Politieberichten van donderdag 15 april.

Politie houdt man aan voor brandstofdiefstal
HARLINGEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 37-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal van brandstof. De man hield zich verdacht op bij een tankstation en trok daarmee de aandacht van agenten. In de auto van de man troffen de agenten gereedschappen aan die bedoeld zijn voor het overhevelen van brandstof. Daarnaast vonden zij nog een hoeveelheid harddrugs in de auto. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor ingesloten werd. De auto en de aangetroffen drugs werden in beslag genomen.

Voorjaar is begonnen: politie start met landbouwcontroles
FRYSLAN – De politie start vanaf donderdag 15 april weer met toezicht op het landbouwverkeer. De afgelopen jaren heeft de politie intensiever gecontroleerd, vooral in het voorjaar en in het najaar, op landbouwverkeer en landbouwvoertuigen. Tijdens die momenten gaan de agrariërs het land bewerken en zijn zij veel op de weg en in het verkeer aanwezig.

Waarom controleren?
Bij relatief veel ongevallen zijn landbouwvoertuigen betrokken, helaas ook nog met dodelijke afloop of ziekenhuisgewonden.Het aandeel van dergelijke ongevallen in het verkeer is te hoog, mede gezien het feit dat het landbouwverkeer maar relatief weinig kilometers maakt. De ongevallen worden bovendien steeds ernstiger. Uit de controles van afgelopen jaren kwam naar voren dat landbouwtractoren niet voldeden aan de inrichtingseisen, voertuigeisen en gebruikerseisen. De politie hoopt door de voortgang van deze jaarlijkse controles het aantal verkeersongevallen, waarbij landbouwvoertuigen zijn betrokken, terug te dringen.

Waar wordt op gelet?
Bij een controle wordt gelet op bijvoorbeeld het voeren van verlichting, in het bijzonder remlichten en richtingaanwijzers. Maar ook op de afstelling van spiegels, kapotte of ontbrekende spiegels, of op scherpe (uitstekende) delen een voertuig kunnen zitten. Bijvoorbeeld kuilsnijders en mestindicatoren. Belangrijke doelstelling van de landbouwcontroles van politie Fryslân is het verhogen van de verkeersveiligheid, voor de bestuurders zelf, als voor overige verkeersdeelnemers.

Naast de intensievere controles in het voorjaar- en najaar neemt de politie het toezicht mee in de dagelijkse surveillances. De controle in het voorjaar loopt tot en met 15 mei.

Wat zijn de eisen?
De informatiebrochure ‘Landbouwverkeer opvallend beter’ beschrijft de eisen en voorbeelden met betrekking tot het landbouwverkeer en is ook hier de downloaden.

Getuigen gezocht van tasjesdiefstal
DRACHTEN- De politie is op zoek naar getuigen van de diefstal van een tas die zaterdagmiddag 10 april om 14.30 uur plaatsvond in een winkel aan de Ringweg. Een getuige, een stevige man, zag dat twee mannen de tas van een 42-jarige inwoonster van Drachten wegnamen en er vervolgens vandoor gingen. Op zoek naar de verdachten heeft de aangeefster ook nog met twee mensen gesproken en aan hen gevraagd of zij de verdachten ook hadden gezien. Dit gesprek vond plaats nabij het Schuttersveld/Bikkelstenen. De politie wil graag met de getuige en de andere personen waarmee de aangeefster heeft gesproken in contact komen. In deze zaak zijn inmiddels twee 19-jarige verdachten, beide inwoners van Drachten aangehouden. De tas van de aangeefster is later in Het Schuttersveld aangetroffen. De getuigen kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844. Wenst u anoniem te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Rijbewijs na snelheidsovertreding
WOLVEGA- De politie heeft woensdagavond op de A32 het rijbewijs van een 43-jarige inwoner van Emmen ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en controleerde zijn snelheid met de lasergun. Hierbij werd een snelheid van 179 kilometer per uur gemeten, terwijl op de weg 120 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor vernieling auto
BOORNBERGUM- De politie heeft woensdagavond een 19-jarige inwoner van Boornbergum aangehouden op verdenking van vernieling van auto. Een getuige zag dat de man met een mes een auto beschadigde en vervolgens een woning binnen liep. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie, waarna de verdachte aangehouden kon worden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor ingesloten werd. Een 22-jarige inwoner van Boornbergum deed aangifte.

Pinpas gestolen na babbeltruc
HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een bankpas in een woning aan de Alma Tademaweg. Een man belde bij zijn slachtoffer aan en deed zich voor als een medewerker van thuiszorg. Met een smoes wist hij de bakpas van de vrouw in zijn bezit te krijgen. Omdat het slachtoffer het verhaal niet vertrouwde, belde zij haar zoon op. Op dat moment kreeg de verdachte argwaan en ging er vandoor. De bankpas gegevens werden direct door de vrouw geblokkeerd. De 82-jarige inwoonster van Heerenveen deed aangifte.

Signalement van de dader:

[bullets]Blanke man
Leeftijd ongeveer 35-40 jaar
Donkere ogen en een tenger postuur
De man droeg een slordige baard
Gebrekkig gebit (er missen tanden)
Buitenlands accent
De man droeg een zwarte driekwarts jas en een donkere broek[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die de man hebben gezien of deze mogelijk kennen. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Dode lammeren in sloot gedumpt
GROU- De politie stelt een onderzoek in naar de vondst van twee dode lammeren in een sloot aan de Klif. Een melder zag de kadavers in het water liggen en waarschuwde de politie. De dieren zijn vermoedelijk tussen dinsdag 13 april 18.00 uur en woensdag 14 april 18.00 uur in het water gedumpt. Dode dieren moeten altijd worden aangemeld bij een destructiebedrijf die vervolgens voor de verwerking zorgt.

Inbraken in vrachtwagens
DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar drie inbraken in vrachtwagens die geparkeerd stonden bij een bedrijf aan de Currielaan. De inbraken vonden in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Door van de vrachtwagens een raam te vernielen wisten de daders uit één van de vrachtwagens een bankpas weg te nemen. Een 43-jarige inwoner van Kollumerzwaag deed aangifte.

Diefstal uit woning
GORREDIJK- De politie onderzoekt de diefstal van een computer en fotocamera uit een woning aan de Vlecke. De diefstal vond in de nacht van woensdag op donderdag plaats. De eigenaresse, een 20-jarige inwoonster van Gorredijk, werd midden in de nacht wakker van geluiden. Toen zij in de woonkamer kwam, zag zij dat de goederen waren weggenomen. Het is onbekend hoe de daders de woning binnen zijn gekomen. De vrouw deed aangifte.

Politie rolt drie hennepkwekerijen op
Sint-Jacobiparochie / Beetgumermolen / Oudebildtzijl- De politie heeft woensdagmiddag drie hennepkwekerijen ontmanteld. In een schuurtje achter een woning aan het Westeinde in Sint-Jacobiparochie troffen agenten 144 hennepplanten aan. Een 40-jarige man uit Sint-Jacobiparochie werd aangehouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. In een woning aan de J.H. van Aismawei in Beetgummermolen werden op de zolder van een woning en in een koelcel 435 hennepplanten aangetroffen. Hier kon geen verdachte aangehouden worden. Op de Nieuwebildtdijk in Oudebildtdijk werden in drie verschillende schuren 774 hennepplanten aangetroffen. Hier werd een 28-jarige man aangehouden die illegaal in ons land verblijft. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor ingesloten werd. Na verhoor zal de man ons land moeten verlaten. Bij alle drie kwekerijen werd de elektriciteit illegaal afgenomen. Alle planten en elektrische apparatuur werd in beslaggenomen.

112Fryslan