvaartweg om onduidelijke reden een 36-jarige wandelaar uit Langweer omver. De motorrijder werd met inwendig letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. De wandelaar met onbekend letsel per ambulance naar Heerenveen.

74 kilometer per uur te snel

JOURE – De politie heeft woensdagavond tijdens een snelheidscontrole op de A7 het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige man uit Emmer Compascuum. De man reed met een snelheid van 194 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan