Fryslân, 13-08-2009 • Politieberichten van woensdag 12 augustus 07.00 uur t/m donderdag 13 augustus 07.00 uur

Drachten: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een groene Mazda Demio, XD-JP-34. De auto werd in de nacht van dinsdag op woensdag van een parkeerplaats voor een woning aan De Nova Cura weggenomen. De 49-jarige eigenaresse van de auto verklaarde tegenover de politie dat ze haar handtas was verloren. In deze tas zaten vermoedelijk de autosleutels. De 49-jarige vrouw uit Drachten heeft aangifte gedaan.

Drachten: politie onderzoekt inbraak in bouwcontainer
De politie onderzoekt een inbraak in een bouwcontainer aan de Kelvinlaan. In de nacht van dinsdag op woensdag werd het slot van de container geforceerd. Uit de bouwcontainer werden twee gereedschapskisten en een kabelhaspel weggenomen. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 33-jarige inwoner van Dokkum aangifte.

Jubbega: omstanders redden drenkeling
Twee omstanders hebben woensdagochtend een 40-jarige inwoner van Zeist uit het water van De Tjonger gehaald. De man was aan boord van een schip en hij kreeg net voor de sluis vermoedelijk een epileptische aanval. Het slachtoffer viel vervolgens in het water. Twee omstanders, waaronder de sluiswachter, bedachten zich geen moment. Ze hielden het hooft van de man boven water, waarna hij door de gealarmeerde hulpverleners uit het water werd gehaald. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Wirdum: politie houdt verdachten aan na winkelinbraak
De politie heeft maandagmorgen twee inwoners van Eindhoven van 20 en 25 jaar en een 20-jarige inwoner van Nuenen nabij bij Follega aangehouden. Het trio wordt er van verdacht ze in de nacht van zondag op maandag een inbraak hebben gepleegd bij een winkel aan de Greate Buorren. Een getuige zag dat de mannen de ruit van de winkel vernielden, naar binnen gingen en vervolgens een grote hoeveelheid sigaretten buit maakten. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en gaf een signalement van de daders door. De politie stelde een onderzoek in de omgeving in, maar er werd niemand aangetroffen. Toen de agenten net buiten het dorp waren, zagen ze een auto rijden. De bestuurder van de auto kreeg een stopteken, waarna er een controle volgde. De inzittenden voldeden aan het signalement dat de getuige had door gegeven. Toen er ook nog een grote hoeveelheid sigaretten werd gevonden, besloten de agenten de drie aan te houden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens onderzoekt de politie of de mannen ook betrokken zijn geweest bij soortgelijke inbraken. Het trio is dan ook in verzekering gesteld.

Wolvega: politie zoekt getuigen van diefstal hooi
De politie zoekt getuigen van een diefstal van hooi vanaf een weiland aan de Stellingenweg. De diefstal is vermoedelijk gepleegd tussen woensdag 5 augustus om 22.00 uur en donderdag 6 augustus om 11.00 uur. In totaal werden er 150 pakjes met hooi weggenomen. Het weiland is vanaf de rijksweg A32 zichtbaar. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Lemmer: verkeerscontrole
De politie heeft woensdag van 11.00 uur tot 15.00 uur het verkeer gecontroleerd in Lemmer en omliggende dorpen. Agenten in een onopvallende auto constateerden één keer dat een bestuurder niet handsfree zat te bellen. Deze bestuurder kreeg dan ook een bekeuring van €150,- . Daarnaast kregen nog vier automobilisten een bekeuring van €90,- omdat ze geen gordel droegen.

Heerenveen: politie onderzoekt twee woninginbraken
De politie onderzoekt twee woninginbraken beiden vermoedelijk woensdag overdag gepleegd. Op de Kornelis de Wildestraat is men vermoedelijk binnen gekomen via de achterzijde van de woning. Er was geen braakschade. Uit de woning werden sierraden, een fotocamera en geld weggenomen. De 37-jarige bewoonster deed aangifte. Op de Ekke de Haanstraat werd ingebroken terwijl de bewoners afwezig waren. Het is nog onbekend hoe men is binnen gekomen en wat is weggenomen. De bewoners (leeftijd onbekend) moeten nog aangifte doen.

Gorredijk: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft woensdag op 3 locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Van 13.45 uur tot 16.15 uur werd er met de radar gecontroleerd op de Badweg. Tijdens de controle passeerden 1913 bestuurders waarvan er 215 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 89 kilometer per uur. Van 16.30 uur tot 19.30 uur werd er op de Nijewei, buiten de bebouwde kom, gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 1126 bestuurders waarvan er 130 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 124 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Nijewei, binnen de bebouwde kom. Hier passeerden 629 bestuurders waarvan er 55 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 88 kilometer per uur.

Arum: politie onderzoekt woninginbraak
De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Van Camminghaweg. Vermoedelijk is de inbraak woensdag overdag gepleegd. Het is onbekend hoe men is binnen gekomen. Uit de woning werd een kluis weggenomen met daarin geld en waardepapieren. De 43-jarige bewoner deed aangifte.

Donkerbroek: politie treft hennepplanten in maïsveld aan
De politie heeft woensdagmiddag 200 hennepplanten aangetroffen in een maïsveld op de Balkweg. Naar aanleiding van een tip kwam de politie de planten op het spoor. De planten zijn in beslag genomen en vernietigd. De 46-jarige eigenaar werd aangehouden en voor verhoor ingesloten op het politiebureau.

Vlieland: namaak merkkleding in beslaggenomen
De politie heeft woensdagmiddag samen met een controleur van de Stichting Namaakbestrijding-REACT, op de Dorpstraat een 52-jarige inwoner van Pijnacker proces-verbaal gegeven omdat hij namaak merkkleding verkocht tijdens een braderie. Tijdens de controle trof men twee stands aan waar setjes met dames –en heren ondergoed van een bekend merk werden verkocht. Uit de controle kwam naar voren dat de naaiwijze, de verbindingen en de labels afweken van het originele ondergoed.

In totaal werden 289 setjes onderkleding in beslag genomen. De nepkleding wordt vernietigd.

Boarnsterhim: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft woensdag in de gemeente Boarnsterhim op 2 locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Er werd van 10.30 uur tot 19.30 uur met de radar gecontroleerd. Op de Jinshuzen in Terherne passeerden 895 bestuurders de radar waarvan er 107 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 110 kilometer per uur. Op het Hoflan in Grou passeerden 743 bestuurders de controle waarvan er 45 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 117 kilometer per uur.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor bedreiging
De politie heeft woensdagavond aan de Abeelstraat een 48-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Agenten kregen de melding dat de Leeuwarder een 60-jarige man uit Leeuwarden verbaal had bedreigd. Dit nadat hij een opmerking had gemaakt over de luide muziek van de 48-jarige Leeuwarder. Deze werd hierop door de politie aangehouden en voor verhoor ingesloten op het politiebureau.

Dokkum: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Woudweg het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige automobilist uit Dokkum. Surveillerende agenten zagen dat bestuurder tegen de richting de rotonde opreed en stelden een onderzoek in. Omdat er een vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 720 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling op de Pieter Stuyvesantweg in de nacht van woensdag op donderdag. Omstreeks 01.15 uur fietste daar een 24-jarige man uit Leeuwarden. Ter hoogte van de rotonde werd hij door twee mannen van zijn fiets afgeslagen. Hierdoor kwam het slachtoffer ten val en liep een hersenschudding op. Van één van de daders is een signalement bekend:

[ul][li]Blanke man[/li]
[li]180 tot 185 centimeter lang[/li]
[li]Normaal postuur[/li]
[li]Blond kort haar[/li]
[li]Droeg een zwart leren jack[/li]
[li]Droeg een blauwe spijkerbroek[/li][/ul]

De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Leeuwarden: vuurwapen aangetroffen in auto
De politie heeft donderdagochtend een 29- en een 46-jarige inwoner van Leeuwarden en een 30-jarige inwoner van Grou aangehouden op verdenking van het bezit van een vuurwapen. Tijdens een reguliere controle zagen agenten op de achterbank van de personenauto van het trio een vuurwapen liggen met bijbehorende patronen. De drie mannen zijn daarop direct aangehouden en voor verhoor overgebracht naar politiebureau waar ze voor nader onderzoek zijn ingesloten. De auto waarin zij reden en het wapen met de munitie werden in beslaggenomen.

112Fryslan

})