Politieberichten van donderdag 15 december


Vlees buit gemaakt bij inbraak

DOKKUM – De politie onderzoekt een inbraak in een stal aan de Birdaarderstraatweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden 20 pakketten met vlees uit een vriezer gestolen. Een 70-jarige inwoner van Dokkum deed aangifte.

Inbraak in winkel

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan het Cambuurplein. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd de gehele winkel doorzocht. Uit een kassa werd een nog onbekend geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 28-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte.

277 overtredingen bij snelheidscontroles

WESTSTELLINGWERF – De politie heeft woensdag op twee klachtlocaties snelheidscontroles gehouden, waarbij in totaal 277 overtredingen werden geconstateerd. Tussen 15.00 en 16.15 uur werden op de Spoorlaan in de Blesse 240 voertuigen gecontroleerd. Van de 47 overtreders, reed de snelste 74 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Tussen 16.30 en 21.30 uur werd aan de Markeweg in Blesdijke gecontroleerd. Van de 645 gecontroleerde voertuigen, reden 230 voertuigen sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De snelste bestuurder reed 81 kilometer per uur.

Man aangehouden voor overval winkel

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag 10 december een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van een overval die vrijdag 9 december gepleegd werd op een winkel aan de Voorstreek. Daar bedreigde een man het winkelpersoneel met een steekwapen, waarna hij met een geldbedrag vertrok. Zaterdag belde de man met de politie en gaf aan dat hij de overval gepleegd had. Hierop werd hij even later in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Zes boetes op A7

OPSTERLAND – De politie heeft woensdag tijdens een controle in het kader van het project ‘A7 veilig’ zes boetes uitgeschreven. Twee bestuurders kregen een boete voor het niet handsfree bellen. Twee andere bestuurders voor te snel rijden: 168 en 159 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur toegestaan is. Een andere bestuurder overschreed twee keer de maximum snelheid: 134 kilometer per uur waar 100 toegestaan is en 95 kilometer per uur waar 70 toegestaan is. Daarnaast hinderde hij een andere weggebruiker bij het invoegen en bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Een beginnend bestuurder hield niet voldoende afstand van zijn voorligger, wisselde van rijstrook zonder richting aan te geven en hinderde een andere bestuurder bij het uitvoegen. Deze bestuurder zal een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG) worden opgelegd. Tegen alle bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt.

EMG

De Educatieve Maatregel Gedrag is een driedaagse cursus die door het CBR wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Dit kunnen zowel beginnende als ervaren bestuurders zijn. Wanneer bestuurders zich bewust schuldig maken aan risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden, door rood rijden, geen voorrang verlenen, bumperkleven) kan na een staandehouding een EMG worden opgelegd. Cursisten moeten de kosten van zo’n € 800 euro zelf betalen. Als de cursus met goed gevolg wordt afgelegd blijft het rijbewijs geldig. Van cursisten die niet of onvoldoende hebben deelgenomen aan de EMG wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Roemeense inbrekers aangehouden

KOOTSTERTILLE/TER APEL – Wachtmeesters van de Koninklijke Marechaussee hebben woensdagmorgen drie verdachten aangehouden van een inbraak in een tankstation aan De Koaten bij Twijzel. De drie werden rijdend in een auto bij Ter Apel grens aangehouden. De politie zocht een zwarte Audi A6 met Roemeens kenteken. Omdat deze auto eerder die nacht bij de inbraak in het tankstation aan De Koaten was gezien. Bij een grenscontrole zagen wachtmeesters van de Koninklijke Marechaussee de betreffen auto rijden. De bestuurder kreeg een stopteken en de drie inzittenden van 33, 44 en 50 jaar werden vervolgens aangehouden. Of de zwarte Audi A6 en inzittenden ook iets maken hebben met de inbraak zal moeten blijken uit onderzoek van de politie. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Lood gestolen

SURHUISTERVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van lood van het dak van een tandartsenpraktijk aan de Zonneweide. De diefstal kwam aan het licht doordat lekkage in de praktijk ontstond. De diefstal werd vermoedelijk in het weekend gepleegd. Een 44-jarige inwoner van Leek deed aangifte.

Vrachtwagen in vangrail

BEETSTERZWAAG- De politie heeft woensdagmorgen een aanrijding afgehandeld op de A7. De chauffeur, een 41-jarige inwoner van Zutphen, raakte vermoedelijk onwel en botste met zijn vrachtwagen tegen een vangrail. Hij kwam in de middenberm tot stilstand. De weg raakte daardoor gedeeltelijk gestremd. De chauffeur werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbreker aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend een 31-jarige inwoner van Dongjum aangehouden op verdenking van inbraak en/of heling. Op 26 november van dit jaar werd ingebroken in een woning aan de Witte Finne. Daarbij werd onder andere een computer weggenomen. De eigenaar had een programma op zijn computer geïnstalleerd waarmee hij bij een eventuele diefstal de computer kon lokaliseren. Het programma gaf aan dat de gestolen computer op een adres in Dongjum zou staan. Reden voor de politie om in de woning een doorzoeking te doen. Daarbij werden naast de gestolen computer ook andere goederen aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. Al deze goederen werden in beslag genomen. De 31-jarige Dongjumer kwam zich woensdagochtend melden bij het politiebureau in Leeuwarden. Hier werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het regionaal woninginbrakenteam denkt dat de man betrokken is geweest bij minimaal vijf woninginbraken in de provincie.

Gelegenheid maakt de dief

De politie heeft een speciaal woninginbrakenteam opgericht dat zich specifiek bezig houdt met opsporen van woninginbrekers. Maar ook de inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en tablet-pc’s in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc’s om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website www.keurmerkveiligwonen.nl/consument leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar [url]www.123inbraakcheck.nl[/url] en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Bel 1-1-2 bij verdachte situaties

Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U kunt het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf of verdachte situaties ziet in uw woon- of werkomgeving. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! De centralist van de Meldkamer Noord-Nederland kan tevens een Burgernetactie starten, zodat agenten samen met deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar inbrekers. Kijk voor meer informatie op [url]www.burgernet.nl[/url]

Bekeuringen voor bezit vuurwerk

DRACHTEN/LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Van Hearsmasingel een 13-jarige inwoner van Surhuizum aangehouden omdat hij in bezit was van 32-nitraatbommen en 5 strijkers. De politie betrapte de jongen op het afsteken van het illegale vuurwerk. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij proces-verbaal kreeg. Daarnaast werd het vuurwerk in beslag genomen. Ook in Leeuwarden kreeg een 13-jarige inwoner van de stad een bekeuring. Hij stak een nitraatbom af in de Schoppershofstraat. Surveillerende agenten reden daar in de omgeving toen ze een harde knal hoorden. De jongen werd snel achterhaald. Tegen hem werd eveneens proces-verbaal opgemaakt. Beide jongens zullen hoogst waarschijnlijk een HALT-straf moeten gaan uitvoeren.

Inbraak in woningen

BRITSUM/SNEEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Finne in Britsum en in een woning aan de Uiterwaard in Sneek. In beide gevallen kwam men binnen na het forceren van een ruit. Het is nog onduidelijk wat uit de woning in Britsum is weggenomen. De 27-jarige bewoner deed aangifte. Uit de woning in Sneek werden sieraden gestolen. Hier deed de 73-jarige bewoner aangifte van. De forensische opsporing zal in en rondom beide woningen sporenonderzoek verrichten.

Twee woninginbrekers aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in een leegstaande woning aan de Primulastraat twee inwoners van Heerenveen van 21 en 23 jaar op heterdaad aangehouden na een woninginbraak. Surveillerende agenten kregen een melding dat buurtbewoners gerommel hadden gehoord in de leegstaande woning. Omdat ze dit niet vertrouwden werd direct de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. De agenten gingen naar de betreffende woning en op de bovenverdieping werden de twee mannen aangetroffen. Het duo werd aangehouden. De twee waren in het bezit van een hoeveelheid GHB. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Vanwege de verslaving van beide mannen aan GHB werd een GGD-arts gewaarschuwd. Die moest beoordelen of het medisch verantwoord was om de twee voor nader onderzoek in te sluiten. De arts kwam al snel tot de conclusie dat insluiten voor de twee vanwege de ernst van de verslaving van beide mannen geen optie was. De twee Heerenveners mochten daarop het politiebureau verlaten. Het duo zal later deze week als verdachte worden gehoord.

Man aangehouden voor vernieling en mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in een woning aan De Zwaluwstaart een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van vernieling en mishandeling. Eerder die nacht waren agenten ook al bij de woning geweest. Dit omdat de man ruzie had met de 25-jarige bewoonster. De vrouw wist de man te bewegen om de woning te verlaten. Later die nacht keerde hij toch terug. Hij vernielde een ruit van de voordeur om binnen te komen. De politie werd wederom gewaarschuwd. De agenten hielden de 28-jarige aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de loop van vandaag zal tevens worden gekeken of de man in aanmerking komt voor een huisverbod.

Inbraak in winkel

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Pioenstraat. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd vanuit de kassa geld weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 44-jarige inwoner van Wyns aangifte.

112Fryslan