Fryslân, 15-10-2009 • Politieberichten van woensdag 14 oktober 07.00 uur t/m donderdag 15 oktober 07.00 uur.

Sneek: nieuwe informatie over inbraak in ijssalon
De politie heeft nieuwe informatie over de inbraak in een ijssalon op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] geplaatst. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste Friese opsporingsnieuws? Volg dan de tweets van Dadergezocht via [url=http://www.twitter.com/dadergezocht]www.twitter.com/dadergezocht[/url].

Joure: politie houdt zeven personen aan voor openlijke geweldpleging
De politie heeft met de aanhouding van twee 18- en een 19-jarige man uit Joure, twee 17- en een 18-jarige man uit Haskerhorne en een 19-jarige vrouw uit Heerenveen een vernieling opgelost. Tussen zaterdagavond 26 september en zondagavond 27 september werd op een parkeerterrein aan de Kerkstraat een auto vernield. Van deze auto werden de spiegels vernield, deuken in het voertuig getrapt en werd er over het dak gelopen. Het gevolg was dat de gehele auto onder de deuken zat. Deze vernieling werd geregistreerd door een bewakingscamera. Aan de hand van het beeldmateriaal werd een zevental personen herkend. Zij werden op dinsdag 13 oktober en woensdag 14 oktober aangehouden door de politie en over de openlijke geweldpleging gehoord. Inmiddels zijn alle verdachten gehoord en mochten zij het bureau verlaten. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Het schadebedrag betreft tussen de 5000 en 6000 euro. Een 31-jarige vrouw uit Beverwijk deed aangifte.

Drachten: politie controleert bij wegwerkzaamheden
De politie heeft woensdagochtend op de Noorderdwarsvaart een verkeerscontrole gehouden ter hoogte van de wegwerkzaamheden. Ter plaatse geldt een omleiding. Naar aanleiding van klachten over voornamelijk fietsers en bromfietsers die hun weg vervolgen via het voetpad heeft de politie een controle uitgevoerd. Op maandag en dinsdag werd in eerste instantie waarschuwend opgetreden. Woensdag werd tegen negentien fietsers en bromfietsers proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: verdachte meldt zich bij politiebureau na Burgernetactie
Een 34-jarige inwoner van Leeuwarden heeft zich woensdag aan het einde van de ochtend na een Burgernetactie gemeld bij het politiebureau. De man had eerder die ochtend bij een winkel aan de Wirdumerdijk een deur vernield. Na de vernieling ging de Leeuwarder er vandoor en het winkelpersoneel zette de achtervolging in. Ook werd direct via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De vluchtrichting en het signalement van de dader werden doorgegeven. Dit was voor de Meldkamer Fryslân reden om een Burgernetactie te starten. De politie keek samen met 368 deelnemers uit naar de man. De Leeuwarder hoorde dat er na zijn vernieling een Burgernetactie was opgestart en dat hij werd gezocht. Dit was voor de 34-jarige aanleiding om zich te melden bij het politiebureau aan de Gardeniersweg. Tijdens het verhoor verklaarde de man dat hij ontevreden was over een afgesloten contract en daarom de deur had vernield. Na het verhoor werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De Leeuwarder mocht vervolgens het politiebureau weer verlaten.

Franeker: vrouw gewond na val van balkon
De politie heeft woensdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval met letsel aan de Meester Flapperlaan in Franeker. Een 64-jarige vrouw was aan het klussen in een slaapkamer toen de deur in het slot viel. Vanwege schilderwerkzaamheden was de deurklink verwijderd. De vrouw raakte in paniek en klom over het balkon. Vervolgens wilde de vrouw via een stok naar beneden glijden. Dit mislukte echter en de vrouw viel naar beneden. Hierbij kwam zij raar terecht op haar benen, waardoor zij niet meer kon lopen. Met veel pijn en moeite wist de vrouw een buurtbewoner te bereiken. Via 1-1-2 werden de hulpdiensten vervolgens gewaarschuwd. De vrouw is per ambulance met letsel aan haar enkel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: fietser gewond na val
De politie heeft woensdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval aan de Pim Mulierlaan in Heerenveen. Een 63-jarige man was daar van zijn fiets gevallen. De man klaagde over pijn aan zijn heup. Het slachtoffer is vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sint Annaparochie: lichaam vermiste man gevonden
Het lichaam van de sinds 26 september vermiste 25-jarige inwoner van West-Terschelling is woensdagmiddag in de kwelders nabij Sint Annaparochie gevonden. Een wandelaar ontdekte het lichaam en waarschuwde de politie. Er wordt niet uitgegaan van een misdrijf.

Lemmer: politie houdt verdachte aan
De politie heeft woensdagavond op de Transvaal een 33-jarige inwoner van Lopik aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. Tijdens een surveillance op de A6 nabij Lemmer zagen de agenten een auto op de kop het wegdek liggen. Volgens getuigen was de bestuurder de controle over zijn voertuig kwijt geraakt. Hij had de vangrail geraakt en was vervolgens met zijn auto over kop geslagen. Na controle van de auto bleek er niemand meer in te zitten. Er dan ook direct een zoektocht gestart naar de bestuurder en eventuele inzittenden. Hierbij werd onder andere een politiehond ingezet. Nabij de Transvaal zag een agent een man lopen met een bebloed gezicht. Ook de broek van de man was nat. De agent sprak hem aan en de man verklaarde dat hij als passagier in het voertuig had gezeten. De 33-jarige werd aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van het ongeval. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie onderzoekt inbraak
De politie onderzoekt een inbraak bij een bedrijf aan de Schrijnwerkersstraat. Woensdagavond kregen surveillerende agenten de melding dat er een inbraakalarm afging op het industrieterrein. Eenmaal aangekomen bij het bedrijf, bleek een glasplaat van de showroom te zijn ingeslagen. Een andere ruit had ook schade opgelopen. Een kluis met inhoud werd uit het pand weggenomen. Een 29-jarige inwoner van Sneek deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak op bouwterrein
De politie onderzoekt een inbraak op een bouwterrein aan Het Hop. In de nacht van woensdag op donderdag zag een voorbijganger op het terrein iemand in de weer met een slijptol. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De agenten waren snel ter plaatse en gingen met de melder een rondje om het terrein. Net toen er versterking arriveerde, ging er een auto met hoge snelheid vandoor. De achtervolging werd ingezet, maar de snelheid lag zo hoog dat de agenten de vluchtauto niet meer konden achterhalen. Op het bouwterrein werd een onderzoek ingesteld, waarbij onder andere een politiehond werd ingezet. De agenten ontdekten dat men had geprobeerd om enkele containers open te maken. Namens het gedupeerde bouwbedrijf moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Schiermonnikoog: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in een kampeerboerderij aan de Heereweg een 14-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden op verdenking van mishandeling. De Rotterdammer was samen met een aantal leeftijdsgenoten en begeleiders voor een paar dagen op het eiland. Tussen de jongeren en de begeleiders ontstond een gespannen sfeer en de politie werd ter plaatse geroepen. Toen de agenten arriveerden en met de begeleiders in gesprek gingen, ontstond er ruzie. De 14-jarige Rotterdammer viel een leeftijdsgenoot aan. Hij werd door de begeleiders naar de grond gewerkt en vervolgens door de agenten aangehouden. Nog diezelfde nacht werd verdachte per reddingsboot overgebracht naar de vaste wal. Vanuit de haven in Lauwersoog werd hij overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Na de aanhouding keerde de rust weer terug in de kampeerboerderij.

112Fryslan

})