Politieberichten van donderdag 17 maart.

Insluiping in school
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een insluiping in een school aan de Wilaarderburen. Dinsdag 15 maart ontdekte rond 19.30 uur de schoonmaker van de school twee mannen in het pand. Het waren twee Antilliaanse uitziende mannen met een lengte tussen de 1.65 en 1.75. Zij droegen donkere kleding. Bij het aanspreken vertrokken zij direct. De volgende ochtend bleek dat er geld en de sleutel van een kluis te zijn weggenomen. Een 61-jarige inwoner van Leeuwarden heeft namens de school aangifte gedaan. De politie komt graag in contact met getuigen die op dit tijdstip de mannen hebben gezien of meer informatie hebben. Zij kunnen daarvoor contact opnemen met de politie via 0900-8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Politie rolt hennepkwekerij op
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmorgen een grote hennepkwekerij ontdekt boven een winkel aan het Heer Ivostraatje in Leeuwarden. Naar aanleiding van tips en eigen bevindingen stelden de agenten een onderzoek in. Op een bovenverdieping trof men twee plantages aan 600 hennepplanten. De ruimte werd gehuurd door een 34-jarige Leeuwarder die ter plekke werd aangehouden. Daarnaast werden de eigenaar en zijn vrouw, beide 50-jarige inwoners van Leeuwarden, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de hennepkwekerij. In een opslagruimte onder de hennepkwekerij werden nog twee emmers met gedroogde, geplette hennep aangetroffen. Alle drie verdachten zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Een motor en twee auto’s werden in beslag genomen. Omdat het vermoeden bestaat dat deze betaald zijn met inkomsten uit de hennepteelt. De politie sluit meer in beslag ontnemingen niet uit.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Dit jaar werden al 50 hennepkwekerijen ontmanteld. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Man mishandeld
ARUM- De politie heeft woensdagmiddag op de Baarderbuorren een 32-jarige inwoonster van Piershil en een 18-jarige inwoonster van Zuid Beijerland aangehouden op verdenking van mishandeling. De beide verdachten hebben een zakelijk geschil met het slachtoffer, een 58-jarige inwoner van Midlum. Toen zij verhaal gingen halen, sloegen zij hun slachtoffer met een stok. De man raakte daarbij gewond aan zijn gezicht. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Alle vijf verdachten niet betrokken bij overval op juwelier
LEEUWARDEN – De politie is woensdag na een uitgebreid onderzoek tot de conclusie gekomen dat alle vijf verdachten die dinsdag waren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval op de juwelier aan de Nieuwestad, niet langer als verdachte kunnen worden bestempeld.

De overval
Dinsdagochtend omstreeks 10.30 uur zagen getuigen dat een juwelier aan de Nieuwestad werd overvallen. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De twee overvallers verlieten vervolgens de winkel en stapten op een scooter. De juwelier en een omstander probeerden het duo nog te stoppen, maar dit lukte niet. De overvallers sloegen op de vlucht. Er werd een grootschalige zoekactie opgezet en ook Burgernet werd ingezet. Meerdere deelnemers van Burgernet belden met informatie. Een buurtagent zag op het Cambuursterpad een scooter staan. Hij had het sterke vermoeden dat dit deze scooter gebruikt was door de overvallers.

Aanhouding
In de omgeving werden vervolgens de vijf verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid van de overval. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. De twee mannen van 30 en 47 jaar en de vrouw van 39 jaar mochten ’s avonds het bureau weer verlaten. Uit onderzoek bleek dat ze niet betrokken waren bij de overval. De twee mannen van 18 en 19 jaar werden voor nader onderzoek ingesloten. Woensdag werd duidelijk na het horen van diverse getuigen, aangevers en het maken van een tijdslijn dat ook deze mannen niet bij de overval betrokken waren. Alle vijf personen zijn daarmee geen verdachte meer. De aangetroffen scooter bleek na onderzoek van de vermoedelijke overvallers te zijn. De scooter zal forensisch op sporen worden onderzocht.

Vervolg
Het onderzoek gaat uiteraard door. De politie komt graag met getuigen in contact waar nog niet mee is gesproken. Opwww.dadergezocht.nlis een link geplaatst naar het filmpje dat is gemaakt van de overval. Weet u wie de overvallers zijn of heeft u anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
WIJNJEWOUDE- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs van een 68-jarige inwoner van Donkerbroek ingevorderd. De agenten zagen een auto op de Tolleane rijden waarna zij besloten deze te controleren. Toen zij de bestuurder aanspraken, bleek deze alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 845 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod tien uur.

Fietsster gewond na aanrijding
FRANEKER- De politie heeft woensdagmiddag op de Harlingerweg een aanrijding tussen een fietsster en auto afgehandeld. Rond 17.00 uur stak een 14-jarige inwoonster van Franeker zonder uit te kijken plotseling met haar fiets de weg over. Een naderende auto, die bestuurd werd door een 48-jarige inwoner van Wjelsryp, kon de fietsster niet meer ontwijken waarna zij met haar fiets tegen de aangekoppelde aanhangwagen botste. De vrouw kwam vervolgens ten val. Zij is met armletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Burgernetactie na poging inbraak
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een inbreker. De eigenaar van de woning aan de ?Ypk fan der Fearwei stond oog in oog met een man die aan zijn achterdeur zat te rommelen. Bij het zien van de eigenaar ging de inbreker er snel vandoor. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, werd besloten om een Burgernetactie te starten. De agenten keken samen met 521 deelnemers van Burgernet uit naar de inbreker. Op de Rameaustraat zagen agenten in burger de gezochte man lopen. Hij werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd de 25-jarige inwoner van Franeker voor nader onderzoek ingesloten.

Winkeldievegges aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 15-jarig meisje uit Leeuwarden en een 17-jarig meisje uit Heerenveen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. In een winkel aan het Ruiterskwartier ontdekte de bedrijfsleider dat de meiden goederen hadden weggenomen. Hij hield ze aan en alarmeerde de politie. De 15-jarige wist te ontsnappen. De verdachten bleken gezamenlijk op strooptocht te zijn geweest. Daarbij hadden zij bij verschillende kledingwinkels grote aantallen kleding en sieraden gestolen. Na onderzoek kon de 15-jarige na toestemming van de officier van justitie buiten heterdaad worden aangehouden. De dievegges zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Auto in beslag genomen na aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Zwettestraat een aanrijding tussen twee auto’s afgehandeld. Daarbij raakte een 30-jarige inwoner van Oudebildtzijl gewond en werd de bestuurder van de andere auto, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De Leeuwarder verleende tijdens het afslaan geen voorrang aan de 30-jarige automobilist waarna beide voertuigen op elkaar botsten. De Leeuwarder bleek een ongeldig verklaard rijbewijs te hebben en reed in een onverzekerde auto. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Zijn auto werd in beslag genomen.

Burgernetactie na inbraak
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag aan het einde van de middag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een inbreker. Bij een woning aan de Javastraat was ingebroken. De inbreker werd daarbij overlopen en ging er daarom snel vandoor. Via 1-1-2 werd direct de politie gewaarschuwd. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, werd besloten om een Burgernetactie te starten. De agenten keken samen met 1119 deelnemers van Burgernet uit naar de inbreker. Meerdere deelnemers belden met informatie. Agenten hielden op de Koopmansstraat iemand staande. De man voldeed echter niet aan signalement. Ondanks een zoektocht werd de inbreker niet gevonden.

Bloedproef voor verwarde vrouw
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een 22-jarige inwoonster van Blije een bloedproef afgenomen en haar rijbewijs ingevorderd. Agenten zagen de vrouw slingerend in haar auto in de Tjalkstraat rijden. Nadat zij de automobiliste een stopteken hadden gegeven en haar aanspraken kwam de vrouw verward over. De automobiliste werd overgebracht naar het politiebureau waar door een arts een bloedproef van haar werd afgenomen. Daarnaast kreeg zij een rijverbod van 24 uur.

Fietser gewond bij botsing
HARICH- De politie heeft woensdagavond een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld. Daarbij raakte een 58-jarige inwoonster van Harich aan haar knie gewond. Zij fietste op de Van Der Feltzsstraat toen zij in botsing kwam met een 67-jarige fietser uit Harich. Deze man kwam uit tegenovergestelde richting. Beide fietsers kwamen ten gevolge van de aanrijding ten val. De vrouw is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Politie Fryslân breidt aantal twitterende buurtagenten uit
FRYSLAN – Op donderdag 17 maart is de groep van buurtagenten met een twitteraccount namens de politie Fryslân uitgebreid naar 27 buurtagenten. Deze uitbreiding loopt samen met de invoering en het gebruik van een Blackberry door 14 buurtagenten.

Binnen het korps Fryslân vindt een proef plaats in het gebruik van deze ‘smartphone’. Fryslân sluit hiermee bij het landelijke initiatief aan om deze smartphone binnen de politie te introduceren. De Blackberry biedt, naast bellen en sms, door een internetverbinding een aanvulling in het dagelijkse werk op straat. Een voorbeeld is dat de meldkamer niet gebeld hoeft te worden omdat kenteken of persoonsbevraging via een applicatie op het toestel kan worden geraadpleegd. Dit alles binnen beveiligde politiesystemen.

Twitter onderdeel van communicatie
Onderdeel van het testen van het gebruik van de Blackberry is het beheren en gebruiken van een twitteraccount. Op straat, met behulp van de applicatie op de Blackberry, kan de buurtagent direct actuele tweets plaatsen.

Twitter wordt ervaren als een aanvulling op de communicatie van de buurtagent met de buurt en zijn bewoners. Debuurtagent neemt zijn/haar twittervolgers mee in het dagelijks werk of vraagt bijvoorbeeld de hulp bij zaken die in de wijk of het dorp spelen. Denk aan getuigenoproepen, informatie over inbraken en vernielingen maar ook preventieberichten over actieve zakkenrollers.

In november 2011 hadden de buurtagenten van de politieteams Leeuwarden en Noordoost Fryslân de primeur met een twitteraccount. Nu met deze proef komen de onderstaande twitterende buurtagenten erbij:

Plaats en/of wijknaam
Buurtagent
Twitteraccount

Tytsjerksteradiel
Sander Wijnsma
[url=http://twitter.com/#!/sander_wijnsma]@sander_wijnsma[/url]

Boarnsterhim(Akkrum, Nes, Aldeboarn, Terherne, Jirnsum, Raerd, Sibrandaburen, Tersoal, Poppenwier, Dearsum, Friens, Grou, Wergea, Warten, Warstiens, Eagum, Idaerd, Reduzum)
Lucas Haanstra
[url=http://twitter.com/#!/lucas_haanstra]@lucas_haanstra[/url]

Drachten(De Singels, Centrum, Kaden, De Peppel )
Dirk Strijker
[url=http://twitter.com/#!/dirk_strijker]@dirk_strijker[/url]

Heerenveen(De Greiden, Nijehaske en bijbehorende industriegebieden in de wijk Nijehaske en Kanaal-Noord)
Jelte Bouma
[url=http://twitter.com/#!/jelte_bouma]@jelte_bouma[/url]

Skarsterlân(alle dorpen behalve Joure)
Edwin de Vries
[url=http://twitter.com/#!/edwin_devries]@edwin_devries[/url]

Weststellingwerf
Filip Bahlmann
[url=http://twitter.com/#!/filip_bahlmann]@filip_bahlmann[/url]

Harlingen
Broer de Jong
[url=http://twitter.com/#!/broerdejong]@broerdejong[/url]

Ferwerderadiel
Klaas Krol
[url=http://twitter.com/#!/klaas_krol]@klaas_krol[/url]

Sudwest Fryslân (voormalige gemeente Wymbritseradiel)
Chantal Manten
[url=http://twitter.com/#!/chantal_manten]@chantal_manten[/url]

Sudwest Fryslân (voormalige gemeente Wunseradiel)
Jeroen van de Wouw
[url=http://twitter.com/#!/jeroen_vdwouw]@jeroen_vdwouw[/url]

De overige 4 buurtagenten van de 14 die meedoen aan de proef met de Blackberry hadden al een twitteraccount. Dat zijn in Leeuwarden Gerard Willemse ([url=http://twitter.com/#!/wijkagentvob]@wijkagentvob[/url]) en Aksel van der Honing ([url=http://twitter.com/#!/akselvdhoning]@akselvdhoning[/url]) en in Noordoost Winny Kleijn ([url=http://twitter.com/#!/winny_kleijn]@winny_kleijn[/url]) en Trijntje van Dekken ([url=http://twitter.com/#!/trijntjevdekken]@trijntjevdekken[/url]).

Een volledig overzicht van alle twitterende buurtagenten en overige Friese twitteraccounts vind je [url=http://www.politie.nl/friesland/projecten/politiefryslntwittert.asp]op de website van de politie Fryslân[/url].

112Fryslan