Politieberichten van donderdag 16 december.

Politie lost inbraak op
DONGJUM- De politie heeft met de aanhouding van een 15- en 17-jarige inwoner van de gemeente Franekeradeel en een 15-jarige inwoner van Leeuwarden een inbraak en een poging inbraak opgelost. Daarnaast bekende het drietal tijdens verhoor nog een geweldpleging tegen een 21-jarige man.

Inbraak
In de nacht van 2 op 3 oktober 2010 werd in een woning aan de Hovensreed in Dongjum ingebroken. De daders kwamen de woning binnen door een deur te forceren, waarna een mengpaneel, een microfoon en een ontvanger uit de woning weggenomen werden. Deze werden vervolgens naar de woning van de 15-jarige verdachte in de gemeente Franekeradeel gebracht en daar verstopt. Daarna gingen de mannen naar Franeker, waar zij probeerden in een woning in te breken in de Jan Dirkstraat. Een 21-jarige inwoner van Franeker werd door de 15-jarige verdachte met een honkbalknuppel geslagen en ook werd zijn fiets door het trio vernield.

Aanhouding verdachten
Naar aanleiding van een betrouwbare tip werd de 15-jarige verdachte op 24 november 2010 aangehouden. Op 1 en 2 december werden de 15- en 17-jarige medeverdachten aangehouden. Alle drie verdachten bekenden de inbraak, de poging inbraak en de openlijke geweldpleging te hebben gepleegd. Een 17-jarige inwoner van Sexbierum werd aangehouden voor heling. Hij had onder andere het mengpaneel van de daders gekocht. Alle gestolen goederen zijn inmiddels teruggevonden.

Beide 15-jarige verdachten zitten vast. De andere verdachten zijn na verhoor in overleg met de officier van justitie heengezonden. Alle verdachten zullen zich binnenkort moeten verantwoorden voor de kinderrechter. Het gestolen goed werd in beslag genomen.

Controles palingvisserij
FRYSLAN – De politie noordwest Fryslân heeft in de periode van 1 september tot en met 1 december 2010 extra gecontroleerd op illegale palingvisserij. Gedurende deze periode was het ook beroepsvissers niet toegestaan om op paling te vissen. De controles vonden plaats in samenwerking met het KLPD afdeling water Harlingen.

Fuiken
Gedurende de controleperiode zijn in totaal acht illegaal uitgezette fuiken aangetroffen en in beslag genomen. Tegen één verdachte, die een fuik had uitgezet in de Salverdavaart in Franeker, is proces-verbaal opgemaakt. Van deze verdachte werd tevens een zogenaamd aalkistje in beslag genomen. De afgelopen periode zijn ook fuiken gecontroleerd van beroepsvissers die in het bezit zijn van een speciale vergunning voor het vissen op de wolhandkrab. Zij dienen hun fuiken zodanig te hebben aangepast dat alleen krabben in de fuiken achterblijven. Bij deze controle werd geen overtreding geconstateerd.

Verdachten
De politie blijft ook in de toekomst geregeld controleren op het verbod om zonder toestemming van de rechthebbende te vissen. Verdachten moeten op heterdaad worden betrapt bij het lichten van fuiken in verband met de bewijsvoering. Hulp van het publiek die kan leiden tot aanhouding van verdachten wordt daarom bijzonder op prijs gesteld. Men kan daarvoor via 0900-8844 contact opnemen met de politie. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Strafbaar
Jaarlijks worden door de politie tientallen illegale fuiken aangetroffen en in beslag genomen. De fuiken worden in de meeste gevallen afgestaan aan een ontwikkelingsproject in Afrika. Daar worden ze ter beschikking gesteld aan lokale vissers, die de fuiken op legale wijze gebruiken.

Begin het nieuwe jaar zonder kater
FRYSLAN – De campagne [url=http://www.politie.nl/friesland/projecten/oudennieuwispasechtvetalsjeeenbeetjeoplet.asp]‘Oud en Nieuw is pas echt vet als je een beetje oplet’[/url] is ontstaan uit de samenwerking van de verschillende partners rondom de jaarwisseling: het grootste evenement in Fryslân. Vanuit die samenwerking plaatst het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) woensdag 15 december en donderdag 16 december in het kader van deze campagne mottoborden. Op deze in totaal 70 borden staat de tekst ‘Oud en Nieuw zonder Kater’. Weggebruikers zien tot het begin van 2011 dit motto langs de Friese provinciale wegen.

Het ROF en de politie Fryslân willen zo rond de komende feestdagen en de jaarwisseling aandacht vragen voor de gevolgen van alcoholgebruik in combinatie met autorijden. Wees voorbereid: regel een 100% BOB. Ook tijdens de jaarwisseling. Dat levert je dan geen kater op in de zin van een ongeluk, een boete of onveilig rijgedrag. Het nieuwe jaar wil je ook niet beginnen door in aanraking te komen met justitie. Wanneer je iets vernielt, of iemand mishandelt dan voelen de gevolgen ook als een kater.

Op de borden wordt verwezen naar de website van Veiligheidshuis Fryslân. Daar is meer te vinden over de aanpak naar de jaarwisseling door diverse instanties. [url=http://www.veiligheidshuisfryslan.nl]www.veiligheidshuisfryslan.nl[/url]

Mensenhandelaars aangehouden
WIRDUM/HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de N32 ter hoogte van Wirdum en in Heerenveen drie aanhoudingen verricht. De twee mannen van 24 en 25 jaar en een 24-jarige vrouw zijn van Roemeense afkomst. Ze worden er van verdacht betrokken te zijn van het in de prostitutie brengen van vrouwen. Het mensenhandelinterventieteam ( M.I.T.) van de politie Fryslân heeft een nader onderzoek ingesteld.

Politie ontmantelt hennepplantage
LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag in een woning aan het Noordvliet een hennepplantage ontmanteld. Op de zolder werden 19 planten aangetroffen. Een 44-jarige man uit Leeuwarden werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. De planten werden in beslag genomen.

Fietsster gewond na ongeval
NIJEHASKE – De politie heeft woensdagochtend een aanrijding afgehandeld op het Businesspark Friesland- west waarbij een 20-jarige fietsster uit Jubbega gewond raakte. Een 44-jarige man uit Heerenveen reed vlak achter haar, toen het slachtoffer opeens naar links afsloeg. De automobilist kon niet meer uitwijken. Het slachtoffer werd met verwondingen aan het hoofd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Hennepplantage met 700 planten ontmanteld
SCHERPENZEEL – De politie heeft dinsdagavond in een huurwoning aan de Grindweg een hennepplantage ontmanteld. Na een melding troffen agenten in de woning een in werking zijnde hennepplantage aan met ongeveer 700 planten. Daarnaast was een groot gedeelte al geoogst. De stroom werd illegaal afgetapt. Een 58-jarige vrouw uit Scherpenzeel deed namens de verhuurder aangifte. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder. De planten en aanwezige apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd.

Twee mannen aangehouden voor diefstal kerstboom
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee 23-jarige mannen uit Leeuwarden op de Stationsweg aangehouden op verdenking van diefstal van een kerstboom. Een getuige had gezien dat een van die mannen rond 04.00 uur vanachter de hekken van een kerstboomverkooppunt bij de bibliotheek, een kerstboom aan een andere man aangaf. Daarna sjouwden ze de boom in de richting van een woning aan de Stationsweg. De getuige belde onmiddellijk met 1-1-2, waarna de politie ter plaatse kwam. In de woning troffen agenten de twee verdachten en de kerstboom aan. De mannen werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau. De boom werd teruggebracht naar het verkooppunt.

Man rijdt op vrouw in
SURHUISTERVEEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Fossemastraat een 47-jarige man uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Rond 15.15 uur kwam een melding binnen dat op de Fossemastraat een aanrijding plaatsgevonden had. Ter plaatse bleken een 34-jarige vrouw uit Surhuisterveen en de 47-jarige plaatsgenoot een woordenwisseling gehad te hebben over een verkeerssituatie. De verdachte duwde hierbij het portier van de auto tegen de vrouw aan. Zij raakte gewond aan haar kin. Toen de verdachte vervolgens weg wilde rijden, ging de vrouw voor de auto staan om hem te stoppen. De man reed echter door, reed de vrouw aan en voerde haar meters op de motorkap mee. Het is onduidelijk of de vrouw hierbij gewond geraakt is. De verdachte werd later in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Auto uitgebrand
DOKKUM – De politie heeft woensdagavond een onderzoek ingesteld naar een brand in een geparkeerde auto op de Markt. De brand is vermoedelijk tussen 22.00 en 23.30 uur ontstaan. Getuigen hoorden een aantal harde knallen en zagen een grijze auto (kenteken en merk onbekend) wegrijden. De auto is volledig afgebrand. De politie gaat uit van brandstichting. Een 36-jarige man uit Dokkum heeft namens de eigenaar aangifte gedaan.

Rijden onder invloed
SNEEK – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 25-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de verdachte op de Oude Koemarkt rijden en gaven hem een stopteken. De man was zichtbaar onder invloed en werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. De man blies 630 ug/l en kreeg een rijverbod van negen uur. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan