Politieberichten van donderdag 15 maart

Diefstal lood

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van 34 meter lood met een breedte van 50 centimeter. De diefstal vond plaats in de nacht van dinsdag op woensdag bij een kinderopvang aan het Kalverdijkje. Een 54-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Mishandeling door ex

LEEUWARDEN – De politie heeft een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte mishandelde tijdens een ruzie zijn ex-vrouw, een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden in haar woning. Zij belde direct via 1-1-2 de politie waarna de verdachte kon worden aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten in het bureau van politie. Het slachtoffer deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en het protocol huiselijk geweld opgestart.

Slachtoffers van phishing

LEMMER/DOKKUM – De politie heeft woensdag aangiftes opgenomen van een 65-jarige inwoner van Lemmer en een 24-jarige inwoonster van Dokkum voor oplichting en internetfraude. Tijdens het internetbankieren kregen zij een foutmelding en het verzoek opnieuw de inlogcodes in te voeren. Nadat de slachtoffers de codes hadden ingevoerd werden bedragen van 3000 euro en 2550 euro van hun bankrekeningen afgeschreven en overgeboekt naar een onbekende buitenlandse bankrekening. Deze vorm van oplichting tijdens internet bankieren wordt ook wel phishing genoemd.De politie waarschuwt oplettend te zijn voor phishing.

Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inlog-, bank- of creditcardgegevens gevraagd.Bel bij wantrouwen altijd met uw bank. Een bank stuurt nooit een mail met de vraag om uw inloggegevens door te geven. Bel bij een storing direct met uw bank en voer geen gegevens in.

Bromfiets gestolen

HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte Tomos bromfiets, type A35, voorzien van het kenteken DB-587-V. De 37-jarige eigenaar uit Heerenveen had zijn bromfiets op 8 maart in verband met pech bij een bedrijf aan de Industrieweg geparkeerd. Toen hij 13 maart zijn bromfiets op wilde halen bleek deze weg te zijn. Hij deed aangifte.

Hennepkwekerijen ontmanteld

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Roptastate een ontmantelde hennepkwekerij aangetroffen. Een 29- en een 24-jarige man uit Leeuwarden werden aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. De agenten kwamen de hennepkwekerij op het spoor door anonieme tips en eigen onderzoek. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mochten de mannen met proces-verbaal het bureau weer verlaten. In een woning aan de Gealanden werd een hennepkwekerij aangetroffen waarbij 27 volgroeide hennepplanten en 40 stekken werden aangetroffen. Daarbij werd een 43-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. Ook hier bleek men de elektriciteit op een illegale manier af te nemen. Tenslotte gingen de agenten naar een woning aan de Hoeksterpoort. Daar werd een hennepkwekerij met 113 planten aangetroffen. De 42-jarige bewoner werd aangehouden. De stroom voor deze kwekerij werd illegaal afgetapt. Tegen alle verdachten werd na verhoor proces-verbaal opgemaakt.

Man betaalt openstaande boetes

LEEUWARDEN – Een 27-jarige inwoner van Aldeboarn heeft woensdagmiddag voor 1000 euro aan openstaande boetes moeten betalen. Surveillerende agenten kwamen de man tegen op de Weaze. Na controle van zijn gegevens bleek dat de 27-jarige nog diverse boetes had openstaan voor een totaalbedrag van 1000 euro. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Na betaling van de 1000 euro mocht hij het bureau weer verlaten.

Fietser gewond na aanrijding

TIRNS – De politie heeft woensdagmiddag rond 13.30 uur op de kruising Ingenawei met de Ringdyk een ongeval afgehandeld waarbij een 77-jarige fietser uit Bolsward gewond raakte. Een 47-jarige automobiliste uit Bolsward naderde vanuit de richting van IJsbrechtum de kruising en zag de man uit de richting van Tirns aan komen fietsen. Zij was in de veronderstelling dat hij zou stoppen op de splitsing maar op het laatste moment fietste hij nog voor haar langs. Ze probeerde hem nog te ontwijken maar kon een aanrijding niet voorkomen. De man werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

GOUTUM – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige beginnend bestuurder uit Heerenveen. De man reed op de N31 bij de afslag Techum een snelheidscontrole voorbij met een snelheid van 139 kilometer per uur waar 70 kilometer toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. De snelheidscontrole werd gehouden naar aanleiding van klachten van bewoners van Techum.

Winkeldievegge aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag een 16-jarige winkeldievegge uit Opeinde overgebracht naar het bureau. Zij was eerder door personeel van een winkel aan de Noorderbuurt aangehouden op verdenking van diefstal van een paar schoenen. Op het bureau werd het meisje gehoord en werd haar moeder in kennis gesteld. Ze mocht met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Boetes en waarschuwingen bij verkeerscontrole

HARLINGEN – De politie heeft woensdagmorgen en -middag een verkeerscontrole op de Verlengde Edisonstraat gehouden in nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA). In totaal werden 45 vrachtwagencombinaties van de A31 en de N31 gehaald en gecontroleerd. De nadruk van de controle lag op de technische staat van aanhangwagens. In het kader van de politie CAO-acties werden door de politie waarschuwingen uitgedeeld voor zogenaamde ‘lichte verkeersovertredingen’ zoals het niet kunnen tonen van kentekenbewijzen, defecte hulpkoppelingen, te weinig profiel op banden en brandende mistverlichting. Daarnaast werd vier keer proces-verbaal opgemaakt voor overbelading en defecte remmen.

Inbraken in woningen

LEEUWARDEN/DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar inbraken die in de provincie gepleegd zijn. In Leeuwarden werd tussen 19.30 en 23.30 uur van een woning aan de Christiaan Kerkhofstaat een raam geforceerd, waarna onder andere een laptop, een televisie en een mobiele telefoon weggenomen werden. De 38-jarige bewoner deed aangifte. Ook in Leeuwarden werd bij een woning aan de Essenstraat woensdagavond een inbraak ontdekt waarbij een televisie weggenomen was. Om binnen te komen werd een raam opengebroken. Het is niet duidelijk wanneer de inbraak heeft plaatsgevonden. In Drachten werd tussen 19.00 en 22.30 uur bij een woning aan de Splitting een slot opengebroken, waarna sieraden weggenomen werden. De 65-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd

SNEEK – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige bromfietser uit Sneek. Surveillerende agenten zagen de man vanaf de Lemmerweg de Scherhemstraat op rijden en gaven hem een stopteken voor een controle. Omdat de man gedronken had werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 680 ug/l, naast de invordering goed voor een rijverbod van 8 uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal brandstoftank en buitenboordmotor

SNEEK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een brandstoftank en een buitenboordmotor van een afgesloten terrein aan de Wattstraat. Tussen 1 februari en 14 maart werd een kabel van de toegangspoort opengebroken waarna de spullen weggenomen werden. Een 42-jarige man uit Sneek en een 67-jarige plaatsgenoot deden aangifte.

Man aangehouden na mishandeling

LEMMER – De politie heeft woensdagavond een 20-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van mishandeling. Dit gebeurde in een woning tijdens een ruzie met zijn 42-jarige ex-vriendin. De vrouw belde de politie waarna hij aangehouden werd. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw aangehouden voor poging inbraak

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond een 57-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Surveillerende agenten kregen een melding dat een vrouw een container aan het Beurtschip probeerde open te breken. Toen de agenten op de fiets de opgegeven locatie naderden, zagen ze de vrouw met een steen tegen het slot van de container slaan. De verdachte werd daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt.

Inbraakpreventieactie in Skarsterlân, Workum en Makkum

JOURE – De politie heeft woensdag in samenwerking met de gemeente Skarsterlân, de woningcorporaties Accolade, Woon Friesland en vertegenwoordigers van dorpsbelangen een inbraakpreventieactie in de dorpen Joure en Sint Nicolaasga in de gemeente Skarsterlân gehouden. In 2010 werd in de gemeente ruim 20 keer ingebroken, in 2011 was dit aantal al opgelopen naar 68. Ook in de eerste twee maanden van 2012 werd alweer 15 keer ingebroken in woningen. Reden genoeg voor alle betrokken partijen om in actie te komen. Door middel van gesprekken, flyers en de zogeheten ‘voetstapjes’ werd aan de inwoners van Joure en Sint Nicolaasga inbraakpreventieadvies gegeven. Ook kregen alle deelnemers van Burgernet in het gebied een sms-bericht met daarin de oproep aan inbraakpreventie te doen. In 385 gevallen konden de 50 deelnemers aan de preventieactie een woning, schuur of auto binnen omdat deze niet goed was afgesloten. De bewoners en eigenaren werden vervolgens aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Ook in Workum en Makkum werd woensdagvond een soortgelijke actie gehouden. Daar werden in totaal 75 voetjes achtergelaten in niet afgesloten woningen, schuurtjes en auto’s. De reacties in de Joure, Sint Nicolaasga, Workum en Makkum op deze inbraakpreventieactie waren zeer positief. De preventieactie wordt volgende week maandag in Ooststellingwerf gehouden

112Fryslan