Politieberichten van donderdag 14 juni


Twee jonge inbrekers aangehouden

STIENS – Het woninginbrakenteam van politie Fryslân heeft dinsdag twee 14-jarige jongens uit Stiens en Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van woninginbraken en bedreiging. De afgelopen periode vonden in Stiens veel woninginbraken plaats. Reden voor de politie om een onderzoek in te stellen. Zo werd extra gesurveilleerd, getuigen uitgebreid gehoord en ook werd sporenonderzoek verricht. Al snel kwamen de twee 14-jarigen in beeld. Afgelopen dinsdag gaf de officier van justitie toestemming om het duo aan te houden. De twee worden in ieder geval verdacht van vier woninginbraken in Stiens, één in Sint Annaparochie, één in Grou en poging tot woninginbraak in Leeuwarden. Daarnaast worden de twee ook nog verdacht van een bedreiging in een kleedkamer van een sportvereniging in Sint Annaparochie. Beide jongens zitten vast en worden gehoord door rechercheurs van het woninginbrakenteam. Eén van de 14-jarige jongens wordt vrijdag in opdracht van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris.

Lichaam vermiste watersporter aangetroffen

WORKUM- Politieagenten van het KLPD (Korps Landelijke Politiediensten) hebben dinsdagavond het levenloze lichaam van de vermiste 58-jarige inwoner van Witten (Dld) in het water van de jachthaven It Soal aangetroffen. De man, die met zijn boot in een jachthaven lag aangemeerd, werd sinds zondagmorgen 11 uur vermist. Rond dat tijdstip vond het laatste contact plaats met andere watersporters die met hun boot naast hem lagen aangemeerd. Om 15.00 uur keerden zij met hun boot in de jachtavond terug en troffen de boot van hun buurman leeg en onafgesloten aan. Maandagavond ontving de politie vanuit Duitsland bericht, dat de man niet thuis was gekomen en ook niet op zijn werk was verschenen. De politie heeft maandagavond in het water rondom de boot een zoektocht gehouden maar het lichaam werd toen niet aangetroffen. Dinsdagmiddag werd de zoektocht door de agenten van KLPD voortgezet en werd met sonarapparatuur het water in de omgeving van de boot doorzocht. Rond 19.00 uur werd het lichaam van de man aangetroffen. Een misdrijf wordt uitgesloten.

Transportcontrole

DRACHTEN – De politie heeft dinsdag in samenwerking met het KLPD, RDW en de AID een grote transportcontrole gehouden. Zowel van de A7 als de Waldwei werden vrachtwagen naar de controleplaats op het terrein van Rijkswaterstaat gebracht. Daar werden in totaal 44 vrachtwagens gecontroleerd. De agenten maakten 15 keer proces-verbaal op voor onder andere overbelading, gladde banden, te hoge lading, geen vervoersvergunning, gemanipuleerde tachograaf door middel van een magneet en defecte luchtvering. Ook kregen vijf vrachtwagenchauffeurs een waarschuwing.

Lood gestolen

DOKKUM- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van 75 meter lood uit een leegstaand schoolgebouw aan de Hantumerweg. Vermoedelijk tussen 2 en 5 juni werd het lood gestolen.

Een 61-jarige inwoner Hiaure deed aangifte.

Inbraken in caravans

BAKKEVEEN- De politie onderzoekt drie inbraken in stacaravans op een camping aan de Duerswaldmerwei. In de nacht van dinsdag op woensdag werden uit de caravans televisies, een spelcomputer en gereedschap gestolen. De eigenaren deden aangifte.

Hennepkwekerij ontmanteld

DRACHTEN- De politie heeft woensdagmorgen rond 09:10 uur op de Nova Cura een 32-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. De agenten via diverse anonieme meldingen en eigen onderzoek informatie gekregen dat er op het woonadres van de verdachte een in werking zijnde hennepkwekerij zou bevinden. In de woning troffen de agenten vervolgens 69 hennepplanten aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De planten en apparatuur werden in beslag genomen.

Automobilist zwaar gewond na aanrijding

NOORDWOLDE – De politie heeft woensdagochtend op deWestvierdeparten een ernstige aanrijding onderzocht, waarbij een 43-jarige automobiliste uit Steenwijk zwaar gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwam de vrouw met haar auto in botsing met een vrachtwagen. De 38-jarige vrachtwagen chauffeur uit Zwolle verklaarde tegenover de agenten dat hij nog krachtig had geprobeerd te remmen, maar een aanrijding kon de man niet meer voorkomen. De 38-jarige moest door het personeel van de ambulance, traumahelikopter en brandweer uit haar zwaar beschadigde auto worden gehaald. Vervolgens werd het slachtoffer gestabiliseerd en per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Snelheidscontrole op A7

NIJ BEETS/JOURE – De politie heeft woensdag op de A7 nabij Nij Beets en Joure op snelheid gecontroleerd. Deze controle met de lasergun werd gehouden in het kader van het project A7 Veilig. Nabij Nij Beets kregen drie bestuurders een stopteken nadat ze met hoge snelheid de controle met de lasergun waren gepasseerd. De hoogst gemeten snelheid betrof 172 kilometer per uur, een overschrijving van maximale snelheid van 46 kilometer. Tegen de drie bestuurders werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Later die middag en avond werd gecontroleerd op de A7 nabij Joure. Hier werd proces-verbaal opgemaakt tegen 15 automobilisten vanwege forse snelheidsovertredingen. Twee automobilisten, een 65-jarige inwoner van Sneek en een 35-jarige inwoner van Lemmer, reden zo snel dat naast een proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Het duo reed respectievelijk 195 en 189 kilometer per uur.

Aangehouden voor poging doodslag

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een steekincident in een woning aan de Princessenweg. Daarbij werden twee inwoners van Leeuwarden van 39 en 50 jaar aangehouden. Woensdagmiddag kreeg de politie via 1-1-2 een melding dat iemand met een mes was gestoken. Agenten gingen dan ook naar de opgegeven locatie. Daar troffen zij de gewonde 39-jarige man aan die vertelde dat hij door de 50-jarige verdachte tijdens een ruzie met een mes was gestoken. Daarbij was ook de verdachte gewond geraakt. De 39-jarige gewonde man werd per ambulance over gebracht naar het ziekenhuis in de stad. Uit onderzoek bleek dat ook de 50-jarige verdachte zich in het ziekenhuis had gemeld voor medische behandeling. Hij werd daar aangehouden. Na medische behandeling werd ook de 39-jarige aangehouden op verdenking van poging doodslag. De mannen werden overgebracht naar het politiebureaubureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten Daar zal worden uitgezocht wat de reden van de ruzie is geweest. In de woning van de 39-jarige Leeuwarder werd door forensische opsporing onderzoek gedaan.

Man gewond na “val” uit raam.

BEETSTERZWAAG- De politie stelt een onderzoek in naar een ongeluk bij een woning aan het Ruiterspad. Woensdagavond rond 22.15 uur werd de 20-jarige bewoner achter zijn woning zwaar gewond aangetroffen. Hij was mogelijk gesprongen of gevallen uit een raam. Eerder die avond kregen agenten een melding dat een automobilist onder invloed van alcohol in zijn auto reed. Getuigen hadden gezien dat de man slingerend met zijn auto over de Greide reed en vervolgens door een tuin van een woning reed. Getuigen noteerden het kenteken en het merk van de auto en belden direct via 1-1-2 de politie. Even later troffen de agenten de beschadigde auto in de van Trijenslaan aan. Uit onderzoek ter plaatse bleek dat de verdachte naar een woning aan het Ruiterspad was gegaan. Na aanbellen wenste de 20-jarige verdachte de deur niet te openen, waarna de agenten besloten om de woning via een machtiging te betreden. Tijdens het telefonisch contact met de hulpofficier van justitie, die de machtiging tot binnentreden verleende, werden de agenten door omstanders gewaarschuwd dat een persoon gewond achter de woning op de grond lag. Hier troffen de agenten de verdachte aan die van zeven meter hoogte uit het raam was gesprongen of gevallen. De man, die onder invloed van alcohol verkeerde, bleek zwaar gewond te zijn en direct werd de ambulance gewaarschuwd. Eenmaal ter plaatse werd besloten om het slachtoffer per traumahelikopter over te laten brengen naar het UMCG in Groningen.

Brand in garage

JOURE – De politie onderzoekt een brand in een garage naast een woning aan De Ulekamp. Tijdens de voetbalwedstrijd Nederland – Duitsland zagen de bewoners plotseling rook uit de garage komen. De brandweer werd daarop gewaarschuwd. Het vuur werd door hen geblust. Nader onderzoek door de politie zal moeten uitwijzen hoe de brand is ontstaan.

Man gewond na aanrijding auto

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Brandemeer een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Een 15-jarige inwoner van Leeuwarden was tegen een geparkeerde auto aangereden en kwam ten val. Hij liep daarbij een hoofdwond op. Hij werd per ambulance overgebracht naar hert MCL in Leeuwarden.

Coniferenhaag in brand

NOORDWOLDE- De politie stelt een onderzoek naar een geval van mogelijke brandstichting die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond aan de Bovenstreek. Rond 02.30 uur werden de brandweer en politie gebeld voor een coniferenbrand. De brandweer had de brand snel geblust maar kon niet voorkomen dat het vuur de 15 meter hoge haag vernielde. De politie sluit brandstichting niet uit. Een 34-jarige inwoonster van Noordwolde deed aangifte.

Aangehouden voor vernielingen en mishandeling

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag drie inwoners van Drachten van 17, 17 en een 16 jaar op het Noorderend aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. De mannen hadden in een opvangcentrum diverse vernielingen gepleegd, waaronder het vernielen van een meterkast en meubels. Daarnaast had het drietal een man (leeftijd en woonplaats onbekend) mishandeld. De inmiddels gearriveerde agenten wisten de drie verdachten aan te houden en over te brengen naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Het slachtoffer doet aangifte.

Nauwelijks incidenten na verloren wedstrijd

FRYSLAN- In Fryslân hebben zich na de verloren voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland weinig incidenten voorgedaan. In Leeuwarden moest de politie een al te uitbundig feestende groep Duitsers tegen zichzelf in bescherming nemen. De groep verspreidde zich nadat de Oosterburen doorkregen dat de politie ze in een bepaald horecagebied niet wilde toelaten. Een Duitse voetbalsupporter kreeg op de Eewal in Leeuwarden een klap in het gezicht op van een tot nu toe onbekende man. De Duitser moest in het ziekenhuis worden behandeld. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan