Politieberichten van donderdag 14 april.

Voorjaar is begonnen: politie start met landbouwcontroles
FRYSLAN – De politie start vanaf vrijdag 15 april aanstaande weer met toezicht op het landbouwverkeer. De afgelopen jaren heeft de politie intensiever gecontroleerd, vooral in het voorjaar en in het najaar, op landbouwverkeer en landbouwvoertuigen. Tijdens die momenten gaan de agrariërs het land bewerken en zijn zij veel op de weg en in het verkeer aanwezig.

Waarom controleren?
Bij relatief veel ongevallen zijn landbouwvoertuigen betrokken, helaas ook nog met dodelijke afloop of ziekenhuisgewonden.Het aandeel van dergelijke ongevallen in het verkeer is te hoog, mede gezien het feit dat het landbouwverkeer maar relatief weinig kilometers maakt. De ongevallen worden bovendien steeds ernstiger. Uit de controles van afgelopen jaren kwam naar voren dat landbouwtractoren niet voldeden aan de inrichtingseisen, voertuigeisen en gebruikerseisen. De politie hoopt door de voortgang van deze jaarlijkse controles het aantal verkeersongevallen, waarbij landbouwvoertuigen zijn betrokken, terug te dringen.

Waar wordt op gelet?
Het accent bij de controles ligt dit jaar op het op de juiste wijze markeren van de verwisselbare uitrustingsstukken. Deze uitrustingsstukken zijn die (machineonder)delen die in de hef van de tractor worden geplaatst. Sinds twee jaar worden deze machines geen ‘lading’ genoemd maar uitrustingstukken. Bij de meeste agrariërs is dit niet in orde. Zo moet er altijd een bord met diagonale strepen op de uitrustingsstukken zitten.

Daarnaast wordt gecontroleerd op het voeren van verlichting, de afstelling van spiegels, kapotte of ontbrekende spiegels en op scherpe (uitstekende) delen die op een voertuig kunnen zitten. Dit kan bijvoorbeeld kuilsnijders en mestinjectoren betreffen. De hoogte van een boete voor het niet juist afschermen van uitstekende delen van het landbouwvoertuig bedraagt 180 euro. Belangrijke doelstelling van de landbouwcontroles van politie Fryslân is het verhogen van de verkeersveiligheid, voor de bestuurders zelf, als voor overige verkeersdeelnemers.

Naast de intensievere controles in het voor- en najaar neemt de politie het toezicht mee in de dagelijkse surveillances. De controle in het voorjaar loopt tot en met 15 mei.

Politie zoekt eigenaren gestolen goederen
TYTJERKSTRADIEL – De politie is met de aanhouding van vijf mannen voor de openlijke geweldpleging op 2 april bij een jeugdcentrum aan de van Weerden Poelmanstraat, ook de verdachten van een reeks inbraken en diefstallen op het spoor gekomen. In nog niet alle gevallen van diefstal is aangifte gedaan. De politie roept de slachtoffers op alsnog aangifte te doen.

Openlijke geweldpleging
Woensdag 6 en donderdag 7 april werden vijf mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging op 2 april bij een jeugdcentrum aan de van Weerden Poelmanstraat. Het ging hier om een 29-, 20-, en 21-jarige man uit Hurdegryp, een 20-jarige man uit Noardburgum en een 19-jarige man uit Tytsjerk. Later werd nog een 17-jarige man uit Hurdegaryp aangehouden. Alle mannen werden gehoord. De 20- en 21-jarige mannen uit Hurdegaryp en de 19-jarige man uit Tysjerk mochten na verhoor het bureau weer verlaten. Tegen de andere mannen werd voor deze geweldpleging proces-verbaal opgemaakt.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek bleek dat twee verdachten van de geweldpleging ook in verband gebracht konden worden met een reeks inbraken en diefstallen. Het ging hierbij om de 19-jarige man uit Tytsjerk en de 29-jarige man uit Hurdegaryp. Zij werden na heenzending onmiddellijk weer aangehouden. Later werd nog een 19-jarige man uit Hurdegaryp aangehouden. Beide 19-jarigen mocht na verhoor het bureau weer verlaten. De 29-jarige man is voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Opgeloste en openstaande zaken
Met de aanhouding van de 29-jarige verdachte zijn vier inbraken en vier diefstallen opgelost. Van drie andere diefstallen, een buitenboordmotor in Haskerdyken, twee ankers uit een boot in Ryptsjerk en een navigatiesysteem uit een auto in Hurdegaryp, is bij de politie nog geen aangifte gedaan. Alle feiten hebben plaatsgevonden in de zomermaanden van 2010. De politie roept de eigenaren op dit via politiebureau Burgum (0900-8844) alsnog te doen.

Kluis geleegd bij inbraak
FRANEKER – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een pand aan het Filosofenpad. Tussen dinsdagmiddag 16.30 uur en woensdagmorgen 08.30 uur kwam men binnen door een raam, waarna een kluis opengebroken werd. Uit de kluis werd contant geld weggenomen. Een 45-jarige man uit Harlingen deed aangifte.

Diefstal scooter
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een rood/zwarte Aprilia SR50 scooter, met het kenteken DV-002-V, Deze werd woensdag tussen 06.45 en 10.30 uur weggenomen voor de woning van de eigenaar aan de Noordvlietstraat. De 16-jarige eigenaar deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 55-jarige automobilist uit Heerenveen. De man reed omstreeks 10.15 uur op het Burgemeester Kuperusplein toen hij voor een controle door surveillerende agenten een stopteken kreeg. De agenten vermoeden dat de man gedronken had, waarna hij overgebracht werd naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 1045 ug/l, naast de invordering van het rijbewijs goed voor een rijverbod van dertien uur en proces-verbaal.

Vrouw gewond bij aanrijding
HARKEMA – De politie heeft woensdagmorgen een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Homear, waarbij een 80-jarige vrouw uit Niekerk gewond raakte. Een 23-jarige automobilist uit Harkema reed rond 08.15 uur op de Homear toen hij bij de kruising met de Nijkamp in botsing kwam met de 80-jarige vrouw die van links aan kwam rijden. De vrouw werd met letsel aan haar arm en been overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Getuigen mishandeling gezocht
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die dinsdagmiddag rond 15.00 uur plaatsgevonden heeft op de Oostergrachtswal. Een 21-jarige vrouw fietste hier in de richting van de Kanaalstraat toen zij geraakt werd door de spiegel en deur van een grijze auto die haar voorbijreed. Even verderop stopte de automobiliste en stapte uit de auto. Het slachtoffer verklaarde dat de vrouw daarna tegen haar begon ruzie te maken en haar met twee handen wegduwde. Het slachtoffer zat nog op haar fiets en viel door de duw op de grond. Ze raakte hierbij gewond aan haar pols en achterhoofd. De laptop die ze bij zich had raakte beschadigd. De automobiliste stapte vervolgens weer in haar auto en reed weg. De politie is op zoek naar getuigen van dit voorval en vraagt die mensen contact op te nemen via 0900 – 8844.

Dealer aangehouden
BEETSTERZWAAG – De politie heeft woensdagmiddag op de Gealeane een 46-jarige inwoner van Gorredijk aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Agenten hadden informatie gekregen dat de man in drugs zou handelen. Hierop werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. Woensdagmiddag zagen agenten de 46-jarige man fietsen nabij Beetsterzwaag. Ze besloten hem te controleren. Tijdens de fouillering werd een groot geld bedrag gevonden en een kleine hoeveelheid heroïne. Het geld en drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
OUDEHASKE – De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 38-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. De man kreeg op de A7 een stopteken van een motoragent. Hij negeerde dit stopteken echter en reed vervolgens in op een motoragent. Die kon door extra gas te geven een aanrijding voorkomen. De automobilist kreeg vervolgens wederom een stopteken. Hij voldeed hier wel aan en er volgde een gesprek. Tijdens dit gesprek beledigde hij één van de agenten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd vanwege het gevaarlijk rijgedrag.

Inbreker aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak. De 27-jarige bewoner van een woning aan de Johannes Semsstraat hoorde gerommel op de benedenverdieping. De man ging op onderzoek uit en eenmaal beneden stond hij oog in oog met een inbreker. Die ging er vervolgens vandoor. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Na een zoektocht in de omgeving kon de 34-jarige Leeuwarder worden aangehouden. Hij voldeed aan het opgegeven signalement. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Rijden zonder rijbewijs
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond op de K.R. Poststraat een 29-jarige automobilist uit Joure aangehouden op verdenking van het rijden zonder geldig rijbewijs. Surveillerende agenten zagen de man rijden over de Stadionweg. Hij kreeg een stopteken op de K.R. Poststraat. De man kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden. Eenmaal op het politiebureau werd duidelijk dat hij geen rijbewijs had. Hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor poging tot doodslag
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 26-jarige automobilist uit Ureterp aangehouden op verdenking van poging tot doodslag en het rijden onder invloed van drugs en/of medicijnen. Eerder die avond had de automobilist in de Blauwverversregel een 21-jarige bromfietsster uit Drachten aangereden. De vrouw kon met haar scooter nog net overeind blijven. Diverse buurtbewoners belden de politie en meerdere agenten kwam ter plaatse. In één van de tuinen van woningen in de Blauwverversregel hielden agenten de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs van een 55-jarige automobilist uit Wolvega ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De man werd gecontroleerd op het Van Der Sandeplein. Omdat het sterke vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 670u g/l, goed voor een rijverbod en proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Inbraak in winkel
SINT NICOLAASGA – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Lemmerweg. In de nacht van woensdag op donderdag werden uit de winkel 30 fietsen gestolen. Het is nog onduidelijk hoe men precies is binnen gekomen. Namens de gedupeerde winkel deed een 57-jarige inwoner van Sint Nicolaasga aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Diefstal lood
SNEEK – De politie onderzoekt een poging van diefstal van lood van een gebouw aan het Kaatsland. In de nacht van woensdag op donderdag kregen surveillerende agenten een melding dat getuigen personen op het dak van het betreffende gebouw hadden zien lopen. De getuigen vertrouwden het niet en waarschuwden direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten arriveerden vluchten de personen van het dak. Ondanks een grote zoektocht werden ze niet meer aangetroffen. Op het dak lagen een aantal pakketjes met losgesneden lood. De eigenaar van het pand moet nog aangifte doen.

Tweede verdachte gehoord in onderzoek naar sinaasappelkanon
DOKKUM – De politie heeft naar aanleiding van het incident met het sinaasappelkanon in Dokkum afgelopen zondag, een tweede verdachte gehoord. Tijdens onderzoek kwam de naam van de 33-jarige inwoner van Twijzelerheide naar voren. De verdachte verklaarde dat hij uit balorigheid gehandeld had. Zondagavond werd al een 24-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden. De actie van de politie had veel indruk gemaakt op de twee verdachten. In opdracht van de officier van justitie zal tegen de eigenaar van het kanon, de 24-jarige inwoner van Twijzelerheide, en zijn 33-jarige dorpsgenoot proces-verbaal worden opgemaakt.

112Fryslan