Politieberichten van donderdag 17 februari.

Twee verdachten voor openlijke geweldpleging aangehouden
LEMMER- De politie heeft met de aanhouding van een 23-jarige inwoner van Follega en een 24-jarige inwoner van Lemmer een vernieling opgelost. Beide mannen worden ervan verdacht een winkelpui te hebben vernield aan het Burgemeester Krijgerplein in Lemmer. Deze vernieling vond plaats op zaterdagavond 22 januari 2011 om 21.50 uur. Op camerabeelden was te zien hoe het duo de deur vernielde waarbij de 24-jarige verdachte werd herkend. Op 25 januari 2010 werd de 24-jarige Lemster op heterdaad betrapt toen hij een raam vernielde bij een winkel op de Jister in Heerenveen. Tijdens het verhoor bekende hij naast de vernieling in Heerenveen ook de vernieling bij de winkel in Lemmer. Op 15 februari werd de Follegaaster aangehouden. Na verhoor werden beide verdachten worden heengezonden. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt

Inbraak in woning
JOURE – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Fok. Dinsdagmiddag kwam men de woning binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de woning doorzocht, waarbij sieraden werden weggenomen. De 75-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Man aangehouden voor mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagochtend een 34-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was ’s ochtends een kantoor aan de Trambaan binnen gegaan. Bij de balie begon hij te schreeuwen. Toen een medewerker hem aansprak, sloeg de 34-jarige deze man tegen zijn hoofd. Andere personeelsleden konden de Heerenvener overmeesteren en waarschuwden de politie. Agenten kwamen ter plaatse en de verdachte werd overgedragen. De man werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsster gewond na aanrijding
DE WESTEREEN – De politie heeft woensdagochtend op de Skoallestrjitte een aanrijding onderzocht, waarbij een 19-jarige fietser uit De Westereen gewond raakte. Een 49-jarige automobiliste uit De Westereen verliet een parkeerterrein van een winkelcentrum. Toen ze de Skoallestrjitte op wilde rijden, zag ze de fietsster over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam onder de auto terecht en ze moest daar door de brandweer onder vandaan worden gehaald. De vrouw werd letsel aan haar enkel en bekken per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Man aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op het busstation een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had in een lijndienstbus een chauffeur bedreigd. Die waarschuwde daarop de politie. Toen de bus op het station arriveerde, konden agenten de Leeuwarder aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor straatroof
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een straatroof. Op maandag 7 januari werd een 14-jarige jongen op het station beroofd van zijn mobiele telefoon. De dader werd gefilmd door een bewakingscamera en de beelden werden geplaatst op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]. Eén van de bezoekers van de site herkende de man en gaf deze informatie door aan de stichting Meld Misdaad Anoniem. Dankzij de anonieme tip konden agenten de identiteit van de straatrover achterhalen. Hij kwam zich woensdagochtend melden op het politiebureau en werd vervolgens aangehouden. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Schrans een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Surveillerende agenten kwamen de man tegen en het was hen bekend dat de Leeuwarder nog een gevangenisstraf van 30 dagen had openstaan. Bij zijn fouillering vonden agenten een mes. Het mes werd in beslag genomen en tegen de verdachte werd proces-verbaal gemaakt. Vervolgens werd hij overgebracht naar het cellencomplex van de politie. Vanuit hier zal hij worden overgebracht naar een gevangenis om daar zijn straf van 30 dagen uit te gaan zitten.

Auto in brand gestoken
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een autobrand die woensdagavond plaatsvond in de Van Loonstraat. Rond 20.50 uur ontving de meldkamer een melding van de brand. De inmiddels gearriveerde brandweer had de brand redelijk snel onder controle. Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk sprake is van brandstichting. Een 51-jarige inwoner uit Heerhugowaard deed aangifte.

Drie hennepkwekerijen opgerold
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag drie hennepplantages in woningen opgerold. Dit alles na anonieme tips. Op de Uiterdijksterweg vielen de agenten ’s ochtends een woning binnen en troffen een volledige ingerichte hennepkwekerij met 307 planten aan. Er werd niemand aangehouden. De apparatuur en de hennepplanten werden in beslag genomen. In het begin van de middag troffen agenten een hennepkwekerij met 56 planten aan in een woning aan de Brederostraat. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. De huurder, een 21-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. De hennepplanten en apparatuur werden in beslag genomen. In een woning aan de Meekeshof in Wytgaard troffen de agenten een hennepplantage aan met 210 planten. Hier werden vooralsnog geen verdachten aangehouden. De hennepkwekerij werd geruimd.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Onderzoek naar overlijden man
HEERENVEEN- De politie onderzoekt de doodsoorzaak van een man (leeftijd en woonplaats onbekend) die woensdagavond in een woning aan de Compagnonstraat werd aangetroffen. Via een 1-1-2 melding ging de politie ter plaatse. In de woning troffen de agenten het levenloze lichaam van een man aan. Omdat de man een verwonding had werd een onderzoek ingesteld.

Inbrekers dreigen met vuurwapen
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een poging inbraak die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond in een woning aan de Jaarlastins. Rond 02.00 uur werd de 31-jarige bewoner wakker van gestommel. Toen deze polshoogte ging nemen werd hij door één van de inbrekers vastgepakt en met een vuurwapen bedreigd. Vervolgens gingen de drie mannen er zonder buit ervandoor en renden de wijk in. Een zoektocht in de wijk leverde helaas niets op.

Signalement van de daders:
[bullets]Mogelijk van Oost-Europese afkomst
Lengte ongeveer 1.70 m.
Donkere kleding
Twee verdachten hadden een breed postuur en kort haar
De derde verdachte is langer dan de twee voornoemde verdachten[/bullets]

Vorige week werden ook twee inbrekers in de wijk Camminghaburen overlopen. Deze twee mannen reden op fietsen en verdwenen in de omgeving van het treinstation. Wellicht dat deze twee inbraken in verband staan met elkaar. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderzijds informatie hebben. U kunt de politie bellen via 0900-8844. Mensen die anoniem wensen te blijven, kun bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Drie Litouwers aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft dinsdagmiddag op de Bremerweg in Groningen twee Litouwse mannen van 25 en 22 jaar en een Litouwse vrouw van 21 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. De drie hadden bij een bedrijf aan de Dopplerlaan in Drachten sloffen met sigaretten gestolen. Het trio werd betrapt en sloeg op de vlucht. Later die middag konden de Litouwers in Groningen worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbrekers op heterdaad aangehouden
OOSTERWOLDE – De politie heeft woensdagavond dankzij een 19-jarige bewoner van een woning aan de Tjongerhof, twee inbrekers op heterdaad aangehouden. De bewoner zag bij thuiskomst de twee 20-jarige inbrekers in zijn woning, hield deze aan en belde onmiddellijk de politie. Deze nam de mannen mee naar het bureau. Een van de verdachten werd eerst voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht omdat hij in een poging te vluchten van het balkon gesprongen was. Hierbij had hij zijn pols bezeerd. De mannen werden voor nader onderzoek ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url].

Getuigen ongeval gezocht
DRACHTEN – De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval dat woensdagmiddag op de Middelwyk plaatsgevonden heeft, waarbij een 83-jarige vrouw uit Drachten gewond raakte. De vrouw fietste rond 14.25 uur op de Middelwyk en wilde de bocht naar de Dwarswyk nemen toen zij door een kleine grijze auto afgesneden werd. De vrouw viel en liep hierbij letsel op aan haar heup, enkel en hoofd. De bestuurder van de auto reed na het ongeval door. De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest van het ongeval. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844.

Dader van veroorzaken gaslek tijdens jaarwisseling bekend
JORWERT – De politie heeft een onderzoek naar een gaslek tijdens de jaarwisseling afgerond. In de betreffende nacht van de afgelopen jaarwisseling ontstond er een gaslek aan de Sluytermanwei. Energiebedrijf Enexis deed hiervan aangifte. Volgens de medewerkers van Enexis was er zwaar vuurwerk in een straatkolk (put) gegooid waardoor deze vernield werd. Vlak onder deze straatkolk lag een gasbuis. Door de ontploffing van het vuurwerk ontstond een gat in deze gasbuis met een behoorlijke gaslekkage tot gevolg. De politie stelde een onderzoek in. Door onder andere getuigenverklaringen kreeg de politie een beeld wie er `s nachts op straat waren geweest. Er zijn drie verdachten gehoord. Een van hen, een 18-jarige inwoner van de gemeente Littenseradiel, heeft bekend dat door zijn toedoen een stuk illegaal vuurwerk in de straatkolk terecht is gekomen met de gaslekkage tot gevolg. De totale schade bedraagt ongeveer 8500 Euro. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning
FRANEKER – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die op dinsdagmiddag plaatsgevonden heeft in een woning aan de Schouw. Toen de 37-jarige bewoner thuiskwam zag hij dat de schuifpui van zijn woning openstond en verschillende lades openstonden. Uit de slaapkamer werd een kluis weggenomen. De bewoner deed aangifte.

Schuurinbraak
TZUMMARUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een schuur op de Buorren. De inbraak heeft plaatsgevonden tussen vrijdag 11 februari 12.30 uur en woensdag 16 februari 16.30 uur. De schuurdeur werd geforceerd, waarna drie fietsen en een Yamaha buitenboordmotor weggenomen werden. De eigenaar deed aangifte (gegevens onbekend). De politie wil graag in contact komen met mensen die in de genoemde periode bijzonderheden in de Buorren zijn opgevallen. U kunt contact opnemen via het telefoonnummer 0900 – 8844.

Diefstal met geweld
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een diefstal met geweld op het Alddiel. Een 24-jarige man (woonplaats onbekend) was in de nacht van woensdag op donderdag omstreeks 00.30 uur op de fiets vanuit Hurdegaryp onderweg naar Leeuwarden. Onderweg kwam een scooter achter de man rijden en riep iets naar hem. Ter hoogte van het parkeerterrein op het Alddiel zag de fietser een auto naderen. De auto reed vervolgens de 24-jarige fietser klem en ook de man op de scooter kwam er bij staan. Vervolgens werd de 24-jarige van zijn portemonnee beroofd en met fiets en al in de sloot geduwd. De hevig geschrokken man vluchtte vervolgens op de fiets richting Camminghaburen. Daar waarschuwde hij de politie. De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Jongen aangehouden voor dealen drugs
SNEEK – De politie heeft woensdagmiddag op de Hein Doekesstraat een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het handelen van in harddrugs. Agenten hadden informatie gekregen dat de jongen in de drugs dealde. Woensdagmiddag vond een actie plaats waarbij een aantal gebruikers werden afgevangen door de agenten. Vervolgens werd de 16-jarige aangehouden. Bij zijn aanhouding vonden de agenten 16 bolletjes met vermoedelijk harddrugs. De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan