Fryslân, 17-12-2009 • Politieberichten van woensdag 16 december 07.00 uur t/m donderdag 17 december 07.00 uur.

Fryslân: veel ongevallen na sneeuwval
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag veel aanrijdingen afgehandeld na hevige sneeuwval. De botsingen en slippartijen deden zich voornamelijk in het zuidoosten van de provincie voor. Zo’n 25 vrachtwagens en tientallen auto’s raakten van de weg. Vanaf 21.00 uur kwamen de meldingen bij de Meldkamer Fryslân binnen. Bij deze aanrijdingen raakten twee personen licht gewond. Er deed zich vooral materiële schade voor. In de ochtendspits waren, vooral in de zuidoost hoek, de wegen nog steeds slecht begaanbaar.

Terwispel: politie onderzoekt aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagavond een aanrijding met letsel op de Koaibosk afgehandeld. Daarbij raakte de 65-jarige bestuurder uit Gorredijk en een 35-jarige inwoonster van Leeuwarden, die naast de bestuurder zat, licht gewond. De man raakte met zijn auto in de slip en botste vervolgens met de linkerzijde tegen een boom. Beide inzittenden zijn met lichte verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling konden zij huiswaarts keren.

Appelscha: politie houdt verdachte aan voor afpersing en mishandeling
De politie heeft maandag 14 december een 50-jarige inwoner van Roden aangehouden op verdenking van afpersing en mishandeling. Een nog openstaande schuld was aanleiding om een 35-jarige inwoner van Appelscha in het voorjaar van 2009 thuis op te zoeken. De 35-jarige man kreeg bezoek van de 50-jarige inwoner van Roden en een handlanger omdat ze de schuld wilden incasseren. Voor zijn woning werd hij door de mannen opgewacht en kreeg de opdracht om ter plaatse de schuld te betalen. Toen de man aangaf dit niet te kunnen werd hij door de incasseerders ernstig mishandeld. Het slachtoffer moest zicht door een huisarts laten behandelen. Hem werd vervolgens te kennen gegeven dat hij zijn schuld op korte termijn moest voldoen, want anders zouden er andere maatregelen volgen. Doordat het slachtoffer een gedetailleerde beschrijving kon geven van de incasseerders kon de 50- jarige inwoner van Roden op 14 december worden aangehouden. De identiteit van zijn handlanger is bij de politie bekend en ook hij wordt binnenkort aangehouden. Uit het politieonderzoek is ook gebleken dat er meer mensen bij deze zaak betrokken zijn en de politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen zullen volgen. De 50-jarige inwoner van Roden wordt vandaag, donderdag 17 december, voorgeleid aan de officier van justitie.

Heerenveen: politie vordert rijbewijs in
De politie heeft woensdagavond op de Dalhuijsenstraat het rijbewijs ingevorderd van een 43-jarige man uit Drachten. Na een tip dat de man gedronken had, werd hij staande gehouden en overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 650 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Goutum: kopstaart botsing met twee gewonden
De politie heeft woensdagmiddag op de Overijsselseweg ter hoogte van Goutum een kopstaartbotsing afgehandeld waarbij twee mensen gewond raakten. Bij de botsing waren drie auto’s betrokken. De 49-jarige bestuurster van de tweede auto en haar 69-jarige passagier werden per ambulance naar het ziekhuis vervoerd voor controle.

Leeuwarden: vrouw gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Dammelaan, waarbij een vrouw gewond raakte. Een 33-jarige vrouw uit Lekkum kwam vanaf de Gerbrandyweg en reed in de richting van Bilgaard. Bij het verkeerslicht reed zij door het groene licht toen zij plotseling links van haar de vrouw zag. Ze remde, maar kon de vrouw niet meer ontwijken. De vrouw (geen gegevens bekend) is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd.

Beetgum: politie onderzoekt caravanbrand
De politie onderzoekt de brand van een caravan in de Buorren die woensdagmiddag plaatsvond. De caravan die in de achtertuin van een woning stond en bewoond was, is vermoedelijk door kortsluiting in brand gevlogen. De caravan brandde geheel uit.

Beetsterzwaag: twee mannen aangehouden na diefstal kerstbomen
De politie heeft zondagmiddag op de Poostweg twee mannen aangehouden op verdenking van diefstal van kerstbomen. Na een tip dat er twee personen gezien waren met een schep in de buurt van de kerstbomen, ging de politie ter plaatse. Na enige tijd zag een agent de twee verdachten, een 41- en 45-jarige man uit Sneek, met een schep in de auto stappen en wegrijden. De agent gaf een stopteken en vond in de kofferbak twee kerstbomen die net uit de grond gehaald waren. Hierop werden de mannen aangehouden en op het bureau verhoord. Tegen de mannen is proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan