Fryslân, 15-01-2009 • Politieberichten woensdag 14 januari 07.00 uur t/m donderdag 15 januari 07.00 uur

Ureterp/Beetsterzwaag: rijden zonder geldig rijbewijs, twee auto’s in beslaggenomen
De politie heeft zowel zondagmiddag als dinsdagavond een auto in beslaggenomen van een 23-jarige automobilist uit Ureterp. De 23-jarige werd zondagochtend voor de zoveelste keer betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs. Naast een proces-verbaal, werd nu ook zijn auto in beslaggenomen. Tijdens de afhandeling verklaarde de man tegenover de agenten dat hij weer snel een andere auto zou gaan aanschaffen. Dinsdagavond zag een surveillerende motoragent de betreffende man weer rijden in zijn net aangeschafte auto. Op De Delte in Beetsterzwaag kreeg hij een stopteken, waarna hij werd aangehouden. Ook deze keer werd zijn auto weer in beslaggenomen en proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: brand in boerderij
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de brandweer van Heerenveen geassisteerd bij een brand in een boerderij aan de Dubbele Regel. De bewoners lagen op bed en werden wakker van een knal. Toen ze ook nog een brandlucht roken, gingen ze op onderzoek uit. In de woonkamer zagen ze vuur. De hulpdiensten werden direct gewaarschuwd. Zowel de politie als de brandweer waren snel ter plaatse. Een naastgelegen woning werd ontruimd. De brandweer kon niet voorkomen dat de boerderij veel schade opliep. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de mogelijke oorzaak van de brand.

Appelscha: aanrijding met letsel
De politie onderzoekt een aanrijding die op woensdagmorgen heeft plaats gevonden op de Vaart- Noordzijde. Het ongeval gebeurde toen een 38-jarige automobiliste uit Appelscha haar auto aan de linkerzijde van de straat wilde parkeren. De vrouw zag daarbij een 17-jarige bromfietser uit Appelscha over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De jongen is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Assen.

Buitenpost: aanrijding trein met auto’s
De politie onderzoekt een aanrijding die woensdagmorgen op de spoorwegovergang bij het Oost op de N355 plaatsvond. Een 29-jarige automobiliste uit Burum reed over de N355 en haalde net voor de spoorwegovergang een aan andere auto in. Toen de spoorbomen voor een naderende trein dicht gingen, reed zij via de parallelweg tussen de gesloten spoorbomen door. Daarbij botste de bestuurster tegen een spoorwegpaaltje, waarna de auto op de spoorrails stil bleef staan. De vrouw kon samen met haar vijf maanden oude kindje de auto vroegtijdig verlaten. Spoorwegmedewerkers die met hun werkzaamheden aan het spoor wilden gaan beginnen en de aanrijding zagen gebeuren, renden naar het spoor om de machinist van de aankomende trein te seinen om te stoppen. Een 77-jarige automobiliste uit Buitenpost, die nog stond te wachten voor de gesloten spoorbomen, dacht dat de medewerkers een sein gaven dat het spoor veilig was. Zij stak vervolgens de spoorwegovergang over. Daarbij werd haar auto geschept door de naderende trein. Het slachtoffer moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijdt. Zij werd met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Het treinverkeer kwam door de aanrijding een aantal uren stil te liggen. De treinreizigers werden met bussen vervoerd. Het rijbewijs van de 29-jarige automobiliste uit Burum werd door de politie ingevorderd vanwege gevaarlijk rijgedrag. De vrouw krijgt tevens een proces-verbaal. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt samen met de spoorwegpolitie een nader onderzoek in.

Harlingen: man aangehouden voor diefstal van laptop uit auto
De politie heeft woensdagmiddag een 47-jarig inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van een inbraak in een bedrijfswagen. Woensdagmorgen werd op de Almenumerweg een inbraak in een bedrijfsauto gepleegd. De 45-jarige eigenaar uit Winsum zag dat een man het raam zijn auto insloeg. Hij zag dat de verdachte een laptop uit de auto wegnam, in zijn eigen auto stapte en vervolgens wegreed. De eigenaar belde direct met 1-1-2, maar seinde daarnaast ook zijn collega’s in. Deze collega’s zagen later die dag de betreffende auto van de man op een parkeerplaats langs de A7 staan. De bestuurder lag in de auto te slapen. Men belde direct de politie die de verdachte vervolgens aanhield. De man was nog in het bezit van de gestolen laptop. De eigenaar van de laptop deed aangifte. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: voetganger aangereden
De politie heet woensdagmiddag een aanrijding op de Lange Lijnbaan afgehandeld waarbij een 25-jarige voetganger uit Zaandam ter controle overgebracht is naar het ziekenhuis. De voetganger dacht dat een naderende bestelauto, bestuurd door een 40-jarige man uit Harlingen, op een andere weg reed dan hij daadwerkelijk reed. De voetganger liep snel door zodat de auto achter hem langs door kon rijden. Dat lukte niet meer en de voetganger werd geschept door de bestelauto. De automobilist heeft eerste hulp verleend en de hulpdiensten ingeschakeld. De voetganger is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Gorredijk: gewapende overval op winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een gewapende overval, woensdagavond gepleegd, in een winkel aan de Hendrik Ringenoldusstraat. De winkel was nog geopend en omstreeks 20.20 uur stapte een man met een bivakmuts over zijn hoofd binnen. Daarbij hield hij op een vuurwapengelijkend voorwerp in de hand en bleef bij de deur staan. De dader vroeg om geld. Een personeelsmedewerker gaf het kassageld af en de dader vluchtte weg en verdween in het donker. De politie kwam direct ter plaatse en heeft ook nog een zoekslag gemaakt naar de verdachte. Deze werd niet aangetroffen. Het signalement van de verdachte is als volgt: man, lengte 1.70 cm, normaal tot tenger postuur, mogelijk een getinte huid, droeg handschoenen, bivakmuts met ooggaten, een jas met capuchon, een groene joggingbroek en gympen. De politie komt graag in contact met getuigen van deze overval. Zij kunnen daarvoor contact opnemen met de politie via telefoonnummer: 0900-8844. Voor het winkelpersoneel en de aanwezige klanten is slachtofferhulp ingeschakeld.

Leeuwarden: dief van tuingans aangehouden
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 71-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Omstreeks middernacht had een 39-jarige vrouw op de Auck Petersstrjitte gezien dat een tuingans uit haar tuin werd weggenomen. De dader reed met piepende banden weg. De meldster kon het kenteken van de auto doorgeven aan de inmiddels gealarmeerde politie. Op de Vogelkersstraat zag de politie de verdachte rijden en werd het stopteken gegeven. Bij de controle van de auto werd het tuinbeeld niet aangetroffen. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Hier verklaarde hij het beeld te hebben neergelegd in de struiken nabij de wielerbaan. Ter plaatse werd het beeld aangetroffen. De verdachte is na verhoor heengezonden.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor poging tot brandstichting
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 38-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van poging tot brandstichting. Rond 01.00 uur belde de man met het alarmnummer om te melden dat hij een elektriciteithok in de buurt van zijn woning aan de President Kennedylaan in de brand zou gaan steken. De politie ging direct ter plaatse en troffen bij het elektriciteitshokje geen verdachte aan. Wel stuitten de agenten op flessen vermoedelijk gevuld met benzine. In zijn woning werd de man aangetroffen en meegenomen naar het politiebureau voor nader onderzoek. De verdachte moet nog worden gehoord.

112Fryslan