Politieberichten van donderdag 16 augustus

Aangehouden wegens rijden zonder rijbewijs

LEEUWARDEN- De politie heeft een 25-jarige man uit Stiens aangehouden nadat hij dinsdagavond om 18.30 uur een ongeval had veroorzaakt op de Pieter Stuyvesantweg. De man reageerde te laat toen een auto voor hem afremde, met een botsing als gevolg. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast is van hem een bloedproef afgenomen wegens het vermoedelijk gebruik van drugs. Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachte in de afgelopen vijf jaar al vier keer zonder rijbewijs had gereden. Zijn auto is in beslag genomen en er is proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Na verhoor op het politiebureau is de man weer heengezonden.

Getuigen gezocht van vernieling

DE WESTEREEN- De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling van een voorruit van een auto. De vernieling vond dinsdagavond rond 21.10 uur plaats op de Miedloane. De bestuurster, een 53-jarige inwoonster van Wouterswoude, reed met haar grijze auto over de brug van het water van De Zwemmer tussen Wouterswoude en De Westereen. Eenmaal op de brug, werd een steen uit het water tegen haar auto gegooid, waarbij de voorruit werd vernield. Zij stopte en zag twee knapen in het water er snel vandoor gingen. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze vernieling. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u uw informatie kwijt bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Ook geeft de politie de dader de mogelijkheid om zich vrijwillig op het politiebureau te melden zodat de schade onderling kan worden opgelost.

Aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond rond 21.00 uur in de Borniastraat een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling, verzet en belediging. De man had in de Borniastraat een spiegel van een auto geschopt, hetgeen was gezien door getuigen. Die waarschuwden via 1-1-2 de politie en volgden de verdachte. De agenten wisten de man, die erg agressief was, aan te houden. Deze verzette zich daarbij hevig, spuugde de agenten in het gezicht en beledigde hen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van de auto deed aangifte,

Inbreker aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak. De inbraak werd gepleegd rond 04.50 uur in een woning in de Fonteinstraat. De 57-jarige bewoner werd rond dat tijdstip wakker en ging naar beneden. In de hal zag hij een hem onbekende man staan, die er meteen vandoor ging. Uit de woning werden onder meer een laptop en twee portemonnees weggenomen. In de omgeving Molenstraat, ter hoogte van de Marssumerstraat, werd de inbreker na een korte zoekactie aangetroffen en vervolgens aangehouden. De man had de buit, die vermoedelijk in de gestolen rugtas van het merk VANZ zit, niet meer bij zich. Een zoekactie naar de buit leverde helaas niets op. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau, waar hij werd ingesloten. De politie vraagt bewoners of andere personen uit te kijken naar de rugtas met daarin de buit. Mogelijk heeft de verdachte deze vanaf de route Fonteinstraat naar de Molenstraat ergens verstopt. Bij aantreffen van de tas kunt u via 0900-8844 of via 112 de politie te bellen. Het verzoek is om de inhoud van de tas niet aan te raken.

Bromfietser gewond bij aanrijding

GORREDIJK- De politie heeft woensdagmiddag rond 14.30 uur op ’t Leantsje een aanrijding met letsel afgehandeld. Een personenauto, bestuurd door een 55-jarige inwoonster van Harlingen, sloeg op het ’t Leantsje rechtsaf in de richting van de Heerenacker. Vanuit deze straat kwam een bromfiets rijden, bestuurd door een 20-jarige inwoner van Augustinusga. De bestuurder van de bromfiets reed op de linkerweghelft nadat hij een tractor had ingehaald. Beide voertuigen botsen tegen elkaar waarbij de bromfietser gewond raakte. Hij werd met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Uit technisch onderzoek van de bromfiets bleek dat deze was opgevoerd.

Oplettende getuige ziet inbraak fietswinkel

OUDEHASKE- De politie onderzoekt een inbraak in een rijwielwinkel aan de Hasker Utgongen die in de nacht van woensdag op donderdag rond 03.30 uur plaatsvond. Een getuige zag twee mannen in de winkel en zag dat deze fietsen in een bestelbus laadden en vertrouwde dit niet. Hij keerde zijn voertuig en zag de bestelbus vervolgens met hoge snelheid wegrijden in de richting van de Jousterweg. De getuige besloot de bestelbus te volgen, waarbij hij ondertussen de politie waarschuwde en een rijrichting en de gegevens zoals kenteken, kleur en merk van de bestelbus doorgaf. Omdat de inzittenden van de bus waarschijnlijk in de gaten kregen dat zij door de getuige werden gevolgd, stopten zij op de Jousterweg en sprongen uit de bus. Daarna renden zij het dorp in verdwenen uit het zicht. Een onderzoek in de omgeving leverde helaas niet het gewenste resultaat op. In de achtergelaten bestelbus werden vijf nieuwe fietsen aangetroffen. De bus en de fietsen werden in beslag genomen. De eigenaar deed aangifte.

Sieraden buit bij woninginbraak

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die in de periode van 9 augustus tot 15 augustus plaatsvond in de Ypk van der Fearwei. De dader (s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden gouden en zilveren sieraden weggenomen. Een 60-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Rijbewijs bromfietser ingevorderd

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond rond 20.30 uur op de Tramwei het rijbewijs van een 16-jarige inwoner van de gemeenteSúdwest-Fryslâningevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid rijden en besloten hem te controleren. Hij bleek 86 kilometer per uur te rijden, terwijl 45 kilometer per uur is toegestaan. De bromfiets werd overgebracht naar het politiebureau voor een technisch onderzoek. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor huisvredebreuk

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. Oplettende stewards zagen de man in het Cambuurstadion zitten tijdens de voetbalwedstrijd Nederland – Italië. Zij wisten dat hij een stadionverbod had waarna de verdachte werd aangehouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Bedreiging met luchtbuks

TERSCHELLING- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag rond 02.30 uur op de Zeevaartstraat tegen een 17-jarige inwoner van Prinsenbeek en een 17-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal opgemaakt voor bedreiging. De mannen zaten in een gebouw aan de Zeevaartschoolstraat toen zij vanuit een raam een 18-jarige inwoner van Leeuwarden met een luchtbuks bedreigden. Na het bellen van de politie vonden deze in de kamer van een van de verdachten de luchtbuks. Deze werd in beslag genomen. Het slachtoffer deed aangifte.

Aangehouden voor vernieling

DE BLESSE- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de een 43-jarige inwoner van de gemeente Weststellingwerf aangehouden op verdenking van vernieling. De man, de ex-man van de bewoonster, had de ramen van haar woning vernield en was na zijn daad vertrokken. De bewoonster, een 41-jarige inwoner van De Blesse, waarschuwde de politie, waarna de verdachte even later in de tuin van zijn woning werd aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau war hij voor onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De vrouw deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Nieuweweg het rijbewijs van een 30-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken, roken de agenten dat hij alcohol had gedronken. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 610 ug/l blies. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Politie zoekt automobilist

DOKKUM- De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van een bepaalde blauwe personenauto. Op maandagmiddag 2 juli 2012 om ongeveer 14.30 uur ter hoogte van de Carpoolplek nabij de afslag van de Parklaan, rende een in paniek zijnde en naar brandstof ruikende vrouw de straat op. Zij had op straat ruzie met een man gekregen, waarna deze brandstof naar de vrouw had gegooid. De vrouw liet de bestuurder van een blauwe personenauto stoppen en stapte bij hem in. De automobilist heeft vervolgens de vrouw naar Groningen gebracht. De automobilist wordt verzocht zich bij de politie te melden. Hij kan de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.

De vrouw deed aangifte.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan