Donderdag 13 oktober

Politieberichten van donderdag 13 oktober

Sieraden buit bij woninginbraak

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Gymnasiumstraat die woensdagmorgen plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Daarna werden uit de woning geld en sieraden weggenomen. De 28-jarige bewoonster deed aangifte.

Drugsdealers aangehouden

NOORDOOST FRYSLAN – De politie heeft in een onderzoek naar de handel in harddrugs in Noordoost Fryslân een 27-jarige inwoner van De Westereen en een 25-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden. Beide dealers kwamen in beeld bij de politie na anonieme tips. De twee verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. Het duo wordt deze week op vordering van de officier van justitie geleidt voor de rechter-commissaris. Het onderzoek gaat verder en meer aanhoudingen sluit de politie dan ook niet uit.

Aanhouding verdachten

Op 10 oktober 2011 werd de 27-jarige inwoner van de Westereen in zijn woning aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. In de woning van de man werden goederen aangetroffen die in verband kunnen worden gebracht met het dealen in harddrugs. De auto van deze verdachte werd door de agenten in beslag genomen. De man uit De Westereen wordt er van verdachte dat hij zich samen met een 25-jarige inwoner uit Twijzelerheide schuldig heeft gemaakt aan dealen van harddrugs in de wijde omgeving rondom hun woonplaatsen. De 25-jarige werd op 11 oktober eveneens in zijn woning aangehouden. In de auto van deze verdachte werd een gebruikershoeveelheid cocaïne aangetroffen.

Alcoholcontrole specifiek gericht op vrachtwagenchauffeurs

WITMARSUM – De politie heeft woensdag tussen 06.00 uur en 14.00 uur een alcoholcontrole gehouden op de A7 nabij de Afsluitdijk en Witmarsum. De controle was specifiek gericht op vrachtwagenchauffeurs. In totaal moesten 156 chauffeurs, waarvan 21 afkomstig uit het buitenland, blazen. Geen van de vrachtwagenchauffeurs verkeerde onder invloed van alcohol en dat stemde de politie dan ook tevreden.

Auto-inbraken

BURGUM/OUDEHASKE- De politie onderzoekt vier auto-inbraken die in de nacht van zondag op maandag op dinsdag plaatsvonden op diverse locaties in Burgum en Oudehaske. Uit een auto die geparkeerd stond in de Hooijengastrjitte werd een airbag uit de auto weggenomen. In de Burgemeester Steenhuislaan werd een navigatiesysteem uit een auto gestolen. In de Bothenius Lohmanlaan en in de Panhuyslaan werden twee auto opengebroken. Hier werd niets weggenomen. In nacht van zondag op maandag werden drie auto’s geparkeerde auto’s aan de Bugel en de Turfkoer in Oudehaske opgebroken, waarna de airbags werden gestolen. Alle gedupeerden deden aangifte.

Gewelddadige fietsendief aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag een 21-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Een getuige had gezien dat de verdachte in de Prins Hendrikstraat een fiets wilde stelen en waarschuwde de hem bekende eigenaar. Deze zat in een horecagelegenheid samen een vriend een kopje koffie te drinken. Toen hij naar buiten liep, zag hij dat de verdachte er met zijn fiets ervandoor wilde gaan. De twee besloten de verdachte aan te houden. Bij het aanspreken van de verdachte kreeg de eigenaar van de fiets, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, een vuistslag tegen zijn gezicht. Vervolgens ontstond een worsteling waarna de verdachte door de beide mannen kon worden aangehouden. De Burgumer werd overgedragen aan de de inmiddels gewaarschuwde agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor vervaardigen softdrugs

MARRUM- De politie heeft woensdagmiddag in een woning aan de Hoge Herenweg een 44–jarige man en een 28-jarige vrouw, beiden inwoners van Marrum, aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. De agenten die in de woning waren en onderzoek instelden in verband met een bedreiging troffen hier een tweetal kleine hennepkwekerijen aan. In een kweekkast beneden in de woning werden 141 stekjes aangetroffen, terwijl in een kledingkast boven in de woning 30 stekjes en 29 grotere hennepplanten werden aangetroffen. Vervolgens werden er nog een kleine hoeveelheid harddrugs vermoedelijk XTC en amfetamine gevonden. In een andere ruimte werd een nepvuurwapen aangetroffen. De drugs en het imitatiewapen werden in beslag genomen. De beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor mishandeling

OOSTERWOLDE- De politie heeft woensdagavond op de Tjongerhof een 20-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van mishandeling. In de woning waar de verdachte samen met twee vrouwen aanwezig was, ontstond ruzie om een zakelijk geschil. Een 48-jarige inwoonster van Wolvega verliet de woning en liep naar buiten. Daar werd zij door de verdachte vastgepakt en op de straat gegooid. De vrouw raakte daardoor licht gewond. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Beurs gestolen na insluiping

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van twee portemonnees die woensdagavond uit een woning aan de Tylkedam werden weegenomen. De dader kwam de woning binnen door een niet afgesloten achterdeur. Tijdens de diefstal waren mensen in de woning, maar die merkten de diefstal niet op. Een 64-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Geldbedrag gestolen na diefstal pinpas

DOKKUM- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een portemonnee met daarin een pinpas. Deze diefstal vond die woensdagmiddag plaats aan de Wieringerwei in Nes. Het slachtoffer, een 75-jarige inwoonster van Nes, had de boodschappen met haar pinpas afgerekend bij een supermarkt in Dokkum. Toen zij naar huis reed werd zij gevolgd door lichtkleurige personenauto met daarin vermoedelijk twee inzittenden. De auto voerde een buitenlands kenteken. Toen zij voor haar woning stopte, stopte ook de lichtkleurige auto. Vervolgens werd zij aangesproken door een man die in gebrekkig Engels sprak. Hij vroeg de vrouw de weg en hij toonde haar daarbij een wegenkaart. Nadat de vrouw de man behulpzaam was geweest liep hij weg. De man stapte in zijn auto en reed weg. Even later ontdekte de vrouw dat de pinpas uit haar portemonnee weg was genomen. Toen zij deze wilde blokkeren, bleken twee grote geldbedragen van haar bankrekening waren gehaald. Het slachtoffer deed aangifte.

Signalement verdachte:

*Blanke man
*Normaal postuur
*Lengte 1.70 m.
*Breed gezicht
*Donkere ogen
*Leeftijd ongeveer 25-30 jaar
*Opvallende gekleurde pet (baseballcap)
*Gebrekkig Engels sprekend
De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze diefstal. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Vrouw gewond na aanrijding

DRACHTEN- De politie heeft woensdagmiddag op de kruising van de Splitting en Leidijk afgehandeld, waarbij een 22-jarige inwoonster van Drachten lichtgewond raakte. Zij verleende, terwijl zij op haar fiets reed en de kruising overstak, geen voorrang aan een auto die bestuurd werd door een 30-jarige automobilist uit Drachten. De twee kwamen met elkaar in botsing. De fietsster werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Toename inbraken bestelbussen

FRYSLAN– De politie ziet de afgelopen weken weer een toename van het aantal inbraken in bestelbussen. In het oosten van de provincie, op de lijn van Wolvega naar Noardburgum, werden sinds augustus 2011 in 35 bestelbusjes ingebroken. Daarbij bestond de buit voornamelijk uit duur gereedschap. De politie vraag de eigenaren van deze bussen alert te zijn. Niet alleen in het oosten van Fryslân is een toename te zien van het aantal inbraken. Ook elders in het land wordt met enige regelmaat ingebroken in bestelbussen. De politie Fryslân probeert daarom in samenwerking met andere politiekorpsen deze vele inbraken een halt toe te roepen.

Preventieadvies

U als eigenaar van een bestelbus kunt zelf ook veel doen om een inbraak in uw voertuig te voorkomen. Het advies is om uw gereedschap goed te merken en uw bestelbus te parkeren in een garage en/of bedrijfsloods. U kunt natuurlijk ook uw dure gereedschap uit uw bestelbus halen. Is dat niet mogelijk probeer dan er voor te zorgen dat uw geparkeerde bestelbus in het licht van een lantaarnpaal staat of dat de laaddeur van uw bestelbus zo dicht mogelijk tegen een muur staat, zodat men moeilijker bij uw gereedschap kan komen. Daarnaast vraagt de politie om bij verdachte situaties direct 1-1-2 te bellen. Met een goede beschrijving van personen en eventuele betrokken auto’s kan de politie snel in actie komen.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan