Politieberichten van donderdag 16 juni.

Fietser gewond bij aanrijding
FRANEKER- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die woensdagmorgen rond 07.00 uur plaatsvond op de Anne Marie van Schuurmansingel. Daarbij raakte een 37-jarige fietser uit Raerd gewond. De fietser kreeg vermoedelijk geen voorrang van een 20-jarige automobilist uit Franeker. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Twee gewonden bij verkeersongeval
DOKKUM- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die woensdagmiddag rond 12.30 uur plaatsvond op de Hogendijken. De auto die bestuurd werd door een 27-jarige inwoonster van Loeissens kwam frontaal in botsing met een van tegengestelde richting komende auto die bestuurd werd door een 42-jarige inwoonster van Ternaard. Beide inzittenden raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Man aangehouden voor vernielingen
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernielingen die gepleegd waren op het Zaailand. Een getuige zag dat verdachte materiaal vernielde op een bouwplaats en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Die kon de vluchtende verdachte direct daarna aanhouden. De verdachte is voor verhoor ingesloten op het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Zet uw afvalcontainer ’s avond niet buiten op straat
FRYSLAN- De politie vraagt bewoners van Fryslân hun huisafvalcontainers
’s avonds niet buiten op straat te zetten. De reden daarvoor is dat in diverse plaatsen in Fryslân de afgelopen periode containers in brand werden gestoken. Daarbij ontstond gevaar voor onder andere auto’s, schuttingen, heggen en woningen. Het advies is om uw huisvuilafvalcontainer pas de op de dag van leeging bij de straat te zetten. Bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2. Eventueel geeft u kentekens van verdachte auto’s en signalementen van verdachte personen aan ons door. Zo voorkomt u veel schade en ergernis.

Vrouw aangehouden voor straatroof
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het plegen van straatroof. Om 01:00 uur werd het slachtoffer, een 53-jarige inwoner van de gemeente Menaldumadeel, in de Heerestraat door de vrouw aangesproken. Zij pakte een mes en eiste geld van het slachttoffer. Toen hij dit weigerde ontstond een worsteling. Daarbij wist de verdachte enkele eigendommen van het slachtoffer af te nemen en eiste in ruil geld. Nadat het slachtoffer geld aan de verdachte had gegeven en hij zijn eigendommen terug had gekregen, ging zij er vandoor. De man liep bij de worsteling lichte verwondingen op. De vrouw kon even later in de Kruisstraat worden aangehouden. De verdachte werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte

Fietsen buit bij inbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een schuurtje die woensdag werd gepleegd in de Bisschopstraat. Daarbij werden twee fietsen, een heggenschaar en een bladblazer weggenomen. De eigenaar, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Inbraken in auto’s
DOKKUM- De politie onderzoekt twee auto-inbraken en een vernieling van een auto bij een autobedrijf aan de Hendoweg. De inbraken en vernieling vonden plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. Uit een van de auto’s werd een laptop en een portemonnee gestolen, uit de andere auto werd geluidsapparatuur weggenomen. Daarnaast werd een deuk in een auto geschopt/geslagen. De eigenaar, een 48-jarige inwoner van Damwoude deed aangifte.

Man aangehouden voor lokaalverbod
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Weaze een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. De man bevond zich in een horecagelegenheid waar hij een lokaalverbod voor had gekregen omdat hij zich daar meerdere malen vervelend had gedragen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Politie zoekt getuige van mishandeling
HEERENVEEN- De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die woensdagavond rond 18.00 uur plaatsvond op de Stadionweg/Oranje Nassaulaan. Daarbij werd het slachtoffer, een 38-jarige inwoner van Langweer, door een 22-jarige inwoner van Wolvega mishandeld. Het slachtoffer had een opmerking gemaakt over het rijgedrag van de bestuurder toen deze op de kruising bijna een aanrijding had veroorzaakt. Toen beide voertuigen verder reden werd de aangever op de Roerdomplaan door de verdachte klemgereden. Vervolgens werd het slachtoffer zonder aanleiding in zijn gezicht geslagen. De man liep daardoor diverse blauwe plekken in zijn gezicht op en zijn bril werd daarbij vernield. Vervolgens stapte de verdachte in zijn auto en reed met hoge snelheid weg. Doordat zijn kenteken werd genoteerd, kon hij even later worden aangehouden. De verdachte is voor verhoor ingesloten. Hier beledigde hij ook nog enkele arrestantenbewakers. Het rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte. Twee 11-jarige inwoners van Langweer die in de auto van het slachtoffer zaten, kregen slachtofferhulp aangeboden. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over de mishandeling of het rijgedrag van de bestuurder die in een zwarte Volkswagen Bora reed. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Vrouw aangehouden voor diefstal broek
SNEEK- De politie heeft woensdagmiddag bij een kledingzaak aan de Gedempte Poortezijlen een 54-jarige vrouw uit Sneek aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Verkoopsters hadden gezien dat de vrouw een nieuwe broek onder haar eigen broek aangetrokken had. Toen de vrouw op deze manier de winkel wilde verlaten, werd zij door de verkoopsters aangehouden. Ze werd overgedragen aan de politie, die de vrouw overbrachten naar het bureau. Hier werd zij voor verhoor ingesloten.

Auto in beslag genomen
HURDEGARYP – De politie heeft woensdagmiddag de auto van een 31-jarige vrouw uit Hurdegaryp in beslag genomen. Agenten zagen de vrouw mobiel bellend in de Bodaanstraat rijden. Het was hen bekend dat de vrouw geen geldig rijbewijs had. Zij werd staande gehouden en kreeg een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs en het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Omdat de vrouw al twee keer eerder een proces-verbaal had gekregen voor het rijden zonder rijbewijs, werd ook haar auto in beslag genomen.

Bekeuring voor afval verbranden
NIJEMIRDUM – De politie heeft woensdagavond tegen een 47-jarige inwoner van Nijemirdum proces-verbaal opgemaakt voor het verbranden van afval. De man had op De Bremer Wyldernis elf autobranden met velg, twee bromfietsen, twee oliedrums gevuld met gereedschap en motoronderdelen in brand gestoken. De brand veroorzaakte grote zwarte rookwolken en de brandweer moest eraan te pas komen om de brand te blussen.

Tent in brand gestoken
HAULERWIJK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brand in een tent op een sportveld achter de Meester Voortmanstraat. Een getuige had vier jongeren gehoord en even later gezien dat een van de vier de oude bungalowtent die daar stond in brand stak. De brandweer werd gealarmeerd en die had de brand snel onder controle. De vier werden niet meer aangetroffen.

Man aangehouden voor verduistering
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verduistering. Hij verduisterde op 29 april en 2 mei 2011 een geldbedrag uit de kassa van een winkel aan de Bilgaarpassage toen hij daar werkzaam was. Toen men op het eind de dag de kas opmaakte bleek een geldbedrag te missen. De eigenaar deed aangifte.

112Fryslan

})