Politieberichten van donderdag 12 mei.

Politie ontmantelt hennepkwekerijen
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag drie hennepkwekerijen ontmanteld na een anonieme meldingen. In een woning aan de Dotingastate werd een hennepkwekerij met 548 planten aangetroffen. Woensdagmiddag werd een hennepkwekerij in een woning aan de Aggemastate ontmanteld met 366 planten. In een woning aan de Albadastins werden vervolgens 129 hennepplanten aangetroffen. In alle gevallen werd de elektriciteit illegaal afgetapt. Tegen twee bewoners is inmiddels proces-verbaal opgemaakt. De anderen zullen snel volgen. De planten en de bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen en vervolgens met toestemming van officier van justitie vernietigd.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/dscn1072_tcm7-685182.JPG[/img]

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/dscn1109_tcm7-685183.JPG[/img]

Fiets gezocht overval in woning
GORREDIJK – De politie is op zoek naar een donkergroene damesfiets van het merk Batavus, type Florence, die vermoedelijk ontvreemd werd na de overval in de woning aan De Leijen. Bij deze overval werden de bewoners door twee mannen met een wapen bedreigd waarna zij met onbekende buit vertrokken. Uit onderzoek is gebleken dat genoemde fiets uit de schuur bij de woning is weggenomen. De fiets heeft zeven versnellingen en is voorzien van een handrem en grijze fietstassen. De politie wil graag weten of iemand weet waar deze fiets zich nu bevindt. Zij kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Fietsster gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend omstreeks 08.30 uur op de Pioenstraat een aanrijding afgehandeld waarbij een 17-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Het meisje haalde een 13-jarige fietser uit Stiens in die juist op dat moment linksaf wilde slaan. De fietsers kwamen in botsing waarbij het meisje ten val kwam. Zij werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Motorrijder gewond bij aanrijding
WASKEMEER- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die woensdagmiddag plaats gevonden heeft. Een 24-jarige motorrijder uit Haulerwijk reed op de Breeberweg toen een tractor, die bestuurd werd door een 26-jarige inwoner van Oosterwolde, vanaf de Hoofdwegboven via de brug rechtsaf de Breeberweg op reed. De twee voertuigen kwam met elkaar in botsing, waarbij de motorrijder ernstig gewond aan zijn been raakte. De traumahelikopter kwam ter plaatse, maar uiteindelijk werd de man per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Man aangehouden voor bezit munitie
DOKKUM- De politie heeft woensdagmorgen in de Boterbloemstraat een 38-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van het voorhanden hebben van munitie en explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De politie kwam de man op het spoor via een anonieme tip. In de woning werd na overleg met de Burgemeester en de Officier van Justitie door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van de Koninklijke Marine een onderzoek ingesteld waarbij explosieven en munitie werden aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De explosieven, die overigens geen gevaar vormden voor de buurtbewoners, werden in beslag genomen en buiten Dokkum tot ontploffing gebracht. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

68 bekeuringen bij grote interregionale milieu en transportcontrole
TERWISPEL – De politie Fryslân, Groningen, Drenthe en KLPD heeft woensdag in samenwerking met Provincie Fryslân, de Douane, de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), de VROM inspectie, Algemene Inspectie Dienst (AID), de Motorrijtuigenbelasting en de Rijksdienst voor het wegverkeer een grote interregionale milieu en transportcontrole gehouden op het gebied van verkeer, zwaar vervoer en milieu. De controle duurde van 07.15 uur tot 14.00 uur. In totaal werden 127 voertuigen gecontroleerd op het vervoer van afval, gevaarlijke stoffen, mest en dieren. Daarnaast werden ook de koelinstallaties gecontroleerd van koelauto’s. In totaal werden 68 processen-verbaal opgemaakt. 5 hiervan waren op het gebied van milieu (onder andere geen gevarenkaart en lekkende bak met slachtafval, 32 op het gebied van verkeer (belading te hoog, te lang, of niet goed vast of niet werkende verlichting), 13 op het gebied van het arbeidstijdenbesluit en 18 op het gebied van belasting (ontbreken eurovignet).

Verwarde man aangehouden na bedreigingen
TERNAARD – De politie heeft woensdagmiddag op de Aldbuorren een man (gegevens nog onbekend) aangehouden op verdenking van bedreiging en vernieling. De man was omstreeks 17.30 uur een winkel binnengelopen en had in verwilderde toestand medewerkers met de dood bedreigd. Nadat hij door de eigenaar uit de winkel was gezet, kwam hij terug en ging met dingen gooien. Toen hij daarna op straat stampij ging maken, belden omstanders 1-1-2. Een aantal mensen hield de man ondertussen in bedwang. Toen politie en ambulance arriveerden werd de man naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht, omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol en medicijnen was.

Onder invloed zonder rijbewijs
LEMMER – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Sluisweg een 48-jarige automobilist uit Emmeloord staande gehouden omdat het vermoeden bestond dat hij gedronken had. Op het bureau blies de man 685 ug/l. Het rijbewijs kon echter niet ingenomen worden, aangezien de man al een volledige ontzegging had gekregen na een snelheidsovertreding en zijn rijbewijs dus al kwijt was. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Huizumerlaan een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden wegens het niet tonen van zijn identiteitskaart. Nadat een melding van overlast bij de politie was binnengekomen, gingen agenten ter plaatse. Daar troffen zij drie mannen aan. Twee hiervan gaven toe overlast veroorzaakt te hebben en identificeerden zich. De verdacht probeerde echter weg te komen. Toen hij door een agent tegengehouden werd, werd hij beledigend en weigerde zich te identificeren. Hierop werd hij aangehouden. Bij zijn aanhouding en onderweg naar het bureau gedroeg de verdachte zich agressief en vernielde de geluidsbox van de auto. Hij werd voor verhoor ingesloten.

Man aangehouden voor dealen drugs
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag op het Zuidvliet een 23-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van handel in harddrugs. In verband met een melding van overlast gingen agenten naar een woning. Daar werden zij aangesproken door de bewoner die de agenten tipte op de aanwezigheid van een drugsdealer. Na onderzoek troffen de agenten de verdachte aan, die bij het zien van de politie de benen nam. De verdachte kon worden aangehouden. In zijn kleding troffen de agenten 124 gram heroïne en 36 gram cocaïne aan. Daarnaast had de verdachte een groot geldbedrag bij zich. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De harddrugs en het geld werden in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Kluis gestolen bij inbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Edisonstraat die woensdagavond plaatsvond. Na een inbraakmelding stelden de agenten een onderzoek in waarbij bleek dat een raam van het bedrijf was vernield. In het bedrijf bleek de kluis met een geldbedrag te zijn weggenomen. Daarnaast moet nog worden onderzocht of er meer goederen zijn weggenomen. De eigenaar doet aangifte.

Vrouw aangevallen
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de mishandeling van 20-jarige inwoonster van Leeuwarden die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond in de Goudenregenstraat ter hoogte van Oldegalieeën. Toen de vrouw naar huis fietste werd zij plotseling vastgepakt door een man. De vrouw wist zich los te rukken en fietste naar huis waar zij de politie belde. De politie stelde in de omgeving een onderzoek in, maar de verdachte werd niet meer aangetroffen.

Signalement man:

[bullets]Man
Lengte 1.80 m.
Grijze trui met lange mouwen
Normaal postuur
Zwart kort haar[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844- Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Man aangehouden voor bedreiging met mes
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Professor mr. P.S. Gerbrandyweg een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging.

Een 18-jarige inwoner van Leeuwarden werd hier met een mes door de verdachte door nog onbekende reden bedreigd en belde de politie. Toen de agenten bij de aangever arriveerde, bevond de verdachte zich aan de overkant van de straat. Hij werd aangehouden en in zijn kleding troffen de agenten een mes aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Het mes werd in beslag genomen.

Gietijzeren bankje gestolen
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van een gietijzeren bankje dat in de nacht van woensdag op donderdag werd gestolen van een bedrijf aan de Skrokdam. Een getuige zag twee mannen bezig het bankje weg te nemen vanaf het bedrijventerrein en belde direct via 1-1-2 de politie. Een onderzoek in de omgeving leverde helaas geen resultaat op. De eigenaar deed aangifte.

Getuigen gezocht voor beroving gehandicapte
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een beroving die maandagmiddag plaatsvond op het Zaailand. Daar werd een gehandicapte 20-jarige inwoner van Leeuwarden die in zijn elektrische rolstoel reed van zijn geld beroofd. De man werd aangesproken door een vrouw die hem vroeg waar de geldautomaat was. Het slachtoffer wees de vrouw de weg. Onderweg naar de geldautomaat vroeg de vrouw of de man geld kon wisselen. Toen hij zijn beurs opende griste de vrouw het geld uit de portemonnee waarna zij in de Doelensteeg verdween.

Signalement van vrouw:

[bullets]Blanke huidskleur
Lichtblond haar (geverfd)
Lengte ongeveer 1.60 m.
Leeftijd ongeveer 30/35 jaar
Sprak klagerig Nederlands [/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844- Wanneer u anoniem wenst te blijven, kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Het slachtoffer deed woensdag aangifte.

Actie Jiskefet
WESTSTELLINGWERF- De politie heeft samen met medewerkers van team handhaving van de gemeente Weststellingwerf woensdag een zogenaamde Jiskefetcontrole in de gemeente Weststellingwerf uitgevoerd. Tijdens de controle op gevaarlijk afval werden acht bedrijven en elf containers gecontroleerd op de inhoud van het aangeboden bedrijfsafval. De controles vonden onder andere plaats in Wolvega, Noordwolde en Steggerda. Zes bedrijven hadden alles uitstekend voor elkaar. Twee bedrijven kregen een waarschuwing. Bij het ene bedrijf werd een niet lege spuitbus verf en een blik met restant thinner aangetroffen, bij het andere een niet lege spuitbus WD40 olie.

Politie onderzoekt auto-inbraken
DRACHTEN/GORREDIJK – De politie onderzoekt vijf auto-inbraken die in de nacht van dinsdag op woensdag werden gepleegd in Drachten, Gorredijk en Kortehemmen. In alle gevallen werden de ingebouwde navigatiesystemen weggenomen. In Drachten werd ingebroken in auto’s op het Graanland, Kwelderland en Zaailand. In Kortehemmen was het raak op de Sanbuorren en in Gorredijk op De Vlecke en Comapagnonsstrjitte. De eigenaren deden aangifte.

Man aangehouden met drugs
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag rond 16.00 uur in het Rengerspark een 35-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Surveillerende agenten zagen twee mannen zich verdacht gedragen in het park en besloten ze te controleren. Toen de verdachte zijn identiteitskaart uit zijn tas wilde halen, zag de agent daar een zakje wiet in zitten. Toen de tas verder werd onderzocht bleek hier nog een amfetamine en xtc-pillen in te zitten. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Twee mannen aangehouden
BEETSTERZWAAG – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 22-jarige man uit Utrecht en een 27-jarige man uit Vianen aangehouden. Surveillerende agenten zagen op de Zandlaan de auto van de mannen verdacht geparkeerd staan en besloten deze in de gaten te houden. Niet veel later kwamen de twee mannen, waarvan één met een bivakmuts op, aangerend en reden in de auto weg. In de Hoofdstraat werd de auto klemgereden en de mannen aangehouden. In de auto werd inbrekerswerktuig gevonden en één van de verdachten had een briefje bij zich met adressen van golfclubs in Friesland. Bij de genoemde golfclubs werden geen inbraken geconstateerd. Na verhoor mochten de mannen het bureau weer verlaten.

Man beroofd van beurs
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een beroving die dinsdagmiddag plaatsvond in de Willem Lorestraat/Rembrandstraat. Daar werd een 78-jarige inwoner van Leeuwarden om 13.30 uur van zijn geld beroofd. De man werd aangesproken door een vrouw waarna zij de portemonnee uit zijn jaszak pakte en verdween in onbekende richting.

Signalement van vrouw:

[bullets]Vrouw
Blond lang sluik haar
Blanke huidskleur
Lengte ongeveer 1.60 m.
Leeftijd ongeveer 30 en 35 jaar
Droeg rok en blouse[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844- Wanneer u anoniem wenst te blijven, kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Het slachtoffer deed woensdag aangifte.

112Fryslan