Politieberichten van donderdag 16 september.

Onderzoek naar woningbrand afgerond
HEERENVEEN – De politie heeft het onderzoek naar de brand in een woning aan de Van Dekemalaan afgerond. Donderdagmiddag 9 september brak er brand uit in de woning. Bij deze felle woningbrand kwam de 63-jarige bewoner om het leven. De technische recherche heeft in de woning uitvoerig sporenonderzoek verricht. Daarnaast spraken rechercheurs met betrokkenen en getuigen. Tijdens het onderzoek werden geen aanwijzingen gevonden die wijzen op brandstichting dan wel kortsluiting in elektronische apparatuur. De brand is ontstaan in de woonkamer, vermoedelijk door een sigaret.

Man aangehouden voor veroorzaken gaslucht.
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmorgen een 39-inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een explosie. Politieagenten kregen rond 10.50 uur melding van de buren dat er in het trappenhuis van het flatgebouw aan de Wijbrand de Geeststraat, waar de verdachte woonde, een gaslucht hing. De man had eerder die morgen diverse mensen gevraagd of zij ook sigaretten hadden. Toen de buren om 10.45 uur een gaslucht roken, belden zij direct via 1-1-2 de politie omdat zij de situatie niet vertrouwden. Toen de agenten ter plaatse kwamen stond de deur van de woning open en roken de dienders een gaslucht. Er zat een tuinslang aan het gasfornuis bevestigd die tot aan de openstaande voordeur reikte. Nadat het gas was afgesloten werd de bewoner aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De man die een verwarde indruk maakte zal worden onderzocht op zijn psychische gesteldheid.

Man gewond na eenzijdig ongeval
SCHINGEN- De politie heeft een eenzijdige aanrijding afgehandeld die woensdagmorgen rond 07.45 uur op de Alddyk plaatsvond. Daarbij raakte een 45-jarige inwoner van Peins gewond. De bromfietser raakte in de bocht de macht over het stuur kwijt en belandde met zijn brommer in de sloot. De man werd in onderkoelde toestand uit het water gehaald. Daarnaast raakte de bestuurder gewond aan zijn benen. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
BOLSWARD- De politie heeft woensdagavond op de Snekerstraat het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Easterein ingevorderd. De automobilist reed 134 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Man gewond bij oversteken
SNEEK- De politie heeft woensdagmiddag rond 12.40 uur op de Harste een aanrijding met letsel afgehandeld. De man, een 78-jarige inwoner van Scharnegoutum, stak zonder uit te kijken met zijn fiets de weg over waarna hij werd aangereden door een 47-jarige automobilist uit Sneek. Het slachtoffer werd met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Man aangehouden voor geen identiteit
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond rond 19.00 uur een 30-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven in verband met zwartrijden en voor het in bezit hebben van een stiletto. Via een melding van de Nederlandse Spoorwegen werd duidelijk dat de man zonder identiteitsbewijs reed. Aangekomen op het NS-station werd de Leeuwarder dan ook aangehouden. Toen de man was overgebracht naar het politiebureau, bleek hij tijdens de fouillering een stiletto in zijn bezit te hebben. Het mes werd in beslag genomen.

Jongetje gewond na aanrijding
DRACHTEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Stepswyk een aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 6-jarige jongetje aan zijn knie gewond. Het jongetje, dat samen met een vriendje op een fiets reed, stak plotseling de kruising van de Stelpswyk waar zij vervolgens werden aangereden door een 53-jarige automobilist uit Ureterp. Het jongetje werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Aantreffen hennepplanten in achtertuin
APPELSCHA – De politie heeft naar aanleiding van een tip op woensdagmiddag een onderzoek ingesteld in de achtertuin van een woning aan de Maurtis van Eppelaan. De agenten troffen 50 hennepplanten aan in de achtertuin en deze zijn in beslag genomen. De bewoner was niet thuis tijdens de ruiming van de planten, deze zal later worden gehoord door de agenten.

Snelheidscontroles Skarsterlân
JOURE – De politie heeft woensdag van 07:30 uur tot 16:30 uur diverse snelheidscontroles gedaan in Skasterlân.

[bullets]Op de Tramwei bij Broek passeerden 320 auto’s de radarcontrole, 32 auto’s reden harder dan de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid reed tijdens de controle 101 kilometer per uur (na correctie).
Op de Haskerveldweg in Joure passeerden 521 auto’s de radarcontrole, 92 auto’s reden harder dan de toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. De hoogste gemeten snelheid reed tijdens de controle 75 kilometer per uur (na correctie).
Op de Hoge Dijk in Sint Johannesga passeerden 490 auto’s de radarcontrole, 33 auto’s reden harder dan de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. De hoogste gemeten snelheid reed tijdens de controle 110 kilometer per uur (na correctie).[/bullets]

112Fryslan